30 Август, 2024 10:10 2 241 33

ЕЦТП: Време е за категорични мерки срещу тротинетките, за да не губим животи

  • ецтп-
  • тротинетки-
  • мерки

16-годишен младеж загина след падане, а нарушенията с електрически превозни средства вече са епидемия

ЕЦТП: Време е за категорични мерки срещу тротинетките, за да не губим животи - 1
Снимка: shutterstock

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) многократно е алармирал за нарастващата опасност от движението на електрически тротинетки в градовете и по републиканската пътна мрежа. Днес, когато сме изправени пред поредната трагедия – смъртта на 16-годишно момче в Плевен, е време да говорим не просто за решения, а за спешни и твърди мерки.

Тази трагедия можеше да бъде предотвратена. Фаталният инцидент, предизвикан от неравност на улица в ремонт, е още едно доказателство, че досегашните опити за регулация и налагане на правила не са достатъчни. Колко още млади животи трябва да загубим, преди да осъзнаем, че е необходима радикална промяна?

Електрическите тротинетки вече не са просто средство за бързо и евтино придвижване. Те се превръщат в оръжие на пътя. Развиващи високи скорости, без адекватна законова рамка и контрол, те са заплаха за всички участници в движението. И всеки ден, в който отлагаме въвеждането на строги правила, рискуваме още животи.

Задаваме следните въпроси и настояваме за незабавни отговори от институциите:

- Как ще бъде понесена отговорност при пътнотранспортно произшествие, предизвикано от водач на електрическа тротинетка, при положение, че няма задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за управляващите този вид индивидуално превозно средство?

- Как МВР контролира скоростта на електрическите тротинетки и как идентифицира и санкционира нарушителите?

- Как МВР гарантира, че управляващите тротинетки са навършили 14 години?

- Как МВР контролира дали управляващ електрическа тротинетка е на възраст под 18 години, което според Закона за движение по пътищата означава, че той трябва да има предпазна каска?

- Има ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват електрически тротинетки?

- Необходимо ли е всяка такава тротинетка да бъде регистрирана, за да се осигури отговорност при нарушаване на закона?

- Трябва ли да се въведе задължително изискване електрическите тротинетки да се движат само по велоалеите?

ЕЦТП от години настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва и ясни и категорични правила за използването на електрически тротинетки. Време е да защитим живота и здравето на гражданите ни, но най-вече на децата ни, преди тези превозни средства да станат още по-голям убиец по нашите улици и преди да допуснем тази пандемия да излезе извън контрол.

Позицията ни е категорична, че не бива да се чака следваща трагедия, трябва да се действа сега, незабавно! Европа вече дава пример, като Париж – градът, който първи разреши тротинетките, и пръв ги забрани. Време е и ние да покажем решимост и да сложим край на беззаконието на пътя.

Смъртта е недопустима цена за мобилността, дори и когато става дума за придвижване с електрическа тротинетка.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    33 4 Отговор
    В белите държави това го направиха отдавна
  • 2 Забрана

    52 9 Отговор
    тотална и пълна. Всички други мерки са пожелателни.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    53 4 Отговор
    Колко души трябва да загинат , за да разберат КАпуТианците, че те са с МОТОР и са МПС ‼️

    Коментиран от #30

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    48 2 Отговор
    Ако са играчки - нямат място на пътя‼️‼️‼️
  • 5 Трол

    36 2 Отговор
    Просто трябва да въведем нова категория в книжките - "муха без глава", и да се плаща двойно за нея. Проблемът ще се реши от самосебе си.
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    43 3 Отговор
    Щом Ел.тротинетките НЕ СА МПС -значи ли, че и Тесла не са МПС 🤔‼️
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Обаче

    42 1 Отговор
    Тротинетка с тъмни дрехи без светлоотразителна зелена жилетка е незабележим участник в движението и късметлия, ако не е участник в ПТП.
  • 11 Дфхк

    13 14 Отговор
    Жилетки и каски.
    Всичко друго е преекспониране!
  • 12 Дгйкл

    6 8 Отговор
    Има закон.
    1000вата е мпс, под не е.
  • 13 Фхйл

    9 8 Отговор
    Какви 18години?!
    На 16 и в Полша карат коли.
  • 14 Механик

    34 1 Отговор
    Аз не виждам начин за контрол над тези МПС-та. Нито контрол на скорост, нито контрол на възраст на водача, нито..... абе, нищо.
    Единствения изход виждам в пълната забрана за движение на тоя вид МПС, но това също няма как да се случи.
    Къмвсичко казано по-горе като добавим малките колелца на возилото, високия център на тежестта, недостатъчната стабилност на водача и много други фактори, които са предпоставка за ПТП-та.
    И ако за самоубилият се не-до-мъж не ми е жал, то ми е жал за водача на автомобил, който ще прегази падналия на пътя тротинткаджия. Както и за водача на автомобил, който без да иска размазва шмугащия се като въртоглаво шиле между него и другия автомобил в колоната, не-до-мъж.
  • 15 Ако ако

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "българина":

    Ако имаше каска на мотоциклетист, щеше да оцелее. ако гледаше в пътя - може би...
  • 16 Механик

    21 1 Отговор

    До коментар #7 от "Олигофрени":

    А, детето ко търси на пътен участък който е в ремонт? Не е ли ясно, че там няка какво да прави МПС? Ти ще си подкараш ли колата по хендеците, които се виждат от километри?
    А ако "детето" бе карало по-леко, дали щеше да се утрепе?
    И не обиждай хора, които не познаваш, щото някой път ще го направиш не в нета, а наживо. И там може да се случи някой майчин и бащин с много рунтати гърди и на 2 ракии. Тогава ще те покзват по ТВ-то как се храниш със сламка. И това ако все пак имаш късмет, де.
  • 17 Когато общините

    21 1 Отговор
    започнат да глобяват фирмите наемодателки на тротинетки за изоставените на всякакви места тяхна собственост с по 500 лв./броя нещата може лекичко да почнат да се пооправят. Нали последния захвърлил/изоставил тротинетката е платил през приложението и му се знаят данните - да си търсят парите от глобата от него.
  • 18 Нито има

    19 2 Отговор
    Инфраструктура за тротинетки, това е толкива опасно, да ги забранят
  • 19 Кинтекс

    22 2 Отговор
    Трябва да останат само тези които се ползват от хора в неравностойно положение да се придвижи от точка А до точка Б.За всички други тотална забрана.Или всички с тротинетки без коли или всички с коли.те утре ще плъзнат и ролери с ток,кънки с ток,скейтборди с ток,шейни с ток,ски с ток и всички ще имат претенции да се движат навсякъде.Стига с тези извращения за експерименти.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Олигофрени":

    НА КАЛПАВ У...... КОСМИТЕ МУ ПРЕЧАТ‼️
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "българина":

    Оня като нямаше дупка, ЩО СЕ РАЗМАЗ-А У СТЪЛБО🤔🤔🤔
    Преди дни един връхлетя срещу мен от еднопосочна улица движейки се в забранената посока 🥸 едва спрях да не го положа на асфалта ‼️
  • 22 Забрана

    22 3 Отговор
    Тротинетките хубаво, ами какво ще правим велопедалите? Защото те първи въведоха анархията на пътя и тротоарите, тротинеткаджиите се възползваха от ситуацията.
  • 23 До комунистите от ЕЦТП

    9 2 Отговор
    - Как ще бъде понесена отговорност при пътнотранспортно произшествие, предизвикано от водач на велосипед, при положение, че няма задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за управляващите този вид индивидуално превозно средство?

    - Как МВР контролира скоростта на велосипедите и как идентифицира и санкционира нарушителите?

    - Как МВР гарантира, че управляващите велосипеди са навършили 14 години?

    - Как МВР контролира дали управляващ велосипед е на възраст под 18 години, което според Закона за движение по пътищата означава, че той трябва да има предпазна каска?

    - Има ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват велосипеди?

    - Необходимо ли е велосипед да бъде регистриран, за да се осигури отговорност при нарушаване на закона?

    ЕЦТП от години настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва и ясни и категорични правила за използването на велосипеди. Време е да защитим живота и здравето на гражданите ни, но най-вече на децата ни, преди тези превозни средства да станат още по-голям убиец по нашите улици и преди да допуснем тази пандемия да излезе извън контрол.
  • 24 на такъв с тротинетка

    7 1 Отговор
    и автомобил да му дадеш , пак същото . и на цирк дю солей падна акробатката . случва се . на 16-17 колко акъл имат . или се сбиват или крякат . момиетата по-малко се пребиват , като чели . ще видим . но навсякъде тротинетки за да поспечелят пари не е ок .
  • 25 този център направи

    3 0 Отговор
    тези неща в бг . няма инфраструктура , винетки , високи транспортни разходи . дали лагерницата е по-безопасна . не . явно да се пречкаш с тротинетка не е безопасно . един да те засече и падаш . Емили си беше изшкурила д то . сега да я пази центера . логика . а предпазители тинейджъри не ползвали
  • 26 Айде

    9 0 Отговор
    Отговорете си сами! Наоколо се бият за държавната власт и това, както и всичко друго не ги интересува!
  • 27 Безпристрастен

    12 1 Отговор
    Кметът на Париж,заедно с градската управа,единодушно забраниха ползване на тази нова напаст - тритонетките.Без значение дали са под наем или частна собственост.И никой не вдигна шум,за нарушени права.Хайде да го направи и Терзиев,а? В цялата столица е пълна ,безконтролна бъркотия.Кара се по тротоари,в насрещно движение на еднопосочни улици,в центъра по трамвайните маршрути.Няма да стане! Защото ще отрежат главата на златната гъска,която носи огромни приходи на няколко фирми,за отдаване под наем.Докато не се случи наистина някоя трагедия( да пази Господ) с някое дете, или две.Защото се возят и по две на тритонетка.Печалбата е важна.
  • 28 незнайко

    2 0 Отговор
    Спокойно, ще изчезнат постепенно както хавърбордите които никой вече не купува ! Тротинетките ще станат електрически велосипеди !
  • 29 аз лично съм ЗА тротинетките

    2 2 Отговор
    два мотива
    Естествен подбор - Премия Дарвин не е отменена.

    Чрез донорство ще се спасят други полезни животи
  • 30 Мхм

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А с мотори колко загиват и колко около тях повличат? Нищо не се чува за забрана на мотори обаче а са в пъти по опасни
  • 31 Справедлив

    2 7 Отговор
    Велосипеда и тротинетката трябва да бъдат най- луксозното превозно средство - движима собственост за всеки гражданин, с ограничение за движение до 20 км. В час . Това трябва да е основния превоз в градовете и селата .Междуградски транспорт с минибуси само в областта, а между областно пътуване в изключителни случаи - с влак . Всички останали превози са не ефективни, безполезни и ненужни. Всеки ползващ тротинетка или велосипед сам преценява умее ли това или не .
  • 32 Митко

    4 0 Отговор
    Доколкото разбрах,незаконно разкопаната улица е проблема,а не че е карал извън велоалеята.
  • 33 Ако аз с колата катастрофирам

    6 0 Отговор
    Ако аз с колата катастрофирам заради някаква неравност по пътя ще ме глобят за несъобразена с пътя скорост. Ако тротинеткаджия се пребие ще съдят дупката, че не му е създала перфектни условия за движение. Дайте ми един багер и ще им реша всички проблеми на тротинеткаджиите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове