20 Август, 2024 10:35 1 336 23

Доц. Милен Иванов: На ръба на закона са протести като този в подкрепа на Калин Стоянов

  • милен иванов-
  • закон-
  • протест-
  • калин стоянов-
  • проверка

"ДАНС и прокуратурата могат да кажат дали има нарушение на закона при тези протести. При всички обстоятелства трябва да са образувани проверки, това е тяхно задължение в случая", обясни бившият зам.-ректор на академията на МВР.

Доц. Милен Иванов: На ръба на закона са протести като този в подкрепа на Калин Стоянов - 1
Снимка: NovaNews

На ръба на закона са протести като този в подкрепа на Калин Стоянов, защото полицаите нямат право да изказват мнение по отношение на политическото ръководство на МВР, особено организирано. ДАНС и прокуратурата трябва да започнат проверка. Това каза за "Твоят ден" доц. Милен Иванов, експерт по сигурност и бивш зам.-ректор на академията на МВР.
Според него тежък дефект на Закона за МВР е това, че министърът назначава и уволнява полицаи. "Полицейските служители нямат право на протест извън синдикалния. Законът за МВР ясно регламентира деполитизацията и департизацията на органите на реда. Реално хора, които Стоянов взима и освобождава от работа, излизат в негова подкрепа. Ако протестът в негова защита не е спонтанен, това би бил опасен прецедент в системата. Личността няма значение, въпросът е правен и принципен. ДАНС и прокуратурата могат да кажат дали има нарушение на закона при тези протести. При всички обстоятелства трябва да са образувани проверки, това е тяхно задължение в случая", обясни той.

По думите му в последната година и половина не е направена нито една поправка на Закона за МВР.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    32 1 Отговор
    Протест в подкрепа на Калин Стоянов = на активно мероприятие на мафията в Бг!!!
    Ако се вгледате, отзад ще видите Пеевски....
  • 2 Прасчо

    23 1 Отговор
    Ей, Сараф, знаеш че Калинчо е мое куче, хората не искат никакви проверки, ясно?
  • 3 Отвъд ръба

    27 1 Отговор
    Какъв ръб бе? Това си е пълзящ полицейски преврат от лица лично предани и зависими.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор
    Протестира се СРЕЩУ ‼️
    А и в МВР нямат право на протести❗
    Това си е манифестация ‼️
  • 5 Чума

    26 1 Отговор
    Логично е да напуснат системата! И без това всички там са на пенсия и заплата едновременно! Това е много хубаво, но защо не се въведе във всичката администрация и сектори на народното стопанство! Значи, едните на 50 години ще се ,,пенсионират" и продължават да стоят на постовете си и вземат двойна заплата на практика, а другите ще работят до 65 г.? Защо не, всички да се пенсионирате на 25 години и да си получавате и пенсия и заплата, докато ви се работи до 73 години примерно!?
  • 6 Онли ин Бългерия

    32 2 Отговор
    Милиционери излизат на улицата в подкрепа на Мафията. Безценно. Нашият най голям принос към световната съкровищница след чушкопека.

    Коментиран от #8

  • 7 Колоните на ЦУМ

    23 1 Отговор
    Който е снимал протестиращите полицаи сред тях ще открие физиомутри на Делта гард и такива , които биха младежи под колоните на ЦУМ.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "Онли ин Бългерия":

    Издирвания Р. Гайтански отива да се предаде сам, а те му казали да дойде УТРЕ ‼️🤔🤔🤔‼️🥸🥸🥸
  • 9 Стеф

    27 1 Отговор
    Не са на ръба на закона, а са грубо показващи закона. И по специалния им закон и по НК. Недопустимо е въоръжени структури да протестират, бяха с оръжие, вой на сирени, политически изказвания. Та кое е на ръба на закона?
  • 10 Чата

    10 3 Отговор
    Тези от ПП наистина са инфантилни от помощното училище! Ей така, за майтапа и да се покаже колко е абсурдно, да настояват и военния и няколко други министри да не бъдат в служебен кабинет! Че, като изскочи цялата държавна администрация и Военноморските сили да си пазят министрите и себе си по примера на полицайте! Кой излязъл с влак, кой с лодка, кой с лаптоп и принтер, кой с танк, пишеща машна и пиано пред президенството да защитава министъра и себе си най вече!
  • 11 БИВШ ПОЛИЦАЙ

    21 0 Отговор
    МИЛЕНЕ ЗНАЕШ ЧЕ ПОЛИЦАЙТЕ НЯМАТ ПРАВО НА ПРОТЕСТИ ПО МОЕ ВРЕМЕ ЩЯХА ДА ГИ УВОЛНЯТ. ЗА МЕН ТРЯБВА ДА ПОМОЛЯТ БОГОМИЛ БОНЕВ ЗА МИНИСТЪР ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА ВКАРА ВСИЧКИ В РЕЛСИТЕ ШАПКА ЮУ СВАЛЯМ ЗНАЕШ ЧЕ СЪ ПРАВ.
  • 12 Чума

    16 0 Отговор
    Чл. 146. (1) Служителите на МВР полагат клетва за спазване на Конституцията и на законите на страната и за лоялност към държавните институции в Република България със следния текст: "Кълна се при изпълнение на държавната служба в МВР да спазвам Конституцията и законите на Република България и да изпълнявам добросъвестно, честно, лоялно, обективно и БЕЗПРИСТРАСТНО служебните си задължения,

    (3) Служителите на МВР не могат да членуват в политически партии, да осъществяват политическа дейност, да изразяват политически възгледи, както и да предприемат други действия по служба, с които се нарушава политическият им неутралитет

    Чл. 242.(4) Синдикалните организации в МВР осъществяват дейността си, без да се намесват в ръководството на структурите и в управлението на системата.
  • 13 Кари

    0 23 Отговор
    Не знам дали протести като този на служителите на МВР са на ръба на Закона, но знам, че президентът Радев отново наруши Конструкцията като настоя за промени в състава на служебния кабинет, което е в правомощията само на кандидата за служебен премиер. Въпроса е: защо Радев иска лично да избере министър на вътрешните работи? Дали е за да угоди на ПП/ДБ, които искат ала-бала с машините, или да дестабилизира още България с цел да ни превърне в президентска република, с несменяем диктатор?

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кари":

    Дори не правиш разлика между
    Да не иска някого
    и
    Да иска някого ‼️
  • 16 зрител

    10 0 Отговор
    не са на ръба , отвъд ръба са ! ако подчинените си харесват началника, означава че нещата не вървят добре и това го вижда цяла България !
  • 17 Оги

    13 1 Отговор
    Нагли полицаи( простоцаи) , всички са роднини ,приятели ,мутри !! Получават тлъсти заплати ,помагат на бежанците , граничните спят в джиповете или проверяват само стари коли, иначе на новите богаташи им вдигат ръце ,радвайки се на високите скорости с които преминават през населените села !! Няма Държава ,ние сме територия на наши и чужди англо саксонски световни престъпници !!
  • 18 БИВШ

    3 0 Отговор
    МВР ОТ ВРЕМИТИ НА СЛАВЧО БОСИЛКОВ КУЦА ТЕЖЪК ХАРАКТЕР ВЕЧНАМУ ПАМЕТ.
  • 19 ...

    7 0 Отговор
    хич не е на ръба - за кауша са си всичките ушеви умьовци дето се изтипосаха пред президентството
  • 20 Ха ха ха

    8 1 Отговор
    Всички участвали в полицейския политически протест трябва да бъдат санкциониран и а организаторите уволнени без пенсия.Не може въоръжени лица да правят това.Че то до преврат е само една крачката. Да се обявят и конкурси за нови служители.
  • 21 Людмила

    5 0 Отговор
    Даже и плакатите им бяха добре подготвени и красиво напечатани, забелязахте ли???
  • 22 Абе как

    2 1 Отговор
    на ръба, направо спаси незаконни?! Минимум уволнение на ченгетата излезли на протест и наказателно преследване!
  • 23 Емо

    1 0 Отговор
    В България всеки който има поне малко власт или малко пари, или познава хора, които трябва, действа на ръба на закона или направо отвъд него. Една руска поговорка - много удачна: "Зачем мне законьй, когда судья знакомьй"?
    Законът е за обикновените хора. Прокуратурата действа почти винаги по пъръчка като бухалка. До нея са МВР, ДАНС, НАП, КОНПИ. Такива като Шиши ги притежават и им натискат копчето вкл./изкл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол