23 Август, 2024 16:41 1 427 14

Милошев предлага решение на туристическия сектор за компенсациите за тока

  • евтим милошев-
  • компенсации-
  • бизнес-
  • цени-
  • ток

Служебният министър на туризма се срещна с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, както и с браншовите туристически организации във връзка с осигуряването на компенсации на нарастващите цени на електроенергията

Милошев предлага решение на туристическия сектор за компенсациите за тока - 1

Служебният министър на туризма Евтим Милошев се срещна с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, както и с браншовите туристически организации във връзка с осигуряването на компенсации на нарастващите цени на електроенергията.

"Идвам с готово решение, като акт на съпричастност и подкрепа към целия туристически сектор, защото има напрежение", каза преди срещата в курортния комплекс "Слънчев бряг" служебният министър.

Консумацията на ток за юли се е увеличила с 1,5 до 3,5 пъти спрямо предходния месец, обяви Радостин Дачев, председател на сдружение "Клубът на хотелиерите" в община Несебър. По думите му се отчита увеличаване от 28 ст. до 60 ст. в цените на тока и особена трудност създава 24-часовото работно време на хотелите. "Сутрешната цена е по-ниска в сравнение с вечерната, но ние заплащаме и двете", посочи той.

Дачев съобщи, че е изпратил уведомление до Европейската комисия във връзка с предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Очаква се обаче да бъде получен отговор след около два-три месеца, допълни той. След края на летния сезон няма как да приспаднем разходите и не можем да намерим компенсация за следващия сезон, каза хотелиерът.

Сметките за ток, които платихме за последния месец, са по-високи с около 40 процента спрямо предходния месец, каза преди срещата хотелиерът Янчо Парушев. Във връзка с гласуваната от Министерския съвет наредба за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, той отбеляза: "Това може да се реши бързо, защото има достатъчно пари във фонда за енергийна ефективност. Ние сме във висок сезон и на нас тези пари ни трябват за плащането на заплати, осигуровки и всякакви доставки". Според него хотелите не са изправени пред фалит, но допълнителното начисляване на разходи за ток е неправилно и некоректно. "Не може с повишаването на температурата и нашето потребление да се повишава чак толкова. Гледам потреблението си за предния и следващия месец. Разликите са малки, така че това не е коректно направено. Навсякъде в търговската практика, когато потребяваш или купуваш повече, има търговска отстъпка. При нас такова нещо няма", поясни Парушев.

Янчо Парушев съобщи, че е обявена протестна готовност за 27 август, от 7:30 ч. до 8:30 ч. на кръстовището за с. Тънково по пътя Бургас - Слънчев бряг.

В последните дни успяхме да проведем разговори с министър Милошев, който отметна много работа, за която го поканихме да сподели с всички в бранша, тъй като притеснението е голямо, каза пред журналисти Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той припомни, че от 1 юли е прието решение за компенсации. По думите му министър Милошев е водил разговори със служебния министър на финансите Людмила Петкова и се очаква становище от Европейската комисия за прилагане на компенсаторната програма.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евтин галошеф

    26 1 Отговор
    скрий са някъде сложен за министър подлоганчо
  • 2 амбриажен съюз

    26 1 Отговор
    как сме се мъчили цял живот с фиксирани цени а сега настъпи рай и всички пищят.... едераски му работи
  • 3 Артисти

    23 0 Отговор
    Това не сме го избирали, мошенници.
    Нито теб, нито това което представляваш.

    Престъпили сте всякакъв морал иценности, престъпили сте и конституцивта. Която е незаконна след 1992г


    Напуснете България.
  • 4 Да бе

    27 0 Отговор
    Но мълчат,като партизанин на разпит,за цените.Там " увеличението " им е в пъти над нормалната норма за печалба.Къв ток разходваш,за един таратор бе," хотелиера" Цена от 5 лева нагоре.А цацата, кебапчето, пържолата ,пиците.Този да си ходи по бърже- играч навсякъде и във всичко.
  • 5 тодо

    16 0 Отговор
    Да си увеличат храната и нощувките,като не искат,да затварят
  • 6 ккк

    30 0 Отговор
    И какъв беше смисъла да ги изкарвате на свободния пазар после да ги подпомагате , ахааа търговците са ваши хора , а за обикновения човек деедовия като го изкарате на свободния пазар
  • 7 Гост

    29 0 Отговор
    Стига вече раздаване на народна пара за приближени фирми! При пазарната икономика няма подпомагане на бизнеса. Който не може - фалира. Това, с поспомагането от данъците на хората, е комунистически приом. За каква демокрация ми говорите, като си я карате по старо му?
  • 8 Реалист1

    19 0 Отговор
    "допълнителното начисляване на разходи за ток е неправилно и некоректно".
    Когато печалбите им нарастват, това е нормално и е тяхно. А когато имат загуби от енергийната борса тези загуби трябва да се национализират.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Слаб 2+

    13 0 Отговор
    Егати и КАПИТАЛИЗЪМА ко туй нящу бе ????????????????
  • 11 Една

    17 0 Отговор
    Бутилка узо от складовете 15 лв, но в заведението е 120 лв, едно кило домати 3 лв, краствици 2,5 лв и от това излиза 5 салати по 12 до 15 лв, колко са им печалбите, нас клиентите, кой ще ни компинсира
  • 12 Соломон

    16 2 Отговор
    Този Европейски съюз ни УНИЩОЖИ ЕНЕРГЕТИКАТА !

    Вече можехме да имаме 8 ЯДРЕНИ БЛОКА в Козводуй и Белене, с помоща на БРАТСКА РУсия, англосаксонците, ще ни вкарат в КАМЕННАТА ЕРА !
  • 13 Стоян

    18 0 Отговор
    Евтиме, с тези Мутри завладели хотелиерския и ресторантьорски бизнес, скоро ще изгоните и българите от Черноморието. Плажуващ, щом дойде веднъж повече няма да повтори. С това крадливо обслужване и тенденцията да се взима от хората без да се дава , дори и чужденците ще предпочетат ДРУГО МЯСТО. Хората с които си говориш искат да печелят още преди да започне сезона. Вместо да плачат, трябва да приемат нещата такива каквито са. Стига с тези преференции ,които дискриминират другите отрали на икономиката. В истинска конкуренция ,да работят , да привличат туристи и да печелят. Който не печели значи не е за тази работа.Не може за 2 месеца , да направиш пари за цяла година за сметка на БЪЛГАРСКИЯ ПЛАЖУВАЩ.
  • 14 Баце

    12 0 Отговор
    Този е министър на едрият хотелиерски бизнес
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове