29 Август, 2024 21:39 1 736 26

На бойното поле: Кой ще регистрира листите на ДПС за изборите?

  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • цик-
  • регистрация-
  • бюлетини

Ситуацията в ДПС - заплетен юридически казус

Промените в ръководството на ДПС, които вчера взеха членовете на Централното оперативно бюро, верни на Ахмед Доган, ще бъдат юридически валидни, ако СГС ги отрази в регистрира на партията. Само тогава ДПС ще може да бъде представлявано от единия си председател Джевдет Чакъров. Вчера другият председател Делян Пеевски оспори решенията. За да бъде регистрирана за участие в изборите, партията трябва да представи съответен набор от документи. Срокът за регистрацията е кратък - започва от 2 септември и приключва на 11-ти. Как спорът в ДПС ще се отрази на това кой ще регистрира партийните листи и колко заплетен е юридическият казус?

Кой ще регистрира листите на ДПС?

Отговорът на този въпрос към момента е, че всеки от двамата председатели има право да регистрира ДПС както пред ЦИК за участие в изборите, така и листите в РИК, коментира БНТ. До момента, в който промените в ръководството на ДПС не бъдат вписани в регистъра на политическите партии в документа за актуално състояние ще излиза, че движението се представлява от двамата председатели Джевдет Чакъров и Делян Пеевски - заедно и по отделно, защото така е записано в Устава, такова е и вече вписаното Решение на Националната конференция от февруари тази година, когато двамата бяха избрани. Едва след като решението от вчера се впише, ако съдът го приеме за редовно, тогава вече само Джевдет Чакъров ще представлява ДПС.

Кога ще се случи това вписване?

Отговор на този въпрос търсихме днес както от хората в ДПС, взели решението за изключването на Делян Пеевски, така и от юристи и експерти по изборно законодателство и процес.

Кога съдът ще впише новите обстоятелства?

"От това, което обявихме вчера по-скоро важното е не кога ще ги впише съдът, а по-скоро съдържанието е важно на това, което взехме като решение вчера. И решението е да изключим Пеевски и групата около него, също така и десет областни председатели поради редовно и системно неспазване на устава, заяви Тимур Халилов, председател на Контролната комисия на ДПС.

Кога това решение ще бъде валидно за органите и институциите, които са извън ДПС?
"Политическата партия е длъжна в рамките на един месец да представи пред съда протокол от заседанието на своя върховен орган. Очевидно има такива обстоятелства, които подлежат на вписване, най-малкото защото са сменени членове централни ръководни органи, сменен е председател, един от двамата председатели, които и представляват партията", посочи Любомир Денев, адвокат.

"Изискванията на два документа ще бъдат определящи за това по какъв начин ще бъде регистрирана ДПС, дали ще бъдат регистрирани два отделни политически субекта. Това е Уставът на ДПС на първо място, тъй като той определя вътрешните механизми за вземане на решения. И вторият важен документ е Изборният кодекс. Съгласно Изборния кодекс от 2 до 11 септември е срока за регистриране. Така че ще станем свидетели на развръзката в рамките на следващите 10 до 14 дни", обясни д-р Ваня Нушева, преподавател по по литология в СУ, изборен експерт.

От какво зависи вписването?

Първо от подаването на заявление, срокът за това е максимум месец. След това от времето, което е нужно на съда да се произнесе. Знаете, че Корнелия Нинова все още представлява БСП пред държавни органи и институции. След това съдът трябва да прецени първо дали ЦОБ има пълномощието да взима такова решение, ако има това пълномощие, дали е заседавало в редовен състав, т.е. имало е кворум и след това дали необходимото мнозинство е подкрепило решението.

Т.е. възможно е вписването да не е факт докато изтече срока за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите, тогава кой от двамата - Джевдет Чакъров или Делян Пеевски ще регистрира движението?

Всеки от двамата ще има право на това и ще успее този, който е по-бърз, както и този, който успее да набави всички документи за регистрация, които ЦИК изисква. Ако и двамата подадат документи за регистрация - ЦИК е органът, който ще реши кои да приеме за редовни и кои да регистрира. Решенията на ЦИК пък могат да бъда обжалвани през ВАС, който в тридневен срок да вземе окончателно решение. Имало е подобни казуси в миналото - и общия принцип, който се прилагал и наложил като практика е първият по време е първи по право.

В случая с ДПС по съдебна регистрация има двама председатели, а по партийно решение един - има ли арбитър?

Уставът на ДПС не предвижда арбитър в такава ситуация, така че към този момент казусът както виждаш е много заплетен и очевидно най-вероятно ще станем свидетели на редица съдебни спорове.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Война на миндери

    16 1 Отговор
    КОЙто бутне на Темида, кьоравата!
  • 2 12340

    1 1 Отговор
    Саръчизмели Мехмедаа от Анкара!
  • 3 1111

    8 13 Отговор
    Дилян е лидера на ДПС,всичко останало е бошлаф за наивници
  • 4 Дядо ви Курти от село пиперково

    14 3 Отговор
    ПееФски направи голяма услуга на обществото..
    И всичко това, заради болната му амбиция за власт и пари,скоро и двамата ще изчезнат...
  • 5 Дааа

    9 5 Отговор
    Как кой? шиши, той е!
    А бившите съратници с Доган са вече етнически сговор и по конституция, следва да се забранят, шиши ги прецака по... депесарски.
  • 6 Бандит МетодиеФ БуРисОФ

    15 1 Отговор
    Снишавам се и само гледам завит през глава..

    Коментиран от #20

  • 7 ЛКЙХГФ

    13 2 Отговор
    Д.П. ще регистрира листите на ДПС. Той владее цялата държава. Доган да се сърди на себе си.
  • 8 Дядо ви Курти от село пиперково

    9 3 Отговор
    Същото нещо ще последва и с герб,защото толупЪ е адски зависим от праСчо
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 крадци и мушингери

    4 3 Отговор
    В една килия с доган , шиши ще е там !!Двете страни на една монета !!
  • 11 Бай васо черепа

    9 3 Отговор
    Прасето ще унищожи и сокола и толупЪ, след което идва неговата коледа
  • 12 Анонимен

    7 1 Отговор
    Много ме притеснява, че електората на дпс мълчи, защо ли, буря за българите ли е това, или ступор у тях!??

    Коментиран от #18

  • 13 ХА ХА ХА

    6 3 Отговор
    БАЙ ТОШО - ИСКАХТЕ БАРДАК КРАЦИЯ? НА ВИ И МУТРО И ДЖЕДЪРКАПИТАЛИЗЪ.ХАХАХАААА
  • 14 Дааа

    4 2 Отговор
    ЛИСТИТЕ ЩЕ ГИ РЕДИ, РЕГИСТРИРА И ИЗБИРА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ! Почетният лидер на ДПС , ще разбере смисълът на поговорката: "Гол като сокол"! Не, че ми е симпатичен, но така стоят нещата. Неслучайно, Пинокио, КарабасАтанас и Тиквата му въртят Fедероси и искат още!
  • 15 Мдааа

    1 1 Отговор
    След като се разправи с доган, пеевски ще арестува руската и укро армията, ще им конфискува танковете, самолетите и пушките, а бг прокуратура ще им отправи обвинения за пране на пари, СГС ще ги осъди и ще възтържествува ВЕЧЕН МИР !
  • 16 граф Монте Кристо

    1 1 Отговор
    Който изпревари,той ще натовари,колата си.Тук не става с обикновен бакшиш към съда,тук работата е много по-дебела и тлъста.Кой владее капиите,овреме е превзел институциите и сега привидно се надпреварва,това е шиши.Джевдет не му е в категорията,сумо,изблъскване с толумо.
  • 17 Отец Петка

    6 0 Отговор
    Шиши ще спи пред вратата на ЦИК само и само да е първи, може и биячи да си спазари да пазят вратата за него...........пълна цигания ще е.
  • 18 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Не мълчи, а ясно каза, че ДПС е Доган и Доган е ДПС. Прасето никой не го припознава за фактор в тази партия. Мюсюлманите свинско не обичат.
  • 19 За българския

    3 1 Отговор
    народ ще е най добре,ако се унищожат взаимно депесарчетата!

    Коментиран от #26

  • 20 Гласове от зайчарника в Банкя

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бандит МетодиеФ БуРисОФ":

    Чаршафът на Бацо е къс, ако завие главата оголва други работи, а как знаете Бацо спи гол тааааа....
  • 21 Възродител.

    5 0 Отговор
    Време е да се сложи край на етническата мафиотска организация ДПС. Трябва да се спрат новините на турски по БНТ. Трябва да се забрани на жените да ходят забулени в България.
  • 22 нннн

    0 1 Отговор
    Листите ще се регистрират при Бай Ставри.
  • 23 Данчо ментата срещу делян евроПеевски

    3 1 Отговор
    Може би следващия парламент ще е без ДПС партии от 1990 година
    Двама се карат трети печели
  • 24 Бате Ачо

    4 0 Отговор
    Как се кефя в какъв филм се вкараха самите ДПС-ари. До сега те бяха тези които държаха съда, крадяха фирми, а сега този съд и служби ще се обърнат срещу тях.
  • 25 Познайте кой ще е

    2 0 Отговор
    Третия който ще спечели
    Аврора
  • 26 Трятите които ще спечелят

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "За българския":

    Гледат сеира
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове