14 Август, 2024 14:41 2 021 6

Спират поръчката за разширението на „Чирен“

  • газохранилище-
  • чирен-
  • проверка-
  • корупция

Темата да не се политизира и да не се използва за предизборна кампания

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Равначки потвърди, че във вторник е била извършена проверка от ГД "Национална полиция" и Европейската прокуратура. "Проверката касае проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен", каза Равначки.

От страна на ръководството е осигурен пълен достъп до информация и пълно съдействие, каза още Равначки. Той поясни, че е отнело повече от 10 часа. По думите му проверката тече и в момента и не може да даде повече детайли.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов благодари на ръководството на „Булгартрансгаз“ за професионалното поведение по време на проверките. "Както вчера, така и за в бъдеще, ще бъде оказвано пълно съдействие, както на България, така и на ЕС по отношение на извършваните проверки с цел установяване на обективната истина и защита на националните интереси на България", каза Малинов.

По думите му обществената поръчка е основен предмет на проверката - разширението на подземно-газово хранилище в частта му подземен фонд вече е била обект на проверка от Агенция "Държавна Финансова инспекция". Проверката е установила, че поръчката е направена с всички запазени законови изисквания. По думите му по договора няма никакви извършени строителни дейности.

Той призова темата да не се политизира и да не се използва за предизборна кампания. "Предвиждам още днес да разпоредя на органите на управление и на Българския енергиен холдинг и на „Булгартрансгаз“ изпълнението на договора да бъде спряно до приключване на проверката.

От Министерство на енергетиката припомниха за проекта:

Проектът за Разширение на подземното газохранилище "Чирен" е проект от "общ интерес" (ПОИ) съгласно Регламент (ЕС) 347/2013, приоритетен коридор: Връзки север-юг между газопреносните мрежи в Централна източна и Югоизточна Европа (NSI East Gas). На 22.06.2022 г. "Булгартрансгаз" ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) подписаха Грантово споразумение за съфинансиране на разширението на ПГХ "Чирен" със следните идентификационни номер и наименование:. Проект 101069718 — 6.20.2-BG-W-M-21-Разширение на ПГХ "Чирен". Съгласно Грантовото споразумение за реализацията на проекта е в размер до 77 910 018 евро. Финансирането представлява 25,3% от общата стойност на проекта. Останалата част от проекта се реализира със собствени средства на "Булгартрансгаз" ЕАД и заемно финансиране. По грантовото споразумение се финансират дейности по първите две направления - надземна част и сондажен фонд.

За реализацията на Проекта през месец август 2022 г. бяха обявени следните обществени поръчки:

  1. "Доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: Разширение на капацитета на ПГХ "Чирен - надземна част", с референтен номер: 220-080;
  2. "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд", референтен номер 220-081;
  3. "Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на с. Бутан", референтен номер 220-082.

Откриването и провеждането на обществените поръчки беше при стриктно спазване на европейското и българското законодателство. Поръчките са обжалвани и потвърдени от Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и през 2023 г. са сключени договори с избраните изпълнители.

Повече информация за всяка една от цитираните обществени поръчки е достъпна в профила на купувача на "Булгартрансгаз" ЕАД в ЦАИС ЕОП.

Със Заповед от 12.03.2024 г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция е извършена финансова инспекция на "Булгартрансгаз" ЕАД за проверка за законосъобразност относно спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки на обществената поръчка с предмет "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд", в т.ч. основанията на сключения договор съобразно разпоредбите на ЗОП.

Съгласно доклада за извършена финансова инспекция на "Булгартрансгаз" ЕАД от 07.06.2024 г. не са констатирани нарушения при откриването и провеждането на обществената поръчка и сключването на договор с изпълнителя. Изменението на договора е законосъобразно съгласно нормативните разпоредби на ЗОП. Докладът е публично достъпен на интернет страницата на Агенцията за държавна финансова инспекция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даниел

    6 0 Отговор
    Кой спечели търга?
  • 2 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Гепили са кинтите за строеж и са спират! Добре е!
  • 3 Финансовата испекция

    4 0 Отговор
    Е оповестила резултат такъв какъвто са и наредили.
    В България работната ръка и материалите в всичко е много по ниска себестойност , а държавните поръчки са с много по висока цена от другите държави.
  • 4 Искам да съм консултант

    5 0 Отговор
    Да прибера няколко десетки милиона за консултантски услуги
  • 5 българин

    8 3 Отговор
    руските ибрици пак са опраскали еврофондове, друго освен корупция в тая територия няма.
  • 6 От къде ще дойде тоя газ?? Та правите

    2 0 Отговор
    това, разширение в Чирен?? На, кой ще го продавате?? Или само за, Далаверата??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове