14 Август, 2024 21:12 987 21

Кога системата за ранно предупреждение BG-ALERT ще заработи по предназначение

  • bg-alert-
  • система-
  • функциониране

Вече 40 кметове са заявили желание да се обучат как сами да я активират

Кога системата за ранно предупреждение BG-ALERT ще заработи по предназначение - 1

40 кметове са заявили желание да се обучат как сами да активират системата BG-ALERT при кризисни ситуации. Близо месец след пожара в село Воден въпросът защо системата така и не проработи остана без категоричен отговор.

Без да получат каквото и да е известие, хората в село Воден сами се досетиха, че трябва да избягат от бедствието. Вместо предупреждение по телефона, в селото се чу камбаната на църквата.

Въпросът защо системата за известяване така и не проработи във Воден беше повдигнат и на заседание в транспортната комисия в НС. „Не знам вие как сте се почувствали, когато българската църква с камбана да извади хората от населените места”, каза по време на заседанието народният представител от ИТН Иван Кючуков. Той призова да се разбере какъв е бил проблемът със системата за известявания при бедствия.

„Смятам, че системата BG-ALERT не е единствената, която трябва да се ползва. В България има сиренна система, която чуваме и на 2-ри юни. Църквата има камбани, които може да се задействат. Световната практика показва, че когато човек мисли как да се реагира в кризи, запазва и най-простите системи, с които може да се спасява”, коментира председателят на КРС Иван Димитров.

За сравнение, при такива кризисни ситуации европейската практика за предупреждение на населението е именно съобщения на мобилните телефони. Такива например бяха изпратени до абонатите в Гърция, които са в близост до пожарите около Атина. Какво обаче е направено, за да имат всички абонати от Воден обхват, за да могат да получат съобщение от BG-ALERT? Комисията за регулиране на съобщенията, която би трябвало да потърси отговора на този въпрос, по информация на NOVA изпраща имейл за казуса към мобилните оператори едва 12 дни след началото на пожара. Потърсихме позиция на КРС още миналата седмица, но до момента на излъчване на този репортаж отговори все още няма. Все още не е ясно и дали всички мобилни оператори са имали обхват в района на Воден. От Транспортното министерство заявиха за NOVA, че „като цяло на територия от 72.4 кв. км около с. Воден е осигурено покритие поне на един оператор, като в 63% от землището то е с високи скорости”. От заседанието на транспортната комисия в НС става ясно, че никой от селото не е получил известие от системата, просто защото никой не се е опитал да изпрати.

„Необходимо е просто малко повече време, за да свикнат и съответните институции, че тя е възможен ресурс. Тогава вече системата ще започва да се използва и по-ефективно”, коментира в „Твоят ден” директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов.

Съвсем скоро и кметовете би трябвало да имат възможност да задействат BG-ALERT. За целта трябва да минат през обучение, в което могат да се включат, само ако поискат. „Тези обучения, които споменах, започват от следващата седмица. Те трябва да преценят дали желаят да го ползват този инструмент, или не. Задължителното въвеждане може би няма да бъде най-удачният вариант”, допълни Джартов. Повече от 40 от кметовете в страната вече са заявили желание и искат да се научат сами да активират системата, ако отново се наложи.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    16 2 Отговор
    Веднага след Никога! Гепили са кинтите по Бесната Система и тва си е!
  • 3 Иван Грозни

    6 7 Отговор
    Ще стане когато ГЕРБ и ДПС няма да са в управлението на държавата защото се интересуват само от килипира.

    Коментиран от #14

  • 4 Лумпен

    19 2 Отговор
    Свърши ли се българският език?
    Няма ли български думи за това чудо ?
    Вазов и Алеко се въртят в гроба !
    Срам за управляващите и журналята !
    Уважавайте езика на майките и бащите си !
    Стига чуждици !
  • 5 Поне

    17 1 Отговор
    я кръстете с българско име. Кви са тези евро дивотии? Как може в Румъния да е на румънски в Гърция на гръцки? А тук Алерт. Дрън , дрън та пляс.
  • 6 Онзи

    11 1 Отговор
    Система за всяване ма страх.
  • 7 6998

    10 2 Отговор
    „Смятам, че системата BG-ALERT не е единствената, която трябва да се ползва. В България има сиренна система, която чуваме и на 2-ри юни. Църквата има камбани, които може да се задействат....
    Отново, в кенефа демонстрират, че съществуват в средата на миналия век.
  • 8 Яяяяя

    14 1 Отговор
    Какво е Алерт?!
  • 9 Хи хи хи

    11 1 Отговор
    Защо всичко в тази държава е смях?

    Коментиран от #11, #15

  • 10 най-вероятно

    5 1 Отговор
    Друг път.
  • 11 3698

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хи хи хи":

    Абе, смях, смях ама направо си е за рев.

    Коментиран от #13

  • 12 Европеец

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    След като паднат.....
  • 13 Даа

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "3698":

    Така е,но пък смехът било здраве. Наистина е безнадеждно.
  • 14 Европеец

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иван Грозни":

    Забравил си и ония недоразумения от промяната.....
  • 15 Европеец

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хи хи хи":

    Щото е територия не е държава....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 12345

    4 1 Отговор
    На 30 февруари ще заработи тая система в България.
  • 18 Марис

    3 1 Отговор
    Бг алерт ще проработи когато проработи Лима бг, по-точно никога!!
  • 19 Гошо

    4 1 Отговор
    Много трудно, ва.
    То туй е само за ,,високо-технологични" Ай-ти-тъ
    Таквиз виреят само в столицата
    Напред към столицата
  • 20 Да,бе

    10 1 Отговор
    Когато заработи електронното правителство...Милиарди за нищо,или по-точно в крадливите ръчички.
  • 21 Хаха

    2 0 Отговор
    Кога системата за ранно предупреждение BG-ALERT ще заработи по предназначение

    Никога
    Защото още има хора които ползват от старите смарт телефони които нямат интернет и локация
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове