10 Септември, 2024 08:04 1 930 33

Изборен абсурд в Стамболийски: 1200 души са регистрирани на един адрес в ромската махала

  • избори-
  • стамболийски-
  • адресна регистрация

Майка без адрес ражда бебе без адрес вече

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. Оттам допълниха, че на улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души, обобщи БНР.

Разминаването на данните е свързано с промени в закона, които регламентират начина, по който се правят адресните регистрации.

Според Радка Томова, главен експерт от службата на ГРАО в Стамболийски,

всички къщи в махалата се водят на този адрес от много години.

"Нашата ромска махала е създадена като всички ромски махали в покрайнините на града преди много години. Винаги масата хора там са се водели на този адрес. Къщите са незаконни, някога са строени върху частна или общинска собственост. Не са законни, не са в регулация. Но интересното е, че държавата чрез нейните институции мълчаливо си е допуснала това нещо и не ѝ е пречело да ги обслужва. Просто в последните години някои ситуации в нашата ромска махала и честите избори изкараха на преден план тази ситуация, но тя няма връзка с изборите", обясни Томова.

Припомняме, че в петък депутатът от „Възраждане“ Кръстьо Врачев обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив, според които на този адрес в Стамболийски са регистрирани 1093-ма души.

Абсурдът с адреса на улица „Петко Рачов Славейков“ 31 не е отсега. Става дума за имот, в който не живее никой, след като последните собственици са починали.

Според Тодор Маринов, който живее в махалата, всички семейства там са регистрирани на този адрес. "Може би от 70-80 години е така. Много ясно, че там няма как да живеят над 1000 души, но къде е грешката - при този, който записва или при този, който отива да се записва?", пита се Маринов. По думите му, когато къщите са построени, те не са били узаконени.

"Няколко къщи има узаконени. Всички искат да си узаконяват къщите, да си плащат данък на държавата, ама не позволяват",

поясни той. И допълни, че на номер 31 са живели възрастни хора, които са починали и оттогава там няма никой, предава БНР.

Разминаването на данните е свързано с промени в закона, които регламентират начина, по който се правят адресните регистрации.

"От 2011 година беше приет според мен не много добър закон за адресната регистрация. Смятам, че силно ограничава възможностите на хората да се регистрират. Твърде много изисквания, на които хората не могат да отговорят.

Хората без лична собственост и не намирайки човек, който да предостави своята собственост, те остават без адрес. Имаме записи в национална база данни - маса хора без адрес, извън класификатора на населените места. Тези хора не влизат в ничия база, не могат да си извадят документи за самоличност, няма ги.

Майка без адрес ражда бебе без адрес вече",

коментира Радка Томова.

От години в махалата в Стамболийски вече не се правят регистрации, но това води до абсурда, че много жени не могат да получават социални помощи за децата си, защото нямат адрес. Много от мъжете в махалата си вземат жени от други населени места, но те също не могат да бъдат регистрирани по настоящ, посочи Томова.

"На този адрес, в базата, която ползвам, живеят около 1200 души. Но там движението на населението в момента е по смърт и раждаемост, защото ние не правим адресна регистрация. Намалява поради настъпила смърт. Но жените, които си имат по рождение адресна регистрация, една част те физически не са и тук, защото са се задомили в други населени места, но там също не могат да се регистрират. То е омагьосан кръг", обясни служителката.

Затова служителите в ГРАО се надяват законът отново да бъде променен, за да се сложи край на подобни абсурди.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    49 0 Отговор
    Не е абсурд, традиция е.
  • 2 Красимир Петров

    37 0 Отговор
    Порнографията продължава

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 дон Вито

    17 6 Отговор
    Това асоцииране на човек с адрес е пълна тъпотия.
    ЕГН служи за идентификация, не адрес.
    В днешно време хората са много по-мобилни.

    Коментиран от #23

  • 6 Ами да

    26 0 Отговор
    Законодателят ни е тъп!
  • 7 Буха ха

    40 1 Отговор
    "Всички искат да си узаконяват къщите, да си плащат данък на държавата,"

    Така прихнах да се смея, че си разлях кафето.

    Коментиран от #21, #28

  • 8 Избирателите

    18 0 Отговор
    в територията !
  • 9 разбира се

    11 13 Отговор
    Обиколете циганските махали в България и вижте дали имат улици, съвсем нормално е тези хора да се водят на един адрес. Все едно да не даваме на някой дрехи и после да го обвиняваме, че е гол . Всички партии се възползват от тези хора, навремето по време на тоталитаризма ги натикаха в гета
  • 10 Време е!

    17 4 Отговор
    Циганите в гета!
  • 11 Ломския

    34 1 Отговор
    Значи аз една барачка да си направя където да си оставям колелото веднага ще долетят от община,данъчно полиция и ще бъда глобен за незаконно строителство.Е ТОВА НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ.
  • 12 Много

    14 0 Отговор
    сплотено семейство, браво на Шиши, обеденява суверена.
  • 13 Опа

    10 0 Отговор
    О чудо!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДебелаН ПееФски

    16 0 Отговор
    За парламентарните избори ще регистрирам 120хил на един адрес...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Град Козлодуй

    14 2 Отговор
    за цигани няма Закони
  • 18 Левски 1914

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Красимир Петров":

    Ами какво ти е чудно , както и това два отбора от Б група да се обединят и да носят името на трети , който ФАЛИРА!
  • 19 Чочо

    12 0 Отговор
    МВР.....спи.
    Пеевски... работи.

    Коментиран от #20

  • 20 Град Козлодуй

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Чочо":

    Мощно се и ще се купуват гласове
  • 21 Ром от Стамболийски

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Буха ха":

    Интерграцята ни продлжава. Обичаме ви.Ша ти купим кафенце.
  • 22 хбтфж

    10 0 Отговор
    ГЕРБ, всички сигани са от ГЕРБ. ЗА да гласуват за банда ГЕРБ, незаконните къщи са оставени така неузаконени и не съборени, и всичкото сиганин гласува за ГЕРБ. Така е в цяла България, всичките сигани са от ГЕРБ. Държат ги зависими и на изборите ги ката под строй. Така бандата ГЕРБ язди българите и ги дой и скубе вече 15 г. А българите се правят на обидени, не гласуват, и сиганите определят кои да краде и лъже в територията. Слава Богу има избори и българите могат да излязат да гласуват и да изгоним мръсниците от властта.
  • 23 Така си мислиш ти

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "дон Вито":

    На Запад адресната регистрация е много важна. Искат актуална адресна за работа, за издаване на документи и регистрацията става само с натурален акт или договор за наем

    Коментиран от #30

  • 24 1111

    5 0 Отговор
    От ГРАО са виновни! Когато 1200 души заявят, че живеят на един адрес, от ГРАО трябва да проверят този факт!
  • 25 Перо

    8 0 Отговор
    Този вид циганска престъпност трябва да бъде смазана жестоко! Всички не живеещи на този адрес не трябва да бъдат допускани до урните!
  • 26 Демократ

    6 0 Отговор
    Няма абсурд, щом ЦИК го признава, значи е правилно. Това е ЦИК- кошмарът на всички избори, мафиотското бъдеще на България.
  • 27 Мда

    8 1 Отговор
    Нямаш реален адрес - на плащаш данък, нямаш ток и вода - няма да гласуваш!
    Всеки нормален гражданин, купувайки си имот минава през куп административни и законодателни разпоредби, за да го вкара в регулация/строеж/експлоатация. Някой си, живеел в ,,гората" без да плаща и искал да гласува......за маймуняци избори има в бананови републики.
  • 28 Мда

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Буха ха":

    Бе тръгнала една тенденция по събаряне на незаконните постройки в махалите.....понеже спря, си правя извода, че всичко е било за ,, втвърдяване на електората".
  • 29 Ами проблема е от години😂😂😂

    2 3 Отговор
    Бойката им бутна бараките, а къщи не им построи! Парите изпи😂😂😂 Къде да живеят сега комунистите? Мъчат се в едностайна къща-курник😂😂😂
    Това е комунизма на нашите болшевики..пълна мизерия и 💩💩💩💩
  • 30 дон Вито

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Така си мислиш ти":

    Да така е, то и феодализъм е било в западнала европа, но времената се менят.
    Вече не е адекватно да се привързва човек към адрес.
    Капиш????
  • 31 Сдружение Хза Г

    5 0 Отговор
    Дискриминация от всякъде на Българското население което плаща данъци и е принуждавано от Закони да е бедно ,зо сметка на развиващите се невъзможни за интегриране не спазващи никакви закони цигански махали , а вече цели села и малки градове. Тези които се занимават с Национална Сигурност явно не отчитат основния проблем с отглеждане на платени евтини гласоподаватели изкривяващи целия политически облик на Страната . За да са на власт и да разпределят за себе си благата , политиците си отгледаха пиявици и кърлежи тормозещи всички останали . Работещият законно бедняк е между чука и наковалнята -Политици и цигани.
  • 32 Луд

    2 0 Отговор
    Защо да е абсурд ? Живея 20 години в чужбина и се водя на адрес в БГ където незнам кой е собственика вече. Така че абсурдите са в системата.
  • 33 В голяма

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "на кирчо избирателите ха ха ха":

    Грешка си това са на герб,всички мургави н чистотата ги карад в редичка и те за да не си изгубят работата гласуват за герб.От верен източник го внам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове