7 Септември, 2024 08:34 2 872 15

Изтича срокът, който ЦИК даде на двете ДПС-та да представят документи, че партията ДПС не е част от състава им

  • цик-
  • срок-
  • партия-
  • дпс-
  • фракции

Причината - според изискванията на Изборния кодекс, една партия може да участва в изборите само в една коалиция. До тук се стигна след като в понеделник имаше сериозно напрежение пред ЦИК. И двете фракции на ДПС претендираха да подадат документите си първи

Изтича срокът, който ЦИК даде на двете ДПС-та да представят документи, че партията ДПС не е част от състава им - 1
Снимка: БГНЕС

Днес в 17:00 часа изтича срокът, който ЦИК даде на двете коалиции "Движение за права и свободи - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи - ДПС" да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им. Това съобщават от БНТ.

Причината - според изискванията на Изборния кодекс, една партия може да участва в изборите само в една коалиция. До тук се стигна след като в понеделник имаше сериозно напрежение пред ЦИК. И двете фракции на ДПС претендираха да подадат документите си първи.

Така комисията реши да тушира напрежението като запише еднакъв час за двете заявления и не им постави пореден номер. От "ДПС - Ново начало" заявиха, че няма да доказват нищо и ще изчакат окончателното решение на ЦИК. А хората на Ахмед Доган казаха, че няма да отстъпят, защото ДПС е едно. Така казусът може да стигне и до съда.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дон Вито

    15 0 Отговор
    О, те продължавали да чакат!
    Луковите главици.
    Че нали в момента в който едната коалуция каже, че няма дъпъсъ в нея, то другата автоматично става законна.
    Моркови.
  • 2 ДЯДО ПОП

    2 2 Отговор
    И двете ДПС-та СИК , и двете
  • 3 Храбрия шибач

    13 0 Отговор
    Като се съдере чергата, се получават две изтривалки.
  • 4 ЦИК са си виновни.

    4 1 Отговор
    Трябваше да им кажат:-"Оправете си циганите, и след това елате. Все едно да се ожениш за жена която няма развод. Можеш да я плющиш но не можеш да и туриш халка, можеш само да и пробваш халката дали става.
  • 5 Конспиратор

    5 1 Отговор
    ✔️да представят документи, които да показват, че партията ДПС не е част от състава им.✔️
    Една от фракциите , предали документи, разполага с регистриран в съда печат, а другата с нерегистриран нов печат. ЦИК не желае да провери атрибутите на подадените документи, не желае да се съобрази с електронно подаване на документи, т.е. абдикира от задълженията си.
    А малоумното предложение да доказват, че не са ДПС, за да се регистрират като ДПС е иновация в логиката. (т.е. по уж логиката на ЦИК се дава възможност (с нов гербов печат) : Някоя партийка да впише ГЕРБ в своя коалиция и така да провали регистрацията на герберите за изборите!! :)

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Конспиратор

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "дрфтгъхуйк":

    благодаря за разбирането :). Точно така всяка фракция може в "заглавието" да впише нежелана партия за саботиране по повърхностната уж логика. Например ВОЛТ за отмъщение да впише , че е в коалиция с ПП... :) (щом се четат само "заглавията" е още "по-лесно".)

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ново дъно

    6 0 Отговор
    В правото не трябва да доказваш че си невинен, а този който те обвинява в нещо трябва да докаже че си виновен. Лелките от ЦИК едва ли знаят това.
  • 11 само магистър Пеевси

    5 1 Отговор
    ДПС-оригинал поздравява всички депесари борещи се заедно с магистър Пеевски-реалния и законен председател за справедливост,почтеност и благополучие на целия народ.Буйрусум на изборите!
  • 12 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    3 0 Отговор
    ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО!!! Ц(В)ИК ВИ ЛЪЖАТ МНОГО АХМАШКИ...

    Наименование или абревиатура

    Чл. 128. (1) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители, или на наименованието на съществуваща парламентарна група, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Забраната по ал. 1 не се прилага, когато наименованието или абревиатурата на коалицията повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии, както и при наличие на съгласие в писмена форма с нотариална заверка на подписите на лицата, представляващи коалицията, или на ръководството на парламентарната група.

    Коментиран от #13

  • 13 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)":

    Т.е. Дидо печели по точк оти съвсем законно. Решението на ВАС ще бъде в негова полза. Освен това тридневния срок ще бъде спазен, щото ВАС обяви, че ще работи ИЗВЪНРЕДНО и събота, и неделя - 07 и 08.09..
    Решаваща в случая е ал. 2 на чл. 128 и най-вече втората ѝ половина, където съвсем ясно си е написано, че - перефразирам:
    "Забраната по ал. 1 не важи, ако всички ЧЛЕНОВЕ на ръководството на коалицията или ЧЛЕНОВЕ на ПАРЛАМЕНТАРНАТА Ѝ ГРУПА декларират нотариално заверено съгласие"!!!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)":

    "по точки" - ИЗВИНЯВАМ СЕ!

    Всички знаем чия е ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА: Ами на Дидо, естествено!!
    Джевдет, Тимур, Джейхан итн не са ВЕЧЕ нейни членове и са НЕЗАВИСИМИ!!!

    ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!!! 🤓🎃😇😛🤟🎸😻
  • 15 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)":

    Извинявам се пак, лека поправка на "перефразата":
    "... всички ЛИЦА, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ КОАЛИЦИЯТА, ИЛИ РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА Ѝ ГРУПА."!!!

    Решаващ в този "последен откъс" от ал. 2, а оттам и за целия тоя СУПЕРИЗМИСЛЕН КАЗУС, "СДЕЛАН" ОТ Ц(В)ИК е съюза "ИЛИ" пред "РЪКОВОДСТВОТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА"!!! 🌞
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол