23 Август, 2024 15:35 737 15

България и Оман ще си сътрудничат в енергетиката

  • оман-
  • българия-
  • енергетика-
  • природен газ-
  • нефт-
  • петрол

Документът ще позволи задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество в областта на нефта и природния газ

България и Оман ще подпишат в рамките на следващите два месеца Меморандум за насърчаване на двустранните отношения в областта на енергетиката. За това се договориха на среща министърът на енергетиката на Република България Владимир Малинов и министърът на енергетиката и минералите на Султанат Оман инж. Салим Ал Ауфи.

Документът ще позволи задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество в областта на нефта и природния газ, водорода, производството и съхранението на енергия от възобновяеми източници, както и потенциални инвестиции от страна на Оман у нас.

„Гарантирането на сигурността и диверсификацията на енергийните доставки е неизменна част от националната сигурност на България. В тази връзка една от водещите цели пред страната ни е осигуряването на доставки на втечнен природен газ в дългосрочен план“, подчерта министър Малинов пред своя гост. Той припомни, че след 1-ви октомври тази година ще бъде въведен в търговска експлоатация терминалът за втечнен природен газ до Александруполис, Гърция, в който страната ни е съакционер. Министрите Малинов и Салим Ал Ауфи дискутираха възможността за доставка на втечнен природен газ за България, с което да се осигурят част от необходимите количества за предстоящия зимен сезон.

„Страната ни продължава да следва заложената цел за постигане на нетни нулеви емисии към 2050 година, но това не бива да влияе негативно върху конкурентоспособността на българската икономика“, отбеляза министър Малинов. От страна на министър Салим Ал Ауфи бе проявен интерес към опита на България в оперирането на помпено-акумулиращи водноелектрически централи като една от възможностите за съхранение на произведената от възобновяеми източници енергия.

Енергийните министри на България и Оман обсъдиха и потенциалното сътрудничество в областта на водорода като един от чистите източници на енергия. „България може да е входна врата за производители и търговци на водород, който да се реализира в Европа“, отбеляза министър Малинов, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

„Вече сме разработили съвместно с Гърция проект за изграждане на междусистемна връзка за водород, който получи и статут на проект от общ интерес за ЕС. Румъния също проявява интерес да се включи в проекта“, допълни Малинов. Двамата министри се обединиха около това обсъдените теми да залегнат в изготвения меморандум, който ще послужи за основа за развитие на двустранните отношения между страните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 4 Отговор
    Браво
  • 2 КТБ

    5 2 Отговор
    Оманския фонд
  • 3 да де

    4 2 Отговор
    След като Оманския фонд се опари с КТБ с какво ли ще ги излъжат, че да клъвнат отново.

    Коментиран от #5

  • 4 любител

    6 2 Отговор
    ами така е с тези управници можем да сключваме договори само със страни от петия свят. хахаха
  • 5 КТБ

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Най вероятно Оман ще ни доставя Руски петрол и газ от Индия
  • 6 Аман заман, щом вече разчитаме

    4 1 Отговор
    на Оман! Ние не можем без руската енергетика, нищо че от там се откраднаха милиарди левове!
  • 7 Моля ви се...

    5 0 Отговор
    Не подписвайте нищо.Каквото и да подпишете ще е в ущърб на България.
  • 8 Тея от Оман направиха Ски курорт

    3 0 Отговор
    Под Връх Ком за Чудо и Приказ!! Питайте Берковчани и Монтанчани!! ГБС исекоха наи Хубавата, иглолистна гора в Северозапада, откараха е към София, един Преставител на Оман го Разхохдаха и посрещаха като Принц в Берковица и Монтана!? Една Голяма Изнама, ГБС Отвлече Иглолисните трупи, Оманеца Изчезна,! За Берковчани и Монтанчани остана Средния Пръст!!! КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА ВИ излъжат, Нямаго само бившия шеф на ГБС, той беше Сценариста на тая Далавера!!

    Коментиран от #12

  • 9 Последния Софиянец

    2 0 Отговор
    България няма собствена рафинерия а тоя сключва договори за доставка на петрол!
  • 10 Демократ

    3 1 Отговор
    Нали това не е работа на служебното правителство? Но явно е работа на кремълския агент Малинов, който трябва да заглави България с уж пари от Оман, които уж строиха и руския поток , пък се оказа руска фирма. Малинов отдавна трябваше да е осъден за национално предателство, но това става в нормалните демократични държави, не в мафиотските.
  • 11 Симеон Пешов беше Сценариста на

    4 0 Отговор
    "изграждане на ски курорт около хижа КОМ" Той доведе и "Инвеститора," от ОМАН??? Всичко беше Разиграно в Стил Котовски!!
  • 12 БСП Милиардерите

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тея от Оман направиха Ски курорт":

    С Оманските фондове
  • 13 Гост

    3 0 Отговор
    Ние вече направихме едно голямо сътрудничене с Б0та6. Що да не си сътрудничим и с 0ман?
  • 14 Иванчо

    1 0 Отговор
    Тоя нашия му разбира от енергийни сделки, остава да ни тропне още един договор от типа на тоя с Боташ.
  • 15 ЩЕ ИЗНАСЯМЕ ТОК ЗА ОМАН

    0 0 Отговор
    СРЕЩУ ПЯСЪК ОТ ТАМ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове