29 Август, 2024 20:06 10 399 164

Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева пое България

  • финанси-
  • дълг-
  • рекорд-
  • българия

Първото, което прави впечатление – и трите емисии са презаписани три пъти

Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева пое България - 1
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство е емитирало успешно рекорден по размер дълг на международните капиталови пазари в сряза – за общо 8.5 млрд. лв. Това е в рамките на утвърдения таван на дълга в закона за бюджета за тази година – 11.7 млрд. лв., съобщи Министерството на финансите.

Като се добавят и емисиите ДКЦ на вътрешния пазар до момента – за общо 1.7 млрд. лв., поетият до момента дълг тази година е общо 10.2 млрд. лв., което е под тавана. До края на годината финансовото министерство не планира друго излизане на външните капиталови пазари, заявиха още от МФ.

Тъй като част от поетия нов дълг се ползва за погасяване на стар, новата задлъжнялост, която правителството може да поеме за цялата 2024 г., е ограничена в закона до 6.6 млрд. лв. (колкото е разликата между размера на дълга в края на 2023 г. и тавана, записан за края на 2024 г., б. р.).

Размерът на пласирания в сряда дълг е рекорден заради нарастващите дефицити и нужди на бюджета. Интересът към емисиите е бил огромен. По информация на в. „Капитал“ направените поръчки са били за 17 млрд. евро, което е близо 4 пъти презаписване.

Важно е също, че за първи път от 22 години, тоест от времето на финансовия министър Милен Велчев и кабинета „Сакскобрургготски“ насам, България тегли заем, деноминиран в щатски долари. Това е с цел диверсификация на инвеститорите, защото според дълговата стратегия на МФ България ще се нуждае от заемно финансиране за 36.4 млрд. лв. в следващите три години. Освен това много други държави от Централна и Източна Европа се възползват от предимствата на „изключително ликвидния и дълбок пазар на облигации в щатски долари“, изтъкват от МФ.

Облигациите за 8.5 млрд. лв. са пласирани в сряда в три транша, деноминирани в евро и щатски долари.

Първият транш е бил от деноминирани в евро облигации със срочност 8 г., в обем от 1.75 млрд. евро и лихвен купон 3.625%.

Вторият транш е бил от деноминирани в евро облигации със срочност 20 г., обем от 1.25 млрд. евро и лихвен купон 4.25%.

Третият транш се е състоял от деноминирани в щатски долари облигации със срочност 12.5 г., обем от 1.5 млрд. щатски долара и лихвен купон 5%.

„Нивата на презаписване на емисиите и силният интерес на инвеститорите позволиха значително намаляване на цената на финансиране при 8-годишните облигации до рекордно ниското ниво от 135 базисни точки спрямо осреднения лихвен суап, а при 20-годишните – 190 базисни точки“, коментираха от МФ.

Дебютната емисия облигации в щатски долари също е предизвикала засилен инвеститорски интерес, като в процеса на пласмент на книжата спредът спрямо референтните американски облигации е намален до 135 б.т.

Тройният транш облигации е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари.

„България успя да пласира при изключително изгодни условия облигационен заем в долари и евро на международните капиталови пазари. Резултатът от пласмента показва, че правилно сме планирали обемите и срочностите, които да предложим на инвеститорите, времето, в което да се проведе трансакцията и валутите, в които да емитираме облигациите. По този начин страната ни постигна заложените в емисионната си политика цели и диверсифицира инвеститорската си база в условията на волатилна пазарна среда в международен план. Резултатът от емисията също така показва, че доверието на външните пазари в предсказуемата финансова и икономическа политика на България е запазено, независимо от динамичната вътрешна политическа среда“, коментира вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

„Не се знае какви са причините Министерство на финансите да се обърне към външните пазари, но би трябвало да е в синхрон с макроикономическата политика на държавата и с БНБ. Когато продавате нещо и има три пъти повече търсене от предлагането, нещо не е наред – и то не е при тези, които искат да купят евтино, а при тези, които продават“. Това мнение изказа в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria д-р Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС.

„Големият интерес към новата емисия външен дълг на България тази седмица не е повод за хвалене сам по себе си, тъй като не е довел до постигане на някакви много изгодни за страната условия“, коментира той пласирания от България рекорден външен дълг от около 4,35 млрд. евро в сряда, като общите поръчки са били за над 17 млрд. евро, при почти четири пъти презаписване. Страната предложи сделката в три транша – дългосрочни 12-годишни доларови ценни книжа, както и еврооблигации с падеж след осем и 20 години.

Консултанти по сделката са били BNP Paribas SA, Citigroup Inc., ING Groep NV и UniCredit SpA, които посочиха, че има голямо търсене от инвеститорите.

„Първото, което прави впечатление – и трите емисии са презаписани три пъти. Ако нещо не е толкова атрактивно, няма да има толкова голямо търсене. От Министерство на финансите твърдят, че поради това голямо търсене цената е била достатъчно добра, но спрямо какво – спрямо емисията на вътрешен дълг или надбавката от базисни точки? По двете емисии – 8-годишната в евро и 12-годишната в долари, тя е 135 базисни точки, а за 20-годишната е 190 базисни точки. Ако сега спредът на България с 10-годишните бондове на Германия е 170 точки, от април до юли беше между 120 и 140. Защо това не е направено по-рано, когато спредът беше по-изгоден“, риторично попита д-р Иванчев.

Той обясни, че доходността по външните облигации не е по-ниска спрямо вътрешния дълг и напомни, че когато държавата емитира дълг на вътрешния пазар не се налага да плащат комисиони от вероятно стотици хиляди долари на посредници.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По пътя

    93 3 Отговор
    на Гърция.

    Коментиран от #34, #82

  • 2 12343211

    92 2 Отговор
    За 36 милярда...., поне още една АЕЦ не можеше ли!?
  • 3 Гост

    113 4 Отговор
    Защо служебно правителство тегли толкова пари? Къде отидат за БМВ-та на полицаите ?
  • 4 Служебно ?

    94 2 Отговор
    Служи на Дявола , в името на личните си интереси и постове ! След тях потоп !

    Коментиран от #6

  • 5 ТаУмВзе

    97 1 Отговор
    Не се Наядоха и тва си е ей! Няма да има Оцелели да ги върнат тия милиарди! Геноцид на писта, което си е целта де! Само Територията е Важна, без Матряла!
  • 6 Киро Шприца

    48 7 Отговор

    До коментар #4 от "Служебно ?":

    Требе да се крадне.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спете, българи, спете!

    59 3 Отговор
    Анадолски банани ще ядете! Сервира - Ч. Джим
  • 9 С Ганьовите

    61 1 Отговор
    камъни по неговата глава - ще им плаща борчовете доде е жив , после деца , внуци , правнуци и т.н. !
  • 10 Дядо Йоцо гледа

    78 2 Отговор
    100 милиарда лева дълг стигнахме ли !
    Да правим юбилей 🕯️
    Няма такива гробокопачи като днешните ,заравят наплитко ,пък ако ще да мирише .

    Коментиран от #13

  • 11 Аман

    67 3 Отговор
    На служебните правителства трябва да е забранено да вземат нови заеми и да подписват дългосрочни договори ... В момента на всичкото отгоре според новата Конституция може да оперира и парламента, поне трябва да става след гласуване в пленарната зала
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 кво ти пука

    12 26 Отговор

    До коментар #10 от "Дядо Йоцо гледа":

    Нали Борисов вече не краде!

    Коментиран от #31

  • 14 вие си ги избрахте

    65 6 Отговор
    всички гласували за герб ппдб и дпс, ще го поемете до червата, защото с тези пари няма да се реши нито един бг проблем, а ще отидат за оръжие от сащ и украйна. как е улицата пред вас, а тротоара, а Хемус как е, а черно море?

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Обаче

    47 1 Отговор
    С чужда пита финансов помен на страната прави служебното правителство. Ще я плащаме тая горчива пита поне 20 години. Да ядем и да се веселим.

    Коментиран от #23

  • 16 Народен съд

    45 1 Отговор
    Ами няма кеш какво да се краде!

    Сега ше има кеш и ще се краде на воля баламите после ще връщат дълга
  • 17 МВР служителка

    37 6 Отговор
    Урааа, пак ще ни вдигнат заплатите

    Коментиран от #119

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хъс

    53 3 Отговор
    Явно от Банкя , ще е новият
    минпред. Това, вече сме го играли
    до втръсване. Служебното тегли,
    редовното усвоява.
    А беше време , когато Борисов,
    орева територията, че за 1млд
    на Орешарски, ще пропаднат
    надеждите на няколко поколения.
    Кухите и красивите му дадоха
    този шанс.
  • 21 ГЕРБ заеми не теглеше

    16 50 Отговор

    До коментар #14 от "вие си ги избрахте":

    Борисов остави 12 милиарда лева държавен резерв.

    Коментиран от #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бюджетите

    25 9 Отговор

    До коментар #15 от "Обаче":

    са правени от харвардските захаросани магьосници. И нас ни ококориха.
  • 24 евалата чалгопитеци

    36 4 Отговор
    Как е промяната? Дебелеете ли от кифтета?
  • 25 бл.134 в Zап. парк

    23 1 Отговор
    Боклуци
  • 26 100

    34 2 Отговор
    Затъваме икономически заради политическата нестабилност. Тези, които я предизвикаха, носят отговорност. А дали не обслужват и чужди интереси...
  • 27 да питам негласувалите

    46 8 Отговор
    Как се чувствате с 9 милиарда лева по-бедни днес?
  • 28 Андрешко

    36 4 Отговор
    Га бутала бай Тошо голям рев беше че НРБ имала 1милярд $ дългове. Само че 35г. Крадат от НРБто и още има!!!!!

    Коментиран от #30, #159

  • 29 дядото

    23 1 Отговор
    така е.тези които могат- крадат,онези които не могат- изплащат кредити.те и затова са се вкопчили в политиката и властта и не можеш ги подмени.
  • 30 глупости

    7 26 Отговор

    До коментар #28 от "Андрешко":

    БВП на България днес е по-високо от 1989та. Дори без тогавашните фабрики и ТКЗС.

    Коментиран от #162

  • 31 БраТ ПиТ

    21 13 Отговор

    До коментар #13 от "кво ти пука":

    Това беше проблема на повечето, че Борисов видиш ли бил крадял... Е, да ама и нещо се правеше, а сега яко заеми за да се плащат (забележете) пенсии и заплати на държ. служители... на които и на всичкото отгоре им плащаме и осигуровките(ние простосмъртните от частния сектор).... Ама ако ги питаш Асанчо и Кирето, ще кажат, че това е тяхна заслуга и даже е малко(за увеличението на заплатите).... Абе, Харвардски шмекери.... как ще раздавате заплати като взимате заеми, бе.... Ама ние сме за е... не, че не ви утрепахме с камъни директно, но все още има време...

    Коментиран от #32

  • 32 така е

    14 1 Отговор

    До коментар #31 от "БраТ ПиТ":

    като не слушате.
    От самолет си личеше че новите месии са като старите.

    Коментиран от #39

  • 33 Даааа

    28 7 Отговор

    До коментар #21 от "ГЕРБ заеми не теглеше":

    И Кокорчо когато каза, че при ГЕРБ са липсвали по 10млрд. на година и те щели да спрат кражбата им.... Видяхме как я спряха... С още 50-60млрд. нови заеми за няколко години... Евала Кире, евала Кокорчо....
    Хайде всички дето си ги избраха да им сърбат попарата...

    Коментиран от #36

  • 34 Чудно

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "По пътя":

    Дълг в долари, значи да очакваме поскъпване на долара в бъдеще.

    Коментиран от #40, #61

  • 35 Спасявайте се

    22 2 Отговор
    От България докато можете. Не я очаква светло бъдеще тази държава. Изобщо.
  • 36 те ги избраха

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Даааа":

    ама всички ще плащаме. с лихвите.
  • 37 Като ДДС е 20% и го плащат всички

    20 1 Отговор
    А корпоративния данък е 10% и го плащат само юридически лица ще е така на гърците им дават 350 млрд евро да поддържат почивната база на ЕС ние ще връщаме 8 млрд до последния цент и евроцента
    Имаш ли заем от 8 млрд имаш проблем
    Имаш ли заем от 350 млрд нямаш проблем

    Коментиран от #41

  • 38 Kaлпазанин

    18 4 Отговор
    Спете овце спете ,малко ни е важното е банани да има
  • 39 БраТ ПиТ

    16 8 Отговор

    До коментар #32 от "така е":

    Много по-зле са от старите, ама тия джендъри, които довлякоха харвардските навлеци, а и тези пък, които им повярваха... Всички са на пангара...
  • 40 Дълг в напечатани тапети

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "Чудно":

    Имате ли евродолари лепиме тапети
  • 41 с едно уточнение

    21 2 Отговор

    До коментар #37 от "Като ДДС е 20% и го плащат всички":

    Гърция има 14000 километра плажна ивица.
    Гърция притежава най-големия търговски флот в света.

    Ти какво конвертируемо притежаваш?

    Коментиран от #43

  • 42 чудесно

    7 0 Отговор
    Ше има и за класни пури, а и за хубав коняк ще останат.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 българин е измислил компютъра

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "Гърция има 1200 острова от които":

    ама роден в скапаната Америка. Наздраве.

    Коментиран от #55

  • 45 Ехааа

    11 4 Отговор
    Къде са сега от ГЕРБ-ДПС-ИТН и другите пропагандисти да говорят как държавата фалира ?

    Коментиран от #46

  • 46 как се чувстваш

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "Ехааа":

    с 9 милиарда по-беден днес? Без лихвите.
  • 47 БАЙ КУРТИ

    6 4 Отговор
    Такава, сега да ве светна, защо в ТАПЕТИТЕ / ДОЛАРИ. Големите играчи, масово се отказват от ТАПЕТИТЕ. 2/3 от света вече не искат, Едно време му Викаха петродолар. Сега за да повдигнат духа на АНГЛО САКСОНЦИТЕ изнудват сателитите, че ще са на печалба. Лошото е че винаги сме от губещата страна и пак ще се кланям към ИЗТОКА да ни оправи бакиите. Обичам ТРИПОЛОВИТЕ но не и номерата им
  • 48 Хаха

    13 2 Отговор
    Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева пое България

    Сигурно за безкрайните избори които ще има в България

    Коментиран от #49

  • 49 се ми е тая

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Хаха":

    няма да им гласувам! ас данъци не внасям.
  • 50 Теглят заеми за да не вдигат

    5 1 Отговор
    Данъци
  • 51 Катун

    20 1 Отговор
    Парички за новите избори с тях станаха 1 млрд.за две години.парички за по високи заплати на милиционерите със средно гимназиално образование дадено им с тройка.парички за техните бмвта и джипове за граничните,парички и за нови 1200 гранични нищоправци с начална заплата 1300 и след изпитателния срок 2000.Парички и за учителите които произвеждат скраб,а не умни деца.Парички за всякакви простотии но не за пенсии заплати достойни за всички ,за пътища,язовири,пречиствателни станции,залесяване на горите,за облагородяване на земята за засяване,пари за линейки,хеликоптери,нови пожарни,нови водопроводи и канализации няма.МКВДЕБА
  • 52 хххх

    5 2 Отговор
    Тази фашистка кога ще я сменят с някоя друга баба? Да вземат една от кандидатките за еврокомисар и да я сложат в това министерство, защото направи много поразии.
  • 53 Изборите ще струват 120 милиона лв

    6 2 Отговор
    Колко въздушни линейки могат да се купят за тези пари?

    Но вие пак не гласувайте. И без това няма за кого.

    Коментиран от #58

  • 54 Ццц

    11 1 Отговор
    При липсата на златен стандарт няма начин спестяванията да бъдат защитени от конфискация чрез инфлацията. Не съществува друго сигурно средство за съхранение на стойност- освен ЗЛАТОТО
  • 55 Майката на Джон Атанасов е

    9 0 Отговор

    До коментар #44 от "българин е измислил компютъра":

    Ирландка учителка по математика и Атанасов не е учил в Харвард

    Коментиран от #57

  • 56 колко интересно

    9 5 Отговор
    В деня в който правителството на Борисов обяви, че България влиза в чакалнята за клуба на богатите - Еврозоната, същия следобед Радев вдигна юмрук и се изцепи "Мутри вън. Ще си върнем България!". И я върна на мутрите.
  • 57 мхм

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Майката на Джон Атанасов е":

    Какво му е БГ ЕГНто на Джони?

    Коментиран от #84

  • 58 Дадохме 4 млрд за хартиени Ф16

    8 4 Отговор

    До коментар #53 от "Изборите ще струват 120 милиона лв":

    Сега ще дадем за въздушни линейки неколко милиарда

    Коментиран от #60

  • 59 Анонимен

    5 7 Отговор
    Дашни сме за Украина,затова затъваме в дългове.Така ще е до победата.
  • 60 така ли

    6 4 Отговор

    До коментар #58 от "Дадохме 4 млрд за хартиени Ф16":

    А иначе като плащаш стотици милиони евра на испанци, нидерландци, италианци, латвийци да ти пазят небето, по-добре ли се чувстваш?
  • 61 Ццц

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Чудно":

    При липсата на златен стандарт няма начин спестяванията да бъдат защитени от конфискация чрез инфлацията. Не съществува друго сигурно средство за съхранение на стойност- освен ЗЛАТОТО
  • 62 Жоро

    4 2 Отговор
    Следете цените по магазините и на всякъде. Лошо. госпожице/госпожа/ Атанасова това важи и за теб.
  • 63 Алооо ГЕРБ що мълчите бре?..

    13 5 Отговор
    Служебното правителство на Главчев е на ГЕРБ!
    ГЕРБ ни загробиха децата с нов Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева!!!!

    Коментиран от #65

  • 64 ГЕРБ = Мизерия !

    12 6 Отговор
    ГЕРБ унищожиха България с нов Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева!!!!
  • 65 болиме

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Алооо ГЕРБ що мълчите бре?..":

    пак нема да им гласувам!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ГЕРБ фалираха държавата!!!!!

    13 6 Отговор
    ГЕРБ загробиха децата ни, които ще плащат Рекорден външен дълг от 8, 5 млрд. лева!!

    Коментиран от #68

  • 68 хе хе

    7 11 Отговор

    До коментар #67 от "ГЕРБ фалираха държавата!!!!!":

    ГЕРБ не са на власт от 2020 година. Намери си друг пясъчник.

    Коментиран от #70

  • 69 ГЕРБ са измамници!

    12 5 Отговор
    Измамниците ГЕРБ това им е политиката ЗАЕМИ, ЗАЕМИ и пак ЗАЕМИ!!!
  • 70 ГЕРБ са измамници!

    11 5 Отговор

    До коментар #68 от "хе хе":

    Главчев е ГЕРБ! Това е правителство на ГЕРБ!!!

    Коментиран от #73

  • 71 никакво гласуване

    8 4 Отговор
    Ако ще и 500 милярда да направят външния дълк. Аз нема да го плащам. Ше ме фанат за опинците!

    Коментиран от #93

  • 72 ГЕРБ махайте се!

    9 5 Отговор
    Марионетката на Бойко зароби България с Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева!!!

    Коментиран от #91

  • 73 а нещо да го докажеш

    4 4 Отговор

    До коментар #70 от "ГЕРБ са измамници!":

    или си тролиш, па ако се закваси ОК
  • 74 Спите ли?!

    9 4 Отговор
    Милиардите, с които ГЕРБерската министърка Людмила Петкова успя да зароби България с Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 хе хе

    5 10 Отговор
    ГЕРБ остави 12 милиарда резерв в бюджета, когато третото правителство на Бойко Борисов сдаде властта. Дори Асен Василев си призна в интервю, че пари в хазната има много, ама нямало как бързо да се усвоят. За това Асенчу прибра парите за магистрала Хемус и ги даде еднократна помощ 50лв на пенсионерите, за да гласуват за новата ПП. И те гласуваха. Сега гладуват.

    Коментиран от #80

  • 77 ГЕРБ са мошеници!

    7 5 Отговор
    Некадърни гербери, измамници, заробихте България с Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева!!!

    Коментиран от #78

  • 78 За оплаквания

    3 3 Отговор

    До коментар #77 от "ГЕРБ са мошеници!":

    На Дондуков 2
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Възмутен

    7 4 Отговор

    До коментар #76 от "хе хе":

    Мдаа, той все Асен Василев ви е виновен на вас от Герб, дали е министър или не, все с него си опирате мръсния пешкир! Вие от Герб не носите никога отговорност за НИЩО! Дей, гиди, съветски пропагандни глисти на повикване...

    Коментиран от #86

  • 81 граф Монте Кристо

    6 4 Отговор
    Голям келепир че са в долари,по цял свят се чудят как да се отърват от доларите,а тук ни се представя като нещо новаторско,свежарско и ободрително.
  • 82 Закс

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "По пътя":

    Гърция ??? Не съм видял още гъркиня да обслужва български ,,дядо" за пари !!!
  • 83 стоян георгиев

    7 4 Отговор
    Това ли е евроатлантическото развитие и бъдеще на България, което ни обещават безродниците?!
    Затваряме ТЕЦ-ве, спираме строеж на АЕЦ, осъкатихме си армията, съсипахме образуването и здравеопазванете, внасяме повече от колкото произвеждаме!!!
  • 84 Приятел

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "мхм":

    Няма такова ,има SIN (social insurance number )......

    Коментиран от #88

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 не е виновен

    0 2 Отговор

    До коментар #80 от "Възмутен":

    Само открадна парите. Сега ще ходи по островите, щото вече нема кинти.
  • 87 Софийски

    1 1 Отговор
    Майко мила
  • 88 абе ти за ЕГН кажи

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Приятел":

    В България има ЕГН, а Джони бил българин чух.
  • 89 ГЕРБ са мошеници!

    5 6 Отговор
    Връщайте Асен Василев за финансов министэр, че тази некомпетентната "калинка" от ГЕРБ новата финансова министърка ни загроби с Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева !!

    Коментиран от #96, #137, #156

  • 90 граф Монте Кристо

    9 3 Отговор
    Правилният прочит е--наливат вода в мелницата на американската икономика,за наша сметка,нахлузване на воденичен камък на българската икономика,финансово заробване.

    Коментиран от #111

  • 91 ГЕП

    3 3 Отговор

    До коментар #72 от "ГЕРБ махайте се!":

    ГЕП - моля коригирайте се !
  • 92 Румдю

    2 0 Отговор
    Е, няма ли да сипете по един коняк?!
  • 93 ГЕП

    5 2 Отговор

    До коментар #71 от "никакво гласуване":

    Плащаш си като поп ! На магазина - плащаш, сметки - плащаш, данъци - плащаш, ... дишаш - плащаш !
  • 94 хе хе

    4 3 Отговор
    ГЕРБ не са на власт от 2020 година. Намери си друг пясъчник.

    Коментиран от #98, #100

  • 95 ГЕРБ взеха Рекорден дълг 8 милиарда

    4 4 Отговор
    Когато Асен Василев изтегли 4 милиарда лева заем, Делян Добрев орева медиите, че Асен Василев зароби България! Сега, когато ГЕРБавото служебно правителство на Главчев изтегли 2 пъти по-голам Заем (!!!) - Рекорден ЗАЕМ от 8, 5 милиарда лева...Къде си Деляне Добрев-Кумгейтов? Мълчиш ли, мълчиш! Що така! Оцапахте ли кълките?!

    Коментиран от #97

  • 96 министэр

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "ГЕРБ са мошеници!":

    Много е ковти да си министэр. Много!
  • 97 хе хе

    3 5 Отговор

    До коментар #95 от "ГЕРБ взеха Рекорден дълг 8 милиарда":

    ГЕРБ не е на власт от 2020 година. За оплаквания - на Дондуков 2.

    Коментиран от #101, #102

  • 98 ГЕРБ са измамници!

    7 4 Отговор

    До коментар #94 от "хе хе":

    ГЕРБ продължават да са на власт с две Служебни правителства на Главчев! Главчев е от ГЕРБ! Всички министри са на ГЕРБ калинки!! Всички!!

    Коментиран от #99

  • 99 глупости

    4 5 Отговор

    До коментар #98 от "ГЕРБ са измамници!":

    Главчев е под контрола на Президента.

    Коментиран от #103

  • 100 Стадо

    5 3 Отговор

    До коментар #94 от "хе хе":

    ГЕП продължават да си пасат овцете !
  • 101 ГЕРБ = Мизерия !

    6 4 Отговор

    До коментар #97 от "хе хе":

    ГЕРБ управляват с Главчев! ГЕРБ загробиха България с Рекорден ДЪЛГ от 8 милиарда лева! Вън ГЕРБ от политиката на България! Некадърници некомпетентни! Нямате адекватни хора да ръководят Държавата! Само некадърници, които се упражняват!!

    Коментиран от #104, #128

  • 102 Донд 2

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "хе хе":

    На 2 не можеш да му стъпиш даже и да искаш !!! Доказан !!!

    Коментиран от #105

  • 103 Кого залъгваш бре?

    5 5 Отговор

    До коментар #99 от "глупости":

    Главчев е под контрола на ГЕРБ и Борисов!
  • 104 верно ли

    4 2 Отговор

    До коментар #101 от "ГЕРБ = Мизерия !":

    И как точно Президента допусна подобно безобразие? Или много питам?
  • 105 хе хе

    3 4 Отговор

    До коментар #102 от "Донд 2":

    ГЕРБ не е на власт от 2020 година. За оплаквания - на Дондуков 2.

    Коментиран от #108

  • 106 ГЕРБ са мошеници!

    3 4 Отговор
    Делянеее Кумгейтов, оплювач мазен, що мълчиш бре? Асен Василев като взе дълг 4 милиарда го оплю, а сега вашия човек от ГЕРБ като взе двойно по-голям рекорден дълг от 8 милиарда мълчиш кат зад..к!!!
  • 107 хе хе

    4 2 Отговор
    ГЕРБ остави 12 милиарда резерв в бюджета, когато третото правителство на Бойко Борисов сдаде властта. Дори Асен Василев си призна в интервю, че пари в хазната има много, ама нямало как бързо да се усвоят. За това Асенчу прибра парите за магистрала Хемус и ги даде еднократна помощ 50лв на пенсионерите, за да гласуват за новата ПП. И те гласуваха. Сега гладуват.

    Коментиран от #110

  • 108 ГЕРБ са мошеници!

    3 4 Отговор

    До коментар #105 от "хе хе":

    Димитър Борисов Главчев от партия ГЕРБ е премиер В МОМЕНТА!!!

    Коментиран от #109

  • 109 верно ли

    2 2 Отговор

    До коментар #108 от "ГЕРБ са мошеници!":

    И как точно Президента допусна подобно безобразие? Или много питам?

    Коментиран от #113, #114

  • 110 ГЕРБ са измамници!

    3 5 Отговор

    До коментар #107 от "хе хе":

    ГЕРБ остави празна хазна! Сега тегли рекорден ЗАЕМ!

    Коментиран от #112

  • 111 Иф на острова

    1 1 Отговор

    До коментар #90 от "граф Монте Кристо":

    Каква икономика - за един приятел питам ?
  • 112 верно ли

    3 2 Отговор

    До коментар #110 от "ГЕРБ са измамници!":

    И как точно Президента допусна подобно безобразие? Или много питам?
  • 113 Вън Тиквата от Властта у нас!

    3 4 Отговор

    До коментар #109 от "верно ли":

    Правителството е на ГЕРБ!!! Герб носят отговорност! Вън ГЕРБ от властта!

    Коментиран от #116

  • 114 Абе верно бе

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "верно ли":

    Смишник !
  • 115 ГЕРБ некомпетентни калинки!

    2 4 Отговор
    Ха, защо мълчите бе гербавите?Много лаете, но сега нямате думи. Наглеци!
  • 116 Тиквун

    2 3 Отговор

    До коментар #113 от "Вън Тиквата от Властта у нас!":

    Тиквата го изпраха - без него не може да се гепа !
  • 117 хе хе

    3 2 Отговор
    ГЕРБ остави 12 милиарда резерв в бюджета, когато третото правителство на Бойко Борисов сдаде властта. Дори Асен Василев си призна в интервю, че пари в хазната има много, ама нямало как бързо да се усвоят. За това Асенчу прибра парите за магистрала Хемус и ги даде еднократна помощ 50лв на пенсионерите, за да гласуват за новата ПП. И те гласуваха. Сега гладуват.

    Коментиран от #120

  • 118 Деляне Добрев, къде си ве, покри ли се??

    4 2 Отговор
    Де ги сега Делян Добрев, Каримански и прочее "разбирачи" да ревнат срещу напомпването на външния дълг???? Нещо не ги чувам!!! Особено от служебната министЭрица Люсито, що най-обича да Лъже. Все в полза на МАцква. Жалко, че г-н Асен Василев не я уволни овреме!!!!
  • 119 Ще дигнат на всички

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "МВР служителка":

    ама в държавния сектор. Особено на тия, дето си гласуват 8-10 минимални на месец.

    Коментиран от #132

  • 120 ГЕРБ са вредни за България! Некадърници!

    8 2 Отговор

    До коментар #117 от "хе хе":

    Остави на баба ти шортите! Във фантазиите ти! ГЕРБ са вредни за България! ГЕРБ са некомпетенти, нямат Експерти, нямат добре образовани хора! Некадърници са ГЕРБ! ВРЯСЛЬОВЦИ и оплювачи!!

    Коментиран от #126

  • 121 ГЕРБ махайте се! Главчев ВЪН

    6 1 Отговор
    Чакайте сега, това нали продължава да бъде СЛУЖЕБНО правителство, т.е. основната му цел е да крепи криво-ляво нещата в държавата, докато организира максимално бързо нови избори и нищо друго? Никой от тия приятели не е избиран на избори, че да вземат важни държавнически решения, камо ли да ми вземат рекорден дълг?!
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Яяяяяяя

    0 0 Отговор
    Схемите са ясни
  • 124 гербери крадливи говорят за пестене

    4 1 Отговор
    САМО ТОЙ ОСТАНА ДА ГИ НАСМЕТЕ! ДАВАЙ ВОЛЕНЕ НИЙ СМЕ С ТЕБЕ ЗА ПОБЕДА ИДВА ВРЕМЕ ,ЗАЕДНО ЩЕ УСТОИМ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЪГРАДИМ! БРАТЯ СМЕЛО ВЪВ АТАКА ЗДРАВА РАБОТА НИ ЧАКА! ДА РАЗВЕЕМ ЗНАМЕНАТА ,ДА СИ ВЪРНЕМЕ СТРАНАТА........!!!!!!!!
  • 125 ГЕРБ затрива България!

    6 1 Отговор
    Откъде-накъде тоя рекорден дълг от 8 милиарда (!!) го взема служебно правителство на ГЕРБ????..?
  • 126 Путин

    1 2 Отговор

    До коментар #120 от "ГЕРБ са вредни за България! Некадърници!":

    Ами. Ти. Кои. Искаш. Да. Дойде. На. Власт. Пп. Дб. Те. Са. Наи. Големите. Крадци.

    Коментиран от #138

  • 127 Рекорден външен дълг за 8, 5 млрд. лева

    5 0 Отговор
    Екстра, коментари от защитниците на Бойко Борисов и Делян Пеевски? Или те нямат нищо общо със служебното правителство?
    Нали трябваше само избори да организират?
  • 128 Путин

    2 4 Отговор

    До коментар #101 от "ГЕРБ = Мизерия !":

    Слаба. Памет. Имащ. 8. Милиарда. Дълг. Го. Направи. Оня. Със. Хитрите. Очички. Чичко. Асен. Но. И. Неговото. Време. Ше. Дойде. Всички. Които. Сте. Крали. От. Маика. България. Хаир. Да. Не. Видите. Господ. Забавя. Но. Не. Забравя
  • 129 Миш маш

    3 0 Отговор
    Всичко това е да се торпилира Еврото нали уж бяха 800 милиона?
  • 130 Факт, идиотско е, гарантирано от ГЕРБ !

    3 0 Отговор
    В резултат лихвите при нас си остават ниски, а държавата ще плаща дебелите лихви от външни инвеститори.
  • 131 ГЕРБерски крадци!

    7 0 Отговор
    И къде е голямата Уста Делян Добрев да ревне, че Главчев и ГЕРБ заробват България с НОВИ ДЪЛГОВЕ??

    В българските банки има 100+ милиарда спестявания на български граждани с нулева лихва!

    Вместо държавата да им предложи облигации на 2-3 процента лихва, те ще пълнят гушите на всякакви финансови акули с 5% лихва!
  • 132 Путин

    0 2 Отговор

    До коментар #119 от "Ще дигнат на всички":

    Президент. 16. 000. Хиляди. Лева. Заплата. Конституциони. Съдии. И. Те. Толкова. Зашо. Махнахме. Баи. Тошо. Станете. Вие. Пе. Да. Седнем. Ние. Като. Оня. Селянин. Желю. Жабата. Голя. Праз. Пе. Написал. Някаква. Книга. Фашизма.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 ГЕРБ са неадекватни!

    5 0 Отговор
    Аз поне не разбирам що тези пари се търсят навън, на нашия пазар щяха да ги вземат с по-ниска лихва. Странна работа.
  • 135 НЛО

    4 0 Отговор
    А пък лихвите ще плащат
    внуците на мойта тъща.
  • 136 Дайкон

    3 0 Отговор
    Държавата буха 20 годишен дълг на 4,25%, а Пижо и Пенда, които полагат полуквалифициран труд в типичен шеръд сървис център, бичат 250 бинки 20 годишна ипотека на 2,8% ГПР (ГПР, а не лихва). Останалото болшинство пък с охота го играе депозитар на 0% лихва (даже отрицателна с таксите). Настроение - весело.
  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 ВЪЗРАЖДАНЕ БЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #126 от "Путин":

    ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 139 Шкафчето на герб

    3 1 Отговор
    Е то е ясно за останалите...

    Шкафчето празно ли да стои???
  • 140 Ей затова се провали Ротацията! ГЕРБ са.

    4 0 Отговор
    Затова бе провалена ротацията! Служебно правителство на ГЕРБ да тегли Рекордни ЗАЕМИ, да лапа, да лапа...
    БУЛГАР ПИПЪЛ-МЪДЪР ПИПЪЛ!
    Всеки го клати!
  • 141 ГЕРБокопачи нагли!

    4 0 Отговор
    ГЕРБ провалят влизането на България в Ев.озоната с този рекорден дълг, който изтеглиха от 8 милиарда !
    Итересно е също, за какво са тези пари. и дали това теглене не можеше да почака. защото сега е моментът с най-високи лихви в САЩ и ЕС - и заявките са за свалянето им.

    Финансовата министъ.ка е некомпетентна!
  • 142 6нтщ5ж

    3 0 Отговор
    Да не се окажат тези външни инвеститори разни офшорки на Боко, Шиши, и ВТБ?
  • 143 Емигрант

    4 0 Отговор
    Булгар пипъл гласува за изявени бандити и автокрадци, а след това марсианците му виновни, че не бил богат като германците!
  • 144 Гласувайте, българи, на изборите!

    3 0 Отговор
    Людмила Петкова е емитирала този нов заем. Не знам ще изгори ли като бушон, или не.
    Всъщност виновни са най-вече НЕГЛАСУВАЛИТЕ!

    Гласувайте, българи, на изборите! За да няма загробващи ни ГЕРБери на власт! ГЕРБ за вредни за България! ГЕРБ загробват България с ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ!!!!!!
  • 145 За съжаление

    2 0 Отговор
    Няма го брилянтния финансист Асен Василев!
    Джйде някаква некомпетентна калинка на ГЕРБ Людмила Петкова е емитирала този нов РЕКОРДЕН заем от 8 МИЛИАРДААААА...
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Кой ще връща този огромен заем??

    2 1 Отговор
    Кои ще ги връща тези милиарди не се мисли от ГЕРБ. ГЕРБ гледам се спотайват и си трайкат! А когато Асен Василив взе много по-малък герб ореваха медиите и очертихаВасилев и най-активен беше Делян Добрев от ГЕРБ.
  • 152 111

    5 1 Отговор
    Досега най-големите поразии правеха служебните правителства, за да не се носи политическа отговорност за тях. Но това е само привидно, защото зад непопулярните решения е цялата ни политическа класа, която граби България заедно с чуждите гробокопачи на страната.
    На времето толкова голям беше целият дълг на страната. Сега еднократно се генерира такъв дълг. И ни убеждават, че "тогава" е било страшно, а сега - напротив - държавата ни цъфти! Всъщност затъваме безвъзвратно и не се вижда възможност за изход от блатото.
  • 153 Народопсихолог

    1 1 Отговор
    Накрая блек рок ще ни купи като Украйна и всички предатели и фашисти реваншисти ще умрат щастливи...
  • 154 Факт

    0 0 Отговор
    Огромен интерес. По традиция Българите плащат безропотно, каквото им кажат. Гарантирана печалба за банките!
  • 155 Абе жълтопаветници

    2 0 Отговор
    Орешарски го свалихте с преврат заради
    1 милиард че искал да тегли .
    Посолството ни копае гроба с поставени мекерета бивши фашисти и комунисти
  • 156 Ейййй киро

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "ГЕРБ са мошеници!":

    Кокорчо изхарчи 8 милиарда за два месеца бе Киро .
    Сега дупки в бюджета .
  • 157 Някой

    3 0 Отговор
    Кой ще ги връща? Фалираха държавата.
    Щом не могат без да вземат кредити ,значи за нищо не стават и нямат право да са политици.
  • 158 555

    1 0 Отговор
    Много гладни бре
  • 159 Соко

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Андрешко":

    Преди повече от 35г. 1 милиард са били много пари.
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Текезесаро

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "глупости":

    От заемите ли е по-голям,или от мощна и несъкрушима икономика,а най вероятно от паричките които изпращат нашите гастербаитери от чужбина...Какво произвеждаме и изнасяме бе келеш кажи дали автомобили дали Ел енергия,дали тежко машиностроене,или домати и консерви кажи назови поне един отрасъл..дори и житото ни ограничиха и внасят евтино Украинско ...онзи ден чета в магазина,,картофи полски"по нататък ,,домати от Гърция"Дини от Еди къде си ...
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 ВРЕМЕ Е

    3 0 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ ДА НИ ИЗКРА ОТ ТЕЗИ НЕАДЕКВАТНИ СЪЮЗИ ,КЪДЕТО ВСИЧКИ СА С ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ ,И ТАЙНО КУПУВАТ РУСКИ РЕСУРСИ ПРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ...СРАМ И ДЕГРАДАЦИЯ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове