6 Септември, 2024 12:40 1 200 38

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

  • марио мишев-
  • политици-
  • съединение

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме. Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата" - 1

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме. Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е изисквало много по-големи усилия, отколкото днес.

"В днешно време историята е оставена на по-заден план, с изключение на дни като днешния, когато сме по-скоро длъжни, отколкото да го правим по-често като доброволен акт", коментира той.

"Ние сме наследници на хора, написали историята на България с кръвта си. Най-малкото, което можем да направим, е да разкажем на децата си родовата история на тези хора", изтъкна Мишев.

"Европеецът беше забравил, че войните съществуват и могат да бъдат в задния му двор. Войните винаги ще съществуват и липсата на историческа памет може да ги възпламени отново", подчерта издателят.

Запитан може ли да се правят паралели между недалечното минало – след Освобождението, и настоящето той отбеляза: "Тогава хората са имали за какво да се борят, били са мотивирани да постигнат нещо, били са заредени с плам. Днес се случва точно обратното. Не смятам, че днешните политици имат моралното право да изричат "Съединението прави силата". Какво съединение? За съжаление, историческите дати ни показват какво е било и какво може да бъде, но не и какво е днес."

"Вече се превръщаме в малък народ в Европа като численост, но на глава от населението имаме огромни таланти", смята Мишев.

Сред измеренията на родолюбието днес той посочи това да се отнасяш към обществото като към собственото си семейство. "Родолюбието не е на дневен ред в душевността на българина. Родолюбието, историчността са "архаични" термини. Неща, които не се нравят на съвременния човек. Това ме притеснява много."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами нямат

    20 3 Отговор
    защото не приемат закона за чуждестранни агенти, който ще въведе справедливост и ни обедини
  • 3 Сталин

    29 6 Отговор
    Напразно хиляди герои умряха за България през годините ,за да могат сега евроатлантическите и демократични цървули да продадат България за една торба банани на западните мародери

    Коментиран от #15

  • 4 Булпсихопатъ

    22 4 Отговор
    Разделението е на почит в днешно време. Едно посолство го налага за да може едни задокеански бизнесмени да водят политиката на разделение между братски народи. А иначе, честит празник на всички българи независимо от етническия им произход.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 мммммм

    3 8 Отговор
    Тези дето сипят обвинения, че видите ли Вашингтон, или Москва са ни виновни, са М?ймуните в 21 век, тези с микроскопа.Талибани с български произход.Потурите...-Иии не сме сме втора ръка, а Общество разделено на групи от хора с културни различия.
    Културното различие е когато едни пещерни населяват европейска територия със хора от 21 век.
  • 7 морски

    15 3 Отговор
    Браво да излезе един човек и да каже истината!!!!!!!!!
  • 8 Българин

    7 21 Отговор
    Ето каква България мечтаят да направя Радев е партиите от петата колона на Москва - покорно навела глава в позиция "партер" под зоркият поглед на руският генерал-губернатор.

    Коментиран от #24

  • 9 ТаУмВзе

    2 5 Отговор
    Така сме се съединили, че сме Приключили Вчера! ААХАХАХАХХА
  • 10 Стара чанта

    5 12 Отговор
    И най- вече Фатмака с юмрука !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ами,

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Булпсихопатъ":

    Не е едно посолството а са две и не те са виновни а политиканите които им се продават за собствено добруване,народа не ги интересува.Всички които през криминалния преход станаха политици са само с тази цел.

    Коментиран от #37

  • 13 Мафиотската Д-ва

    9 6 Отговор
    Бойко Ескобаров си напазарува Копейкин, Доган си напазарува Слави, Прокофиев си напазарува ДБ и ръсят плюнки и омраза, РАЗДЕЛЕНИЕ на българите.
    Правели били ПОЛИТИКА.Хора дето ги е страх, да се покажат на дебат, дето ги е страх от въпросите на Обществото.
    Мноого са силни в лъжите и монолозите със себе си.

    Коментиран от #20

  • 14 Елена

    12 0 Отговор
    Всичко е добре казано и вярно, и нужно, но Родолюбието не е на дневен ред в душевността не само на българина, а и на всички нации в Европа.
    Днес в ЕС не може да има Родолюбие, то се убива. Както и нациите.
    Примери - европейската мигрантска политика, или правата на ЛГТБ и еврейските общности над останалите.
  • 15 Берия

    2 8 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Пенка ти майчина Коба. Руските мекерета сте проклятието до България!
  • 16 Хан Ауспух

    1 6 Отговор
    тоз пък за къв са има??
  • 17 Пейтриът

    6 0 Отговор
    Прекрасен български празник ! Днес всички мислещи българи трябва да помислят сериозно над два въпроса:,,Какво налага да се съединяваме през 1885 г.?,, и ,,Защо в дните след Съединението турски войски не нахлуват в България ?,,.Хубав ден,свободни българи !
  • 18 Мафиотската Д-ва

    2 2 Отговор
    Англичаните обмисляли всички престъпници да ги пращат в други територии.
    Тука се появи един Евелин и Мафиотите управляващи НС и Правителството го смачкаха.
    Споко бе клиентелисти и мутри, няма да е той Минстър Председателя дето ще ни обедини, а ще е Катя Катинчарова.
  • 19 редник

    7 0 Отговор
    Браво на г-н Мишев - млад, но с верни наблюдения!

    Честит празник!
    Дано силата на Съединението да е нас!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ФЕЙК

    8 2 Отговор
    Новият български герб: Прасе захапало тиква, а отдолу -проскубана гарга. С надписи: Отгоре- "ПАРИТЕ ПРАВЯТ СИЛАТА", а отдолу - "НАГЛОСТ И ПРОСТАЩИНА"!
  • 22 Мафиотската Д-ва

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Учуден":

    Щото въпроса днес е как да се обединиме и кой 25 години ни разединява а не да си завираме главата в пясъка.
    Ти що не коментираш разделени ли сме в 2024 г. и как и кой може да ни обедини.
    Давай..стига с плашилки и разделение..
  • 23 нннн

    8 1 Отговор
    Политиците ние си ги избираме. Вярно, лъжат ни, будалкат ни... А ние защо се лъжем и будалкаме? Изумен съм, че гласуваме за многократно доказани негодници отново и отново... Или просто сме съгласни с тях и отиваме за гъби.

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Уффф

    3 1 Отговор
    Историята може да бъде наука или пропаганда. А пропагандата може да отгледа мръсничета като павлик морозов - вечни му мъки, така че - чиба с емоциите и повече наука. Обществен приоритет трябва да е правосъдието, за да добруваме.
  • 26 Гунчо

    3 0 Отговор
    Къде видЕ политици?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 факти

    4 0 Отговор
    Тези за съдбата на България

    Доклад, изнесен на конференцията „Проблеми на демографската политика в Европейския съюз“

    Йоханес ХАН



    Уважаеми дами и господа, колеги,

    Знам, че това, което ще изложа пред вас, ще засегне особено болезнено българските ни колеги, но ние няма как да си закрием очите пред действителността, такава, каквато е, ако искаме Европейският съюз да оцелее и да се радва на едно сигурно и стабилно бъдеще. Дълго търсих точното заглавие на този документ и най-накрая се спрях на “България след българите” като предупреждение, че ако не вземем необходимите мерки, не след дълго можем да се сблъскаме с подобен доклад, но вече със заглавие “Европа след европейците”.



    За какво става въпрос?

    Всички вие знаете, че наскоро приехме Република България за член на Европейския съюз, но малцина сте наясно, че нейното население се топи с огромна скорост. Във времена, когато усилено се говори за пренаселеността на света като цяло, за недостига от ресурси, необходими за задоволяването нуждите на човечеството, България представлява едно, меко казано, странно изключение. За съжаление това изключение се намира в границите на Европейския съюз и ние трябва много внимателно да изследваме демографските процеси, протичащи в тази държава, и да си направим необходимите изводи. Ще ви го кажа директно – до четиридесет години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ, и този процес е необратим. Ние не можем да го спрем, но можем да се поуч

    Коментиран от #35

  • 29 факти

    6 0 Отговор
    С 15 души на час намалява населението на България!...

    М. Минчев: Защо скриха доклада на Йоханес Хан, че след 40 години България и българите ще изчезнат?


    Какво се бе случило, че за по-малко от 30 години българите с такъв темп са измирали, а държавата ни е загубила 21% от населението си? И кои са факторите за това, че според последните данни „скоростта на измиране“ на българския етнос е буквално спираща дъх
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Браво на момчето

    8 0 Отговор
    Днешните политици са престъпници в костюми и вратовръзки, а трябва да са избесени или в карирани костюмчета. Не може да има обединение с престъпници.
  • 32 от бранша

    2 0 Отговор
    НЯМА НАРОД КОЙТО ДА ГО РАЗБЕРЕ А ИДВАТ ИЗБОРИ НАРОДЕЕЕЕЕ.
  • 33 И аз това се питам като теб....

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "нннн":

    🤔, колко пъти ще настъпваме мотиката?, явно такава е народопсихологията, сложна и трудно разгадаема е българската душа, ганьовска някак си, и андрешковска без да подценявам и нашата космическа интелигентност и талант, но явно нашите неудачи са временни, освен ако не се самоубием ритуално с копейките и мунчорадевците, но това ако се случи няма да е по наша вина, гъбите ще са виновни и американците.
  • 34 Шумен

    1 0 Отговор
    Говедарците дават всичко от себе си да ни разделят, но рано или късно със тяхните камъни по техните глави! Да ни е честит Празника на всички, да пребъде България.
  • 35 Вангелия Гущерова

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "факти":

    Споко бе, няма да изчезне!
  • 36 Срамота са днешните

    3 0 Отговор
    Едно време е имало хора като Стамболов, а днес се тиквата, шиши, сокола и всички от пасмината, които са единни само в едно - да се краде колкото може повече!
  • 37 Булпсихопатъ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ами,":

    Посолствата са две ,ама в контекста на предните постове едното работи за разцепленията а другото само следи сеира.
  • 38 браво братлето

    0 0 Отговор
    ей това момче да стане премиер.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове