9 Септември, 2024 09:41 2 789 32

Георги Киряков: На Борисов няма да му е лесно

  • георги киряков-
  • избори-
  • дпс-
  • бойко борисов

Предишното мнозинство, което беше с участието на Пеевски, имаше някакви приоритети, които се спънаха някъде. Къде? Спънаха се в момента, когато трябваше да се промени съотношението на силите в някои от институциите

Георги Киряков: На Борисов няма да му е лесно - 1

„Трябва да се върнем към традиционните консервативни формати за създаване на правителство, да знаем какво ще прави то”. Това заяви в ефира на Нова телевизия политологът Татяна Буруджиева.

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той и неговата партия са се позиционирали и на него ще му е "лесно", политологът Георги Киряков, коментира, че не е така.

„На Борисов няма да му е лесно. Две години се опитва да създаде мнозинство, но не успява. Ако пак е първа политическа сила и пак не може да състави мнозинство, няма как това да бъде определено като лесна задача. Не е въпросът дали коалицията ще е „анти-Пеевски”, а какво ще прави в управлението на държавата, приоритетите, управленската програма”, коментира политологът Георги Киряков. „Предишното мнозинство, което беше с участието на Пеевски, имаше някакви приоритети, които се спънаха някъде. Къде? Спънаха се в момента, когато трябваше да се промени съотношението на силите в някои от институциите”, коментира още Киряков.

По думите му партиите не могат да постигнат консенсус по основните въпроси като например как да бъдат реформирани институциите.

„ПП-ДБ се опитаха да направят някаква реформа, не е особено успешна. Опитаха се да притиснат ГЕРБ и ДПС да променят съотношението на силите в тези институции. Не става въпрос за това да изберем независими хора, а така да направим балансите във властта, че всички да са доволни и да имаме блокиращи квоти”, коментира Киряков.

По казуса с избора на главен прокурор, Татяна Буруджиева каза, че много от знаковите персонални промени не водят до никаква промяна.

„Помните колко много си говорихме за Гешев и желанието той да бъде сменен. Няколко години сме без него и никаква разлика”, каза Буруджиева.

Двамата политолози коментираха и конфликта Делян Пеевски – Ахмед Доган.

„Виждам опит да се овладее марката ДПС от едната или другата фракция. Виждам желание и страх, че ако не се явят с абревиатурата ДПС, могат да загубят много. Тази битка няма да свърши до началото на изборната кампания и по време на кампанията и ще се решава в съда. Само че трябва да се регистрират, затова се бърза и се играят позиционни игри между двата лагера. Напълно е възможно да се регистрират коалиции без ДПС в наименованието и тогава ще излязат лицата – от едната страна Доган, от другата - Пеевски”, каза Киряков.

По отношение на БСП, според Буруджиева там казусът не е толкова голям колкото в ДПС.

„Те нямат съпредседатели с равни права”, обясни Буруджиева. „Виждаме това, което не си бяхме представяли – лидерите на партиите да работят за тяхното разцепление”, каза Буруджиева.

По отношение на БСП Татяна Буруджиева каза, че очаква да присъстваме на „следващия цирк”.

Според Киряков има нужда от нова левица, създадена около нови ценности.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    13 5 Отговор
    Ахмед Доган е най-великият лидер. Толкова е велик, че не излиза от вкъщи...
  • 2 ТаУмВзе

    17 3 Отговор
    Дреме му на Чекмеджетата и Гардеробите! Хахахах
  • 3 Благой от СОФстрой

    5 23 Отговор
    Политиката в БеГето всичкото е ЗЛО или по голямо ЗЛО но Бокото сравнение с другите е малко по малкото ЗЛО!
  • 4 За Бойко

    16 5 Отговор
    съжаляват само идиотите, мафиотите и Кремъл.
  • 5 Е кога

    18 2 Отговор
    Буци е управлявал страната сам!?
    Той винаги е бил човек на кръга около Доган, а и после на Шишо...Сега имат проблем, че сами немогат да излъжат избирателите да им дадат пак цялата влсат
  • 6 Леля Гошо

    23 1 Отговор
    Вместо да търсят начин да работят за България, партиите се боричкат кой да овладее службите и да си осигури достъп до парите за усвояване. Маскари!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Леля Гошо":

    Е как Партиите ще управляват ако нямат Властта и Финансиите?Сегаа...ако искаш да ги изкараш "на теферич" за да садят дръвчета,там няма нужда нито от Пари,нито от Власт.Такъв вид Работа ли обаче очакваме от тях?

    Коментиран от #13

  • 8 Къде се спънаха?

    10 5 Отговор
    Митрофанова скръцна на Доганчук. Той провали гласуването за правителство на ГЕРБ. Нататък го знаете.
  • 9 Българската коледа

    7 2 Отговор
    Искаме Шиши на кюфтета!!!!
  • 10 Иван

    12 3 Отговор
    Какво говорят за Бойко Борисов с възхищение - той ни докара до последно място в Европа - крещи на хората - "оди пеш", "оди копай" - на пенсионерите разказва - що не работиш, да сме гледали агнета. Тръгвам още днес да копам и да гледам агнета.

    Това е много "нестандартен" човек, ако може да го кажем - все пак от онова поколение и простаците имаха някакъв един вид - представителен вид.

    Дано не се връща - колкото и пари да ни струва - все още има пенсии по 200 лева, човекът е "буйно луд", сигурно си мисли, че е някакъв - голям владетел.
  • 11 Не,

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Леля Гошо":

    прокуратурата, службите и регулаторите трябва да бъдат реформирани, защото в сегашното си състояние не бранят интересите на държавата, а дори разпъват чадър над мафията.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 никоп

    11 2 Отговор
    Киряк, какъв Борисов те гони бре? Нали точно тази мутра докара България до пропастта бре? Цели 12 г. пърдя в жипката и сега се виждат резултатите му. Прарите ги няма, това което "ви построи" вече се разпада щото са крали от материали. Милиарди заеми на гърба на българите и насреща НИЩО. Крадоха кои колкото може и виновнен е "Путин". Какъв ГЕРБ сиганин те гони? Тоя ако не успее да купи сиганите в махалите, ще се бори за 4 %. Ако излязат всички българи да гласуват и тоя туземец ще гледа парламента от затвора. От всеки 10 българи с които говорим поне 9 карат ГЕРБ на майка.Слава на Господ Иисус Христос, вие платените мисири лъжете, ама ние нормалните българи не ви се хващаме на лъжите.
  • 13 Леля Гошо

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Повечето българи нямат очаквания от маскаритв и съответно не гласуват. Повечето "българи по паспорт" гласуват за да получат кеш и кебапчета. Малкото останали които вероятно гласуват по убеждение, не знаят какво да очакват, но после се чудят защо управляващите не излизат да садят дръвчета.
  • 14 българка

    8 0 Отговор
    Проблемът е в това, че партии с идеология и принципи се конкурират за властта с престъпни групировки, маскирани като партии, в добавка на случайни формирования на властолюбиви индивиди, преминали 4% бариера. С няколко думи - политическото пространство е твърде замърсено и разпиляно и да успее някой да го изчисти и събере, се иска някакво значително мнозинство. А това мнозинство все повече се отдалечава, вместо да се приближава. Каква драма трябва да се случи?

    Коментиран от #23

  • 15 Пеевски, Борисов, Доган!

    7 1 Отговор
    Все Чуми и Холери!! На народа не муе Лесно, тея окрадоха Милиарди!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Леля Гошо

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Не,":

    Службите да бъдат реформирани? Да де, ама кой да ги реформира? ЕС? Галя от посолствоТО? Делян Пеевски и Бойко Борисов? Гешев и Сарафов? Слави? Йоло Денев? Бат Сали? Азиз? Кобрата? Багата? Ами не, нито един от тях. Остава ние да грабнем тоягите и на площада. За жалост, малко са примерите овце да грабват тоягите и да накажат доячите и колячите.

    Коментиран от #19

  • 18 тези институции трябва да само с граждан

    9 0 Отговор
    ..с граждански квоти попълнени, без депутатите да имат право да се намесват там - само хора от народа, които да контролират тия самозабравили се вечни депутати в НСто... време е народът да взлезне във властта ефективно и дейно.. кво тука двама души ще ми взимат еднолични решения застрашавайки постоянно живота на хората
  • 19 Хм,

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Леля Гошо":

    ми ти ги реформирай тогава, щом си такъв скептик. Фащай там пръчка ли сурвачка ли и излизай да те видим.
  • 20 Ами да

    7 0 Отговор
    Никой от партийните вождове не се интересува от програма, цели и средства! Интересува ги единствено властта и кражбите! На първо време трябва крайна мандатност в партиите и във всички държавни власти и институции, както и истинско разделение на властите в държавата!
  • 21 тези институции трябва да само с граждан

    6 0 Отговор
    ..с граждански квоти попълнени, реголаторните органи имам предвид, че тоя бок---к--лук тука ме изтри, без депутатите да имат право да се намесват там - само хора от народа в регулаторните органи, които да контролират тия самозабравили се вечни депутати в НСто... време е народът да взлезне във властта ефективно и дейно.. кво тука двама души ще ми взимат еднолични решения застрашавайки постоянно живота на хората
  • 22 В един Момент......

    4 0 Отговор
    В един Момент...... На Мошеника започва да му става Да Не е Лесно!
  • 23 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "българка":

    Къде видя идеология и принципи!? Аз пък не виждам стремеж към демокрация, а само междуличностна борба за власт! Псевдо демокрация имаме в България, това трябва да се промени!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 След Като няма Отчетност .....

    3 0 Отговор
    След Като няма Отчетност ..... от Страна на Политическите Партии! Ще е Така!

    Къде са всичките Ония Б -- о -- к -- л -- у -- ц -- и от чл. 150 на Конституцията?

    Боклук Хора ! - Боклук Държава!
  • 26 Ще се Върнеш!

    0 0 Отговор
    Ще се Върнеш! Ако Можеш! При тази ситуация! Няма Да Е !
  • 27 Щом При този Купен Вот!

    3 0 Отговор
    Щом При този Купен Вот! И Тази Ниска избирателна Активност! Не може да се излъчи Хегемон! Тоова очевидно не ще бъде възможно!

    Какво остава Ако Избирателната Активност достигне 90 и повече процента!
  • 28 осъзнал се най подир

    4 1 Отговор
    С голямо удоволствие НЯМА ДА ГЛАСУВАМ!
  • 29 бай село

    4 0 Отговор
    Амън от тъпи политолози социолози и коментатори. На Борисов няма да му е лесно,затова на Корнелия ще им е по лесно а още по лесно но Киро или да речем на Догана о забравих за Славчо и Копейкин всеки от тях ще направи правителство от раз.
  • 30 цитат

    2 0 Отговор
    Според Киряков има нужда от нова левица, създадена около нови ценности

    При това положение, на членовете на старата левица трябва да и се спретне национализация на заграбеното при приватизацията.
    Да не посочваме имена.


    Основните се знаят, а в малките градчета си траеха, щато а гъкнат , а без работа
  • 31 бай село

    2 0 Отговор
    Цитат ,напълно си прав нова национализация растрел за крадците ограбили държавата ,нали така БСП и БКП нали за това се борите.
  • 32 Нели

    4 0 Отговор
    Малко хора обичат мутри и престъпници. Ако сме демократична държава, мястото на престъпниците е в затвора.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове