28 Август, 2024 19:33 1 830 20

МВнР: Изказването на Мицкоски отново поставя под въпрос европейската перспектива на страната му

  • християн мицкоски-
  • изказване-
  • рсм

По-рано днес македонският премиер поиска френско предложение 2.0

МВнР: Изказването на Мицкоски отново поставя под въпрос европейската перспектива на страната му - 1

„Днешното изказване на министър-председателя на Република Северна Македония за съжаление отново открито поставя под въпрос европейската перспектива на страната му”. Това се казва в позиция на българското външно министерство.

По-рано днес македонският премиер Християн Мицкоски поиска френско предложение 2.0 и отхвърли възможността за диалог с българското служебно правителство, предаде БГНЕС. Мицкоски заяви, че Скопие ще изчака избирането на редовен кабинет в България, за да започне диалог с него.

„На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС. Тази наша позиция няма да се промени независимо от това дали управлява служебно или редовно правителство. Припомняме, че в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори”, се казва в позицията на МВнР.

„Служебното правителство на Република България е легитимно правителство, което има всички прерогативи за управлението на страната. То остава отворено за диалог със Северна Македония, като същевременно подчертаваме, че, независимо дали воден със служебно или с редовно българско правителство, диалогът не включва предоговаряне на вече поети ангажименти от Скопие. Бихме искали отново да припомним, че Европейският консенсус от лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и Северна Македония в пълнота очертава всички стъпки за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на последната”, продължават от МВнР.

„Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена”, завършват от МВнР.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не разбрахте ли

    21 11 Отговор
    че те не искат в кацата с л..н.? Оставете ги хората
  • 2 Сатана Z

    26 12 Отговор
    Време е Северно македонците да бъдат демакедонизирани и върнати в българската кошара като заблудени овчици.
  • 3 Цяло

    4 4 Отговор
    министерство се "изказало" срещу един ? Не се делят от колектива по руски тертип.
  • 4 Нека да отбележите 81 години от

    14 13 Отговор
    убийството на цар Борис Трети. Да се запитаме, кой имаше интерес царят да бъде убит?
    ой заповядва на шофьора да кара към посолството на една от великите сили.
    Няколко часа след прибирането му в двореца от посолството на една от великите сили, го поваля масиран инфаркт, който след няколко дни го отнася в небитието.
    По това време само четири са Великите сили, които имат представителство в България. Това са: Германия, Италия, Япония и Съветският съюз.
    При три от тях – съюзници на България, царят няма защо да ходи тайно. Остава четвъртата…
    В дневника на генерал Михов, който старателно записва политическите намерения на царя, би трябвало да се намира ключът към тази загадка”. Дневникът на ген. Михов се пази и до днес от КГБ, дори от надеждни руски историци.
    В едно интервю бившия офицер от КГБ Олег Гордиевски казва, че отговорът за мистерията на смъртта на цар Борис III може да бъде намерен в архивите на КГБ.

    Коментиран от #6, #14

  • 5 Някой

    27 2 Отговор
    Нагли макета, а иначе неизкъпани българи. Да си стоят там, в границите си, докато минат още няколко годинки. После няма да искат в ЕС, а в Албания.
  • 6 Сатана Z

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Нека да отбележите 81 години от":

    МИ6 поръчаха Борис Три,ама трябва да се чете
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ами

    8 10 Отговор
    Европейската перспектива????? Какво е това, цензура, войни, политически затворници и претопяване и извращаване на местното население. Македония е умна да стои далече от това зло.
  • 9 Пълен иньор

    14 2 Отговор
    Защо ни занимавате с някакви дръмкари?
  • 10 Град Кюстендил

    13 11 Отговор
    Храната в македония много по качествена от в Бг ...защото не е в Ес . Тази държава няма нужда от Ес ..тя е нещо като музей ..или ще просъществува или ще се разпадне и България и Гърция обаче нищо няма да вземат защото сме пак в Ес ..Сърбия и Албания ще си я поделят
  • 11 Дедо Джо

    13 6 Отговор
    Хаха. Наште гении на схващат, че преди да каже това, Мицкоски е говорил и със сащ, и с френското джудже. А наште нека спят, скоро пак ще кажат “йес сър”, а жълтопаветната измет ще блее от възторг.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 уйко калеко

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Нека да отбележите 81 години от":

    Вчера имаше статия за годишнината от смъртта на БОРИС ТРЕТИ.За съжалвние ,той е от династия,чието управление причини на БЪЛГАРИЯ много големи злини и беди.И все пак е част от историята на страната ни за съжаление. БИХ ПЕРИФРАЗИРАЛ ЕДНА МИСЪЛ НА З.СТОЯНОВ В СЛЕДНОТО,,ДА Е ПРОКЛЕТ ДЕНЯТ В КОЙТО ЛАЧЕНИЯ БОТУШ НА ФЕРДИНАНД СТЪПИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ,,.
  • 15 бай Даньо

    9 2 Отговор
    България не е истинска държава инак отдавна щеше да работи активно за отделяне на Албания от РСМ по пътя за Европа . Това не е трагедия за РСМ всъщност управляващата класа там не иска присъединяване към ЕС защото се къса пъпната им връв със Сърбия . Сърбите и техните марионетки в РСМ я искат само да се преструват че вървят за Европа за пред населението което гледа като всички нормални хора на запад. Сърбите разчитат че някак чудодейно пак ще станат силните на балканите и Македония тоя път доброволно ще се върне при тях . Или пък привлекателната сила на ЕС някак ще започе да изчезва , това май се случва ... България трябва да спре тая пасивна политика където вървим след събитията , но май искам твърде много с тая наша "държава" ...
  • 16 Айде

    7 1 Отговор
    Стига вече с македонците! Опак народ са!
  • 17 уйко калеко

    0 4 Отговор
    БАТ ДАНЧО! АЛБАНИЯ вече е отделена от РСМ по пътя към ЕС.Мисля, че се случи миналата година.
  • 18 гражданин

    6 2 Отговор
    няма репреговаряне на толкова трудно достигнат компромис, за всичко им отстъпихме, език, история, идентичност, сега за един елементарен жест на добра воля, да впишат българите в конституцията им, от което няма да произлезе нищо реално, за малкото българи в тази държава, и него не искат да го направят, това се казва супер наглост, и от тук нататък не трябва да имаме никакви отношения с тях, докато не си изпълнят ангажимента, ако ЕС тръгне да прави нещо през главата ни, трябва плътно да блокираме всички инициативи и решения техни, докато не се откажат от глупостите си
  • 19 Тия още ли шават,

    4 0 Отговор
    За какво му обръщате внимание на тоя, ИГНОР, пълен игнор за тия юготитовисти
  • 20 Отделяйте Албания

    6 1 Отговор
    От тия юготитовисти и не им обръщайте внимание
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове