27 Август, 2024 04:48 3 013 26

Парашутистите, приземили се върху кола в Черньово, паднали с над 150 км в час

  • парашутисти-
  • черньово-
  • болница

Единият е със счупен крак, таз и ребра

Парашутистите, приземили се върху кола в Черньово, паднали с над 150 км в час - 1
Снимка: БНТ

Парашутистът и неговият инструктор, които вчера се приземиха върху автомобил в ихтиманското село Черньово, са в болница, но без опасност за живота, предаде БНТ.

Инцидентът стана вчера по обяд, а хората от селото разказват, че подобни твърди приземявания не са рядкост. От летището до селото и центъра за парашутни скокове отказаха коментар.

За по-малко от 4 секунди парашутът изминава последните 150 метра, преди инструктурът и парашутистът да се сгромолясат върху предницата на паркиран край пътя в Черньово автомобил.

"Точно 1 и 15. Така силен шум се чу. Туп!", каза свидетелката Веска Ярева.

"Страхотен тътен, все едно удар в моята кола. Излезнахме и видяхме двама души, паднали върху колата на моите гости с парашут", посочи очевидецът Кирил Димитров.

Той и неговите гости установяват, че падналите са парашутист и инструктор. Двамата са ранени, веднага повикали Бърза помощ.

"Полицията дойде, понеже малко е трудно в Ихтиман с линейките, една линейка. Час може би и повече линейката не дойде, полицаите дойдоха", каза Кирил Димитров.

Самолетът с парашутиста и неговият инструктор е излетял от летището до селото, а двамата са скочили от височина 3000 метра с 30 секунди свободно падане и отваряне на парашута. По правило трябва да се приземят в района на летището, а не извън него.

От летището вчера отказаха коментар, уточниха само, че става въпрос не за падане, а приземяване. Според предварителни изчисления на разследващите обаче въпросното приземяване е било с над 150 км. ч.

Парашутът и въжетата му се заплитат в короната на орех и това убива значително скоростта, с която двамата мъже се удрят в паркирания под дървото автомобил. Парашутистът е със счупен крак, таз и ребра.

"Доколкото разбрах от полицаите, вчера е навършил 26 години и това му е било подарък за рождения ден, скок с парашут", заяви Кирил Димитров.

Инструкторът е със счупен крак. Има 1000 скачания и вчера е бил за първи път на работа на това летище. Според хората в Черньово инцидентите, подобни на този не са рядкост. Очевидци си припомнят, че може би 7-8 пъти са се случвали тази година.

Хората разказват още, че от дерето до селото само през миналата гадина са събрани над 15 парашута. Твърдят още, че в дните петък, събота и неделя полетите със самолети, мотоделтапланери и жирокоптери са постоянни.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Винкело

    26 2 Отговор
    Богат народ! Имат - глезят си се... Ревете само тука.
  • 3 Гръч

    25 0 Отговор
    Да счупиш таза не е никак безопасно за живота
  • 4 А по

    26 8 Отговор
    време на соца, въжетата не се заплитаха...

    Коментиран от #7

  • 5 много гадно

    25 1 Отговор
    Кола , кола , пак добре . Можеше да паднат върху някой циментов кол в лозята .

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Боруна Лом

    19 3 Отговор
    ТЕЗИ СА ОТ СПЕЦНАЗ НА БА!
  • 7 Така е

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "А по":

    "време на соца, въжетата не се заплитаха..."
    Тогава всичко беше успоредно на правата линия на Партията...
  • 8 Боруна Лом

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "много гадно":

    А МОЖЕШЕ ДА ПАДНАТ И НА МАСАТА С РАКИЯТА И САЛАТАТА! ТЕ ТОГАВА ЩЕШЕ ДА ИМА И ТРУПОВЕ!
  • 9 4639

    12 1 Отговор
    И миссира м7лен ганев е парашутист, паднал във фъктии, без да има хал хабер какво прави там
  • 10 Агтос

    12 1 Отговор
    Що за инструктор е това. Няма ли резервни парашут. Само не знам как застраховката ще бъде оправдана, въобще дали ще платят
  • 11 Ъхъ

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "много гадно":

    Със 150км/ч в каквото и да се треснеш ще станеш на ваденка!
  • 12 Честит

    8 0 Отговор
    Рожден ден!
  • 13 Абе Милене

    26 0 Отговор
    ти имаш ли предсрава от елементарна физика бре???Знаеш ли, какво ще стане с човешкото тяло, ако се удари с 150 км. в час??!!

    Коментиран от #24

  • 14 Парашутист

    26 0 Отговор
    Писача писал тази глупост знае ли какво значи да падаш със 150 км в час? При такова падане с тази скорост се размазваш. Най-вероятно е имало частично отваряне на парашута и са се приземили с малко по-висока скорост от обикновено. Инструктора не е отворил резервния, за да не стане по-голяма беля. Преценил е че не падат толкова бързо и ще се спасят, както и е станало. За да отвори резервен, трябва да отцепи основния и падането става много по бързо с него защото е по-малък. А по времето на соца парашутите минаваха през тройна проверка преди да се
    приберат в раницата и да се скача с тях. Контрола тогава беше много висок. Последната проверка се правеше от скачащият. Инцидентите бяха изключително рядко и то в повечето случаи не бяха технически, а от скачащият.

    Коментиран от #15, #17, #20, #23

  • 15 Лост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Парашутист":

    Точно резервния и той се е отворил и тогава станал сакатлъка.
  • 16 Стенли

    3 1 Отговор
    А този келеш дано му дойде акъла да

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Съд 150 в час, викате, а? Може, що пък не! Важното е че са оцелели, да се оправят по бързо!
  • 20 Факти

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Парашутист":

    По комунизма никой не разбираше за инцидентите, защото се потулваха.
  • 21 Ааа по комунизма такива работи немаше

    0 1 Отговор
    За малките, или дъртите с амнезия: Как се заби в земята Чавдар Джуров, синът на армейски генерал Добри Джуров?. Дума да нема, беше си рай в ада.
  • 22 Сила

    5 0 Отговор
    ЧРД .....жив и здрав !!! Догодина пак да скочиш ......
  • 23 Прашутист-2

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Парашутист":

    От обучението ми е останал спомен - скорост на ПД-47 - 8 м/с - 29 км/ч. Скорост на резервния парашут (по-малък диаметър на купола) - 12 м/с или 43 км/ч.
    Скоростта на свободното падане е около 200 км/ч или 55.5 м/с.
    Но все пак има няколко случая в света на свободно падане от няколко хиляди метра, при които хората остават живи. Потрошени, но живи. За мен случая е огромен късмет, тъй като с два отворени парашута вертикалната скорост е по-висока, отколкото само с резервния парашут, а и с него приземяването не е от най-приятните.
    Сега ако ми предложат скачане в тандем с инструктор ще откажа.
    Предпочитам да мина пак курса (поне преди беше ако не си скачал три години, пак минаваш курс на обучение) и да си скоча сам.
    Все пак, всеки скок след който си жив и можеш да ходиш, е добър.
    Още нещо - скокът с парашут е относително безопасен, ако се спазват инструкциите. Голяма част от проблемите издват от човешки грешки. По малко са случайност.
  • 24 Амче

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Абе Милене":

    Откъде да знае?! То акъл не можеш да му налееш.
  • 25 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    При скорост 42 метра за секунда, ако човешкото тяло срещне препятствие и нищо не омекоти удара, кожата може да остане непокътната, вътрешните органи си намират други места, късат се всички връзки между тях и до два, макс. три часа човек умира в агония!! Медик ми го е набивал в главата !! Орехът е свършил животоспасяващата операция !!
    У наше село във всеки двор има орех. Кой с едър и и с мека черупка плод, кой дребен и костелив...ама има. И сянката им в тия жеги е животоспасяваща...........
  • 26 Роки

    0 0 Отговор
    Опитали са да възпроизведат сцената от филма Заличителят с Арнолд Шварценегер, обаче извън Холивуд тия каскади не вървят...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове