23 Август, 2024 19:24 1 991 27

Политолог: Партийната система е изчерпана

  • димитър ганев-
  • избор-
  • парламент-
  • партии

Президентът искаше да покаже дистанция от Калин Стоянов, посочи Димитър Ганев

Политолог: Партийната система е изчерпана - 1
Снимка: БГНЕС

Няма правителство, което да не се формира чрез натиск от политически лица, от икономически фактори. И кабинетът на г-жа Кожарева, и кабинетът на г-н Главчев, и следващият редовен кабинет ще бъде следствие от различни фактори, които са оказвали натиск върху хората, които взимат решения за кадровата политика.

Това каза политологът от "Тренд“ Димитър Ганев в интервю за "Фокус".

Политическото напрежение, натрупано през последните седмици около фигурата на Калин Стоянов и асоциирането му с Делян Пеевски, по думите му е довело до решението президентът да връчи мандат за съставяне на правителство на Горица Грънчарова.

"Президентът искаше да покаже дистанция от Калин Стоянов. Това обаче не беше успешно и напрежението продължи да се трупа. Следващият ход беше на Бойко Борисов, който осъзнавайки, че това може да рефлектира и върху ГЕРБ, предпочете да снеме това политическо напрежение. Смятам, че в крайна сметка тези факти ще доведат до развръзка и Калин Стоянов няма да присъства като министър. По този начин ще завърши поне този епизод от сагата, наречена "министър на вътрешните работи“, без да твърдя, че това ще е последният епизод“, коментира политологът.

Според Димитър Ганев партийната система е изчерпана в последните години. "До степен, в която не просто имахме най-ниската избирателна активност на тези избори, а много по-ниска от най-ниската, отчетена през последните 34 години. Ние сме в тенденция на ерозия в участието на гражданите в изборния процес, което само по себе си отваря огромен вакуум за нов или нови политически проекти в следващите няколко години“, заяви той.

"Средната избирателна активност в България за последните две десетилетия е около 3,5 милиона души. Гласувалите на последните избори са едва 2,2 милиона. "Представете си за какъв вакуум става въпрос. Нито един от днешните политически лидери не може да запълни този вакуум. На изборите, които предстоят, няма да регистрираме по-висока активност. Вероятно ще регистрираме още по-ниска“, прогнозира политологът.

Два са вариантите за решение на този казус. "Единият вариант е нови опити за месианство – един, два, три или повее, които да променят по някакъв начин облика на партийната система. Втори вариант е да се постави под въпрос дали пък парламентарният модел не е изчерпан и да се търси нов конституционен модел за страната, който да включва доста по-сериозна концентрация на властта в президентската институция. Не смятам, че това обаче ще реши по някакъв начин дългосрочно нашите проблеми“, допълни Ганев.

По-вероятният сценарий според него е да се създаде редовен кабинет, който обаче няма да реши политическата криза. "Не мисля, че този редовен кабинет по някакъв начин ще оздрави партийната система. Все още ще продължаваме да тънем в блатото на тази политическа криза, поне още година-две, до момента, в който не се реши някой от двата варианта или няма радикална трансформация на партийната ни система. Не виждам дори малки сигнали на разрешаване на тази криза. Партиите, които ще имат парламентарно представителство в следващото Народно събрание, не са тези, които могат да носят кой знае какъв ентусиазъм, надежда и нещо, което да даде нов тласък на партийната система“, каза още Димитър Ганев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    15 6 Отговор
    Главата ти е изчерпана както на всички глави на тиквата и разклоненията му!
  • 2 Спецназ

    17 4 Отговор
    Помнете ми думата:

    ДОКАТО Боко и Пеевски са ВЪВ

    Парламента и Властта,
    НЯМА КАК

    останалите що годе... що годе нормални партии да съставят
    Правителство с ТЯХ!

    НЕМА НАЧИН БАЦЕ!!!
    Иначе ще се само унищожат и причислят към ТЯХ,

    КОИТО под закрилата на МВР(Калин Стоянов) МОГАТ

    ДА спечелят по 5 хиляди гласа във Враца и още толкова в Монтана,

    Където освен че няма нито една джамия, няма и един турчин.

    За 100 кинта един с.ганин ще гласува и за марсианците,
    ако му напишат номера с химикал на ръката.

    ФАКТ!
  • 3 Ялчин

    9 6 Отговор
    Тоя много лъже, особено за пари.
  • 4 Европеец

    10 5 Отговор
    Абе и аз така смятам, че партийната система е на изчерпване, ама още е рано да дойдат танковете, ма сгреших ние ги дадохме на покрайна, а й няма кой да ги кара..... Следователно да дойдат кой.... Китайците няма да се занимават с нас много сме умни за тях, на бай дън и на бай Дончо ще им дойдем в повече,,,, остава кой..... Бай ердо или бай Путин.... Сложен избор..... Ама я да вземе соломоновското решение, значи и двамата.....

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Поредният слуга

    9 7 Отговор
    Партийната система е демократична, това другото е диктатура. Предпочитам първото
  • 7 историк

    14 4 Отговор
    От 1934 год. до 1939 са били забранени партиите , и държавата тогава е в най-големият си възход
  • 8 Българин

    7 5 Отговор
    ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!
  • 9 Име

    6 4 Отговор
    Я този Ганев да го строят в армията. Я да се кланят пред БКП. Я да заминава за Северна Корея, като му е свършила партийната система.
  • 10 Връщане на Закона за защита на държавата

    7 4 Отговор
    от 30 - те години и забрана на всички партии!
    Кардинална промяна на Конституцията, защото се вижда, че тя не функционира!

    Коментиран от #12

  • 11 Край

    7 3 Отговор
    Народа не харесва елита когото уж избира. Демократчният изход е един - да пормени начина по който го избира и така да формира друг елит. С мажоритарни избори в 2 тура за 1-2 мандата на парламента елите ще бъде сменен на 100 %. Е да де ама народа чака елита да му го гласува това в избирателния закон. Елита сам да си ритне столчето под краката... Няма такъв филм или народа го вдява и НАЛАГА със сила или си продължава Прехода. Кръглия преход. Или накрая ще дейде горския и с анемичната ни и импотентна демокрация ще се приключи бързо.
  • 12 Сероознооо

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Връщане на Закона за защита на държавата":

    Туй ти е напълнено в главата през края на 90-те,когато трябвашв "царя" Кобургота да бъде върнат у нас.В България през 30-те се е орало с биволи и рало за разлика от Унгария,Австрия,Франция,Англия прочее са се използвали вече трактори....Били сме си една изостанала балканска държава.На гол ... чифт пищове и Бай Ганьо на Алеко начело с москалите от розово масло....
  • 13 Град Козлодуй

    10 0 Отговор
    мафията е Овладяла Държавата
  • 14 Абсурдистан

    6 1 Отговор
    Изчерпана е в абсурдните треторазрядни страни. В нормалните си работи.
  • 15 Пичове

    2 4 Отговор
    гответе се за война, но не с Русия, а със съседа...скоро! Дотогава 🍺
  • 16 Констатираща

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    Преди години, братовчед ми казваше, че е видял много интересен вестник, който не успял да си го купи и веднага е изчезнал. В него Маргарет Тачър показва как ще бъде разпределението на света и там я нямало България - южната й част била към Турция, а северната - към Русия. Явно отдавна се знае някъде, какво ни е бъдещето.
  • 17 тука има, тука нема

    9 2 Отговор
    Партийната система е изчерпана в последните години. Време е партиите да не бъдат определящ фактор в избирателната система, а едноличното управление от един президент е още по лошия вариант. Президентското управление също е изчерпано в последните години, което може да предизвика много повече проблеми от партийното. Ярки примери имаме в САЩ, Русия, Турция и други. Остава третия вариант, избори с голяма мажоритарна насоченост, където избирателите могат да упражняват ефективен контрол на всеки един депутат във всеки един момент на мандата му и дори да го отзоват или изцяло мажоритарни избори. Всички противници на мажоритарните избори се позовават на възможността олигарсите да финансират и контролират политиците. А днес как е и какво ще се промени? За олигарсите може би нищо, но контрола на избирателите ще е пълен, поне по закон и ще имат възможност да отстраняват по всяко време некачествените.

    Коментиран от #21, #23

  • 18 Айде бе

    3 4 Отговор
    И Ганевчето запя московската частушка за изчерпаната партийна система. Нищо не е изчерпано, просто трябва българинът първо да мисли и след това да гласува а не обратното.

    Коментиран от #19

  • 19 ха ха ха...

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Айде бе":

    Добре казано, "българинът първо да мисли и след това да гласува а не обратното."
    Какво трябва и по какъв начин да мисли? На всеки следващи избори ти се предлага избор между БСП, ДПС, ГЕРБ, ИТН, Възраждане, Воля, ВМРО, Атака, което е едно и също. Гласуваш за ГЕРБ - получаваш ДПС, гласуваш за БСП - пак същото. Ха мисли да те видя!
  • 20 Ами да

    5 0 Отговор
    Ганев узрява бавно и полека! Но трябва още! До като разбере, че образованото гражданско общество трябва да управлява директно, не партийните върхушки от парламента!
  • 21 Ами да

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "тука има, тука нема":

    Поздравления! Това е пътят!
  • 22 Поли Тологов

    4 1 Отговор
    Това е политолог, колкото аз съм космонаФт! Къде е учило? В Карлуковската академия на нЕуките ли?
    Прилича на недоклaтено жендaрче!
  • 23 Европеец

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "тука има, тука нема":

    И мажоритарните избори не са решение..... Ние е всичко ще побългарим.... Ш с един овчар говорихме за политика..... Той ми каза момче като изпуснеш стадото от егрека после много трудно ще го вкараш.... Според мен има някакъв шанс за бг територията Само дойдат Танковете, ама ги дадохме на Украйна.... Следователно последна Надежда тук оставете.....

    Коментиран от #25

  • 24 Танас

    1 0 Отговор
    Ами, тогава забранете партиите, г-н Ганев Балкански.
  • 25 я се дръж като мъШ

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Европеец":

    Ако за теб е решение да слугуваш на чужди интереси, на българина това не му допада. Какво значи това не е решение? Като знаеш друго решение защо не го посочиш? Стига с тия стари московски опорки: "- Аз може да не знам как е, но не е така!"
  • 26 Ком

    1 0 Отговор
    Как работи партийната система?
    Пари (за купуване на избиратели) - власт(евро-фондове, обществени поръчки, фондове ) - пари.
  • 27 Партийната система

    1 0 Отговор
    "Партийната система" Не Е Изчерпана! А Опорочена!

    Обслужва само частните интереси на опраделен Кръг от Лица! Но Не и Тези на Обществато!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове