14 Август, 2024 09:52 2 085 23

Николай Радулов: Служителите на МВР протестират незаконно

  • мвр-
  • полицаи-
  • протест-
  • николай радулов

Последните години сме свидетели на появата на нова тенденция

Служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) организират незаконни протести, заяви пред Българското национално радио проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

Той подчерта, че служителите на ведомството нямат право на протести, освен в рамките на профсъюзни акции, които се организират при нужда за подчертаване на необходимостта от по-високо заплащане или подобряване на условията на труд.

Според проф. Радулов, последните години сме свидетели на появата на нова тенденция - министри организират протести, които да създадат впечатление, че те са популярни сред служителите на МВР и трябва да запазят постовете си.

„Този протест е организиран от близки хора до министъра. Това не е тайна между полицаите - няколко полицаи от Специални полицейски сили, които са работили с министъра. Това е един от признаците на политизация. МВР през последните 20 години постепенно, но непрекъснато се политизираше“, коментира специалистът.

Противоконституционни действия и нарушаване на Закона за МВР

Проф. Радулов заяви категорично, че всеки опит за промяна на процедурата за подбор на служебно правителство е противоконституционен и нарушава Закона за МВР. Той подчерта, че отговорността за тези действия лежи изцяло върху служебния премиер. „Има си институции, които избират ръководствата на държавата. Има си институции, които се грижат по време на избори да има неутрално служебно правителство. Законът не трябва да се нарушава“, заяви той.

Трагичен инцидент с полицейски инструктор по стрелба

В интервюто си за предаването „Преди всички“ проф. Радулов коментира и инцидента, при който 7-годишно дете застреля своя баща, полицейски инструктор по стрелба, със служебното му оръжие. Според експерта, инцидентът е резултат от фатална небрежност при съхранението на оръжието. Той отбеляза, че често професионалистите пренебрегват правилата, защото смятат, че са достатъчно опитни и умели.

„Когато отиваш на тренировки и стреляш, е ясно, че в пистолета има патрони. Би трябвало, след като свърши стрелбата, да се изпразни патронника и да се щракне веднъж към земята, за да е сигурно, че няма патрон. Чак когато тръгнеш да го съхраняваш, би трябвало да се извади и пълнителя. Нещо е попречило - дали самоувереност, дали бързане, което е довело до случилото се“, обясни специалистът.

Проф. Радулов подчерта, че оръжието трябва да се съхранява в каса, когато не се използва, и че на всеки 5-6 години се извършват масови проверки дали тези изисквания се спазват. Той добави, че законите и правилниците, свързани с работата с оръжие, са добре формулирани и не изискват промени. Според него основният въпрос е доколко хората, които боравят с оръжие, са съвестни в спазването на тези правила. „Трябва да се наблегне на обучения и непрекъснат контрол за спазване на изискванията“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    10 20 Отговор
    МъВъРъ е путинофилско. Руските шпиони свободно си влизат от Турция.
  • 2 Брюксел

    31 4 Отговор
    Не само протестират незаконно и други незаконни неща правят, но няма кой да ги накаже.
  • 3 Анани

    24 1 Отговор
    България е държава с висока престъпност в службите, лоша социална политика и почти никаква икономика. Е това казват за нас на запад. Истината е, че наистина сме зле. Много зле. И нищо не ни е наред.
  • 4 ТаУмВзе

    22 2 Отговор
    Нагледно до кво води Деградацията! Ушаците не могат да се оправят със служебното си Оръжие ей! Но могат да трепат Вързани Млади хора по протестите а! Врътката е простичка, Съкращава се персонала със 50 процента и на 6 месеца психо и физически Тестове! Нема да е много Ясно.

    Коментиран от #17

  • 5 Сила

    19 1 Отговор
    По принцип МВР БГ е незаконно ОПГ ........престъпници на държавна издръжка тероризиращи данъкоплатците !
  • 6 Боко Праните Гащи

    13 0 Отговор
    Чантаджии и калинки
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Доротея

    13 1 Отговор
    Мдааааа! Те толкова са привинали да се занимават с поилитика, че вече не им прави впечатление, за срам да не говорм и направо си наглеят! Бай чепик казва кой да е министър! Какво деполитизирано МВР и безпристрастност, щом като отпаднали вътрешни министри веднага биват вписвани в листите и стават депутати от Герб? Как ви се струва дежурен в районното да дава указания на нарядите да внимават, Волен Сидеров да не тръгнел из района по агитация!? А на лидера Борисов - конвой и за почест!
  • 9 Баце ЕООД

    2 0 Отговор
    Не виждам разлика от нормален работен ден...
  • 10 Абсурдистан

    2 0 Отговор
    Възможно е, но законно ли е всяка некадърна политическа овца да се гаври с полицията. Имам много ниско мнение за професионализма в МВР, но е така заради политиците.
  • 11 направо

    5 0 Отговор
    Уволнете ги тези милиционери и без друго само глупости вършат. Отговорете кой ги инициира тези протести.
  • 12 мхаа

    3 1 Отговор
    Абе щом телефоните им звънят със "Ставай страна агромная" смятай какви "полицаи" са.

    Коментиран от #14

  • 13 Мхм

    5 0 Отговор
    Излезнал милиционера със служебна униформа и служебна кола и служебен бензин, платени от народа, за дс вдигат псевдо протестчета
  • 14 Доротея

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "мхаа":

    При откриване на учебната година в Академията на МВР, телефонът на премиера Борисов излъчи музика от филма ,,Кръстникът", мили госпдине! Това е традиции, ценности и класа, а не либерастии!

    Коментиран от #15

  • 15 путя

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Доротея":

    Ще те назнача за надзирател в сибирските колонии имаме нужда от такива стилни надзиратели.
  • 16 аааахахахааа

    1 4 Отговор
    Абе Кольоооо, ако протестират за да свалят правителство на ГЕРБ е законно, а когато си защитават министъра е незаконно.Тъй ли бе Кольооооо.....от къде те намериха и тебе такъв капацитет бе Кольооо.
  • 17 Боре

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Това което го пишеш де факто става вече 20 години. Още този дфугар комсомолски секретар на Ленинското управление на МВР беше тефтердар някакъв по учебната част. А понеже такива без практика даваха акъл нещата са зле сега. А съкращение трябва само на едно място и то с повече от 50%. ГДНПтам има звена които се дублират и бълват безмислени хартии които един телефон може да свърши спокойно. МВР върши работата на един куп други министерства установява им факти и им връчва книжата без да си начисляват разходите като в други държави. Документиъе трябва да съм към общините а не са. Регистрсцията на колите също. Реално в изборите участват 14 000 полицаи и реално това е полициятс на България още 5000 граничари и жандарми да има до 50 000 разликата са някакви други. Интересно е да се види първо функциите на МВР и срещу тях каква е структурата
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Луд

    1 0 Отговор
    То ако правиш нещо в БГ законно ,влизаш в затвора или се смоубиваш .
  • 20 Никола

    1 0 Отговор
    Радулов (ген сек на МВР по времето на Костов), Костов, Йорданов, Боко, и още куп ченгета създадоха полицейската мафия, такава каквато е сега.
  • 21 СТРАН

    3 1 Отговор
    Протеста на полицаите в защита на К. Стоянов е 100% не законен и трябва да се потърси строга отговорност .Полицията трябва да се намали като щат. В малките отдавна обезлюдени градчета и общини освен, че щатовете са от Тошовото време сега се назначават още и още. Отделно пенсионери на пенсия и заплата по 5-6 години. Къде го има това освен тук за електорат основно на ГЕРБ. Критериите за кандидатите за полицаи силно, силно занижени или става с пари. Какво може да се очаква от такъв подбор, ниска дисциплина и липсата на отговорност.
  • 22 ХАЗ

    1 0 Отговор
    Многооо герберски мат рял има в МВР.
  • 23 Лумпен

    1 0 Отговор
    Няма по дебели полицаи от нашите!
    Ама то това е защото всички си ги обичаме и се грижим за тях !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове