23 Август, 2024 08:25 1 845 35

Проверка на НЗОК разкри 671 легла фантоми в болниците

  • проверка-
  • здравна каса-
  • болници-
  • легла фантоми

Леглата фантоми са разпределени в частни, държавни и общински болници. Съществуването им поражда съмнения за източване на средства от бюджета на касата.

Проверка на НЗОК разкри 671 легла фантоми в болниците - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

671 несъществуващи болнични легла са въведени в електронната система на Здравната каса, съобщават от БНТ.

Своеобразната виртуална болница е отворена от служители на Здравната каса в 20 области на страната. Леглата фантоми са разпределени в частни, държавни и общински болници. Съществуването им поражда съмнения за източване на средства от бюджета на касата.
През тази година само за болници са заделени над 3,5 милиарда лева. По това перо се очертава недостиг от около 300 милиона лева. През април Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете, които даваха право на касата да не плаща на болниците така наречената надлимитна дейност.

Здравната каса е сключила договори с болниците за около 50 000 легла. Всеки договор се въвежда ръчно в електронната система от служители на районните здравни каса в страната. Временният управител на фoнда разпоредил проверка съвпадат ли данните от електронната система със записаното в договорите с болниците. Така се разбрало, че в системата на касата са вписани 671 легла повече.

"В по-големите каси има повече несъществуващи легла, в по-малките каси - по-малко. Има болници с по 15-20 легла в повече. Повечето легла създават възможности за отчитане на по-голям обем дейност", посочи проф. Момчил Мавров - временно и.д. управител на НЗОК.

118 от леглата фантоми са интензивни. Разпределени са в 6 болници, които нямат реанимация.

БНТ: Тоест тук вече със сигурност става въпрос за злоупотреба?

Проф. Момчил Мавров: Ще разберем точно дали става въпрос за злоупотреба и за какви злоупотреби става въпрос. Дали се касае за небрежност, за грешка или за нещо друго.

Клиничните пътеки в реанимацията са сред най-скъпоплатените от Здравната каса. Още не е ясно дали болниците с легла фантоми са получавали пари за дейност, която не са извършили.

"Ще намерим начин да докажем дали и каква дейност в повече е извършена върху тези виртуални легла. Една болница с около 600-700 легла заработва годишно около 50-60 до 100 милиона лева в зависимост от клиничните пътеки и процедури, които изпълнява", каза проф. Мавров.

В ход са проверки, които трябва да установят кой, кога и защо е въвел леглата фантоми в системата на касата.

"За нас беше по-важно сега да отстраним тази нередност , за да може да предотвратим по-големи щети за НЗОК. И това вече е направено", обясни и.д. председателят на НЗОК.
Касата е прекратила договора си със столична аптека, която източила над милион и половина лева.

"Тук по-скоро говорим за сигнали, оплаквания от притежатели на разрешение за употреба. Затова, че те не са тъгували с въпросните търговци, които са снабдявали аптеката и въпросните търговци на дребно не са ги снабдявали със съответните медикаменти, а те съответно са били продавани в аптеката", заяви проф. Мавров.

В бюджета на касата тази година се очертава недостиг на средства за лекарства и болници. Той може да бъде компенсиран с разблокиране на резерва, повече приходи от здравни вноски, преразпределяне на средства или актуализация на бюджета. През септември ще стане ясно кой вариант ще избере Надзорният съвет на касата.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    36 4 Отговор
    Здравната каса си е направиха бялата мафия да крадат пари от здравето на българите

    Коментиран от #15, #31

  • 2 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    31 3 Отговор
    ся масови проверки в училищата ще разкрият фантомни ученици на които ще се преподават атлантическите ценности
  • 3 ГОГОЛ

    15 0 Отговор
    За това съм писал още преди 200 години.
  • 4 раз

    18 0 Отговор
    "без конкурс и с политически протекции, Белев е назначен за директор на парк „Витоша“. ЗНАЧИ ТОЗИ Е ДЕБЕЛ ВРЪЗКАР.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 съвременен хипократ

    20 2 Отговор
    е ИванКостов! Болни трябва да има за да имат работа докторите. Оздравява само този който може да си плати а тези които не могат да платят за здраве, плащат абонамент за животоподдържащи хапчета
  • 7 Даниел

    34 1 Отговор
    Отново е актуален въпроса защо частните здравни заведения имат достъп до държавните пари за здравеопазване при положение,че всеки пациент си плаща преглед и престой в заведението?

    Коментиран от #13, #14, #26

  • 8 След като не може да състави ...

    15 0 Отговор
    След като не може да състави ... Един Законосъобразен НРД! Тези неща няма да са Рядкост! Какво да правим че Юристите на НЗОК Не Струват! Нито могат да го Обвържат със Закона! Нито с Реалността! Значи са Некомпетентни!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ялчин

    25 1 Отговор
    Това е се едно да пълниш кофа без дъно с вода. Обир на народна пара.
  • 11 Създавало съмнения

    13 0 Отговор
    Ние нямаме никакви съмнения
  • 12 Eдин

    19 0 Отговор
    Интересно ми е : А КОЛКО УПРАВНИЦИ И ЛЕКАРИ ФАНТОМИ ИМА накачулени на НЗОК?
  • 13 Един

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Защото за това избухна "демокрацията" в България!
  • 14 Слави

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Попитай Костов, той е бащата на НЗОК и източването чрез този "фонд".
  • 15 Чекмедже бабаит

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    защо да взимат само ежемесечни пари от заплатата ти, като могат и за обслужване и за престой в болница и за лекарства. даже ако има как да те разболеят за да идеш да платиш още веднъж и още веднъж. Пък ако си богат, болестите стават платимосъобразни
  • 16 Пенчо

    10 0 Отговор
    Как така кой е виновен. Виновен е този който е въвеждал в системата. Нищо, че на него така са му казали да прави или ще си ходи вкъщи.
  • 17 Национал

    14 2 Отговор
    Това е отдавана известно и никой не го пипа защото това е начина лекарите и сестрите да вземат прилични заплати колкото един необразован работник поне.Скоро като си отодат възрастните лекари и пенсионерите такива ще чакате с месеци за специалист както е на запад.А и да легнете в болница кой да ви лекува-индийци,пакистанци и пр.Не може лекар в отделение във провинцията с нощните дежурства да получава колкото работник и по- малко.И никой хирург нама да ви оперира вас или детето ви за 1.40- на час нощен труд.Народ който си мрази висшистите,подигравав се на учителите и се падва когато братовчедидите нападат лекарите е обрече от неговата си тросотия.

    Коментиран от #20, #28

  • 18 Проста сметка

    2 0 Отговор
    671 от 50000 е 1.25%. Потенциал за голямо крадене...
  • 19 ето откъде сестрите докарват 15 заплати

    9 3 Отговор
    още . Лицемерие . А плачат , как нямат пари . как да свържат 2 края . хленчат . стачкуват през 2 месеца . маше сигнал за пътеки , дето нямат общо с лечението . 5 пъти по скъпи . доплащане от 40-50 процента от джоба . празни легла, а уж някой е там сега . Нормално . Шефът ще види .
  • 20 Мда

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "Национал":

    Не може кражбата на средства да бъде извинение!
    Първо - не е доказано, че тези средства отиват директно към медицинските работници.
    Второ - подобни действия са най-лекото казано уронващи престижа и работата на цялото съсловие.
    За морал ли някакъв да си говорим....
    Подкрепям медиците, че трябва да получават достойни възнаграждения и въобще, подобно принизяване с обикновен работник е абсолютно недопустимо.
    Виси и другият въпрос, как съсловието ще се отъждестви с качество на медицинските услуги!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Факт

    6 0 Отговор
    Няма население няма и болни.Ще става още по зле с тсигойните коитомсе множат а не работят и не плащат.
    Ще има и бити лекари.
  • 23 Хахахах

    6 0 Отговор
    Това го знае всяко хлапе, няма нужда да се проверява.
  • 24 Факман

    7 0 Отговор
    Другата законна корумпирана структура облечена в бели престилки и закриляна от най голямата ОПГ държавата на дерибеите.Ей хора не останаха,защо са ви тези пари не стават за ядене и пиене.Пресъхнаха язовири гръмнаха водопроводи пречиствателни няма и храна истинска няма.Тези ламтят само за пари.рестарт на държавата и като Чаушеску на площада вендета.
  • 25 Мухаа ха!

    6 0 Отговор
    По заспал и търпелив народ,от нашия няма никъде.Бюджет на НЗОК-8 милиарда,и отгоре! При реално население ( от пеленаче,до старци) е със сигурност под 6 милиона.Сами пресметнете по колко се пада на всеки от тази чудовищна сума.При условие,че дори осигурен,без прекъсване, влезеш ли в болница - плащаш.В частните още повече- дране до кокал.За операция ( освен класическата за дадено заболяване) хиляди лева.Та дори до унизителното " легло ден".Това нагло крадене сега ли го установиха и видяха? Източени са милиарди,не милиони.Щом същият брой легла донася м/у 80-100 милиона годишно.И пак офлянкват..ще видим,ще установим! За дребни суми- кражба( не че одобрявам) вкарват скъсаняка за години в затвора.Тук милиони, стотици милиони годишно,но със сигурност нищо няма да последва.А трябват драконовски мерки.Отнемане на лиценз,и тотална забрана за субсидиране от държавата .Иска частно,да си построи сграда, да оборудва,наеме персонал.Без лев от държавата.Ако иска и хилядарка да сложи на ден,за лечение.Който има пари - при частника.Но лобито им- фарма и лекари,още от 90-те е много мощно.Притежават милиарди.Всички частни болници,хосписи са на бивши депутати,министри,или техни членове на семейството.А Оф ф сете търпеливо и безропотно блеят.Бил лош соцмодела в здравеопазването - ами ето ви Кожодерските частници.Който заедно с държавните ви одират кожите.

    Коментиран от #29

  • 26 Към Даниел

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Даниел":

    Средствата, които са за здраве в голямата си част не са държавни. Те са публични, т.е. от моите и от вашите здравни осигуровки, ако плащате такива. Казвам, ако плащате защото държавните служители в администрацията, социално слабите, пенсионерите, децата и учащите, военните, полицаите и др. не плащат здравни осигуровки. За тях трябва да внася държавата, но не го прави в пълен ръзмер, в най добрия случай внасяше около половината от дължимата сума. Отделно, на няколко пъти през годините правителствата прибираха резерва на Здравната каса - към милиард лева, колко от тях въстанивиха, познайте... От там идват големите дупки в бюджета на Касата. Легла "фантоми" няма как да има и това изпълняващия длъжността шеф на НЗОК много добре го знае, защото в реално време неговите служители знаят колко болни има във всяса една болница, нещо повече имат данните им поимено с ЕГН, както и приемните диагнози и клиничните пътеки, по коита лежат. Никой управител на болница не може да разкрие и едно легло, без договор с районнта каса. Това, че не са си актуализирали данните вътре в Касата, не значи, че някой слага призрачни легла по стаите. И още нещо- не се плаща на "легло", а на преминал болен по клинина пътека. И това се вижда в реално време в районните каси.

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Национал":

    От 2005 г. до сега, бюджетът за здравеопазване е нараснал 10 (ДЕСЕТ) пъти, а въпреки това, вместо да намалява, заболеваемостта се е увеличила 3 пъти...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Леглата фантоми са много повече

    5 0 Отговор
    Разследвайте шефове на болници, които умишлено настаняват цигани в болничните отделения постоянно, за да има бройки пациенти, източване на здравната каса по този начин. Ама няма как, трябва да се пази електората на ГЕРБ
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Тoвa e caмo върхът нa aйcбeргa! Вcичкo cи върви в кoмплeкт: Ceмeйни нaчaлa, ин витрo-прoцeдури, джeндърcкa филocoфия, глoбaлизъм, Eврoвизия, кoнкурcи нa дупaрeтки, фeшън визия, пoп-музикa, здрaвнa кaca... Caмo в Coфия имa нaд 2000 aптeки, a c мeдици e пълнo...Якo cмe приклeщeни и нe виждaм oтървaнe ... ocвeн c дъбoвитe гьocтeрици да излезем пo улици и плoщaди.
  • 32 гост

    7 0 Отговор
    Частните лаборатории, клиники и болници не трябва да имат договор с НЗОК. Там ще се лекуват хора който имат пари.Тези който нямат НЗОК плаща клинични пътеки и пациента си доплаща. Докато това не стане и лекари и мед. сестри ще бягат навън и ще има фантоми легла, изписани лекрства и препродадени някъде из Европа и т.н.
  • 33 Али Баба

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Към Даниел":

    Всичко е точно така, както сте го написали! Само да поясня, социално слабите също плащат здравни вноски върху половин минимална работна заплата. Което не е справедливо на фона на високите заплати на държавните служители.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 служител на Касата

    4 0 Отговор
    До № 25- Тези 8 млрд. от НЗОК за здраве са само половината от плащанията за здраве. Има още толкова доплащания от пациенти за платени здравни услуги и консумативи. Например цената на ортопедичните импланти може да варира от 1000 до 20 000 и повече лева. И това не се поема от касата, иначе операцията е "базплатна", т.е. лекарския и сестрински труд. По % на доплащане на здравни услуги сме на първо място в ЕС. За 2022г. в Ирландия разходите на човек за обезщетения за болест и здравеопазване са вторите най-високи в Европейския съюз - 4582 евро, което е доста под тези на Люксембург - от 7111, но е близо 9 пъти повече, отколкото в България - 553 евро. Така че, приятелю, здравеопазването ни е почти частно и плащаме здраво от джоба си и в "държавните" болници... Ако спре финансирането на частните здравни центрове от НЗОК, хората които се лекуват там и са плащали здравни осигуровки, ще бъдат в неравнопоставено положение и ще се демотивират изобщо да заплащат такива, или ако го направят ще последват примера на държавата и няма да ги плащат в пълен размер. Държавата заплаща не повече от половината за държавни служители, военни, полицаи деца, пенсионери, социално слаби и т.н. От там е дупката в Бюджета на НЗОК.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол