24 Август, 2024 21:09 4 084 33

На трето място сме в Европа по купуване на злато

  • българия-
  • злато-
  • купуване-
  • евро

Добър или лош сигнал за икономиката е това?

На трето място сме в Европа по купуване на злато - 1
Снимка: Shutterstock

Да видим сега какви знаци за икономиката идват от новината за рекордно високата цена на златото напоследък. Според финансови анализатори това е и индикатор за забавянето на икономиките, което пък може да доведе до намаление на лихвените проценти до края на годината. Очакванията са, че благородният метал ще продължи да поскъпва. Добър или лош сигнал е това?

Това пита БНТ.

Според някои анализатори основните причини за рекордното поскъпване на златото са геополитическото напрежение през последните 2 години, очакванията федералният резерв да намали лихвените проценти и забавянето на американската икономика.

"Ако този тренд на забавяне на американската икономика продължи, това ще натиска Федералния резерв да сваля лихвените проценти. Трендът в Европа е такъв, какъвто е в Америка, а именно да се свалят лихвените проценти", коментира Здравко Пиринлиев - инвестиционен анализатор.

Според други експерти цената на златото не се покачва, а валутата, в която ние го оценяваме, се обезценява.

"Защото се печата все повече необезпечена валута. Тоест създава се постоянно нов дълг, което всъщност е инфлацията. Златото като антипод на инфлацията е барометър на това колко много нова инфлация, нова необезпечена валута има в икономиката", смята Макс Баклаян - изпълнителен директор на компания за инвестиционно злато.

Цената на златото е индикатор за състоянието на икономиката.

"Колкото по-висока е цената на златото, топлкова по-нездрава е икономиката".

"Дали ще има рецесия, дали няма да има рецесия - дали американците ще направят т.нар "меко кацане" или може да се случи нещо по-турбулентно към пазара. Така, че в момента рискът е по-висок, спрямо това,което беше преди две години".

През първото тримесечие на тази година централните банки са закупили близо 290 тона инвестиционно злато.

"През 2024-та в самото начало - това е първата година, в която златото задминава еврото по големина актив, който се държи на баланс на централите банки. Реално централните банкери казват, че вярват на злато повече отколкото на еврото".

За 4 години еврото, с което е вързан и българският лев, се е обезценило с 35%.

"Само от началото на тази година златото е с 23€ нагоре. То - освен че ни защитава от инфлацията, ни дава възможността да реализираме и някаква печалба".

А интересът на българите към инвестиционното злато е голям.

"България се нарежда на трето място в Европа само след Германия и Полша на количество злато, закупено на глава от населението, спрямо БВП".

За първото полугодие продажбите на инвестиционно злато у нас са се увеличили с 10% спрямо същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12340

    35 4 Отговор
    Учим се от Мутра ага Банкянлията!
  • 2 Хаха

    60 8 Отговор
    А Дънди Прешърс от къде копат злато без пари? От балъците като нас.
  • 3 Чекай бре

    44 3 Отговор
    нали българите инвестират в апартаменти? Сега пък в злато? Май българинът хич не е беден, както го изкарват.

    Коментиран от #10, #15, #25

  • 4 Да,бе

    44 7 Отговор
    Ама сме на първо по подаряване на злато...И второто място е на светлинни години зад нас.
  • 5 Бойко Българоубиец

    27 3 Отговор
    Аз още 2 чекмеджака напълних с кюлчета хехехех ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 6 Златко от Златица, депутат

    30 2 Отговор
    Инвестирам откраднатото само в злато, левът е пътник, недвижимите имоти са до време, златото е вечно, защо си мислите че в чекмеджето на лицето Бойко Методиев има една папка евро оборотни, а всичко друго е в кюлчета?
  • 7 Гербер

    10 5 Отговор
    То 99% от купуването го генерера нашият вожд хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 8 Бай Чо Ви

    3 2 Отговор
    A у дома от шунаря златен тече нафта...а сега де?! У таа суша вода нема а у дома...Поне рИкия да течеше...
  • 9 Хохо Бохо

    17 6 Отговор
    Щом купуваме толкова много злато, означава, че българите имат мангизи...

    Коментиран от #13

  • 10 Буха ха

    22 3 Отговор

    До коментар #3 от "Чекай бре":

    Беден е официално, но много краде.Ела горе на Бояна или Драгалевци, всеки втори автомобил е чисто нов джип Порше или БМВ, като Лада и Москвич навремето, строят се къщи за милиони, като ми дойдат гости от чужбина се блещят и питат, " А бе Джордж, нали уж БГ е най-бедната държава в ЕС и аз им припомням поговорката за свинското със зеле.
  • 11 Шишибойко брос

    17 0 Отговор
    Братя Шишибойко основни купувачи!
  • 12 Факт

    24 3 Отговор
    Какво ни интересува частния богат купувач на злато, щом държавата става все по-бедна!
  • 13 Бойко Българоубиец

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хохо Бохо":

    Означава, че аз имам чекмеджета 😏😎🤑🤑🤑🤑🤑
  • 14 БОЙКО

    9 1 Отговор
    ПРОДАВАМ ЗЛАТО НА КЮЛЧЕТА , 5 ЛЕВА КИЛОТО ! ГРАБИ НАРОДЕЕЕЕЕ !
  • 15 Кой разбрал, разбрал...

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чекай бре":

    Българина не е толкова беден, колкото е ограбван. Ако не чакахме десетилетия наред някой да се появи от нищото за да ни подреди държавата и да ни оправи, а от самото начало всички заедно търсехме строга отговорност на избраните от нас депутати да работят така, че разпределението на средствата да е по справедливо и ограбването да намалее само на половина, щяхме досега да сме изпреварили, да не казвам всички, но поне по голямата част от държавите от бившата Източна Европа.
  • 16 Гост

    7 1 Отговор
    Ние за Баце го купуваме... за чекмеджето. Г-н Чекмеджан.
  • 17 Гост

    15 0 Отговор
    На българските пенсионери им писна да пилеят милиони по екскурзии из райските острови и почнаха да изкупуват златата на света. Абе, как ще ни стигнат, американците?
  • 18 оня с коня

    9 6 Отговор
    Ама нали сме били уж най-бедните в Европа?така ни класифицира Европ. Статистика според данните от ведомостите за заплатите.Същата тази Европа обаче ни отрежда и Първото място по сива икономика/35-40%/,което значи че Българинът взема "под масата" ОЩЕ толкова Проценти към заплатата си.Накрая европа се усети колко е глуповата и ни сложи при "Богатите държави".Русофилите обаче по Руска заповед с отдавна Изтекъл срок продължават да се опитват да втълпят на Българите че нищо не върви в тая държава с надеждата ДА ГИ ОБЕЗВЕРЯТ,та белким коленичат пред Русия с молба да дойде и да ни освободи за трети път,като ЕСТЕСТВЕНО ПОЕМЕ Управлението на Страната...Не искат и в Еврозоната,не искат и в Шенген и все приканват към някакъв Абсурден Референдум!А защо?Ами защото влизането ни в Шентен и приемане на Еврото ще ни отдалечи безвъзвратно от Русия!Ееех Русофили изповядващи Амортизирани Надежди...продължавайте да месите погачи за дядо Иван такава ви е Орисията и нищо не може да я промени!

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 19 Уса

    9 0 Отговор
    Значи след края на света българите ще имат златни зъби и с тях ще плащат на мутрите данък спокойствие
  • 20 Гост

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Ей, драглиФ, я обясни, как се знае колко пари се въртят в сивата икономика, щом е сива и не би следвало приходите и разходите в нея да са отчетени където и да било?
  • 21 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    И защо един евроатлантически псевдодемократ ще се бои толкова много от референдумите - основно право на всеки демократичен народ? За да не се види процентът на купената евроатлантическа любов ли?
  • 22 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Ако преди 160г бяхме по-далеч от Русия, сега ти още щеше да носиш фе3 и да сричаш к0рана в училище. А, май точно това искаш, а?

    Коментиран от #27

  • 23 БГ колония

    6 1 Отговор
    Всички знаят, че българското злато буквално се краде от нас, но нищо не можем да направим.

    Това е 100%-това колония.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 разлика

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чекай бре":

    В момента да купиуш апартамент ти трябват пари колкото за Къща до Сент Дени.
    А да "инвестираш в злато" ти трябват 500 кинта от кредитната карта на тате и си първи трейдър.
  • 26 Баба с тояга

    2 2 Отговор
    Това показва....че българина е умен.
  • 27 оня с коня

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Задаваш тука всякакви въпроси,но изобщо не искаш никакви отговори.Затва пиши Минуси- туй щи остане като основна радост в живота.
  • 28 Жоро

    3 0 Отговор
    Просто е - в злато отиват криминалните пари като няма къде другаде да отидат: отвсякъде в БГ (банки, фирми, имоти) могат да ти ги запорират/"опраскат", имоти в чужбина вече трудно (конфискация), инвестиции в чужбина пък съвсем (Магнитски). Това показва че мафията става по-изолирана в "доверието" си да се шири - ще я "опраскат". Централизация бате ....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не разбрахме

    5 0 Отговор
    БНБ ли е купувала злато, или милиардерите в България? Какво количество е купала БНБ? Какво количество частни лица? 20% от българите могат да си позволят да купуват злато. Обикновено това са обръчите от фирми на властта, фото, перки, веита, частни вецове, дълводобивни фирми, реститути с фалшифицирани документи,, съсловни олигархати, петролна, фармацевтина, фотоволтаична и строителни мафии, администрации.
  • 31 хаберих

    1 0 Отговор
    - Маа-моо, тати що няма коса?
    - Ми ,щото е много умен!
    - Ми ,ти що имаш такава гъста коса?!
  • 32 Аз Кочо

    3 1 Отговор
    Защо продавачите продават злато след като цената му се вдига? Дали те не знаят неща които купувачите не знаят?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове