4 Септември, 2024 03:13 2 249 66

4 септември 1974 г. Преди половин век България се хвали с атомна централа

  • аец козлодуй-
  • българия-
  • централа

Историята на АЕЦ "Козлодуй"

На 4 септември 1974 г. е пуснат в действие първият реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Атомната електроцентрала “Козлодуй” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.
Началото на българската ядрена енергетика се поставя на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала. След подробен технико-икономически анализ площадката за строеж е избрана на р. Дунав, в близост до гр. Козлодуй.

АЕЦ "Козлодуй" ЕАД се намира на 200 км северно от българската столица София и на 5 км източно от град Козлодуй, на брега на река Дунав.

Производствените съоръжения и спомагателните обекти на централата са разположени на площ от около 1000 декара. Към инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" се включва и собствена брегова помпена станция и канали за техническо водоснабдяване, с които общата територия на атомната централа възлиза на 4 471 декара.

Проектите за централата са изготвени съвместно от “Топлоелектропроект” – Москва, и “Енергопроект” – София. Основното оборудване е доставено от Съветския съюз, а отделни съоръжения – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка за строежа на АЕЦ “Козлодуй” е направена на 14 октомври 1969 г. През месец април 1970 г. започват широкомащабни строителни дейности за изграждането на уникaлното и до днес за страната ни съоръжение, в което участват над сто хиляди строители и монтажници.
На площадката на централата са осъществени няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези технически решения, са значителни инженерни постижения, към които проявяват голям интерес и специалисти от други страни.

На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ “Козлодуй” с дължина 240 м, ширина 105 м и височина 40 м. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 г. от Съветския съюз пристига първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

Въвеждането в експлоатация на първия ядрен енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” през 1974 г. записва важно национално постижение в съвременната история на страната – началото на ядрената енергетика не само в България, а и в Югоизточна Европа.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на ядрените мощности на българската атомна електроцентрала се осъществява на три етапа:

І етап: 1970 – 1975 г. Изграждане и пуск на 1 и 2 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, модел В-230, с два независими канала на системите за безопасност.

Пуск на 1 блок: 1974 г.
Пуск на 2 блок: 1975 г.

ІІ етап: 1973 – 1982 г. Изграждане и пуск на 3 и 4 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, усъвършенстван модел В-230 с трикратна резервираност на системите за безопасност.

Пуск на 3 блок: 1980 г.
Пуск на 4 блок: 1982 г.

ІІІ етап: 1980 – 1991 г. Изграждане и пуск на 5 и 6 блок с реактори ВВЕР-1000, модел В-320 с херметична защитна обвивка, трикратна резервираност на системите за безопасност.

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

В изпълнение на ангажиментите, поети от България във връзка с присъединяването на страната към Европейския съюз, в края на 2002 г. е прекратена експлоатацията на 1 и 2 блок, а в края на 2006 г. – на 3 и 4 блок.

С Решение на Министерския съвет от 20.12.2008 г., 1 и 2 блок бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО), като заедно с необходимото движимо имущество бяха предоставени на Държавно предприятие “РАО” (ДП РАО). Решението определи “АЕЦ Козлодуй” ЕАД да продължи да експлоатира тези блокове в съответствие с получените лицензии за експлоатация в състояние “Е” (без производство на електро и/или топлинна енергия със съхранение на отработеното ядрено гориво в приреакторния басейн) до получаването на съответните лицензии от ДП РАО.
На 18.10. 2010 г. АЯР издаде лицензии на ДП РАО за експлоатация на 1 и 2 блок като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация, и прекрати лицензиите на АЕЦ “Козлодуй” за експлоатация на първите два блока в експлоатационен режим – състояние “Е”.

3 и 4 блок бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация, с Решение на Министерския съвет от 19.12.2012 г. Със същото решение двата блока с необходимото движимо и недвижимо имущество бяха предоставени за управление на Държавно предприятие “РАО”. До получаването на необходимите лицензии от ДП РАО, “АЕЦ Козлодуй” ЕАД продължава да експлоатира 3 и 4 блок в изпълнение на действащите лицензии за експлоатация в режим “Е”.

На 25.02.2013 г. АЯР издаде лицензии на ДП РАО за експлоатация на 3 и 4 блок като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация. Във връзка с издаването на новите лицензии на ДП РАО бяха прекратени лицензиите на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за експлоатация на 3 и 4 блок в експлоатационен режим – състояние “Е”.

Нов етап в развитието на атомната централа започва с успешната реализация на стратегическия за националната енергетика Проект за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок. С изпълнението на проекта е обоснована възможността за дългосрочна работа на ядрените мощности – за пети блок до 2047 г., а за шести – до 2051 г. През 2017 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) поднови лицензията за експлоатация на пети блок за 10 години. Лицензията на шести блок за следващия 10-годишен период бе подновена през 2019 г. Това е максималният срок съгласно националното законодателство. След изтичането му предстои атомната централа да кандидатства за продължаване на лицензиите на блоковете.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 след 35 години демокрация

    101 10 Отговор
    Днес разрухата е тотална. Върнахме се 100 години назад и продължаваме да копаем дъното.

    Коментиран от #4

  • 2 Европеец

    107 14 Отговор
    АЕЦ Козлодуй направен от "лошите " комунисти и от "лошите" руснаци.... Е това е съдбата българска..... 45 години социализъм и 35 години демокрация... Още 10 години и ще направим равносметката .....а равносметката ще бъде в полза на 45 години, които свършиха преди 35 години....
  • 3 Хвали се, да,

    73 9 Отговор
    И има с какво! А сега само се срамуваме!
  • 4 Европеец

    98 10 Отговор

    До коментар #1 от "след 35 години демокрация":

    Прав си, но за 100-те години и малко пресилено..... Истината е ще тия 45 години социализъм, бяха втория златен век на България.... Сега държавата която беше на 28-мо място по развитие света се превърна в територия и то колониална територия на храварите и техните пудели....

    Коментиран от #65

  • 5 КУНЕВА И САКСКОБУРГСКУ

    79 5 Отговор
    НИЙ НЕ НАПРАВИХМЕ НИЩО В ЖИВОТА СИ ОСВЕН ДА РУШИМ НАРОДНАТА СОБСТВЕННОСТ.

    Коментиран от #9

  • 6 Град Козлодуй

    46 2 Отговор
    Честит Юбилеи Енергетици
  • 7 ЩОМ УСПЯВАТ ДА УБЕДЯТ НЯКОи

    48 6 Отговор
    ЧЕ. ЗЕМЯТА Е ПЛОСКА НАЧИ НА ВРЪЩАТ В МРАЧНОТО СРЕДНОВЕКОВИЕ КОГАТО ИНКВИЗИЦИЯТА КАТО СЯШНИТЕ СОРОСОИДИ Е ПРОМИВАЛА МОЗЪЦИТЕ И ТРЕПЕЛА ИНАКОМИСЛИЩИТЕ.
  • 8 нннн

    72 4 Отговор
    А сега се хвалим че горим в ТЕЦ-те демократичния боклук на Европа и Африка.
  • 9 Европеец

    45 2 Отговор

    До коментар #5 от "КУНЕВА И САКСКОБУРГСКУ":

    Вероятно към ника е добре да започнеш с Луканов и Младенов, да минеш През мавъра Костов, явочника Филип Димитров, недоразуменията президенти, стани шеф и тиквун и плеяда знай ни и незнайни политически боклуци, както ги определи бившия главен прокурор Гешев, Не че той самия не е такъв....

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СПИСЪКЪ ТИЙ ДАЖЕКЪС

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Европеец":

    ПИШМАН ЕВРОПЕЕЦО НЯМА НИИИТО ИДНА МУТРА В НЕГО..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ха ха

    8 49 Отговор

    До коментар #18 от "златен век на БЪЛГАРИЯ":

    Капка по капка - вир.
    Вир по вир - язовир.
    Язовир по язовир - ВЕЦ.
    ВЕЦ по ВЕЦ - ТЕЦ.
    ТЕЦ по ТЕЦ - АЕЦ.
    АЕЦ по АЕЦ - восък със конец!
    Толкова за Бае ви Тодар... Куманизмът се оказа едно недоносче. Имаше АЕЦ и режим на тока. Два часа има - два няма.

    Коментиран от #23, #31, #43, #61

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 правешка тор

    11 9 Отговор

    До коментар #10 от "Град Козлодуй":

    Това, което Бай Тошо построи, го домързя даже да го боядиса.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 За 35 г.

    38 1 Отговор
    Михайлова Нейски закри 2 реактора, Кунева Пръмова закри още два реактора. Загуби от непродаден ток 360 милиарда лева. Евтиният ток от последните два 5 и 6 блок, беше забранен за българите, за да може жълтопаветниците по заповед на Брюксел да го изнасят за чужди държави, и да им вървят далавери от скъп ток от ВЕЦ-ове, фото и перки. След 35 години 5 блок го амортизират с неподходящо ядрено гориво, работещ под кахацитета си. 6 блок има проблем с уплътнения няма кой да го ремонтира. И 2-та блока ще бъдат закрити. Сключин договор с Уестинг без конкурс за 2 реактора 120 милиарда лева по пазарни цени. Които могат и да не проработят след 20 години строеж, пример Китай. Ставаме ядреното сметище на Балканите. След 35 години оставаме без АЕЦ, Да благодарим на ГЕРБ, СДС, ДБ, ПП, ДПС, НДСВ. Българите са изритани на борса ток, голяма част от тях няма да могат да си позволят да ползват ток, поради високи цени. Идва по-страшното Унищоженият Български Лев и Кеш. Отново да благодарим на Радев ДВ закон въвеждане евро, по-късно цифрово евро, без да свика Референдум. На СДС, ДБ, ДПС, ГЕРБ, и въздържалите се ИТН и БСП. България от държава се превърна в Територия.

    Коментиран от #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ХАХАХА

    32 2 Отговор
    А на днешно време ,срам ,срам, че АЕЦ -а е построен от руснаци ,а не от "партньорите" затова и на нея ще и видят сметката.
  • 29 Последния Софиянец

    8 27 Отговор
    По време на комунистическото робство при положение, че работеха всички реактори във всяко домакинство на стената имаше поне една газена лампа, защото имаше режим на тока. Почти всяка вечер за по няколко часа нямаше електричество. Извода е, че изнасяхме ток за СССР, затова и беше построена централата,за СССР

    Коментиран от #33, #42, #62

  • 30 Хахо

    30 2 Отговор
    А 50 години по късно се хвалим, когато изкърпят дупките на някоя улица...
  • 31 Боруна Лом

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    КАКТО ВИНАГИ, ТИ СИ ЕДИН ОТПАДЪЧЕН ПРОДУКТ!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гай Турий

    20 1 Отговор
    И откакто у нас се нароиха демократични родоотстъпници, платени шпиони на запада, ядрените блокове драстично изчезват, дори се подаряват, въпреки че са купени от цял народ. Тези предатели и безродници, който ги вкара в затвора и им конфискува всичко спечелено от продажничеството, той ще управлява много години. Куневица, боко, простите предатели и т.н....
  • 36 Още нещо

    29 1 Отговор

    До коментар #26 от "За 35 г.":

    България е сключила споразумение с Израел за управление на водите.
    Водата нацинален стратегически ресурс - в чужди ръце . И то в кои !

    Коментиран от #44, #60, #63

  • 37 Да Браво Тук всички сме прави

    6 1 Отговор
    Се започна атома през миналия век 1974
    И сега всички са позатворили атома.
    Никой неговори за атома
    Имаме слънчеви батери фотоволтаици
    Имаме Водородни цетрали. - сипаш вода и работи от другата страна от ауспуха пак излиза вода
    Имаме чертеж на атомна в Козлодуй
    И ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ КОЛКОТО 8 етажен блок. В Белене.
    Но ще дойде време само надежда да има
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 М3 голд

    16 2 Отговор
    Браво, Венцислав Михайлов! Такава статия до сега не е излизала. Полезно е българския народ да знае това, написаното от Вас! Изнесената информация е повод за гордост! Преди 50 години! Добре ще е да напишете подобна статия за митарствата за АЕЦ Белене. Няма да ви разрешат публикация, но я подгответе. Нищо не се знае. Утре нашите продажни депутати може да се уплашат от народния гняв и ставащото в Европа и света и да отменят решението си, взето под натиск, да подарят реакторите на Окраина. Те все още са наши.
    Още веднъж, благодаря за информацията!
    Бъдете здрав!

    Коментиран от #45

  • 40 00001

    16 2 Отговор
    Имате 35 години Клеп то крация , не демокрация.България не е демокрация, а комунистическо-робска-феодална страна с крепостни селяни и граждани, Същите тези които спира надзора от СССР ограбват всичко което са построили, след като много кратно са обирали народа си.През 1990 има закупено оборудването на АЕЦ Белене, но има дилема дали да вложим парите да построим АЕЦ, или да си ги открадне и да не построим нищо,От Тогава избора на Българските правителства е да си оркраднат парите на България и да не строят.Първото оборудване на АЕЦ беше продадено за жълти стотини от един от БКП милионер на Русия , и отдавна работи в два Руски блока.Проблема е в мозъка на Българските Управляващи, като се нагласи на държавна работа и разбере че има много пари на разпол.ожение, той търси начини да ги открадне.Вината си е на Българи и от Българи е направено всичко, за да не им се търси отговорност винаги тези политици намекват за някоя си друга държава ги била накарала.
  • 41 Путин

    8 0 Отговор
    Слава России
  • 42 уйко калеко

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Ти си ,,ГОЛЯМ УМЕН,,.Ако СССР разчиташе на нашата АЕЦ за ток,щеше да се разпадне много по рано Преди да напишеш нещо помисли първо.Най големите кансуматори на тока от КОЗЛОДУЙ бяха ТУРЦИЯ ,ГУРЦИЯ и ЮГОСЛАВИЯ.Тези страни искаха ток само от атомната защото беше 5 ст.,а от МАРИЦИТЕ10 ст.Причините за режима на ток бяха ЩАТИТЕ И ЗАПАДА които несправедливо ни обвиниха за атентата срещу папата 1982 г.и от там секна търговията със ЗАПАДНА ЕВРОПА и рязко спаднаха валутните постъпления . Единствения начин де се сдобием със западна валута бе по големия износ на ток. Това е периода 1982-1989 г.Впоследствие ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС още повече влоши ситуацията защото секна търговията с арабските страни.
  • 43 М3 голд

    18 2 Отговор

    До коментар #22 от "ха ха":

    Да, имаше режим на тока. Защото имаше много фабрики, голяма консумация и недостиг на ток. Сега няма режим на тока. Няма и почти никаква промишленост. И електродобивът от големите държавни ТЕЦ, ВЕЦ намаля чувствително. Новият демократичен ток от перки и фотоволтаици е в пъти по скъп от другия, но гали ухото - демократичен. Да, и има няколко демократични ВЕЦ, които сега неконтролирано изпразват язовирите Копринка и Жребчево и не само там. И се стигна нашият ток да е най скъп в Европа.
  • 44 М3 голд

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "Още нещо":

    Вероятно на бъдещите ползватели. Така казват. След още 50 години....
  • 45 6-6-6

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "М3 голд":

    Народен гняв би имало само ако в София внесем жълти жилетки от Франция. Със сегашните жълто паветници нищо няма да се получи.

    Коментиран от #53

  • 46 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    4 0 Отговор
    егати тъпото заглавие
  • 47 00001

    4 8 Отговор
    Тези които пишат за липсата на ток през комунизма казват истината, 8 часа на денонищие няма ток по това време, за това му казват че през комунизма България свети като коледно дърво, присвятква и спира.САЩ не ви строи централа България е сключила договор с частна инжинерно проектанска компания Уестингхауз,за стоежа на АЕЦ, тази компания не стои АЕЦове, България трябва да си организира сама построяването на централите,Но като не знаеш и не можеш не става, такива ви са управлявашите. Иначе Рсукия АЕЦ Акую в Турция се строи от 2015 няма и един блок завършен и в експлоатация, и цената до 2022 година за 4x1100 Руски блокове е 44 милярда долара, а има ще 5-6 години докато ги завършат , ако ги завършат Руснаците

    Коментиран от #49, #64

  • 48 Мда

    12 1 Отговор
    Е как не сме постигнали нищо за 35г. демокрация.....
    Благодарение на ЕС вързахме капачките на бутилките, до 35г. съм сигурен, че ще вържем капачките и на бурканите.
  • 49 Боруна Лом

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "00001":

    ВЪРВИ СИ ТИ НА .........
  • 50 00001

    5 13 Отговор
    Един от най-смазващите спомени от социализма беше вечният режим на тока и водата. Някой, който е живял в столицата или в някои от най-големите градове, може да възрази. Истината е, че режим на тока имаше почти навсякъде, режим на водата навсякъде извън големите градове.
    Най-страшно с режима на тока беше за живеещите в големите комплекси и отопляващи се с парно отопление. Просто със спирането на тока спираше и парното, понеже абонатните станции са на електрическо захранване. Така освен тъмното настъпваше и студеното. А зимите особено през 80-те години бяха зверски студени. Правеха се някакви графици, въртяха се кварталите с различен часови режим, уж за да е по-справедливо, но така или иначе си беше тъмно и студено. Хората роптаеха тихичко, но никой не надигаше глас нависоко. Партийните секретари, партийните членове и низши организации дебнеха и ако някой изразеше някакво недоволство като нищо да се срещне с представител на зловещата Държавна сигурност.
  • 51 00001

    4 8 Отговор
    През летните месеци пък в малките населени места настъпваше кошмарът с водния режим. Понякога той си беше направо смазващ – по 3-4 часа вода на денонощие. Хората смогваха едвам да си напълнят съдовете за пиене, какво къпане, пране, хигиена. В дворовете по селата и малките градове често можеха да се видят метални корита, легени, кофи, напълнени с вода и оставени на слънцето, за да се стоплят и да се използват за хигиенни нужди. Имаше и кризисни периоди, в които чешмите пресъхваха за по-дълго, стигало се е до режим няколко часа вода на 3-4 дни. Най-големият ужас беше режим на вода и ток едновременно през зимните месеци. Е, вярно е, че все имаше по някоя чешма с изворна или минерална вода, но безводието като цяло беше ужасяващо.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 М3 голд

    10 0 Отговор

    До коментар #45 от "6-6-6":

    Съгласен! Сега бъркат в джоба на българина и той мълчи. И на друго място ще му бръкнат и пак ще мълчи. Може би си прав!
    Бъди здрав!
  • 54 Баба Кина

    10 1 Отговор
    Спомени, спомени- както се пееше в една песен. Сега с какво ще се похвалим се пита в задачата!? Де, що имаше нещо конкурентно работещо отиде на скрап или се приватизира за жълти стотинки.
  • 55 Госあ

    7 0 Отговор
    да сечеш, да сечеш, да сечеш у България, докато не срещнеш умората и след това пак да продължиш да сечеш....както пише Мусаши за един от противниците по пътя - умората, срещайки я в битката за обединението на Япония от Токугава срещу клановенете организирани от християните. Затова Токугава след тази битка е зпочнал да провесва християните надолу с главите. Това е една много поучителна история, да знаете.
  • 56 Децата на соца

    10 2 Отговор
    Браво на соца български народ 🇧🇬 достоен за икономическото изграждането на НРБ🇧🇬 БЪЛГАРИТЕ СА ОБИЧАЛИ СВОЯТА РАЙСКА ГРАДИНА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬 СЕГА НОВИТЕ ПРОДАЖНИЦИ Я ОКРАДОХА РАЗРУШИХА ВСИЧКО БЪЛГАРСКО ЦЕНО ОСТАВИХА НАРОДА БЕДЕН БОЛЕН НЕУК БЯГАЩ ОТ РОД И РОДИНА 🇧🇬
  • 57 гацо

    4 1 Отговор
    За всички с мо та ни в ра го ве на соца кубик вода и киловат ток баха по 0,02 стотинки,а и да е имало режим и ди о ти
  • 58 Роден в НРБ

    11 2 Отговор
    Слава на българския народ, който за 30 години построи нова държава буквално от нулата. Толкова много се построи и направи от 45та до 89та, че вече 35 години още крадат от него. Светла му памет на бай Тодор. Онези времена бяха втория Златен век на България.
  • 59 Аааа дума да нема

    4 10 Отговор
    Започнали Аеца 25 години след войната, па го достроили още 20 години след това. Браво, браво. И нерентабилни заводи на загуба и на дотации. И токри вода без пари. Давате ли си сметка, дебилни ганчовци защо приключи всичкото това недоразумение, наречено социализъм. Лично любимецът ви го каза: Другарки и другари, социализЪма се оказа едно недоносче". След фалита нататък отговорните другари ви насадиха на тия пачи яйца. 45 години изгубено време, пилеене на финансови, материални и човешки ресурси и след още 35 години наследниците на комунделите ни тикат към блатото. Не е трудно за разбиране, иска се малко мозъчен капацитет, ама у тия 80% липсва и нема надежда да се появи.
  • 60 Чекмедже бабаит

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Още нещо":

    няма връщане назад. Територията е планувана да бъде резерват и до 5 години Европейците ще ни продадат ограда която да пази знаете кои от нас
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Киров

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Последния Софиянец":

    Извода ти е глупав и неграмотен! Загубите от пренос към съюза обезсмисля процедурата! Износа беше за пропадналите Югославия, Гърция и Турция, а с парите се строеше това което 35 години разграбват и унищожават!
  • 63 Киров

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Още нещо":

    Ако не знаеш Израел превърна пустинята в рай, а ние Рая в пустиня! Споразумението е за предоставяне на ноу- Хау от тяхна страна.
  • 64 Киров

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "00001":

    Първи блок на акую ще се пусне до края на годината, втория мисля че беше за следващата, а ти си плюй руснаците колкото душа иска :).
  • 65 Русофил

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Европеец":

    И аз Така казвам, че тези 45 г са златния век на България. И България ще се оправи тогава, когато болшинството от ганьовците го признаят, като за целта сложат памятник на Т. Живков и БКП
  • 66 факт

    0 0 Отговор
    скоро ще спре и последния
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове