3 Септември, 2024 11:07 2 506 39

Доц. Петър Чолаков: Не искам да съм на мястото на ЦИК - да избираш между Пеевски и Доган

  • доц. петър чолаков-
  • цик-
  • избор-
  • дпс

"Става дума за битки между някакви олигархични върхушки. Който и да надделее, резултатът за демокрацията няма да бъде печеливш", отбеляза политологът

Доц. Петър Чолаков: Не искам да съм на мястото на ЦИК - да избираш между Пеевски и Доган - 1

"Очевидно партийната система не може да отговори на исканията на голяма част от избирателите. Все повече намалява избирателната активност, все по-малко хора отиват да гласуват и това рефлектира включително върху парламентарно представените политически партии".

Така политологът доц. Петър Чолаков обясни пред БНР напрегнатата политическа обстановка в страната.

"Въпросът е защо са тези сътресения в партийната система и то в такива непоклатими политически формации като ДПС, които изглеждаха абсолютно монолитни, образец за здраво партийно семейство. Там не се очакваше да има разпад. Навсякъде другаде имаше такива очаквания, само за ДПС нямаше", коментира той.

За него е любопитен въпросът защо при двете формации, които са най-големи губещи на гласове на последните избори в сравнение с по-предишните, няма такава дълбока драма и криза. При ГЕРБ някой да е чул да се говори за разпад, попита политологът. Според него партията на Бойко Борисов е най-монолитната в момента. Там пък има друга драма - с кого ще се коалират след изборите, добави той.

За ПП-ДБ Чолаков смята, че ще успеят да се разберат. Въпросът е какво става с лидерите, пита той и подчерта, че лидерска битка там няма.

Всяко партийно семейство има лична трагедия, отбеляза политологът в предаването "Преди всички".

Не искам да съм на мястото на членовете на ЦИК - да трябва да избираш между Пеевски и Доган, каза още той и обясни:

"В тази държава има като че ли лица, политически фигури, които са просто над закона. Кой ще си направи такава услуга, че да "предпочете" единия пред другия. Те трябва много да внимават".

Доц. Чолаков не знае как ЦИК ще направи избора на кой да остави марката "ДПС":

"Става дума за битки между някакви олигархични върхушки. Който и да надделее, резултатът за демокрацията няма да бъде печеливш. Това е много лоша новина за България. Оттук ще направим и друга прогноза - избирателите пак няма да останат доволни и няма как това да рефлектира в положителен план върху избирателната активност".

Според него и драмата в БСП е потресаваща. Корнелия Нинова акумулира доста врагове и беше ясно, че ще дойде "една нощ на дългите ножове", смята той. Какво печели БСП и социалистите от тези борби по върха - това е въпросът, допълни политологът и изказа съмнение, че ще спечелят нещо.

Доц. Чолаков не смята за сигурно, че "гръмоотводът" на всичко това ще бъде "Възраждане" - че те ще успеят да привлекат недоволството от другите политически сили. Според него ще се появят нови проекти.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 1 Отговор
    ЦИК е под разпореждане на MIT. Няма да им се налага да избират нищо.
  • 2 ТаУмВзе

    18 0 Отговор
    Кво избиране? Взимат им кинтите и на двамцата и си свиркат! ХАХАХА Че не си знаем номерата а!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Новичок

    14 1 Отговор
    Доцента не знае ли,че ги избраха още вчера.
  • 5 ПП-ДБ гласоподавател

    11 3 Отговор
    Много вадене на мръсното бельо не е в интерес и на "Да, България!" Взимайте пример от ГЕРБ-СДС, да сте чули да си вадят на показ мръсните чаршафи помежду си?

    Коментиран от #28

  • 6 Да припомним

    8 17 Отговор
    Преди 135 г. в Париж руски агенти убиват Захари Стоянов, поборникът, изрекъл думите:
    Да бъде проклета минутата, когато е стъпил руски крак в нашата земя!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    7 7 Отговор
    Доценте, всички анализатори как не разбрахте, че Доган вече е оглупял? Говорите само за този "доктор", та човек ще си помисли, че той е безсмъртен. Неговата политическа, публична, псевдонаучна, псевдофилософска, псевдоораторска и прочие кариера приключи. В крилото на Доган може да се издигне някой Рамадан, Айхан, Осман, Халил, Мюмюн и така нататък (както би му било името), но "философа" вече нищо не може да направи. Но все пак има и такива като Коцето Копейкин, които вярват твърдо, че Доган не само ще спечели, но и ще се разправи с всичките си противници, и ще сложи царската корона. Към тези "анализатори" на състоянието на Доган принадлежи и Радостин Василев. Има и други.

    Коментиран от #19

  • 9 Доган е напуснал България

    6 4 Отговор
    Преди 2 дни най-интересните видеа, насочени срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган и - особено срещу начина му на живот излизат от фейсбук страница та "Фронт срещу корупцията". В поясненията тя се титулува "рaдиопредаване и медийна продуцентска компания" и шерва клипчета, направени за Тик-ток.

    Всъщност през "фронта" се леят атаки срещу Доган, показващи, меко казано, отлична информираност.
    Например същата страница твърди, че почетният председател е напуснал България по вода в посока - турския град Инеада.
    Показват се също така гледки от вътрешността на т. нар. сараи, където разбира се, простосмъртни не са влизали и които кадри... едва ли са снимани от охраната. Или от депесарската Мата Хари.

    Коментиран от #17

  • 10 Слава на Евроатлантическа България

    14 1 Отговор
    Само забележете - в Евроатлантическа България не се спазват законите, я се избира според положението на някой си..
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ами да

    17 0 Отговор
    На ЦИК са им примамливи само заплатите! Решенията ги получават наготово! А проблемът ни е, че нямаме партии, а вождистки организации от престъпен тип! До като там няма крайна мандатност ще е така!
  • 13 Питане

    5 0 Отговор
    Кой му заграшва на пр@счо ???
    Другия е ясен...
  • 14 🍋🍊🇧🇬

    6 1 Отговор
    Аве да се оправят, аман заман от онбашии у територията, едни пари не могат да разделят и една коруптна власт над
    “р ята”, единственият избор е войната и те сами са си избрали?!!

    Доган е лежал по затворите и т.н., и не му пука, в крайна сметка, това че “момчето” по Доган не нам кво си, а Пеевски освен пари и власт друго не го еня.

    В крайна сметка разликата между единия и другия не е важно, важното е че ДПС се разцепи отвътре, дали ще е за добро или не ще видим какво що, след години?!!
  • 15 зевзек

    5 0 Отговор
    не си само ти този, дето не иска, да има проблеми, и житейски драми, милиони са такива като тебе, зяпачи, затова държавата е на този хал, на който е
  • 16 А какво

    13 1 Отговор
    му е на българския народ, попитахте ли? В цял свят трябва имаш уседналот 6 месеца в държавата, в която гласуваш. А увеличените турски секции и автобусите с хора, които не владеят български? Докога ще ни занимавате с вътрешно мофиотски борби на партиите. Като не сте изчистили МЪРТВИТЕ ДУШИ. Сигналите са огромно количество нарочно сбъркани протоколи от последните избори, и не само. остават глас в пустиня. Купеният вот не се наказва тежко, защото купеният вод реално се равнавя на Държавен Преврат. Костинброд гейт, депутати с чувалчета пред медиите.
    Фасадна демокрация, в която неизбирани хора са окупирали властта 35 години. Какво значи етническа партия?
  • 17 Българин

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "Доган е напуснал България":

    Неграмотните почитатели на Доган в течение на тридесет и пет години го превърнаха в най-великия философ на всички времена. Талес, Питагор, Парменид, Сократ, Платон, Аристотел, Хризип, Сенека, Епиктет, Марк Аврелий, Плотин, Франсис Бейкън, Рене Декарт, Томас Хобс, Блез Паскал, Бенедикт (Барух) Спиноза, Готфрид Лайбниц, Джон Лок, Джордж Бъркли, Дейвид Хюм, Имануел Кант, Георг Хегел, Карл Ясперс и много други са нищо в сравнение с него... Приживе никой от тях не е имал една десета от славата, която получава някой си Доган, който дори не знае азбуките на старогръцкия и латинския език, но е най-могъщият философски ум...

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дурхан

    8 6 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Доган е единсвения политик с визия за България ..всички останали са боза ...бивши мутри ,гейове и олигарси

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Карлуково

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Дурхан":

    Трето напомняне от вчера. Помолихме те да дойдеш при нас, а ти не слушаш. Идвай. Трябва да си помогнеш, за да ти помогнем и ние.
  • 22 Реално

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Успя да създаде чудовището Пеевски по свое подобие, за което не му трябва гръцки и латински.
  • 23 Няма край ....тази гавра..

    4 3 Отговор
    Хаах и се чудят.Затапиха показване, новини, на опозиционните партии.По националните купени медии се презинтират 298 партии и лидери шизофреници и партиите опг в НС.Спрямо истинската опозиция се леят клевети ЛЪЖИ.
    Затова нашия апел е-Не гласувайте за партии които са ви излъгали.Не гласувайте за партии за които имате съмнения, че ще ви излъжат.Ако не харесвате нито една партия-НЕ ГЛАСУВАЙТЕ.
  • 24 По-скоро

    10 1 Отговор
    ЦИК издава САМО входящ номер за регистрация, а Висшия Администратшвен Съд трябва да разреши казуса!!!
  • 25 Корупция?!

    8 0 Отговор
    Законите са точни и ясни, въпросът е дали ЦИК и ВАС са корумпирани????? Предстои да видим!!!
  • 26 ЦИК

    7 2 Отговор
    Стана ЕООД, след като я докара до там , че да избира между две връзки магданоз,
    ЦИК доказа, че са рблужващи не закона, а интересите на недническа партия!
    Има ли още някой да вярва, че изборите до сега и занапред са били и ще бъдат честни?
  • 27 Мнение

    7 0 Отговор
    Подаването на заявление в ЦИК не означава автоматична регистрация!
  • 28 някой

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПП-ДБ гласоподавател":

    Още не, но никога не е късно
  • 29 Реалностите

    6 1 Отговор
    Просто и лесно е ЦИК спокойно и ЗАКОННО може да НЕ избира, защото не е спазена процедурата, а именно не е подадено заявление от двамата председатели на ДПД партията, както им е по устав.
    ЦИК отхвърля документите и да се оправят, кой какъвто тюрлюгювеч си е забъркал да си го яде!
  • 30 Законност и ред

    6 0 Отговор
    Според Член 53 на изборния кодекс ЦИК взима решения с мнозинство 2/3, ако документите са непълни, ЦИК дава възможност партията да ги допълни за 3 дни, но не по-късно от крайния срок за регистрация ( в случая 11 септември)! Ако ЦИК повторно откаже регшстрация, партията може да обжалва пред ВАС, който трябва да се произнесе до 3 дни!
  • 31 Мнение

    4 0 Отговор
    НЕ могат да бъдот регистрирани две партии с едно и също име!!!! Но ... има вратичка в Закона ...
  • 32 Реалност

    4 3 Отговор
    ГЕРБ и ДПС са най-голямото зло за България! Създадени от ченгетата от бившата Държавна сигурност и работещи за тяхното лично благополучие! Средно между 10 и 15 милиарда лева се крадат от републиканския бюджет и еврофондовете годишно.Това е тази шайка! За съжаление и Румен Радев излезе национален предател. Но не е изненада,като се има предвид,че е препоръчан на Нинова като кандидат за президент от Решетников и Венци Стефанов. Руската мафия действа ръка за ръка с нашата!
    Сега очаквам мафиотите от ГЕРБ са управляват с патерицата си ПП Костя Копейкин и да пренасочат пътя на България към пyтинското блато
  • 33 Тома

    4 0 Отговор
    Няма грижа и двамата са наши кучета.Те ни назначават и те ни уволняват
  • 34 ттт

    3 0 Отговор
    ЦИК няма какво да избират. Както за ДПС така и за БСП трябва съдът да се произнесе, коя фракция е законният представител и тогава ЦИК да приема документите им.
  • 35 Петар Чалъков не знам дали е Българин

    4 0 Отговор
    Но да избереш между българин и не етническа партия която не трябва да съществува е доста обидно дори не трябва да се регистрира друга партия която говори на друг език това не е позволено но явно в бг има чужди граждани дегизирани пот бг паспорта това трябва да де помени човек не работещ или не живеещ в бг повече от 10 г не трябва да има бг гражданство има ли 10 г в България да трябва и да мине лек тест със въпроси
  • 36 Айде, бе!

    3 0 Отговор
    ЦИК няма да регистрира и двете крила на ДПС заради еднаквата абревиатура. Толкова е просто!
  • 37 проф. Максим Загричански

    3 0 Отговор
    "Става дума за битки между някакви олигархични върхушки. Който и да надделее, резултатът за демокрацията няма да бъде печеливш. Това е много лоша новина за България."
    Идключително е прав авторът. В тази ситуация Доган е маргинал, както, впрочем, винаги е бил. Доносникът друго не може и да бъде.
  • 38 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 0 Отговор
    ЛИЧИ СИ ЧЕ .................. ЧОЛАКА СИМПАТИZИРА НА (ДС) АГЕНТ САВА , МЕДИ ДОГАНОВ ................ ФАКТ !
  • 39 КЪМ 5

    0 0 Отговор
    Всичко това,което се случва,както и с безводието,се дължи на 10 годишното управление на Герб,виждате какви поразии са нанесени на държавата-сега излизат наяве,толкова години и сега са като вода ненапита и зоват към разбирателство,а климата в Парламента те го опоручиха-Цветан Цветанов знае най-добре какво се е вършило.И НЕКА ПАК ДА ИМА ГЛАСУВАЩИ ЗА ТАЗИ ПАРТИЯ,НЕКА НИ СЕ ПОДИГРАВАТ ВСИЧКИ В ЕВРОПА...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове