Тема: Украйна

29 Август, 2024 05:12 1 252 27

Димитър Гърдев: Русия и Украйна не могат да стигнат до пълномащабна победа в конфликта

  • димитър гърдев-
  • украйна-
  • война

Украйна тайно се надява, че военни инструктори от ЕС ще планират бойните действия

Димитър Гърдев: Русия и Украйна не могат да стигнат до пълномащабна победа в конфликта - 1
Снимка: БГНЕС

Целта на срещата на министрите на външните работи и на отбраната на страните членки на Европейския съюз е обсъждането на възможността за изпращане на военни инструктори на територията на Украйна. Това каза пред "Фокус“ дипломатът и международен анализатор Димитър Гърдев.

"Решението на Европейския съюз за военна помощ за Украйна изтича ноември месец и фактически тази среща има две цели: Едната е да потвърди и да даде нов мандат за тази мисия, която вече е факт, и другата е, че беше направено предложение тези инструктори, които обучаваха въоръжените сили на Украйна, да бъдат вече разположени на територията на Украйна. Ще има дебати и ще видим каква е нагласата и какъв доклад ще направи Службата за външно действие,“ обясни той и добави, че Украйна тайно се надява, че в края на краищата от тези инструктори да започне и една по-засилена форма на сътрудничество, т.е. те да планират бойните действия.

Още новини от Украйна

По думите му опасенията за въпросното разширяване на мисията е от ескалация на конфликта, "тъй като ако тези инструктори, официално военнослужещи на държавите членки, бъдат приведени към бойните части директно на украинската армия, и тя навлезе на руска територията, в международно признаците граници на Русия по Устава на ООН, примерно в Курск, това представлява casus belli /причина за война/,“ припомни анализаторът.

Превземането от украинските войски на Курска област би могло да бъде изключително важен и много сериозен пункт в позицията на Украйна в бъдещите мирни преговори. "Донбас и Запорожието все пак са територии на Украйна, но когато става дума за територия на самата Русия, естествено че срещу оттеглянето от тази територия Украйна ще иска много сериозно отстъпки. А и самото руско общество няма как да не постави на първо място изтеглянето на украинските сили от изконната руска територия. Това би бил много силен коз за Украйна в преговорите.“

Няма възможност за постигането на пълномащабна победа от която и да е от воюващите страни в Украинския конфликт, смята още Димитър Гърдев, тъй като цената, която ще бъде заплатена, е неприемлива. "Наистина се опитват и двете страни да имат по-сериозни позиции на масата за преговори, но да ви кажа честно аз не очаквам едни такива преговори преди изборите в САЩ и встъпването в длъжност на новия американски президент,“ заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Един

    24 1 Отговор
    Че то и сега е пълно там с инструктори и екипажи. Какво пак се събират на седенки да отчитат дейност.
  • 5 Дааа

    34 5 Отговор
    Вкарването на войски на НАТО, маскирани като "инструктори" , ще доведе до допълнителна ескалация с непредвидими последици за ЛГБТ коалицията!
  • 6 Дядо Гъдю

    28 3 Отговор
    Като пратите български войници и ги наречете ,,инструктори" каква ще бъде разликата за техните родители?
    Защото по всяка вероятност вашите деца няма да ги касае.Те ще са насигурно,някъде далеч,, на сянка под палмите,с коктейл в ръка!
  • 7 Русия се бие с нату

    28 2 Отговор
    на територията на бивша украйна, командването и разузнаването също е от нату, оръжието също има и много наемници
  • 8 Пародия

    18 1 Отговор
    Ех,полковник Николай Марков щеше да спре изпращането на войници , или както ги наричате ,,инструктори".
    Обаче в момента е зает.Лови риба.Ама ,ако не ловеше риба ,нямаше да позволи това да се случи.Защото е сериозен и си държи на думата.

    Коментиран от #10

  • 9 Дернев

    17 4 Отговор
    Украйна не може да стане част от РФ без пълно мащабна победа независимо от цената за нея. Важното е кой ще я плати. Дали само руснаци и украинци или и европейци, и американци. Това трябва да стане ясно на тази среща и да се разбере, че тази война в Европа трябва да се прекрати максимално бързо и да се мисли за система за сигурност на Европа, а не на ЕС. Такава на ЕС не може да има, ако обединението не стигне до СЕЩ. А без СЕЩ и Русия неможе да има такава и за Европа. Крайно време е БГ да застане твърдо до Унгария и спиране на войната в Европа. Русия и Украйна сами да решават проблемите си. Те не са европейски. Европейски е липсата на система за сигурност на Европа. Такава НАТО не гарантира. Гарантирани само 3СВ.

    Коментиран от #19

  • 10 Ха ха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пародия":

    По лъжлив шоп@р надали има от него.
  • 11 ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ

    14 3 Отговор
    Да не се окаже, че Русия може.
  • 12 Хахахаха

    19 4 Отговор
    Ритам от смях, Гърдев само гледай. Любимата ти укрия как изчезва от картата на Европа.
  • 13 Браво

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Успели са да свалят ЦЯЛ самолет! А написаха ли колко са им свалили?

    Коментиран от #24

  • 14 Грозев е еничарин

    20 1 Отговор
    Тоя Гърдев е поредната измама от партията на Слави.Клоунът Гърдев не е еникакъв дипломат,а беше секретарка на Елена Йончева и работеше в офиса й в София.Единствената му дипломатска дейност е била да принтира и да разнася книжата на Йончева от Европарламента !
  • 15 Артилерист

    15 2 Отговор
    Гърдев не само нищо ново не казва, ами и старото, което повтаря, не е вярно. Как да нарека твърдението, че Русия ще отреже част от териториалното си тяло-Курска област-за да го размени със Запорожие или Донбас? Или че и двете страни еднакво не могат да постигнат победа във войната? Що за разумна логика има в това? Та Украйна е почти смляна и с още един-два масирани удара, като от последните две денонощия, тя престава окончателно да функционира. Сега руският ГЩ обобщава и оценява резултатите от последния удар и прецизно планира къде да се доунищожи енергийна, транспортна, комуникационна и на ВПК част на украинците, за да спрат окончателно. Не говорим още за критично разпадащия се украински фронт. Е, как тогава да броим Украйна, разбирай запада, начело със САЩ, за равностойна по отношение на крайния резултат?
  • 16 Първо

    14 2 Отговор
    Тоя говори сякаш русия иска преговори в момента в който Украйна владее част от куркс?! Русия няма да започне преговори докато не изгони Украйна от своята територия. Освен това ако Путин направи нова мобилизация определено може още доста да завладее...просто Украйна няма толкова хора
  • 17 Някой

    14 1 Отговор
    Гърдев, войната е между Русия и САЩ+НАТО. Украйна е само маша в ръцете на западната клика - дава само пушечното месо. Но оръжието, тактиката и решенията за войната, се вземат от САЩ+НАТО. Ако Украйна бе оставена само на собствените сили и ресурси, щеше да е дала фира още на 3-тия месец от войната.
    Тъй че, правилно е да се каже, че с използваните до момента средства, нито Русия, нито САЩ+НАТО могат да спечелят убедително войната. Ще видим какво ще се случи, когато дойде ред да се използва ядрено оръжие...
  • 18 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Ахам, и пак се оказа фейк това видео. Този път не бе от електронна игра. Просто руския самолет разпръсква топлинни примамки за ракети с бойна глава, която се ръководи по топлината. Е, сигурно няколко неуки роми от Столипиново може и да са се хванали на тази лъжлива новина, но нормалните и разумни хора - не.
  • 19 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дернев":

    Като цяло съм съгласен с теб. Но е добре да се направи една корекция - Русия е част от Европа, при това най-голямата по територия европейска държава. Украйна също е в Европа, и е една от най-големите дъражи по територия. Европа не е ЕС, както и ЕС не е Европа.

    Коментиран от #25

  • 20 Гай Турий

    14 1 Отговор
    Срещу Русия воюват от новата Антанта на англосаксите, включваща 54 държави. Как да побеждават лесно, като цялата световна сатанинска мърша е скочила отсреща. Може би ако Тръмп спечели изборите, ще настъпят промени. Ако Укра остане сама да воюва, за 1-2 месеца ще приключат с пълен погром. Ако Путин отново сгреши да остави тая страна да съществува, той ще извърши фатална стратегическа грешка, която ще доведе до бъдещи още по-жестоки войни. И едно село не трябва да остане да се казва Украйна. Това ще доведе до мир поне в Европа.
  • 21 Гай Турий

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Ти още ли не си разгледал подробно, че това е поредната украфилмова провокация. Щурмовикът слиза ниско към земята и изхвърля защитни огнени ракети, които да го пазят от ПВО. И на този етап кадрите свършват. Самолетът се е прибрал благополучно на летището.
  • 22 Дончо

    5 0 Отговор
    Гърдев да заминава пръв за Украйна. Там ще го инструктират.
  • 23 Даааа, ама тва видео на

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    укрите се оказа не сваляне на самолета, а изстрелването на топлинни капани и то 2 пъти. Първия когато прави ляв вираж с последвало снижение, а втория при десен вираж в края на видеото, което едва се вижда. Тъпите укри от дарята, която се получава при изстрелване на тези топлинни капани правят евтина пропаганда, която бива разбиване на пух и прах дори от малко по-наблюдателните. Щом аз го забелязах, значи смятай колко тъпанарски е скалъпен този фейк
  • 24 Там е работата

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Браво":

    че не са го свалили а изстрелването на топлинни капани го дават за поразен самолет. Просто това е поредния укро фейк за западни тъпанари. Те се ловят като голи шарани на ръждив пирон.
  • 25 Дернев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Едно и също нещо, казано по различни начини, не го правят различно. Но доста хора го практикуват.
  • 26 7373737372727

    0 1 Отговор
    А съм сигурен ,че тоя бърка като истински балкански дребен гьон без мозък.
  • 27 РУСИЯ НЕ ИСКА ПОБЕДА , ТЯ ИСКА САМО ДА

    0 0 Отговор
    ДЕНАФИЦИРА ФАШИСТИТЕ ИЗБИЛИ 32 000 РУСНАЦИ ДОНБАС ! И ЩЕ ГИ ДЕНАЦИФИЦИРА НА 2 МЕТРА подземно ПРИ КЪРТИЦИТЕ ........... УКРИЯ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ РУСИЯ САМО КОГАТО ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове