30 Август, 2024 06:21 1 158 32

Правителството одобрява кандидатурите за български еврокомисар

  • правителство-
  • заседание-
  • еврокомисар

Първо заседание на кабинета "Главчев 2"

Правителството одобрява кандидатурите за български еврокомисар - 1
Снимка: МС

Министерски съвет предстои да одобри кандидатурите за български еврокомисар на заседанието си днес, предаде dariknews.bg. Седем са номинациите, които парламентарно представените партии излъчиха.

Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева е предложението на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС. „Екатерина Захариева - кандидатурата на ГЕРБ за еврокомисар, е добро предложение. ГЕРБ е победил на европейските избори и с право излъчваме най-силния кандидат“, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той определи тяхната номинация като човек с много широк профил, добро CV и кариера, когото Брюксел познава.

От ПП-ДБ предложиха Юлиян Попов, когото смятат за е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика“. „Ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния“, заявиха от коалицията.

Председателят на ДПС Делян Пеевски предложи кандидатурата на Искра Михайлова. „Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия“, заявява Пеевски.

Създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов е номинацията на „Възраждане“. „Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Виктор Папазов е доказан професионалист и човек с икономически опит“, каза Цончо Ганев, но подчерта, че от „Възраждане“ нямат илюзии, че той ще бъде избран.
Единствено БСП издигна двама кандидати – Драгомир Стойнев и евродепутата Цветелина Пенкова, като при нея изрично се посочва, че тя е предложение, ако България получи ресор „Енергетика“.

„Има такъв народ“ номинира бившия заместник-външен министър Велислава Петрова, която в момента е главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения в Брюксел, за еврокомисар от България. Според партията на Трифонов страната ни най-вероятно ще получи същия ресор, а Петрова е кандидат със силен експертен профил.

В два последователни дни служебният министър-председател прие на „Дондуков 1“ всички кандидати.

В навечерието на избора президентът Румен Радев призова Главчев да избере две жени, за да има истинска конкуренция. Той припомни, че Урсула фон дер Лайен е поискала двама кандидати, като единият от тях задължително трябва да е жена. „В тази ситуация ако ние пратим мъж и жена, няма абсолютно никаква конкуренция – веднага ще бъде избрана жената. Да изпратим две жени, защото мъжът няма никакъв шанс“, призова президентът.

А от ПП-ДБ настояха изборът на еврокомисар да съответства на проевропейската политика на България. „Бъдещият еврокомисар на България трябва да бъдат избиран на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство на България във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като Енергетика, Климат, Регионална политика и Образование“, заявяват от коалицията.

Все още няма яснота какъв ще бъде ресора на българския еврокомисар. В медийното пространство се заговори, че страната ни може да получи Регионална политика, което е една много силна позиция в Комисията. Към него апетити имат също така Гърция и Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излагацията

    13 0 Отговор
    е тотална ! А и зависимостта на Главчев също !
  • 2 Екатерина Захариева

    17 1 Отговор
    е най-неудачната кандидатура. Някой от българите да е избирал това недоразумение? Кой от българите би избрал въпросната дори за чистачка в офиса си? Булекзит? 35 години стигат. Вижте Горанов какви условия е подписал по заеми 2015 г. като финансов министър. Как са ни заробили от ГЕРБ.

    Коментиран от #9

  • 3 12340

    9 0 Отговор
    Да прати бат Шиши и бай Амед!
    Да ни се манат от главите!
  • 4 нннн

    11 0 Отговор
    Български европейски (комисар) ми звучи като дървен камък.

    Коментиран от #22

  • 5 Дааааа

    10 1 Отговор
    Голямата европейка и капацитет , като една друга кранта Мара ! Дреме им на Боко и Главчо за България , бъдещето и авторитета на държавата ни ! Пълнят сметки , шкафчета и гардероби !
  • 6 Чудя се само

    9 0 Отговор
    КАК МОЖЕ ЕДНО ВРЕМЕННО правителство ДА ОДОБРЯВА НЕЩО С...ПЕТ ГОДИШЕН МАНДАТ НАПРЕД???!!!

    Коментиран от #11

  • 7 Главунски

    6 0 Отговор
    Не правителството, а тия, които стоят зад правителството, хората в сянка, те ще определят "еврокомисария". Санким, ако имаме такъв на синекурна длъжност, ще цъфнем и ще вържем.Просто на Главчо ще му наредят и той ще изпълнява.
  • 8 Въпрос

    10 1 Отговор
    Г-жа Искра Михайлова е 66 годишна(Урсула- също).
    Тази възраст е вече извън пенсионната.
    Защо?

    Коментиран от #10

  • 9 излагация

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Екатерина Захариева":

    Тая Захариева е много елементарна и посредствена женица от Пазарджик, завършила уж "Право" в Пловдивския "университет". Има слаби правни знания , да не кажем никакви. Кой знае как е взела диплома......На лицето и е изписано посредственост, пустота, говори шаблонно и с наизустени банални фрази. Излагация, но не и е за сефте.
  • 10 Бабов

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Въпрос":

    Баба Искра е на 68 г. Бивша библиотекарка, завършила полувисш институт в Ленинград.Срещу мъжа и преди години имаше наказателно дело за източване на държавния резерв заедно с Мирчо Циганина от Плевен.Тя, ако беше читава, нямаше дя я предложат.
  • 11 оня с коня

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чудя се само":

    Няма нищо вечно на тоя Свят,като Редовното Правителство СЪЩО е Временно,но за малко по-дълго време.И понеже няма в момента Редовно Правителство,решението ще го вземе Временното щото мъдрият народ е казал "Като няма риба и Ракът е риба".
  • 12 15 години

    6 0 Отговор
    управления на ГЕРБ и заемите теглени от тях, трябва да ги впишем като "омразни дългове". Доказване пред меж. институции за 15 г. фалшифицирани избори, и да се определи управлението на ГЕРБ като хунта окупирала властта и заробила България със безобразни заеми и условия.
  • 13 Това не влиза в правомощията

    7 0 Отговор
    На временното правителство!!!
    20 предъвкани кокала без репутация, без политически морал, национални предатели и в разни зависимости най- вече на чужди интереси ще определят евродепутат за България?
    Това е сериозно и трябва да се гласува от НС!
  • 14 Дренски

    6 0 Отговор
    Всички предложени от различни класове на задкулисието, са от един дол дренки.Прости хорица , на които дирят служби, иначе какво ще работят....
  • 15 Какво правителство?

    5 1 Отговор
    Фалшиво правителство, окупирало властта с фалшива Конституция, чрез фалшив КС, с фалшив Премиер, фалшив служебен кабинет, фалшиви партии. Територия на Фалша.
  • 16 Еврокомисар

    5 1 Отговор
    трябва да се избира пряко с народен вот, а кандидатурите да се издигат от българите и непартийни експерти в определени области. При това фалшиво народно събрание, фалшиви партии, фалшиви избори,фалшив премиер, фалшива Конституция и фалшив КСъд, територията загива.
  • 17 Главев

    5 0 Отговор
    Какво значение има кой от всички главанаци ще бъде удостоен със служба, напълно безсмислена , но с добри доходи и много екстри.
  • 18 КРЕДИТЕН МИЛИАРДЕР

    5 0 Отговор
    Глава - кажи за новите МИЛИАРДИ ЗАЕМ бе. За какво са?? Как ще ги краднете и т.н. Все пак ние ще ги връщаме и трябва да знаем.
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Искат личности БЕЗ ДА ИМ КАЗВАТ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ‼️‼️‼️
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Поредната ТЪПОТИЯ в ЕсеС‼️ Дайте човек , после ще му кажем за какво ‼️
    Все едно да пратиш хирург, а т3 да го карат да бърка бетон 🥸
    Или да пратиш заварчик, а те да му кажат : " Ще оперираш пациенти в ортопедия!" ‼️
    Ама щом ИСКАТ ЖЕНА.....
    МАЙ ЗА ДРУГО ЩЕ Я (ст)ИСКАТ ‼️
  • 21 Курдо Коленков

    5 4 Отговор
    Възраждане? Еврокомисар? Защо? Те мразят ЕС, защо искат да има еврокомисар?
  • 22 Нещо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "нннн":

    като "дървено желязо" !
  • 23 как пък никой не се сети за жената на

    2 1 Отговор
    лорер - тя е правилния избор !
  • 24 главчо уж комисарка търси

    3 1 Отговор
    ПЪК ВСЪЩНОСТ МИЛИАРДИ ЗАЕМ КРАДЕ С МУТРАТА !
  • 25 Знаем избора

    3 0 Отговор
    Най-грозната и неподходяща умствено.
  • 26 Констатираща

    0 0 Отговор
    Какъвто и еврокомисар да бъде избран, той е избран от служебно правителство и неговият статут ще бъде такъв. След поредните избори, ще запазим правото си, ако успеем да създадем ново редовно правителство, да изберем и нов редовен еврокомисар.😊🤣🤣🤣
  • 27 Новини

    3 1 Отговор
    "Украинското правителство възнамерява да закупи два ядрени реактора ВВЕР-1000 руско производство от България. Това съобщи министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко в интервю за Politico." Сиреч, подаряват. Кой ще връща милиардите за 2 нови реактора, оборудването, лиценза на площадката, които ГЕРБ нарочно бавеха, за да изтече. Кой питам ще връща тези пари на България. Пак служебното, пак ГЕРБ,. ДОКОГА? Докога ще търпим тази хунта окупирала България, заедно с ДПС и костовите приватизатори СДС и ДБ? Че и нов заем теглиха. С 120 милиарда лева за устинг ни ЗАРОБИХА. Оставка на това Служебно на ГЕРБ и ДПС, колят и бесят. Продават Държавата. ОСТАВКА ГЛАВЧЕВ и Служебният Кабинет. Предатели!
  • 28 ИЗИСКВАНЕТО БИЛО КОМИСАРКАТА ДА Е ОТ ЕВ

    3 0 Отговор
    РОАТЛАНТИЧЕСКО СЕМЕЙСТВО И ДА Е ЗАКЪРМЕНА С АВРОАТЛАНТИЧЕСКО МЛЯКО А ПОСЛЕ ДА Е ЯЛА АНТИРУСКИ ФЕКАЛИИ ДО ДЕН ДНЕШЕН !

    Коментиран от #30

  • 29 Бай Ганьо-еврокомисар

    2 0 Отговор
    Главата търси други подобни нему-послушни,безлични, без умствен капацитет, изпълнителни, със слугински манталитет.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 наивници

    2 0 Отговор
    Всичко е уредено за Бойковата Екатерина генийката Лайняяяннн .Останалите са само статисти за да ви внушават уж има демокрация и избор.Още не ви ли ясен как действа най.мракобесия двуличен режим на демокрация.
  • 32 М3 голд

    0 0 Отговор
    Пак партиите се борят за техен човек за еврокомисар, а не човек на България. Никой не предлага Плугчиева. А тя слага в джоба си всички номинирани, защото:
    - била е успешен министър
    - била е дипломат в Европа два мандата
    - позната е сред политиците на ЕС
    - жена е, с достатъчно опит
    - комуникативна е. Владее чужди езици
    Е? Жалко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове