31 Август, 2024 07:44 2 242 16

Красимира Стоянова: Ще бъда безкомпромисна!

  • транспорт-
  • железници-
  • красимира стоянова

Транспортният министър инициира дискусия за бъдещето на железопътния транспорт

Красимира Стоянова: Ще бъда безкомпромисна! - 1
Снимка: МТС

По инициатива на министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова се проведе отворена дискусия за развитието на железопътния транспорт. В нея взеха участие представители на БДЖ и НКЖИ, синдикални организации, железопътни експерти и медии. На среща с ръководството на БДЖ в четвъртък, транспортният министър поиска бързи действия за гарантиране на безопасността на служителите и пътниците, предаде ФОКУС.

"За да намерим решение на проблемите в железопътния транспорт, първо трябва да посочим проблема", заяви министър Красимира Стоянова в началото на срещата. "Ще бъда безкомпромисна и решителна по отношение на всяко безхаберие в системата на българските железници. Недопустимо е пътниците да пътуват не само в непочистени влакове, но и в опасни", категорична бе тя. "За железниците трябва да говорим открито", подчерта министърът. По думите ѝ са необходими повече усилия от служителите, свързани с експлоатацията на железопътния транспорт и контрол и инициативност от страна на управителните органи на железницата.

От БДЖ отчетоха, че от вчера са започнали ежедневни проверки в депата и извънредни инструктажи на персонала. Доставката на видеорегистратори в локомотивите и мотрисните влакове е друга мярка, по която вече се работи и предстои да бъде изпълнена.

Изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Георги Друмев посочи, че за един месец в страната ни се движат около 17 000 влака, за които са нужни 129 локомотива. "49 броя от тези локомотиви са над 40-годишни", отбеляза Друмев. Той допълни, че повечето инциденти от началото на годината са станали именно с такива локомотиви и ще бъде сериозно засилен контролът при техническото им поддържане. "Анализирахме причините, довели до инцидентите и предприехме мерки за недопускане на повече такива“, каза още директорът на БДЖ. По думите му вече са закупени необходимите технически средства (водоструйки, пароструйки и термокамери), с които своевременно да бъдат констатирани и отстранявани неизправностите по подвижния състав.

"Инфраструктурата не е това, което трябва да бъде. Пътническите превози са лицето на железопътния транспорт", подчерта генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" Стоян Стоянов. Той добави, че се работи за увеличаване на скоростите в определени участъци от железопътната мрежа, както и че до края на м. септември ще има изработен план с най-неотложните мерки, свързани с железопътната инфраструктура в страната.

Железопътни експерти изразиха мнение, че е важно да бъде подобрен диалогът между "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и НКЖИ, както и да се ускори изпълнението на проектите по железопътната инфраструктура. Синдикалните организации подчертаха нуждата от експерти в експлоатационния персонал на железниците и строг контрол при извършването на ремонтите и поддържането на подвижния състав.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    22 0 Отговор
    като чуя "ще" и самохвалство и ми стига !

    Коментиран от #3

  • 2 Демократ

    22 2 Отговор
    БДЖ е нагледна картинка на състоянието на България- износени ,отвратителни вагони и локомотиви, релсова жп мрежа стара неподдържана,обрасла с треви и плевели, много неподдържани гари. Жп транспорта в цяла Европа е най -масовия,евтин и развит. транспорт.Влакове-стрели вече свързват Париж и Амстердам и се движат със скорост 350 км.в час, а тук е цяло мъчение да пътуваш от София до Варна 400 км. 6 часа със скорост на мравка и във вагони с ужасяващи тоалетни и липса на всякакъв комфорт. Накъде сме тръгнали с ретроградни крадливи управляващи е ясно. Мъка. Никой не прави равносметка колко средства от ЕС са откраднати за 17 години и какво не е направено с тях, за да се види ефекта от такова ченгеджийско управление,което гарантира масово тероризиране на хората.

    Коментиран от #7

  • 3 Европеец

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Само":

    Прочетох заглавието и се отказах да чета...... Поредната калинка по обява Роси че може да промени нещо в бг територията.....
  • 4 Браво на Министърката

    10 0 Отговор
    Г-жо Министър проверете обществената поръчка за пожарна безопасност от месец март на НКЖИ. Ще се натъкнете на едно от многото престъпни нарушения който вилнеят в тази компания. Ръководството на НКЖИ и определените лица отговорни за контрола на тази поръчка оставиха цял месец да няма фирма, която да провери противопожарните средства на цялата компания. Половината бяха с изтекла техническа годност а ваши служители дори върнаха гаранцията от десетки хиляди левове на фирмата виновник. Кой и защо го направи и кой е виновен за същото??? Безкомпромисно трябва да е вашето отношение за всички отговорни лица допуснали такива животозастрашаващи нехайства. Но парите са по важни от човешкия живот и то е видно от случващото се в НКЖИ.
  • 5 да де

    14 0 Отговор
    Ще й повярвам, ако предишния министър Гвоздейков го приберат на топло заради 100 годишните вагони нов внос..
  • 6 Цял

    10 0 Отговор
    живот на държавна хранилка , от стол на стол , от служба на служба - и тя щяла да оправя транспорта ? Голо самочувствие у служебната !
  • 7 Не е точно така

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Демократ":

    ЖПлиниите трябваше да високоскоростни до 2020 г. с пари от ЕС, но НЕ са. Усвоени са само 18%???? От Свиленград до Септември и от Пловдив до Стара Загора 130кмвчас, ако има подходящи влакове и повече. От Белово до Елин Пелин се копаят 13 тунела и се прави ново трасе...
  • 8 Главанака

    8 0 Отговор
    И тая голем го вади !
  • 9 Гост

    4 0 Отговор
    Всички тия "министри" започват кражб....аааа мандата си с едни и същи думи и намерения, ама после много бързо влизат в час и почват слугинажа
  • 10 Гост

    4 0 Отговор
    В това да станеш много, много богата до края на октомври, всички отлично знаем, че ще бъдеш безкомпромисна
  • 11 Наслушахме на

    4 0 Отговор
    лъжи,за 30 години излизат нови, и нови, и нови.....калинки, които веднага оправят нещата, ноооо оправините сме за съжаление единствено НИЕ.
  • 12 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    и ТАА ЩЕ Е КАТО ПИРОНКОВ! КРЪГЛА ФОРМА ЗА ПЕЧЕНЕ!
  • 13 България

    2 3 Отговор
    Адмирации за куража, желанието и вярата за промяна! Дай Боже, дано успее жената. Първо обаче за да стигнете до промяната, за която говорите, обърнете внимание на административния материал в т.ч контролните органи в тази система, защото за да има добри резултати на първо място трябва да има качествени управляващи, не къдруващи за собствената си изгода.
  • 14 Гост

    1 0 Отговор
    До 7 . Да , трябваше да е готова централна гара София и до Драгоман, като за постигнатите резултати, ръководителя на проекта го издигнаха в председател на управителения съвет на нкжи. Това е достатъчно, за да ти стане ясно, колко ги е еня за жп инфраструктурата. Само ще си лаят, Делян и Киро белото - домуса, ковачки ще си кадруват,ще си грабят и така още 30-40 години, до следващите.
  • 15 Ха -ха

    1 0 Отговор
    Фук фук -телени копчета!
  • 16 смешници

    0 0 Отговор
    Как ще бъде безкомпромисна, като още не е махнала тоя некадърник Друмев...............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове