29 Август, 2024 16:37 1 450 11

Бизнесът негодува срещу вдигането на туристическия данък в София

  • бизнес-
  • туристическа такса-
  • софия

Съгласие по начина, по който тя се въвежда обаче не е постигнато

Бизнесът негодува срещу вдигането на туристическия данък в София - 1
Снимка: БГНЕС

Туристическият бранш се обяви против обявеното вдигане на туристическия данък в София. Това става ясно от обща позиция на Българската хотелска асоциация, Националния борд по туризъм, Браншовата асоциация на ресторантьорите - София, регионална структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те отбелязват, че мярката е била обсъдена с бизнеса. Съгласие по начина, по който тя се въвежда обаче не е постигнато. По време на дискусията е постигната договорка със Столична община и ОП Туризъм - тя да бъде съпътствана от промени в Закона за местните данъци и такси, с които да се гарантира, че събраните средства ще отидат целенасочено за развитието на туризма и рекламата на дестинация София.

Браншът отбелязва, че по време на брифинг зам.-кметът по европейски политики, международна дейност и туризъм Никола Барбутов, общинските съветници от ПП-ДБ-СС Пламена Терзирадева и Андрей Зографски и директорът на ОП Туризъм Антон Пенев са дали уверение, че средствата от данъка ще отиват само по пера за туризъм. Туристическият бранш обаче гледа с недоверие на обещания, които не стъпват на нормативна рамка.

В общата си позиция петте организации посочват, че внушенията, че вдигането на данъка е съгласувано с бизнеса са манипулативни, защото по време на проведените срещи представителите на общинската администрация са се ангажирали със следните действия от тяхна страна - предложение за план-стратегия, бюджет, конкретни дейности и правна рамка за развитие на дестинация София за 2025 г.

Бизнесът посочва, че е обсъден и въпросът за предприемане на реални дейности за увеличение на събираемостта от съществуващите обекти. В момента реално събираемостта на данъка е много ниска и се реализира единствено от хотелите. Над половината от апартаментите, които се отдават на чуждестранни /70%/ и местни /30%/ туристи не са регистрирани по Закона за Туризма и не внасят дължимия данък към Столична община.

Туристическият бранш изтъква, че СО предвижда по-високи приходи с по-малко нарастване от това на отделните такси, като практически общината признава, че събираемостта на данъка ще спадне.

Бизнесът настоява за реален план за развитие и разходване на средствата, така че да има ясна мотивация да подкрепи подобно решение. До момента, единственото коментирано от страна на Столична община действие е насочено към увеличение на заплатите на ангажираните в административния процес служители на ОП Туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Възрожденец

    14 6 Отговор
    Народа негодува за привилегиите на туристическия и реставраторския бизнес. Веднага да се въведе ДДС, такова каквото е за останалите.
    ГЕРБ-Копейкин и ДПС-Шиши подкрепиха бизнес, който се упражнява предимно от мyтpи !

    Коментиран от #5

  • 2 морски

    7 4 Отговор
    Вдигат всичко политиците трябва сучат!!!!!!!!!
  • 3 лили

    11 1 Отговор
    Хотелиерите всеки ден трябва да се проверяват от данъчните за нощувките ,защото обявяват не повече от 20% оборот !!

    Коментиран от #8

  • 4 Гост

    12 0 Отговор
    Ние на тоя бизнес му работи за без пари, плащаме му компенсации на тока, сега иска да не плаща данъци и ако може всички да работим за 500 лева... А цяла София е пълна с нови S класи..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аз съм веган

    5 0 Отговор
    Първото последното им решение на общината било да си вдигнат заплатите. Данъци ли?
  • 7 Джо

    3 0 Отговор
    Ха!? Ами нали тия от общината казаха че именно бизнеса искал да им вдигнат данъците??? Странно!
  • 8 надръвен шоп

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "лили":

    Нещо не се връзва. Предназначението на хотелите е да обявяват повече оборот от действителния.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гошо

    0 0 Отговор
    Кой бизнес ве мишоци-голи ?
    Всички бизнесмАни станаха
    Кочината е един голям Илиянски битак
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове