6 Септември, 2024 20:07 1 878 17

Проф. Иван Илчев: Съединението е бил авантюристичен акт

  • проф. иван илчев-
  • съединение

„Съединението е изключително положителен акт, но той има и много тежки последици за българската политика", каза той

Проф. Иван Илчев: Съединението е бил авантюристичен акт - 1

„Целият акт на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е бил авантюристичен”. Това заяви проф. Иван Илчев, бивш ректор на СУ „Климент Охридски”, член на смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Съединението е изключително положителен акт, но той има и много тежки последици за българската политика", каза проф. Илчев.

По думите на проф. Илчев не всички приемат Съединението. Някои министри се оказват съвсем обикновени хора, припомни той. „Пловдив през 1885 г. е по-културен град от София, с много по-разнообразен живот. В началото на ХХ-ти век е вече два по-малък от София", каза бившият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

За положителните резултати от Съединението той даде пример, че през 1885 г. България с един удар увеличава територията си с близо 50%. "На Сърбия, за да си увеличи територията, ѝ трябват близо 40 години, Румъния чака 20 г. за присъединяване на Северна Добруджа. България 6 г. след създаване на Княжеството увеличава територията си”, обясни историкът.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    18 0 Отговор
    Тоз и той да каже на магарето чуш.
  • 2 К.О.Т.арАК 🐱

    7 19 Отговор
    бе няма Съединение бе!! руската паплач ни е освободила напълно , помогнала ни е срещу Сърбия и 32тона злато накрая ни е дала...ааа забравих и за Македония да кажа , че са били против разделянето

    Коментиран от #5

  • 3 Путинофил

    14 11 Отговор
    Тогава маскалите бяха бесни!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Айде,бе

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Толко бесни че после ти платили и независимостта ,та няма значима дата за нац.празник ,в която Русия да няма главна роля,щото без 3 март щяха да си съединят само кунките:)))
  • 5 Ами

    14 5 Отговор

    До коментар #2 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    На босия цървулите са взели руснаците,сигурно затова и независимостта от тях пак платена:)))Ами освобождението колко струва,евролиберастите сметнах те ли го:)))
  • 6 Дедо Джо

    18 1 Отговор
    Не са били като вас продажни и наведени. За вас родолюбието е авантюра.
  • 7 Град Козлодуй

    14 1 Отговор
    Народът ни е разединен някога бяхме Хора и Човеци а сега Човек за Човека стана вълк
  • 8 Хммм

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Бесни защото са планирали втора АсвАбадителна война с която да АсвАбадят Босфора и която вече няма да могат да убедят Европа, че е нужна, а за първата предварително две години са преговаряли с Великите сили да не се да не се намесват на страната на турците като в Кримската война. По стечение на обстоятелствата ПСВ и Октомврийската революция обаче променят всичко.
    В записките на началник-щаба на руската армия във връзка с войната от 1877/1878 г. и в заключението на специалното строго секретно съвещание от 21.08.1881 г. се отбелязва: "безусловното господство във водите на Черно море представлява за нас задача от първостепенна и най-голяма важност". Русия трябва "да се готви тайно, но постоянно и стремително към това, та в момента на настъпването на развръзката да овладее устието на Босфора, да се укрепи на двата му бряга". С резолюцията "напълно одобрявам тези заключения" "Настоящото движение на българите аз не одобрявам - пише руският император, - те не ни послушаха, действаха тайно, съвети не потърсиха, нека сега сами сърбат кашата от тях сварена. Според мен, докато княз Александър се разпорежда със съдбата на българите, нашата намеса в българските дела е съвършено невъзможна и безполезна. Според мен - продължава Александър II - ние трябва да имаме една главна цел: това е завладяването на Константинопол, за да можем веднъж завинаги да се утвърдим в проливите и да знаем, че те ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и това трябва да бъде нашият

    Коментиран от #9

  • 9 Хммм

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хммм":

    P. S.
    . Това е в интересите на Русия и това трябва да бъде нашият стремеж, всичко останало, ставащо на Балканския полуостров, за нас е второстепенно".
    Княз Александър,

    Коментиран от #10

  • 10 Абе

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хммм":

    Това е в и в наши интереси ,ако не са искали проливите и Гърци и целия Балкански полуостров щеше да е османски и арабски,ако Русия нямаше сили да си отвоюва Крим. Няма христянска държава на балканите, на която Русия да не помага срещу османците, но нашата освободителна война е договорена точно докъде ,а Сан стефанския договор е дързък акт на Русия, тя още тогава съединява България. Прочетете речта на Стефан Стамболов,июа я в нета, с която лобира пред народното събрание и чужди представители за княз на България да стане Игнатиев, той поне не е русофил:)))
  • 11 Стенли

    5 4 Отговор
    Да напълно съм съгласен ако Русия не ни беше освободила какво щяхме да съединяваме

    Коментиран от #12

  • 12 Само бг де бил може да си мисли

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Стенли":

    че след цели 12 руско - турски войни за Проливите, маскалите са дошли да ни асвабаждават.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Стенли

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Само бг де бил може да си мисли":

    Ами те и англичаните са се интересували от проливите ама са поддържали османската империя нещо да имаш да кажеш или и като онези "правоверни"евроатлантици ще кажеш руски окупатори и български сепаратисти на бой срещу законната османска власт
  • 14 Айде,бе

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Само бг де бил може да си мисли":

    Ами преди това има конференция на великите сили по източния въпрос, тоест нашия,гн либераст:)))нашата война е разрешена от великите сили и договорена с Русия и дума не е можело да става да се застраши самата Турция и проливите,затова Сан стефанския договор е дързък руски акт ,който съединява България още тогава.Това либерастите сте големи бездарници:))))
  • 15 Пецата

    0 7 Отговор
    Стига сте ме занимавали с това глупаво съединение от преди сто години 😆
  • 16 Фердинанд иска да е Цар.

    2 2 Отговор
    Как може да се говори за авантюра като 10 години преди това се организира това съединение? Този професор е неграмотен идиот.
  • 17 Абе професоре

    2 0 Отговор
    България не увеличава територията си, а връща собствените си земи, просто защото е най старата държава.
    Всички други (Сърбия, Румъния, Гърция,ОИ-Турция) увеличават териториите си за сметка на България, и избиват, изселват, или насилствено асимилират българското население.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове