15 Август, 2024 14:26 805 8

Калоян Методиев: Употребата на райски газ взима размерите на епидемия – все повече държави искат дебат и мерки срещу опасността

  • калоян методиев-
  • райски газ

Факт е, че палиативните мерки в България не работят. По отношение на дисциплината сме под всякаква критика като общество, не сме дисциплинирана нация, това не е тайна за никого от нас

Калоян Методиев: Употребата на райски газ взима размерите на епидемия – все повече държави искат дебат и мерки срещу опасността - 1

„Отхвърлиха предложението ни за вкарване на райския газ в списъка с наркотичните вещества. В България има епидемия на употребата му. Четири човека много се борихме от трибуната. Съвестта ни е чиста! Нито дума снощи в новините за този социален бич“.

Това заяви в пост в социалните мрежи независимият народен представител Калоян Методиев.

Ден преди това от парламентарната трибуна той посочи: „Факт е, че палиативните мерки в България не работят. По отношение на дисциплината сме под всякаква критика като общество, не сме дисциплинирана нация, това не е тайна за никого от нас. Така, че всякакво заравяне на главата в пясъка и изключване на проблема води до затваряне очи за разпространението на райския газ. А сме свидетели на епидемия в страната, която обхваща все повече младите хора, възрастовата граница слиза, пред което и да е училище – писал съм статия, може да видите флаконите, които се търкалят, заяви независимият народен представител и един от вносителите на законопроекта, с който да се възложи на Министерски съвет да включи райския газ в списъка с наркотични вещества.

„Очевидно мерките, които приехме през 2022 г., когато вицепремиер беше Корнелия Нинова, са предприети важни стъпки, но не са достатъчни. Тогава в 8 ч. имахме оперативка, до 13 ч бяхме свикали заседание, на което всички институции дойдоха, дадоха становища. Благодарим на депутатите, за това, че се предприе бърза забрана. Но, не е достатъчно. Не работи. 2 години по-късно продължаваме да говорим за епидемия сред децата. Става все по-тежък социален проблем – Иван Ченчев ги посочи. Ще добавя: Употребата на райски газ води до репродуктивни проблеми. За нация номер 1 в света по демографски негативни тенденции, е абсурд да не вземем мерки“, категоричен бе Калоян Методиев.

Той също се позова на европейски примери и сериозен дебат в Европа по темата: „Във Великобритания: Азотният диоксид е класифициран като лекарство от клас С, контролирано съгласно Закона за злоупотреба с наркотиците, закон от 1971 г. ВВС: На 8 ноември 2023 г. е класифициран като наркотично вещество и е забранен, това, което искаме да направим и в България. Нидерландия: 60 убити на пътя, след употреба на райски газ – по данни на местната полиция. Великобритания отново – убити по пътищата, вследствие употреба на райски газ“, цитира примери Методиев.

И още: „САЩ, Калифорния, Ирландия, Дания, Канада – започва да влизат регулации, тече политически дебат като у нас. В Германия през май 2024 г. министърът на здравеопазването казва, че този въпрос трябва да бъде решен - дали райският да се използва само за индустриални нужди, а не да бъде напълно забранен, „защото имаме проблеми, особено сред младите хора“. В Нидерландия, която е шампион по либерализъм в Европа на всякакви видове субстанции, също правителството дебатира и иска да го забрани като заплаха за здравето и живота на младите хора“, посочи Калоян Методиев.

Независимият народен представител призова: „Да вземем решение и направим като британците – защото това е риск и за сигурността по пътя, и за младите хора и за обществото. Има ли социален проблем? Има. Може ли с палиативни мерки да го решим? Не можем. Заплашени ли са децата в държавата с най-лоша демография? Заплашени са. Трябва ли ние като Народно събрание да се намесим? Британският пример се намесва след план за действие и направена връзка между антисоциалното поведение на младите хора, престъпността и връзката с райския газ. Да гледаме обществения интерес на първо място“, категоричен бе Калоян Методиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анон

    3 3 Отговор
    щом не може се овладее, време е за легализация
  • 2 Възрожденец

    3 1 Отговор
    Докато не се смени системата на милиционерите и прокурорите, каквито и закони да приемате няма да има никакъв ефект. Най много да увеличат рушветите.
    Не разбрахте ли, че милиционерите, прокуратурата и службите са заедно с престъпността ?
    Единственото решение е полиграфа.
    Депутат, милиционер, прокурор, служител на службите без преминат полиграф да не се допуска до държавна служба !
  • 3 родител

    1 1 Отговор
    Младите искат да живеят в рая ,а не в АДА !!!
  • 4 Иван

    1 1 Отговор
    С кой ще дебатираш с продавача или с копувача и най вече разширено
  • 5 Механик

    3 1 Отговор
    Начи, нещата според мен са проти и няма какво да се умува.
    Вземаш 100 доброволеца които могат да управляват автомобил. Пускаш ги на полигона и записваш резултатите им. После им дава да употребят ВЕЩЕСТВОТО/СЪЕДИНЕНИЕТО, което е обект на дебата. След това отново на полигона и записваш резултатите. Ако веществото/субстанцията не са опасни, то резултатите от полигона трябва да бъдат почти без промяна. Ако има промяна, значи веществото се забранява и инкриминира. Какво има толкова да се обсъжда и мъдрува?
  • 6 граф Монте Кристо

    0 1 Отговор
    Като искат да се упояват ,защо не дишкат хлороформ,не това е чиста лудост,как властта може да го допуска,та това са деца,утре всички ще са чалнати и неспособни ,щи ходят като тра-ла-ла като в америка,навсякъде изпаднали отрепки,застинали в живописни пози,сюрреалистична картина на Пикасо.
  • 7 Поръчай и си го ползвай

    1 0 Отговор
    Държавите не ме интересуват, интересува ме само България, стига слугува, Мето, в България няма такава пандемия, само джендърята се интересуват от райския газ и достъпа до него не е лесен, нито финансово, нито логистически.
  • 8 Здрав разум

    0 0 Отговор
    Защо не направят кратък видеоклип за ВСИЧКИ депутати, преди да гласуват закона: Снимки на непълнолетни, които консумират, и до тях снимки на техните деца, внуци или други непълнолетни членове на семейството.
    СЛЕД ТОВА ДА ГЛАСУВАТ!
    За полицията: също такива видеоклипове и след това ги изпратете за проверки на местата, където се консумира.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове