15 Август, 2024 18:46 1 513 25

Прокуратурата повдигна обвинения на Вълка и Мавродиев

  • румен гайтански-вълка-
  • стоян мавродиев-
  • ббр-
  • банка-
  • заем-
  • прокуратура

След промените в Конституцията досъдебното производство е било иззето от следовател и възложено на инспектор от Антикорупционната комисия

Прокуратурата повдигна обвинения на Вълка и Мавродиев - 1
Снимка: БГНЕС

Заместник-градските прокурори на София Десислава Петрова и Деян Захариев съобщиха подробности за разследването за отпуснатия кредит от близо 150 млн. лв. от Българската банка за развитие.

"Обвиняемите лица до момента са бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и единият представител на „Роудуей Кънстракшън“ АД, който е усвоил кредита", заяви Захариев и добави: "Към момента установен е само представителят на дружеството Иван Георгиев. Той е задържан за 24 часа".

Началото на кариерата на Иван Георгиев тръгва от Видинския окръжен съд през 2010 г., а по-късно се прехвърля в Софийския районен съд. Бил е и член на управителния съвет и говорител на съсловния Съюз на съдиите в България. С адвокатска дейност се захваща от 2016 г., като освен това е и асистент в УНСС.

Иван Георгиев е вписан като управител на "Каменни фракции" и изпълнителен директор на "Роудуей кънстракшън".

Захариев разясни, че след анализ наблюдаващият прокурор е привлякъл като обвиняеми трима души за длъжностно присвояване в особено големи размери. "Наказанието за това е от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество", каза прокурорът и допълни, че не е изключено да бъдат повдигнати и обвинения за "пране на пари".

"Бяха събрани предимно документи, както и няколко автомобила, три от които - на много висока стойност. След това доказателствата бяха преценени и днес наблюдаващият прокурор привлече обвиняеми", посочи Петрова.

"В сряда, докато се провеждаха разследвания на терен, се появиха политически коментари. По този повод ще предоставим факти. Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. Водено е разследване за престъпление по служба - първоначално от ГДБОП. В началото на 2022 г. се отправя предложение към ДАНС да поеме случая. По-късно той е възложен на следовател от Софийската градска прокуратура", посочи Петрова и допълни, че през 2023 г. наказателното производство е било прекратено поради липса на доказателства.

Десислава Петрова обясни, че поради непълнота по случая и констатирани пропуски, през 2024 г. делото е върнато на наблюдаващия прокурор за продължаване на разследването. "Следовател е предприел необходимите действия. Разпитани са свидетели пред съдия", допълни тя.

След промените в Конституцията досъдебното производство е било иззето от следовател и възложено на инспектор от Антикорупционната комисия. "Било е преценено, въз основа на доказателства, че трябва да бъде извършено претърсване и изземване на множество адреси в София и Кърджали", каза Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 0 Отговор
    Голяма работа, накрая ще стане като с Божков и всички останали - невинни и всичките им пари ще станат законни от днес за утре... Тая държава трябва да се закрие и да се причислим към нечия друга.
  • 2 Сатана Z

    18 0 Отговор
    Да се чете: “Пеевски” вместо прокуратурата и ще разберете къде е заровено кучето.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    А те къде са 🤔🤔🤔

    Коментиран от #5

  • 4 Шиши

    14 0 Отговор
    Се развихрил яко като насъсква поръчковите прокурори
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И защо СЕГА 🤔🤔
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Самотна яхта броди в морето 🤔🤔🤔
    / не в Черно море /
  • 7 нотариуса и трактора

    8 0 Отговор
    шишитурата не ни обърна внимание приживе

    Коментиран от #10

  • 8 Данко Харсъзина

    9 0 Отговор
    Много шум за нищо. Знаем какво се случва с такива дела.
  • 9 Данко Харсъзина

    7 0 Отговор
    Тоз Георгиев го познавам бегло от времето когато беше адвокатин. За пари е готов да продаде майка си.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "нотариуса и трактора":

    Шишитурата си барашекура доскоро❗
    Палачинката се обърна и
    чадърът стана бухалка ❗
  • 11 Пепи Евров

    4 0 Отговор
    Да мине през джуджетата е подходяща комисионна и заличаваме сичко
  • 12 Мдам

    3 2 Отговор
    Руските къртици от ДАНС са заети с по-важни неща
  • 13 Сталин

    7 0 Отговор
    Абе стига празни приказки,искаме да чуваме за арести и разстрели на съдии и корумпета ,народа му писна от вас политически криминали и скоро с брадвите и вилите ще ви бесят на собствените ви черва
  • 14 дон Вито

    8 0 Отговор
    Стоян Мавродиев е изключителен подлец и леке.
    От десетилетия.
    Позор, боклук!
  • 15 Иван Грозни

    3 0 Отговор
    Пак са объркали обектите на обвиненията.
  • 16 А бе,

    6 0 Отговор
    Вълка е от 30 години, сега го открихте ???????????
  • 17 Гоуст

    10 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни. После всички са щастливи и невинни.
    А всички вие, не забравяйте да си плащате данаците чинно и навреме, за да има още кредити за " висшата класа"
  • 18 пак този

    2 0 Отговор
    Всичко що е в парламента е по такива схеми. Да се проверят и другите кредити от ББР, и там ще излезе много. Тази банка е направена точно за такива "милионери".
  • 19 Бля , бля

    1 0 Отговор
    И нщо приказки и пушилка за наивници
  • 20 Гост

    1 0 Отговор
    2 дена мисирките в пагони лаят, няма заповед за арест, тия пичове са в Тимбукту! Аз ли съм прозд, вие ли?
  • 21 Да,бе

    3 0 Отговор
    Боже,Боже!И прокуратура ли сме имали още....Търсехме я по магистралите,пък тя се потяла под червените фенери.Иначе работи,ама в секс индустрията,който плаща -дрънди.Българска му работа...
  • 22 Кабамилионеров

    4 0 Отговор
    Кьовеши не знае ли,или си трае,че сме единствената страна в ЕС с частна прокуратура.....що за държава сме....Шиши да не е Ким Чен Ун....или сме големи тъпаци.
  • 23 Кога

    3 0 Отговор
    Ще повдигнете обвинения за взетия заем от Булгартабак от 150млн.лв от Пеевски и изобщо всичките от 1 милиард,които не се обслужват.Или само сте бухалка на Пеевски.
  • 24 Кога

    3 0 Отговор
    На другите,които не си плащат като Делян Пеевски и Ментата,Домусчиеви ?????
  • 25 Кога

    1 0 Отговор
    На другите,които не си плащат като Делян Пеевски и Ментата,Домусчиеви ?????Нали има 1 милиард,който се очертава да не се върне,защото заемите им не са обезпечени.Хайде приближените на Борисов исие в затвора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове