2 Септември, 2024 18:09 41 210 37

Проф. Константинов: Случващото се в момента е безпрецедентно объркване на изборния процес

  • михаил константинов-
  • цик-
  • регистрация

Документи в ЦИК могат да се подават по електронен път, но в случая това няма да стане, защото ЦИК не го е обявила предварително. Дано това да ѝ е за урок, и ЦИК да вземе решение, в бъдеще подобни документи да се подават по електронен път, за да се избегнат тези циркове

Проф. Константинов: Случващото се в момента е безпрецедентно объркване на изборния процес - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Документи в ЦИК могат да се подават по електронен път, но в случая това няма да стане, защото ЦИК не го е обявила предварително. Дано това да ѝ е за урок, и ЦИК да вземе решение, в бъдеще подобни документи да се подават по електронен път, за да се избегнат тези циркове, които наблюдаваме в момента пред сградата на бившия партиен дом. Това каза в интервю за "Фокус" математикът и дългогодишен зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Според проф. Михаил Константинов има как се подобри дейността на ЦИК, като се допусне подаване на документи по електронен път. Ръководството на ЦИК е знаело, че предстоят трудности при подаването на документи от ДПС. В случая не става въпрос за регистрация в ЦИК, а за подаване на документи. Въз основа на тези подадени документи, ако са налице всички изискуеми реквизити, ЦИК ще вземе решение за регистрация или не регистрация на съответната партия.

"Независимо от решението на ЦИК в случая една от двете страни ще бъде недоволна, тя ще жали пред Върховния административен съд, който ще вземе последното решение. Процедурата ще завърши във Върховния административен съд. ВАС действа в условия на бързо производство и в срок от 3 дни трябва да имаме решение. Изборното производство е специален вид бързо административно производство и там сроковете са много съкратени", обясни проф. Михаил Константинов.

Решението на ЦИК за регистрация ще се проточи, защото трябва да бъдат проучени документите на всички партии, а не е само ДПС. Очаква се да се види БСП какво ще подаде, а също така и останалите партии. "Това, което се случва в момента, е безпрецедентно объркване на изборния процес. Надявам се, че всичко ще бъде решено както трябва. ДПС няма как да не участва в изборите, но може едното от ДПС-тата или и двете да участват в коалиция и да си дадат името. А коалицията може да бъде и от други партии, които нямат проблеми с новата регистрация. През 2001 г. така се появи царя, НДСВ тогава не беше партия, а беше коалиция между две партии, която нарекоха НДСВ (Национално движение Симеон Втори). Впоследствие се образува партия, което е доста по-бавен процес. Да се явява една партия скрита зад коалиция със същото име е отдавна известна практика и в нея няма нищо незаконно", подчерта проф. Михаил Константинов.

“Ситуацията в БСП е подобна, първото решение по регистрацията в ЦИК ще породи оспорване, така че отново ВАС ще решава и този казус. Искам да обърна внимание на изборната активност в България, която на последните избори беше 34%, сега ще падне още. Докато на изборите в Германия вчера, гласуваха 75% от хората. Хората се интересуват от политика гласуват масова и не правят такива циркове, които ние наблюдаваме тук", заключи математикът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    57 21 Отговор
    Избори така и така няма да състоят след задаващия се погром у САЩ.

    Коментиран от #6

  • 3 555

    97 31 Отговор
    Някой да напомни на бай Професор, че това "безпрецедентно объркване" започна с неговите любими ГЕРБ, които измислиха всички начини за подмяна на съдържание с форма, на истина с лъжа, на европейско с евразийско, на държавност с държанки, на принципи с празни приказки.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 перфектно

    38 2 Отговор
    Тъкмо няма да разберете какво става...
  • 6 ха ха

    25 15 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ще ги сънувате само тези погроми. Както ги сънувахте и последния път.🤭
  • 7 А случващото

    81 6 Отговор
    се десетилетия наред какво беше , бе ? Било объркване на изборния процес ? А далаверите и купуване на гласове от полуграмотни несретници , или гласуването едва ли не под строй на чиновници , полицаи и прочие , какво е ? Предателство на Род и Родина !
  • 8 Бай Ганьо

    65 18 Отговор
    За кого да гласувам?
    Всичките са маскари !

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 дон

    67 26 Отговор
    Злата дядка която на десетилетие помагаше на гроб да стоят във властта и да разгонват фамилията на цялата държава.

    Ти си един от хората помагач на мафията заради която сме тук където сме.

    И теб трябва да се държат отговорен но за съжаление прокуратурата и съда са частна собственост.
  • 11 Тома

    61 7 Отговор
    Щом и бай мишо ще се затрудни как да разпредели гласовете на умрелите значи всичко е много сериозно.
  • 12 Ако не можеш да се ориентираш...

    33 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Ганьо":

    За най-малкото зло.
  • 13 Тия и 200 Години ......

    36 2 Отговор
    Тия и 200 Години ...... Няма да се Научат! Когато Интелекта е Избягал! Трудно се Застига!
  • 14 какво ще реши съда?

    27 5 Отговор
    След това обясни, че абревиатурата им ДПС е от Демокрация, права и свободи. Питам - 1)(демокрация за права и свобода) съдебна регистрация има ли като политически субект ?няма го. 2) тогава нямате право да участвате в коалиция от партии.
  • 15 Спас

    34 24 Отговор
    Всички играят за партията на президента.Сега създават паника и безредие.И този участва.И дребните партии също.
    БСП го разбиват за да отидат гласоподавателите към президента и Възр.Бойко лежи като калкан на дъното да не пречи на руските планове.Ще се изсипят пари за братовчедите да купуват.За турския етнос а руснаците които засели Бойко и Царя са без пари..Плюе се по ЕС явно и косвено.А ППДБ го играят малко инфантили.Няма нито една про европейска независима от Москва както и нито една такава поне медия.И Евронюз била на фирма на Орбан.Така се изселват българите а тези в Бг намаляват.Идват онези от североизток.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Така е ..

    20 30 Отговор
    Проф. Константинов както винаги перфектен.
  • 18 Чичо дядко

    39 6 Отговор

    До коментар #9 от "🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️":

    ДПС - Делян Пеевски и Съдружници
  • 19 НА ХОРАТА ИМ ПИСНА ОТ ВАС

    44 5 Отговор
    Мнооооого крадохте и лъгахте. И ти заглади косъма.
  • 20 Геро

    28 16 Отговор
    Един доказал се измамник в полза Мутрата!
  • 21 Снайпер

    24 3 Отговор
    Палячовци! И тези хора искат властта, за да ни управляват! Това глупаво поведение трябва да се пресече защото е завладяло всички партии!
  • 22 Граматик

    20 5 Отговор
    Професорът Отворко, пак е „велик“ и незаменимо сменяем!
  • 23 МНД

    12 8 Отговор
    Защо бъркате МВР и ЦИК с някои несъвместими неща. Гласоподавателите са важни, като изключим ,,вълшебните машини,, на ПП-тата респ . Сиела - от която почна да се разплита кълбото - защото този и онзи роднина на Сиела трябваше да бъдат ,,внедрени,, в министерства и др.ведомства
  • 24 МНД

    10 2 Отговор
    Защо бъркате МВР и ЦИК с някои несъвместими неща. Гласоподавателите са важни, като изключим ,,вълшебните машини,, на ПП-тата респ . Сиела - от която почна да се разплита кълбото - защото този и онзи роднина на Сиела трябваше да бъдат ,,внедрени,, в министерства и др.ведомства
  • 25 МНД

    10 2 Отговор
    Защо бъркате МВР и ЦИК с някои несъвместими неща. Гласоподавателите са важни, като изключим ,,вълшебните машини,, на ПП-тата респ . Сиела - от която почна да се разплита кълбото - защото този и онзи роднина на Сиела трябваше да бъдат ,,внедрени,, в министерства и др.ведомства
  • 26 мутрафон

    13 8 Отговор
    Мишо професорчето е много Наш човек. Питайте Боко Банкянския!
  • 27 КОЛКО ГОДИНИ ТОЯ МАТЕМАТИК НИ

    5 8 Отговор
    ЛЪЖЕ С ИЗБОРИТЕ, АГЕНТ НА 6 то, ЗА ТОВА НАРОДА НЕ ГЛАСУВА, ОТ 1944 г. ДО СЕГА САМО ЛЪЖИ. Хората се интересуват от политика гласуват масова и не правят такива циркове, които ние наблюдаваме тук", заключи математикът.
  • 28 Елементарно

    15 2 Отговор
    за "безпрецедентното объркване " : Нали знаете: като разбъркаш помийната яма - какво изплава отгоре! Е това което се вижда е българския "политически елит"!
  • 29 Лазо

    18 7 Отговор
    Благодарение на ГЕРБ нямаме институции, а имаме частни държавни органи, знае се и името на собственика им.
  • 30 Ван дер Любе

    10 1 Отговор
    Подаването на документи е важно, но факта, че ЦИК се стреми да не обиди нито Пеевски и Доган показва само една голяма зависимост на ЦИК от определени партии и хора. Тогава цялостния апел за честни избори е кух. Повтаряния рефрен, че било престъпление е по-скоро да си го издекламираме и да го нарушим веднага. Та ЦИК, ако иска да си върже гащите да определи още от сега процентите: Доган 15, Пеевски 15, Борисов 21 (нали е докачлив) и другите два пъти по-малко, за да са щастливи големите крадци и мафиози. Но в паралел може да се спре излишното харчене на пари. Така или иначе с купуване на гласове и наложеното отвращение към гласуването резултатите ще са същите. Само не разбирам защо не ги пратим в Централния заедно с прокуратура, ВАС, МАС и други подобни и нека там си разиграват избори, кой кой е по-велик, кой е откраднал повече.
  • 31 Въпроса е!

    10 4 Отговор
    Въпроса е! Кой има Интерес от Това!

    Коментиран от #33

  • 32 123456

    10 4 Отговор
    Дедо Мишо , якоо осраааа формулите тия младете , нали ! Едно време поне имаше само едни , към кооито се преливаше яко , а сеги всеки с кофа иде и с флашка ....
  • 33 съм

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "Въпроса е!":

    Аз, БМБ.
  • 34 Истина

    7 4 Отговор
    Константинов, няма ли за теб пенсия, нямаш ли срам, нямаш ли страх от...? От такива като вас сме на този хал, от такива като вас България не може да излезе на прав път! Оставете младите,умни хора да работят за България! Голям математик си бил, но разбери, че има и млади по-големи математици от теб. Но вие големите, стари ... кокал така лесно не пускате! Смирете се, не се ли наядохте от народната...!?
  • 35 Точен

    6 3 Отговор
    Време е за Възраждане.
  • 36 ЦИ(Р)К

    1 1 Отговор
    ЦИ(Р)Ка е пълен. Може би малко от вас знаят колко пари ни струва на нас данъкоплатците този ненужен тумор. Веднъж в годината или най-много два пъти имат работа и видиш ли баш сега шефката я няма. Командировка( както се казва в един наш филм: когато ти плащат почивката е командировка). А, другите пилци без баш кокошката не могат едно решение да вземат. Пълен ЦИ(Р)К! Да ме извиняват хората които се занимават с цирково изкуство.
  • 37 Болярин

    2 1 Отговор
    Няма да има никакво объркване, защото народа е отвратен от настоящите ЕНИЧАРИ и няма да гласува, а просто ще ги изрине, като тор !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове