3 Септември, 2024 14:51 2 910 38

Ивайло Мирчев за думите на Лена Бориславова: Въобще не е имало договорено споразумение

  • ивайло мирчев-
  • лена бориславова-
  • коалиция-
  • пп

На последните избори ПП-ДБ загуби подкрепата на над 300 000 избиратели (50% от всички гласували за нас). Лидерът на “Да, България!” Христо Иванов подаде оставка и това бе правилният начин, за да започнем процес на разговор с тези над 300 000 наши съмишленици, които не ни подкрепиха

Ивайло Мирчев за думите на Лена Бориславова: Въобще не е имало договорено споразумение - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Ивайло Мирчев, член на "Да, България", коментира в своя Фейсбук профил думите на Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" относно коалиционно споразумение между ПП и "Да, България", одобрено по думите ѝ преди поне две седмици.

"През последните дни в медиите текат всякакви спекулации относно преговорите за общо явяване на ПП-ДБ на предстоящите парламентарни избори и ми се иска да дам повече яснота по този процес.

На последните избори ПП-ДБ загуби подкрепата на над 300 000 избиратели (50% от всички гласували за нас). Лидерът на “Да, България!” Христо Иванов подаде оставка и това бе правилният начин, за да започнем процес на разговор с тези над 300 000 наши съмишленици, които не ни подкрепиха.

Поради тази причина преди повече от месец преговорният екип на “Да, България!” предложи на ПП и на ДСБ проект на рамково коалиционно споразумение. В това споразумение и в последващата ни комуникация ние от “Да, България!” направихме няколко предложения:

- Провеждане на предварителни избори за кандидати за народни представители в коалицията (В "Да, България" имаме готовност да поемем цялата организация по провеждането, като неколкократно сме организирали такива вътре в партията);

- Обща селекция на всички кандидати за народни представители в коалицията с качествени критерии - според ефективността и обема на работата на всеки кандидат;

- Поставяне на акцент върху използването на преференции в кампанията, за да максимизираме резултата от изборите.

- Джентълменско споразумение, с което да премахнем защитата на водача и прага на преференциите, за да постигнем максимална мобилизация. Т.е. - първи е този, който има най-много преференции, а не този, който партиите са определили на квотен принцип да води листата. След като не можем да направим предварителни избори за повишаване на доверието към ПП-ДБ, то поне да използваме потенциала на преференциалната кампания, като заместваща предварителните избори.

По тези наши предложения получихме отказ от страна на ДСБ и ПП.

Ние в "Да, България" се опитваме да намерим аргументи, за да получим по-висока подкрепа от избирателите. Затова настоявахме за отказ от партийното парцелиране в листите, за да разберат хората, че залагаме на качеството, а не на партийните квоти. Начинът, по който кандидатите се поставят в листите е най-силното послание към хората какво могат да очакват от коалицията и това е инструментът да се търси доверие от избирателите, който предлагаме да се използва.

Въпросът за нас беше как ПП-ДБ да започне да разширява подкрепата си. А е ясно, че това няма как да стане по формулата “още от същото”, особено в кадрово отношение. Целта ни беше да се откажем от партийните квоти, а не да ги предоговаряме.

За съжаление, предложенията ни не бяха възприети. Затова и не може да се говори въобще, че е имало договорено споразумение между трите партии, поради съществуващите различия по тези изключително важни въпроси.

Поради неприемане на тези и други наши предложения на този етап преговорният екип на “Да, България!” не е постигнал съгласие с останалите партии в ПП-ДБ.

Аз съм част от този преговорен екип и това сме докладвали с колегите си на Националния ни съвет.

Тази вечер е заседанието на НС на ДаБГ, а личното ми убеждение е, че въпреки неприемането на предложенията ни, правилният път е към съвместно явяване при ясно заложени цели за постигане от коалицията.

Съществуването на коалицията е обосновано от общите цели за реформи и борба с корупцията, което не може да стане без постигане на разширяване на подкрепата. Без ясни резултати, които да сочат силна подкрепа на коалицията, ние като Ваши политически представители не можем да имаме претенцията, че сме ви чули", пише той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    45 3 Отговор
    Тоз го е яд, че не може да влезе в хранилката.
  • 2 Мирчев и Добрев

    39 1 Отговор
    вносители на Законопроект за ветрогенератори в Черно море. За пред публиката го играт "противници".
  • 3 ТаУмВзе

    29 3 Отговор
    Има много Матрял за Белене!
  • 4 Развитие

    42 5 Отговор
    Господине колкото и да се сдружавате вече се видя че освен да си пълните банковите сметки друго не ви интересува Незнам вече кого ще лъжете и кои ще гласуват за вас

    Коментиран от #18

  • 5 Аве

    27 7 Отговор
    Тя мъжа си лъже за чавето, че някви дебейци ли няма?
  • 6 всичко вимето на човека

    15 5 Отговор
    Всичко вимето на Денков!

    Абе този Денков сега от ПП ли е, или от ДБ? Или пък от ППДБ? Аз се обърках вече.
  • 7 Денков

    15 2 Отговор
    Ние от ППДБ сме абсолютно против всякакви сметкаджийски коолиции и коолицийки. Да излезнат сами на изборите и да се бийм като мъже!

    Коментиран от #20

  • 8 Пълен Провал

    23 8 Отговор
    Умнокрасивитетът наложи лъжата като стандарт. Свиквайте, това е новото,, нормално

    Коментиран от #9

  • 9 Умнокрасив Жълтопаветник

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Пълен Провал":

    Що ве? Глей колко е свежичко сега. Не е некво скучно.
  • 10 В очакване сме за обединение

    12 4 Отговор
    Е това е то български манталитет всеки иска да бъде вожд , да е на изборно място в листата . Разберете няма място за всички , достойните и моралните отстъпват. Обединението прави силата това е пътя на победата . Не ни разочаровайте ОБЕДИНЕТЕ СЕ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 киро

    16 3 Отговор
    Смирчев отъняла ти е гушката като не си при евтинките кебапчета в парламента
  • 13 Тома

    21 3 Отговор
    Още 300 хил ще загубите моето момче заради лъжите си.

    Коментиран от #29

  • 14 БеГемот

    16 0 Отговор
    Хора дето се хващат на селските трикове на един доктор по маркучи и едно 🐷 как да ги наречеш освен глупаци.
  • 15 пенсионер

    12 3 Отговор
    преди 70години дядо ми бог да го прости ми каза моето момче запомни едно където си вадиш хляба не си вади оная работа ставаш за кашмер на кучетата сещате се или по точно думам ти дъще сещаи се снахо
  • 16 ПЕНКО

    13 5 Отговор
    СГРЕШИХ --- МЕТОДИ ЛАЛОВ ИМА ПО -Т ЪПА ФИЗИОНОМИЯ ОТ ИВАЙЛО МИРЧЕВ !!!!!!!!!!!!!!?????

    Коментиран от #30

  • 17 az #СВО

    11 3 Отговор
    "Тигре" Крушарски, що щещ още в България за избори да приказваш?!?!

    Украйна има нужда от теб!

    Я грабвай мешката и автоматчето на рамо и марш на Източния фронт да спасяваш Часов Яр, Селидово, Торецк, Покровск, Северск ... и т.н.
  • 18 Деградация

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Развитие":

    Жено, учила ли си в 1. клас, че в българския език има препинателни знаци? То ест точка, запетая, не знам се пише отделно и т.н.? Зверска неграмотност!
  • 19 ха ха

    12 2 Отговор
    абе зарежи ги тия игри на демокрация и без това никой не ви вярва , а кажи кой посочиха за премиер от козяк
  • 20 Пеперудка

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Денков":

    Сигурен ли си че си мъж?!:)
  • 21 Христо Мравояда

    7 3 Отговор
    иска да вкара повече депутати на Пеевски в ПП-ДБ.
  • 22 НЕ МОГАТ ДА СЕ ГЛЕДАТ, АМА СА АУТ

    12 1 Отговор
    ПЕЕВСКИ ГИ ПУСНА ПО ПЪРЗАЛКАТА И АКО НЕ СЕ ДЪРЖАТ ЕДИН ЗА ДРУГ ЩЕ ГЛЕДАТ НС ОТВЪН. ДА СЕ РАДВАТ АКО ВЗЕМАТ 7%.
  • 23 ташунко

    9 2 Отговор
    ИвайЛомирчев видяхме ви борбата с корупцията след като се гушнахте с двата шопара .
  • 24 Стефан

    7 3 Отговор
    А на тези избори ще загубят и останалите си избиратели, защото както се вижда основно мислят кой да вземе по-голямо парче баница
  • 25 Гласоподавател

    3 6 Отговор
    Мирчев с тези разногласия между вас май ще ни откажете да гласуваме за вас . Ако това ви е целта продължавайте с дребнавостите си . Вместо сега да се обедините и простите грешките си вие само се дракате .Ако така продължавате не само 300000 гласа от предишното гласуване ще загубите ами и още . Ние ви вярваме и подкрепяме когато проявявате разум и диаголичност и искаме ОБЕДИНЕНИЕ и изборна победа
  • 26 Мнение

    3 3 Отговор
    ПП-ДБ не е загубила подкрепата на над 300 000 избиратели, а изборите бяха фалщлшифицирани. Машините бяха пипани от ГЕРБ, защото моят глас на машината за ПП-ДБ не беше отчетин, не ми шзлезе разписка!!!
  • 27 Гласоподавател на ПП-ДБ

    4 5 Отговор
    Винаги сме с вас ПП-ДБ!!!
  • 28 Институциите къде сте

    3 1 Отговор
    Сега като не е депутат от какви доходи живее това момче?
  • 29 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    Те никога не са ги имали. Имаха флашки и "ала-бала" с тримореца и "добро" от белата колиба.
  • 30 Не го подценявай от сой е

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ПЕНКО":

    Този е млад има мегдан да се развива, а и заложби има.
  • 31 Няма

    1 0 Отговор
    Нужда да коментираш неща от кухнята,тъпо е.Като имаш нещо да казваш,кажи и го в очите.Излагаш се .Сега трябва само потизивизъм и по между си бъдете диалогични.Всичко на показ не е за пред избори,нито начин за надцскеане.Идеятя е по-голяма от вас,така че градивно напред.Не допущайте предизборни крамоли,когато хората разчитат на вас.
  • 32 Този

    3 0 Отговор
    Христо Иванов много зле ви действа.Той правилно си подаде оставката.Имахте толкова време да ги обмислите тези конституционни промени и да не отстъпвате Правосъдие за всеки бяха до вас.Ама вие не разчитате и на топ магистрати,които имаме.И само за да направите нещо приехте на ГЕРБ и Пеевски осакатен вариант.Особено за филмовата книга,глупост на глупостите недомислена.Заслужаеаше си оставката и точно той.Защото го наблюдавах ,другите ги тласка напред,а той понякога каже нещо.Разговори се,когато се видяха резултатите.А те да за всички българи,че смафиоти като Борисов и Пеевски не може да се правят реформи.Така ,че игнориране,докато паднат на следващи избори .С 40 човека не може да правиш правителство.
  • 33 До коментар 32

    2 0 Отговор
    Да се чете ДОМОВАТА книга
  • 34 кух жълтопаветник

    0 0 Отговор
    Хаха тия взеха да лъжат по вече и от Борисов
  • 35 ганев

    1 0 Отговор
    ПРЕДИ 35г...ГОДИНИ НИ УЧЕХА ЧЕ НАРОДНИЯТ СЪД Е БИЛ НЕЩО СТРАШНО АНТИЧОВЕШКО........СЕГА ВЕЧЕ Е НЕОБХОДИМОСТ..ЗА ДА Я ИМА...БЪЛГАРИЯ
  • 36 ганев

    1 0 Отговор
    ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1995г..МАЙКАТА НА ТОЗИ...ЗА 1.ДЕН СТАНА МИЛИОНЕРКА...ГУШНА 5..000..564.МАРКИ..ЧРЕЗ ДАЛАВЕРА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАВОДИ
  • 37 Делиорманско Говедо!?

    0 0 Отговор
    Простотия, Простотия!?
  • 38 И тея

    1 0 Отговор
    Отекоха в канала и тея
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове