10 Септември, 2024 22:54 1 070 8

Александър Андреев: ЦИК се използва за политически въпроси

  • александър андреев-
  • цик

Такъв конкретен казус, какъвто наблюдаваме в момента по отношение и на една политическа сила, и на друга политическа сила, до момента в ЦИК не е имало

Александър Андреев: ЦИК се използва за политически въпроси - 1

Не мисля, че ЦИК работи под какъвто и да било политически натиск, поне от действията до момента не се вижда. Това, което аз виждам, е използването на Централната избирателна комисия за политически въпроси, което не е част от правомощията и няма да доведе до успокояване на положението. Такъв конкретен казус, какъвто наблюдаваме в момента по отношение и на една политическа сила, и на друга политическа сила, до момента в ЦИК не е имало. Това каза бившият председател на ЦИК Александър Андреев в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в миналото при регистрацията на друга политическа сила, а именно СДС, имаше въпрос, който беше повдигнат с оглед представителството.

"ЦИК винаги е работила на основата на Изборния кодекс или преди това на законите, които уреждаха предишните избори. Липсата на определена публичност създава съмнения по отношение на работата и това, че има някакъв натиск върху институцията. Но то се дължи от страна на членовете на ЦИК, защото такъв случай до момента не е имало. Оттук нататък за нас остава да наблюдаваме процесите и да видим с рамките на сроковете дали дадените партии ще се регистрират или дали ще обжалва определено решение", допълни Андреев за Bulgaria ON AIR.

Попитан дали може да се удължи времето за регистрация, той отговори: "Срокът за регистрация е до утре до 17:30, когато последно трябва да бъдат подадени заявления за регистрация. Когато имаме обжалване на решението за отказ от регистрация или с попълването на една коалиция, той може да бъде удължен, разбира се. Това го позволява Изборният кодекс. Но подаването на първото заявление трябва да е до утре".

"За да може да се стигне до съда, трябва да имаме решение на ЦИК и то да бъде обжалвано пред ВАС от заинтересованата страна. В утрешния ден ЦИК ще трябва да се произнесе с решение. В момента се очаква проверката на ГРАО. Един от съществените етапи в изборния процес е регистрацията на участниците. Институцията не трябва да се натоварва с какъвто и да било политически оттенък, защото тя трябва да е достатъчна разграничена от всички участници във вота", припомни бившият председател на ЦИК.

Според него пред ЦИК стоят редица предизвикателства.

"Има въпроси, които трябва да се решат с машинния вот, провеждането на обучение, което да позволи намаляването на грешките при попълването на протоколите. Разяснителната компания, която да подготви и избирателите, и членовете на СИК. Тук е въпросът, че голяма част от тях не преминават обучение, а тези, които са преминали, в последния момент се подменят с други. Това не позволява да има последователност. Гласуването в чужбина също е свързано с машини", добави Александър Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ

    1 1 Отговор
    от там започна всичко.
    Жабета имма достатъчво.
    в 2024 измаме представител в ЦИК на
    Мутри вън.

    Някой спомня ли си за онова трио с адвоката с прашката и професора Минеков,
  • 2 В държавата

    2 1 Отговор
    На всички нива Цари невероятен хаос
    Това е благодарение на демокрацията която е форма на управление предполагаща такъв хаос
    Спасението е в
    МЕРИТОКРАЦИЯТА

    Коментиран от #5

  • 3 А бе тъпак

    4 0 Отговор
    ЦИК единствено исамо за това се използва от как са я създали.
  • 4 Диана

    4 0 Отговор
    Разбира се, че БСП използва ЦИК за политически цели...Как може една партия да не може да се представлява от легитимни представители, но да може да се закрие от същите тези нейни представители?!...Отново се използват дупки в законите, разни буквички и анекси сигурно...Отново интриги и мръсотии...БСП сега са решили да прехвърлят тежестта на престъпния си преход върху поддръжниците си, отлюспени веднъж от тях, значи...Те ВИНАГИ са невинни, другите са виновните....Не че тези люспички не са виновни! Разбира се че и те участваха в провеждането на Прехода, но щом БСП ( които сами изобщо не са политици, не само са лоши политици, а си нямат и идея за политиката изобщо ) са решили че тези хора са лоши политици за да се разделят с тях, то можете да си представите колко много лоши политици са те в действителност...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
  • 5 Диана

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "В държавата":

    Демокрацията е постижение на човечеството, донесло нашата цивилизация. Въпросът е кой какво разбира под демокрация, защото това при нас днес е на светлинни години от демокрацията - при демокрацията има специални, демократични закони без буквички, дупки и анекси, които се спазват от всички...Ние нямаме демокрация, а анархия, която ни прави джунгла с един закон - този на силата и от там всичките й превъплъщения като манипулации, лъжи, интриги, шантаж, унижение, кражба, убийства...
  • 6 ⚜️Лопата с чип⚜️

    2 1 Отговор
    Е за кулинарни въпроси ли да се използва ЦИК след като е отговорна за изборния процес, който е част от политиката? Аве Факти, кво ви става ве?
  • 7 станчо

    0 0 Отговор
    брейй някой прогледнал
  • 8 Шушана

    0 1 Отговор
    Искам Шиши да е премиер, а Боце да е президент. Всичко ще тръгне в държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове