26 Август, 2024 18:21 1 649 30

Димитър Куманов: Кражбите на вода и лошото управление на МОСВ са причини за водния режим в страната

  • димитър куманов-
  • кражба-
  • вода-
  • мосв-
  • язовири

Трябва да се забрани да работят ВЕЦ-овете, когато язовирът не е изцяло пълен

Димитър Куманов: Кражбите на вода и лошото управление на МОСВ са причини за водния режим в страната - 1

Кражбите на вода са главната причина за безводието в България и то не само по водопроводните системи, за които се твърди, че имало загуби. По изявление на бивш министър на МРРБ от язовир "Черни Осъм", откъдето е водата за Плевен, има над 1000 незаконни включвания и това става със знанието на ВиК оператора, и от тези незаконни включвания се дават отчисления.

Това каза в интервю за БНР Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

Той припомни, че са платени 42 млн. лв. от Световната банка за Планове за управление на речните басейни, а планове още няма и се закъснява вече три години.

Куманов е категоричен, че причината за безводието в населените места не е горещото лято, а е лошото управление на водите у нас и кражбите, както и малките ВЕЦ-ове по язовирите.

"Жребчево" и "Копринка" са изпразнени, защо? Защото правиха ток зимата, вместо да се оставят да се напълнят", даде пример Куманов.

И посочи:

"Язовир "Порой", който се ползва за напояване и питейна вода, сега насред лято го източиха в най-голямата жега, за да ремонтират кулата при стената. Точно, когато водата се напече и измря рибата. И това стана с разрешение на МОСВ, при положение, че трябваше да се прави ремонт през есента при по-хладно време. Има безумно управление на водите у нас. И сега водата не става за пиене на Черноморието, а трябваше да се източи, когато нямаше туристи. Да не говорим, че можеше да се ремонтира без да се източва."

Той коментира и сечта във вододайни зони, която е трябвало да се забрани.

"МЗГ отбраняват тези сечи. Имаше проект да не се сече във вододайните зони, изобщо не го разгледаха този проект. По заповед на министъра на МОСВ Петър Димитров, който си запазва поста сега в „Главчев 2“, след като вкара в криза цялата държава", коментира Димитър Куманов.

Според него проблем е и напояването – "Напоителни системи" - огромни загуби по техните канали и кражби.

"Кражба на вода има от реките и е за напояване, като си слагат помпи - и за рибарници също. Говорим за големи производители със стотици декари за поливане. Пращани са 10 сигнала за Стряма за незаконно преграждане за рибарници и от Басейнова дирекция предупреждават, че ще ги проверят. Като отидат, водата се пуска. На следващия ден пак няма вода", разказа Куманов.

Категоричен е, че кражбите са основен проблем, както и безхаберието на държавата, защото не се правят инвестиции.

"МОСВ е информирано за тези проблеми, но то целенасочено неглижира проблемите", твърди Куманов. И предлага за ВЕЦ-овете да има условия чрез плановете, че може да работи, когато е пълен водоемът, защото питейната вода е преди и по-важна от производството на ток.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    42 5 Отговор
    Добре че лошите комунисти построиха язовири и залесиха милиони декари гори за да има сега евроатлантическия демократичен цървул вода и дърва за печката и гаджалите от дървената мафия да влачат дърва

    Коментиран от #27

  • 2 видял

    35 2 Отговор
    Преди 6-7 год. дадоха 500 мил. за ремонта на 340 язовира , но бяха завършени само 12 , и парите се изпариха в чекмеджетата !!!
  • 3 оня с коня

    18 2 Отговор
    Окръжният ми град се снабдява с Подземна вода която се вади чрез Ел. Помпи,т.е. няма как да се краде за ВЕЦ-ове,поливане и т.н. Миналата година Общината разкопа буквално всички Улици и сменя Тръбопроводи за чудо и приказ,като цялата операция отне почти 5-6 месеца.И водата стана 5лв...
  • 4 Величко Величков

    10 0 Отговор
    Аз съм класиката за кражби на вода от язовири и реки на Пешо Димитров. Всички знаят, аз Величко Величков събирам парите за Пешо и компания и аз изнудва хората. Да ви кажа от парите от Копринка и Жребчево су купи яхта и мерцедес Пешо, а рибарите не плащат достатъчно и затова няма да имат вода.
    Айде чао и ако има някой проблем с водата или разрешително да звука правите всичко с Петьо.
  • 5 анон

    5 5 Отговор
    килър петко казува че е от глобалното затопляне дето го има само в ойропа
  • 6 Спецназ

    18 2 Отговор
    КАК да обясниш на една мутра от ДеПеПСЕ или ГрАБ,

    че не трабва да прави кинти от ВЕЦ-а до последната капка,

    след като идва края на месеца и трябва да се "ОТЧЕТЕ"??
  • 7 Угодно

    1 0 Отговор
    Кецовете на първо място ли слагаш
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кражбите на дпс-гроб

    6 2 Отговор
    е искал да каже тоя
  • 11 Мосв

    6 2 Отговор
    Това са хора на шишо ...той е разсипник и те са разсипници .такъв е и неговия човек в мосв ( приличащ на таксиметров шофьор ) П.Димитров ...менистер
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 БИЛЕН МОЗЪК

    5 1 Отговор
    На територията всичко е кражба.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пенсионер ОСВ

    13 3 Отговор
    Това което им оставиха лошите комунисти изградено за 45 години след 1989 година го разсипаха новите демократи...
  • 17 Лъже нещо тоя

    8 0 Отговор
    Кражбите на вода или кражбите на пари при осъществяване на ВиК проекти, финансирани с евросредства?
  • 18 Не те знам кой си

    11 1 Отговор
    Но и ти си само един Льоляджия!
    Всички крадат! От най- горните във властта до братчета от каруцата с коня!
    Формите на кражба са различни, но бях- гнусната е с издаването на фалшиви ТЕЛК о
    И обявяване за репресирани крадци и криминални престъпници! А те се ползват с превилегии! И да не си помислите, че съм журналист обслужващ някоя медия Ви казвам: бившото от ДОС полу лице, полу безличие Ариф Сами Агуш има съд решение че е бил пострадал от комунистическия режим 4 / ЧЕТИРИ/ години преди да се е пръкнал на този свят! И затова се ползва с всички права на репресиран и даже и обезщетение е взел!
    Това са бившите и днешни представители на ДОС!
  • 19 Ей тия хаймани опоскаха държавата !!!

    8 2 Отговор
    Със позволението на ГЕРБ , ДПС , ПП- ДБ и останалите партии мафии !!! Всеки един във МОСВ...ВКС , АС , главен прокурор , съдия , директор на което и да е дружество .....изпълнява заповед на някоя партия ( мафия ) за съд са всички тия престъпници !!!!! А изберете ги пак !!!!!
  • 20 Ехааааааа

    17 0 Отговор
    А кажете на кой са тия ВЕЦ - ве бе ...??? Що ги криете да видим кои стои зад тях ?????? Оставиха Сливен , Ямбол и половин България без вода и пак ще им се размине на тия престъпници !!!!!!
  • 21 България умира ..тия ще ни погребът всич

    6 0 Отговор
    До един !!!!! Няма никакъв лъч светлина и надежда !!!!
  • 22 ха ха

    10 0 Отговор
    Категоричен е, че кражбите са основен проблем, / но така или иначе плащаме два или три пъти повече вода от колкото излиза от извора или язовира , та къде са кражбите ?
  • 23 Ха,ха

    4 0 Отговор
    В Дебилария няма здрава съдебна тояга.
  • 24 Не че нещо

    0 0 Отговор
    към прециалиста, ама такъв язовир "Черни Осъм", малко нещо не съществува. Има проекти и дотам.

    Коментиран от #25

  • 25 Не че нещо

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Не че нещо":

    Съжалявам, но "прециалиста", да се чете "специалиста". Нещо не знам как да редактирам вече пуснат коментар. :-(
  • 26 Това е положението

    5 1 Отговор
    Всичко казано е вярно, даже много кражби не са упоменати. То няма и как да се изброят. И ВИК София управлява по същия начин водата в столицата, чрез знание за кражбите и дори с тяхното негласно, но корумпирано съгласие. Държавата е пробита на много места от много крадци. И всичко идва от липсата на правова държава.
  • 27 Че не бяха добри

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    То не пречи че комунистите си бяха лоши. За сметка на построените тогава на гърба на селяните язовири, доволно се крадеше от шефовете граждани пак за същата сметка на селяните.
  • 28 Краси Живков

    5 1 Отговор
    Е какво да ви кажа моя съдружник Пешо Димитров изразни язовирите и като не падне дъжд ще се молим. А ВЕЦ овцете ще почивам, че от 3 години не са починали откакто Пешката е министер, че да имаме време и ние да си похарчи парите от тока.
  • 29 Черни Осъм

    2 0 Отговор
    Не съществува язовир "Черни Осъм". Тръбопровода взема вода от река Черни Осъм.
  • 30 Хой

    5 0 Отговор
    Може ли питеен язовир да няма водомер,а да се отчита от електронния на пречиствателната станция,който вечерно време се спира за да не отчита.мръсни долни продажни изро.д...и.съд затвор и връщане на всички пари откраднати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове