13 Март, 2014 09:43 1 027 0

Мишо Бирата се разбирал с всеки който е на власт

  • мишо-
  • бирата-
  • разбирал-
  • власт-
  • ваньо танов

Бившият шеф на „Митниците” отрече да е имал лична среща с бизнесмена

Мишо Бирата се разбирал с всеки който е на власт - 1
Снимка: bTV

Покойният бизнесмен Михаил Михов с прякор Бирата, чиято фабрика „Леденика” беше в центъра на записан и огласен през 2011 година разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов, казал, че „се е разбирал, с който и да е било на власт”. Това заяви в bTV самият Танов. Признанието било направено пред него, докато го изпращал след среща в Агенцията.

„Това е манталитет на всички бизнесмени в прехода. Мишо Бирата се държеше... имал съм усещането, че не беше притеснен. По характер изглежда малко бохем човек, шегуваше се, че никога не е имал проблеми. Аз го изпратих от кабинета, той каза, че винаги се е разбирал, с който и да е било на власт. Той винаги е очаквал, че отнякъде нещо ще се получи и нещата ще се променят”, заяви Танов.

Обяснението му дойде след изслушването му преди два дни във временната анкетна комисия в парламента, която разглежда случая.

Бившият шеф на „Митниците” отрече да е имал лична среща с бизнесмена, а въпросната, за която говори, е била в присъствието и на други директори на дирекции, свързани с проверката на фирмата. По думите му смисълът на отнемането на лиценза не е да затвориш едно предприятие, а чрез принудителни административни мерки да го накараш да спазва закона.

На въпрос как Михов „се е разбирал” с властта, Танов отговори: „Не знам как, но знам, че в 2006 година му е издаден лиценз и до 2009 година, когато ставам директор, и до извършване на проверката в този данъчен склад тази кула за производство на спирт е там (въпросната кула е характеризирана като данъчно престъпление, за което е отнет лицензът на компанията – бел. ред.). Не ми се ясно как 2006 година е извършена проверката. Това са факти, които говорят, че в предходен период, не се отнася само за него, 2006 година лицензите са издадени без проверки и то на знакови фирми”, каза той.

Танов отрече върху тогавашният премиер Бойко Борисов, който му се обажда с „поръчение”, да е оказван натиск, ставало въпрос за внушение: „На премиера му беше внушено, че Агенция „Митници” действа тенденциозно и че е отнела лиценза неправомерно. От документите стана ясно, че е извършена проверка, не само на въпросния склад, а на всички, които са произвеждали бира. Въпросната фирма има сериозно данъчно престъпление, намерена е кула за производство на спирт”.

Попитан кой е внушавал на Борисов подобни твърдения, Танов отговори: „Когато бяхме извикани с финансовия министър Симеон Дянков, премиерът каза, че президентът му се е обадил и му казал, че агенция „Митници” действа неправомерно. Не знам дали са разговаряли. Но аз не намирам нищо лошо, ако една институция получи информация за неправомерни действия, да уведоми, да се извърши проверка и да се види дали има такива. Премиерът разпореди на Дянков да извърши проверка и да докладва дали има неправомерни действия от страна на Митниците. Ние сме доказали, че няма такива действия”.

В разговора, разпространен от вестник „Галерия” през 2011 година, Борисов говори за „поет ангажимент”, нещо, което Танов обясни със „специфичния” начин на изразяване на бившия премиер.

„Още на срещата с Дянков, той (Борисов – бел. ред.) и в други разговори го е заявявал: „Аз см поел ангажименти, че нито една фирма няма при нашето управление да бъде преследвана по политически причини”, уточни той.

В началото на февруари „намерена” производствена тетрадка „събуди” казуса „Мишо Бирата”. Според бившия директор на митническия инспекторат Спас Шопов тя не е била предоставена от Агенцията на съда и затова той връща лиценза на „Леденика”. Този „пропуск” Танов коментира така:

„В 2009 Агенция „Митници” нямаше правомощия по предварително разследване. В екипите, които извършваха проверката, винаги имаше служители от ГДБОП. В случая би трябвало тази тетрадка да бъде иззета с протокол и на нейна база, ако има данни за престъпление преди 2009 до проверката, да бъде образувано предварително производство”.

Той посочи Шопов като човек извън проверката, който е „решил, че като говори неверни неща, може да си издейства връщането му като шеф на инспектората, защото няма един служител, един документ, които да подкрепят неговите думи”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове