23 Август, 2024 20:47 4 863 26

Експеримент с полицейски тест за наркотици: Хероин или хапче за глава?

  • полиция-
  • тест-
  • наркотици

Отговорът на вътрешното министерство бил, че имали "своите съображения". Какви обаче са те, не е ясно

Експеримент с полицейски тест за наркотици: Хероин или хапче за глава? - 1
Снимка: БГНЕС

БНТ направи експеримент, при който активен шофьор, страдащ от мигрена, приема редовно хапче за главоболие и едновременно с това шофира. За целта са закупени полеви тестове от официалния вносител за България, от които МВР купува тестовете, с които тества съмнителните шофьори на пътя.

Каква е разликата между полевите тестове от поколение 3000 и тези, които са 5000?

"Разликата е, че при "Drugtest" 5000, които се използват в националната полиция, там тези проби се записват, има съхранение на данните, там са вече до 8 групи наркотични вещества", поясни Радко Колев от "Дрегер" - България.

В самия химически състав на самите тестове има ли някаква разлика?

"Не. Не".

Може ли да се каже, че полевият тест 3000 може да бъде съотнесен като резултат към това, което би ни показало, ако ни тестват полицаи с тестовете, които са 5000?

"Да. Но основното нещо, което трябва да се знае, е двата вида тестове - това са едни контролни, предварителни тестове. Доказателственият тест е кръвната проба".

От БНТ са помолили ВМА и МВР да направят кръвен тест за целта на този експеримент. От Военна болница им казали да си намерят друга лаборатория, а от МВР категорично отказали. На въпроса - с какъв аргумент? Отговорът на вътрешното министерство бил, че имали "своите съображения". Какви обаче са те, не е ясно.

Екипът тества обекта на експеримента преди приемането на медикамента с полеви тест за наркотици и урина, която дава в лаборатория за тест за наркотици.

"Има изследвания в Канада, че методът на слюнката и нашият тест се доближава над 97% до точността на кръвната проба, но спазвайки инструкциите на производителя".

Резултатът е негативен. Абсолютно всички чертички са си на мястото.

"Сега да видим като си изпия хапчетата за глава какво ще стане".

30 минути след приема лекарството шофьорът отново дава в лаборатория урина за изследване за наркотици. Лекарството за болка се отпуска свободно без рецепта. От него могат да се вземат до 8 таблетки на ден. В листовката пише, че то не е проблем за шофирането, освен, ако не се появи виене на свят.

"Да видим какво ще отчете".

"От това, което виждаме тук този тест е категорично позитивен, за това, че съм употребила опиат".

Интересно е да се види каква е статистиката за това какъв процент реално от положителните проби за наркотици наистина са такива и каква част от тях след кръвен тест показват, че причината за резултата е медикамент за болка, например.

"Защото ми се случва доста често да си пия хапчетата и да се качвам зад волана".

Любопитен е и друг факт - синдикатът на полицаите преди време се вдигна срещу това полицаите да бъдат тествани, защото... Изненада! Имало много фалшиво положителни тестове. И още - изпълняват ли се условията за съхранение на тестовете?

"Постоянно правим обучения с тях. Постоянно. И се набляга на това нещо. Това е основно нещо при вземане и работа с тези тестове - да се спазват тези инструкции за съхранение на тестовете преди да се използват", заяви Радко Колев от "Дрегер"-България.

"Не искам да оставам без кола. Хубав експеримент се получи".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    51 2 Отговор
    корупцията си има Цена
  • 2 Град Козлодуй

    13 2 Отговор
    Сашо Тръпков Бол
  • 3 родната палиция

    32 2 Отговор
    на шибка, абсурдна територия
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    51 8 Отговор
    Това са законите на ГЕРБ.
  • 7 Град Козлодуй

    11 6 Отговор
    А мен неме Спират щото кара АУДИ.

    Коментиран от #10

  • 8 М Дааа

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Най не шофираш когато правиш кекс с последния факултетаджия ,оти дзъркелите ти са изхвръкнали
  • 9 Да,бе

    50 1 Отговор
    Направете полицейски тест за интелигентност по-добре...Резултатът ще е маймуна в кома или фикус без саксия.И това е добрият вариант.
  • 10 1944

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Град Козлодуй":

    ауди 80?

    Коментиран от #15

  • 11 ГОСТ

    42 0 Отговор
    трябва да има правила но за тези който са злоупотребили. защо държавата наказва и тези който си пият хапчетата за глава кръвно и темподобни лекарства.или покрай сухото гори и мокрото. явно тестовете са фалшиви след като и полицаите не щат да се тестват. но държавата се управлява от хора който не си вършат работата само чакат края на месеца и заплатата. много стават случаите със сгрешени полеви тестове и сега с сгрешени наказателни постановления от мобилни камери.след преглед на снимките се установява че нито номера нито марката отговаря но тоя който е сгрешил не носи никаква отговорност я мъмрене я като финансов защото при дело кой плаща за неверни данни. но нервите остават за набедените а за набеждачите нищо.
  • 12 112

    3 32 Отговор
    Абсолютно безмислена статия. Пропаганда без аргументи.
  • 13 замислен

    28 0 Отговор
    Толкова ли беше трудно да напишете че за съхранение пише "Съхранение и годност:
    Тестовите комплекти се съхраняват при температури от 4 до 30 градусаС, опаковани в оригиналната фолиева опаковка." Цяло лято беше над 35 градуса, някой да е видял полицай с хладилна чанта? Или ги съхраняват "на сигурно" върху таблото на колата а там като напече и не се пипа! За това и най-много "фалшиво положителни" са в пловдивско заради високите температури лятото.
  • 14 Как да шофираш

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Неграмотен Кир.так.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    20 1 Отговор
    Направо попитайте мамин Прасчо и усмихнатата канадска партенка. И двамата са замесени със сегашното ръководтво на полицията. Герберастията на Баце не е за коментиране, щото е замесена с доста предишни ръководства и дори е гласувала в парламентата противонародните тестове... Полюционерите, разбира се, не са от народа. По времето на Баце биеха! Редно е да имат отбивка...
  • 18 Антон

    37 1 Отговор
    Проблема е и в тестоветеи не е в тях!
    Проблема е че в държава от ес, кръвната проба се бави година и повече! Ако кръвната проба излизаше в тамките на деня или следвия не е чак такъв проблем. Какво смята по въпроса незаменим милиционер калинчо стоянов?
    Отделно , тези тестове са верни при правилно съхранение. Сега лятото, когато навън е 34-35 градуса, в багажника на патрулката сигурно е 70. Е мислите ли че тестовете се съхраняват правилно
    Само факта, че милиционерите не искат да се тестват, говори, или че в системата на мвр има доволно количество милиционер наркоман или че тестовете грешат. В случая и двете допускания са верни
    Калинка стоянов какво мисли по въпроса?
  • 19 Пежо

    30 0 Отговор
    Статията не е безсмислена, а много си е на място.Наказанието и отнемането на книжката просто трябва ДА Е чак след като излезе кръвния тест.А не да свалят веднага човек от колата.И е техен проблем кръвните тестове да стават по-бързо
  • 20 Аматьорска статия

    5 17 Отговор
    Не се разбра кое е хапчето за глава което водело то позитивен тест. Важно е да оспорим тестовете нали.
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    32 3 Отговор
    Незаслуженото наказание за шофьор при фалшив тест е брутално! Няма да свърши работата си - може да е тръгнал към болница, на сватба, на дело и други. Унижението - белезници, арест при престъпниците. Обиск на дома. Един възрастен човек тежко понася всичко това. Оправете си тестовете! Когато ме спрете да ме проверите, искам да ме освободите веднага, ако действително не съм употребил наркотици!
  • 22 Я по конкретно

    3 12 Отговор
    И какъв е химичния състав на чудодейното хапче за главоболие ,я експериментатори да ни светнат ?Тайна било,що ?Някакво хапче хем безвредно ,хем може да се пие до 8 дози на ден ?Не се занасяйте !Съдържа ли напр.псевдоефедрин?На турските опаковки на хапчета за главоболие - парацетамол с псевдоефедрин изрично е отразено че не става за шофьори ,има характерен знак.Създава зависимост.Да ни обясняват ,че има безвредни хапчета за главоболие и то по 8 на ден.То и тестове не ги произвежда МВР ,а производител.Повечето хапчета за мигрена съдържат опиноиди.Така ,не се лигавете !Производителите да слагат знак за шофьори на опаковката,когато има рисков елемент.Също е е препоръчително шофьорите да си мерят кръвното често и проверяват за шипове.Не,че не трябва да се пият хапчета за главоболие,но да се знае кои са допустими .
  • 23 Та,така

    4 8 Отговор
    Сега не разбрах ,ако шофьора се надруса с 8 хапчета или по малко и му се завие свят докато шофира и стане инцидент кво правим ?Кой ще е виновен ?Системното Главоболие,хапчето или шофьорите трябва да са здрави?
  • 24 Нещо мътно

    3 12 Отговор
    Листовката на български производител ли е ,какъв е състава на хапчетата ,нищо не казват ! Правим си пиар акция срещу полицията !Я кажете вътре екстракт от лайка ли има,валериан ли ,що е толкоз безобидно,а друго излиза?Къде се крие дявола,че ми се струва ,че няма да е само в тестовете ?
  • 25 Тоти

    6 1 Отговор
    Тестовете не се съхраняват както трябва още от централния склад в София. После в колите стоят при 60 70 градуса и отчитат за всички видове наркотици а това няма как да стане и за 4 вида едновременно. Преди2 години няма проблеи а сега има.
  • 26 Констатация

    14 1 Отговор
    От години тече акция , за постоянен , перманентен тормоз срещу населението. Малкото останало население , не трябва да се отпуска да живее нормално и да прави деца . Територията трябва да се разчисти в оставащите 2-3 десетилетия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове