10 Септември, 2024 18:54 2 718 25

ВАС остави без разглеждане първите две жалби на ДПС-Пеевски

  • вас-
  • жалби-
  • дпс-
  • пеевски

Жалбите на Политическа партия "Движение за права и свободи", представлявана от Делян Пеевски срещу на ЦИК, с което се отказва заличаване на регистрацията на формацията, допусната до участие в новите избори на 20 октомври 2024 г., и срещу отказа да бъде заличена регистрацията на ПП "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните избори на 20.10.2024 г

ВАС остави без разглеждане първите две жалби на ДПС-Пеевски - 1

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбите на Политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решение № 3588 и № 3589 от 04.09.2024г. на Централната избирателна комисия и прекратява производствата по двете дела.

Жалбите на Политическа партия "Движение за права и свободи", представлявана от Делян Пеевски срещу на ЦИК, с което се отказва заличаване на регистрацията на формацията, допусната до участие в новите избори на 20 октомври 2024 г., и срещу отказа да бъде заличена регистрацията на ПП "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните избори на 20.10.2024 г.

"Върховните магистрати приемат, че съдът не е редовно сезиран с оспорване на решението на ЦИК. Съобразно представеното удостоверение от Софийски градски съд от 27.08.2024 г., председатели на ДПС са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които представляват партията заедно и поотделно. Чл.10, ал.2 от Устава на ДПС предвижда, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията си, определени в ал.1, заедно и поотделно и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в Устава", се казва в решението.

"Страна в производствата е партия ДПС, но нейните председатели, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия (оспорване на решението на ЦИК, отказ от оспорване, оттегляне на отказа, оттегляне на оттеглянето на отказа), които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството. Тези противоположни процесуални действия препятстват възможността на съда да установи дали волята на ПП ДПС като участник в изборния процес е да оспори решението на ЦИК относно заличаване на регистрацията или да не стори това. С процесуалните си действия представителите на политическата партия всъщност искат от съда да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии. Това обаче е в пълно противоречие с принципа на политическия плурализъм, установен в чл.10 от Конституцията на Република България и представлява недопустима намеса в дейността на партиите, имаща за цел да съдейства за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите, както и с принципа на безпристрастност на съда. В производството по регистрация за участие в изборите, респективно заличаване на регистрацията съдът не следва да разрешава възникнали между двамата предтавляващи ПП ДПС спорове, които както вече се изтъкна, разполагат с еднакви и равни права", отбелязват от ВАС.

"Ето защо съдът приема, че в конкретната хипотеза не е сезиран с валидно оспорване на решението на ЦИК, поради което жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено. Определенията по административни дела с номера 8345 и 8346 от 2024 г. са окончателни", се казва още в решението на Върховния административен съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАС ис ДАС

    33 5 Отговор
    Няма да има ДПС на тези избори!

    Коментиран от #3

  • 2 да де

    48 3 Отговор
    Най-смешното ще бъде, ако ЦИК им откаже регистрация за изборите и двете ДПС-та останат на сухо. Тогава със сигурност някой ще даде фира я Доган, я дебелан.

    Коментиран от #4

  • 3 ДАС ис ВАС

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВАС ис ДАС":

    А дано, ама надали.

    Коментиран от #6

  • 4 ВАС ис ДАС

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Може да се явят без ДПС, а друго име!

    Коментиран от #9

  • 5 голям страх

    13 34 Отговор
    тресе май догановите хора,че Пеевски може да спеели повече от тях и затова ползват всики върможности да не го допуснат до изборите! При Ризова чухме какви ли не приказки колко лош бил и как ги изполдвал - като че ли е по-различно от това което прави самия Сокол! А на въпроса къде е Доган чухве нещо ужасно - "в сърцата и душите на хората" - като че ли вече е умрял?!
  • 6 Град Козлодуй

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "ДАС ис ВАС":

    дано
  • 7 ха ха

    22 3 Отговор
    Това означава ли, че Делянчо може да оттегли регистрацията за изборите? Изглежда, че да...
  • 8 Герги

    29 28 Отговор
    Пичове...като гледаме какви циркове правят тези бок..........уци.....не е ли вече време за Президентска Република...Да се попита Народа с един Референдум...

    Коментиран от #11, #16, #19

  • 9 да де

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "ВАС ис ДАС":

    Може партия "Волт" например на Настимирчо Ананиев винаги ще помогне срещу съответното гарантирано депутатско място за Настимирчо.
  • 10 Шиши

    11 5 Отговор
    Мани го тва ДПС, искам вече в БСП!
  • 11 Р. Овч

    5 22 Отговор

    До коментар #8 от "Герги":

    Само ако Бойко е президент
  • 12 Последния Софиянец

    36 10 Отговор
    Агентът на Козяк Пеевски успя да ликвидира ДПС и БСП.Да видим какво са приготвили на Бойко Борисов.

    Коментиран от #18

  • 13 Дурхан

    36 10 Отговор
    Българската държава ще използва институциите си за да изрита Пеевски от политическия живот ...той е българския Зеленски ,за да си спаси парите в САЩ може да ни вкара в война
  • 14 Грухтян Свински

    14 11 Отговор
    Откакто Радев стана върховен съдия у ВАС, решенията му са нелегитимни!
    .... Ще обжалваме в Страсбург и Долно Уйно!
  • 15 Хайде бе

    10 2 Отговор
    Алианс Магнитски срещу Алианс Доган ... Направо да се пишат Алианс ДС (Делян и Сокола) и да се свършва това шоу
  • 16 Костя Копейкин

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Герги":

    Украйна е президентска република
  • 17 Крум

    25 4 Отговор
    Наглата свиня усеща приближаването на заколението....току виж след време може и да търка нара в централния....
  • 18 Джуджето

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Вазелин
  • 19 Да, да, иска му се

    4 13 Отговор

    До коментар #8 от "Герги":

    И кой да ти е президент?! Бай Тошо Втори, или иначе казано зелен руски чорап🤣🤣🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Конспиратор

    9 16 Отговор
    Балона на ПП , че Пеевски командва съдебната система се спука.

    Коментиран от #24

  • 22 факт

    9 2 Отговор
    цик да регистрира само герб и всичко си идва на място
  • 23 Факти

    2 2 Отговор
    "Нейните председатели, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия" - Това няма никакво значение. Последното действие трябва да се изпълни.

    Коментиран от #25

  • 24 Факти

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Конспиратор":

    Съдебната система от време оно я държат руснаците. Затова сме мафиотска държава.
  • 25 Буха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    И ако "последното" действие след 5 минути вече е "предпоследно" защото единият председател иска да заличи направеното от другия председател? Ще си играят на пинг-понг и през пет минути ще пускат жалби? Да са мислили когато са ги вписали "заедно и ПООТДЕЛНО"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове