20 Август, 2024 05:33 1 923 40

Д-р Орлин Колев: Президентът някак узурпира властта

  • д-р орлин колев-
  • конституция-
  • президент-
  • правителство

Радев постави обществените процеси и държавните дела в зависимост от своята воля, заяви преподавателят по Конституционно право

"Президентът някак узурпира властта и постави обществените процеси, държавните дела в зависимост от своята воля. Подборът и структурата на служебния кабинет е предоставена единствено на служебния министър-председател по смисъла на Конституцията, с който президентът би следвало да се съобрази. Президентът наруши Конституцията".

Това заяви преподавателят по Конституционно право д-р Орлин Колев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Кризата не е конституционна, кризата е политическа и това се дължи на неспособността на Народното събрание да попълни списъка, който беше предвиден в конституционния текст, измежду които президентът да избира за служебен министър-председател", каза конституционалистът доц. Наталия Киселова.

"Това е прецедент. Досега не сме имали такъв текст на Конституцията. За първи път се случва това", подчерта д-р Колев.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Избирателите

    80 11 Отговор
    Президентът им виновен, че те са некадърници !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да де

    69 7 Отговор
    Пасианса на шиши с калинката Стоянов не се получи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факти

    68 4 Отговор
    Кожарова - Ножарова излезе "калинка" !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Отде

    60 5 Отговор
    Сте го изровили този подут плъх ?
  • 9 няма такова нещо

    63 6 Отговор
    Президентът не е нарушил конститутцията. Щом последната дума е негова, той подписва указа, следователно този указ няма силата на одобряване на списъци за буркани от един селски кмет. Защо конституцията му дава правото той последен да се произнесе по състава на правителството, макар и служебно ? Ако няма такива правомощия, значи той няма да фигурира във фактическия състав по встъпване в длъжност на служебно правителство, няма логика да бъде обратното.А Кожарева наруши политическите правила, като не се съобрази с волята на мнозинството от партиите, Стоянов да не е част от предложения кабинет.
  • 10 Данко Хаирсъзина

    58 4 Отговор

    До коментар #5 от "Буха ха":

    Има доста дребни душици, които са на заплата при Делян- магистрати, полицаи, журналисти, социолози, коментатори, политолози, държавни служжители, енергийни и други "експерти", всякакви хора с поведение на "лека жена".
  • 11 Петър

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не някак,":

    Така си мааш, по капли.
  • 12 Петър

    40 3 Отговор
    Поредния умник.
  • 13 🍋🍊🇧🇬

    7 15 Отговор
    Прос, Тъп, Тъпамяу Прецедент, Парламент, Полит. Партии и Народ, с ено изречение, Тъпамяу Ситуация у Тъпамяу Държава с Тъпамяу Управляващи.

    Аве, кажи му тъпамяу и не го обиждай.
    Тъп та вдлъбнат, та тъпамяу.
  • 14 Цяла една

    34 4 Отговор
    година ДПС, ГЕРБ, ПП, ДБ и СДС, част от БСП гласуваха заедно антибългарското законодателство, насочено към премахване на националните държави и суверенитет в Европа. Един безумен синхрон, който за една година забрани Референдум за отлагане евро, отмени Референдуми и Решение на НС за Белене, изгаври се с Конституцията, увеличи секциите в Турция. Узакони двойно гражданство. Само за една година ощетиха България с около 400 милиарда лева, неизгодни договори, унищожаване енергетика ПВУ, подаръци към Украйна, дългови спирали, инфлация, увеличаване на преки и косвени данъци. От Австрия научихме, че шест хиляди осъдени мигранти ще бъдат приети в България, докато Денков отричаше в ефир. И имаха наглостта постоянно да си увеличават заплатите, като по този начин спомагаха за повишаващата се инфлация. Докато Блатото СДС, ДБ, ПП, ГЕРБ, ДПС, част от БСП и калинките в КС управляват Територията, вървим към Последната Национална Катастрофа. Те унищожиха Държавата България.
  • 15 Блатото

    20 4 Отговор
    не се посвени да посегне на децата ни, чрез пропаганда на ЛГБТ в училищата. Но лицемерието на депутатите стига дотам, че те много добре осъзнават, че в България гласуват едно, а в ООН и ЕС съвсем друго. Факт е, че не са предвидини санкции за Пропагандаторите на ЛГБТ в училищата. А "синхронизирайки" ЕС законодателство с "българското", реално приемат подобни из вращения. За да дойде КС и да каже "МЕЖ. Договори имат превес над Националните". Това се случва в момента. Няма да е само ЛГБТ, идват ЕС здравни дигитални паспорти, дигитални досиета на всички граждани на ЕС, идентефикация за влизане в мрежата, дигитална регистрация на имущество, всичко това в една база данни на ЕС.. Последният пирон в ковчега на Територията, според Сакс е цифровото евро. Но предстои по-големият ужас чрез Спораземуние СЗО и 2 здравни стълба на ЕС, лекарствена политика. Децата ни ще бъдат третирани с неизпитани медикаменти. Изтекъл срок на лекарсва без обозначение на етикетите. Правителството и служебните кабинети Мълчат като Партизани, а идват здравна, продоволствена, енергийна и изкуствена продоволствена кризи. Затова премахнаха границите и дойде въздушнокопкжв Шенген. Есента изборите ще са антиглобалисти срещу глобалисти. Хетеро срещу ЛГБТ. Европа на нациите срещу Обединени Европейски Щати. Свобода на медии журналисти срещу Цензурата.
  • 16 Д-р колев

    33 5 Отговор
    На Шиши простатолога … от сутринта куцо, кьораво и сакато плюе по президента. Поне си показахте пеевроатлантизма на показ.
  • 17 явно е модерно

    29 4 Отговор
    да разбират от конституционно право като тои никаквец и да дават мнение без никой да им го иска
  • 18 Кой ли?!

    21 4 Отговор
    Пък е тоя-,,Д-р Орлин Колев"...?!
    Предполагам,пореден обиден,че цял живот е незабелязан и има амбиции да...,,изгрее"...!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Къде

    7 12 Отговор
    В конституцията има текст че Радев е длъжен да одобри подадени му министри?? Той е длъжен да избере Мин.претседстел от един списък но за министри нищо не пише

    Коментиран от #24

  • 21 БеГемот

    17 5 Отговор
    Защо доктор Орлин изглежда като Аватар на Прасето на майка си?!
  • 22 резервист

    16 5 Отговор
    Ако искате да имате за Президент безгръбначно като Плевнелиев, прадължавайте да джавкате. Тази госпожа изведнъж много си навири носа. За какво точно и беше Калин Стоянов? При това за служебен министър с къс хоризонт. Като толкова не може без него, да си го вземе в къщи. Виж тогава той щеше да избяга с писъци. Покани я Президентът да състави правителство и със сигурност в предварителния разговор и е обяснил какво се очаква от нея. Явно Пеевски също и е провел инструктаж. За това и се държи като ощипана госпожица Ще и се.
  • 23 факуса

    14 4 Отговор
    как човек с фиктивна власт може я узурпира,защо не казваш нищо за тулупа дет направо си командваше безродното събрание,а дебелянчо,и за него мъллчиш шишко,сигур и ти пиеш мазно кааве в скута му
  • 24 факуса

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Къде":

    ами що тогава му дава списъка с министрите,и що не те притеснява,че по конституция сме равни а пак не се спазва и най крещящото нарушение на същата, ДПС,що не е закрито,етническа партия е
  • 25 Анонимен

    9 5 Отговор
    Този глупак от къде го намериха
  • 26 Иво

    0 5 Отговор
    Във всеки един предложен кабинет може да се намери неудобна/неподходяща личност. И всеки път отначало се почва и се стига до нищо. Колко време ще стоим на едно място , затормозени от всякакъв род спирачи
  • 27 Адвокат

    2 7 Отговор
    В Конституцията пише : ""Чл.99(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.
    За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник."
    Президентът определя Премиера, а не министрите. Премиерът определя министрите. Пак дявола чете евангелието и не се интересува от Конституцията, но така е когато мафията си има държава. Ясно е едно: избори не трябва да има в България преди изборите в САЩ, защото така е наредил императора от Кремъл. Тези избори са критични за успеха на демокрацията в света и всички диктатори чакат Тръмп да спечели и да ликвидира САЩ като световен лидер на демократичните държави. Пеевски е определен от САЩ по закона Магнитски и неслучайно той се прави на пръв евроатлантик и отговаря за съдбата на България от сутрин до вечер. Тази роля му е отредена от Кремъл, където тайно е бил след като изчезна в Дубай и се върна много отслабнал, но изведнъж от беглец от Парламента години наред, напълня пак и не е слизал от трибуната и екраните. Чугунените глави мечтаят за Путин и го викат в България като приключи с Украйна и така тез

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Геле

    2 8 Отговор
    България няма президент, а УЗУРПАТОР, който служи на чужди интереси! И краде от народните пари чрез договора "Боташ". Това "лице" се добра до президентския пост с лъжа и измама - представя се за един, а се оказва съвсем друг човек. Следователно - ИМПИЙЧМЪНТ!!!!!

    Коментиран от #34

  • 30 Сан Куентин

    8 0 Отговор
    Пеевски е узурпирал цялата държава. Това е истината- съдебна власт, банки, държавна администрация, общини, държавни фирми, частен бизнес,университети, медии, милиция, служби, агенции, финансов надзор, Сметна палата, болници, напоителни системи, коментатори, аналлизатори, социолози, политолози- навсякъде , откъдето могат да се вземат пари, пари и още пари. И власт.Време е американците да го приберат в Сан Куентин.
  • 31 разлика голяма

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Адвокат":

    Колега, ако сте такъв, има разлика между текст от закона и правна норма.И не се казва "В закона пише"...,а какъв е изводът от написаното, т. е. какво е заключението на правната норма.

    Коментиран от #35

  • 32 Намагнитев

    8 1 Отговор
    А човекът от "Магнитски " нищо не е узурпирал. Само една държава.
  • 33 Боа

    3 2 Отговор
    Гледай си работа.А Радев си гледа своята.Нямаше нарушения от негова страна.Не е нарушил конституция!
  • 34 !!!

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Геле":

    А тебе на полиграфа!
    А после-обещетение за клевета!
  • 35 Адвокат

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "разлика голяма":

    "по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок." пише в Конституцията. Вие се научете да четете. Никъде не се дава право на Президента да определя министрите. Това е задължение на определения от Президента премиер. Нещо, което е пределно ясно, на конституционалистите не им е ясно.

    Коментиран от #37

  • 36 Баба

    4 2 Отговор
    Господин Радев моля Ви като главнокомандваш Революция и да им отнеме те пари и имоти Тогава България и българите ще се оправим благодаря

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Гуньо Адвокатина

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Адвокат":

    На теб нищо не ти е ясно.Премиерът определя министрите, но президентът,ако не издаде указ, значи изразява несъгласие. Това е разликата между редовно и служебно правителство.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ПРЕZИДЕНТЕНТА МИСТЪР КЕШ Е В КОМБИНА С ДОГАН(АГЕНТ САВА) ..........,...... РУМЕН РАДЕВ И АХМЕД ДОГАН СА .........,,...,......., ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ...........,.... ФАКТ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове