13 Септември, 2024 23:13 2 368 1

Важните новини във ФАКТИ на 13.09.2024 г.

  • старши лейтенант-
  • слави трифонов-
  • красимир каракачанов-
  • даниел смилов-
  • румен гайтански - вълка-
  • дпс-
  • генерал-
  • румяна коларова-
  • рсм-
  • граф игнатиево-
  • пилоти-
  • румен радев-
  • кенет мартен-
  • българия-
  • делян пеевски-
  • инж. виолета коритарова-
  • авиокатастрофа-
  • холера-
  • l-39za албатрос-
  • летци-
  • димитър главчев-
  • борислав гуцанов-
  • станислав младенов-
  • кривия тунел

Техните имена ще бъдат обявени официално, след като бъдат уведомени семействата и близките на загиналите пилоти

Важните новини във ФАКТИ на 13.09.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Старши лейтенант и майор са загиналите пилоти на самолет L-39

Старши лейтенант и майор са загиналите летци на самолет L-39. Това научи ФАКТИ от информирани източници.

Слави Трифонов за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево": Боли ме, че толкова нелепо загинаха двама българи

"Изразявам искрените си съболезнования към трагедията на близките на загиналите български бойни пилоти – майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Едновременно ме боли и в същото време съм вбесен".

Красимир Каракачанов: Ползваме нашите пилоти и като циркови артисти

„За разлика от държави като САЩ и Франция, които имат специални авиозвена, които се занимават само с въздушно шоу, нашите пилоти дават бойно дежурство, обучават курсанти и като дойде празник, ги ползваме като циркови артисти“.

Експерти: Казусът с ДПС е сложен, защото има разделение

Гласуване за ценности или вот за марката ДПС – как ще гласуват избирателните на „Движението за права и свободи“?

"Алианс за права и свободи" издига Румен Гайтански - Вълка за депутат

Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно събрание в понеделник.

Димитър Иванов обяви: Нямаме един олигарх като хората

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.

Генерал Спас Спасов: Катастрофата край "Граф Игнатиево" лежи на бездушието на политиците

В емисията "Още от деня" бригаден генерал от резерва Спас Спасов, бивш военен и настоящ председател на фондация "Български ВВС", изрази загриженост относно състоянието на българската военна авиация.

Румяна Коларова: Тези избори ще бъдат точка на пречупване

В политическата арена на България се очертават интересни развития, според анализа на политолога професор Румяна Коларова. В ефира на предаването "Денят на живо" по телевизия NOVA NEWS, тя сподели своите наблюдения относно последните изявления на бившия министър-председател Бойко Борисов.

Силяновска от София: Аз не променям Конституцията! Не съм монарх!

„Вписването на българите в конституцията на Северна Македония не зависи от мен. Ако бях абсолютен монарх, щях да кажа, че ще променя конституцията. Депутатите са изпратени от гражданите, които гласуват по съвест. Аз не мога да суспендирам парламентарната демокрация“.

Тридневен траур в МО в памет на загиналите летци

Със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов дните 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Военният министър: Намерена е черната кутия на разбилия се самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се самолет L-39, обяви пред БНТ министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Тя ще бъде разчетена. Това е един комплексен подход. Освен това, което разследващите ще дешифрират в черната кутия, те ще се запознаят с цялата подготовка за провеждането на този полет. Да изчакаме разследването".

Граф Игнатиево: Президентът изрази съболезнования

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на военнослужещите, които загинаха днес при катастрофата на учебно-боен самолет L–39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“ майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Посланикът на САЩ: Дълбоко съм натъжен от трагичната загуба на двамата смели български пилоти

Посолството на Съединените американски щати в България публикува съболезнователно писмо след авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”, при която загинаха двама пилоти.

Катастрофите в бойната ни авиация през последните години

Седем са катастрофите във военната ни авиация за последните 21 години. Три от тях са с военни самолети, останалите - с хеликоптери. Само една от катастрофите, с учебен самолет Pilatus край Долна Митрополия, завършва без жертви.

Пеевски поиска оставките на Командващият ВВС ген. Петров и командирът на авиобаза Граф Игнатиево

Председател на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска незабавно оставките на командващият ВВС ген. Димитър Петров и шефът на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев след инцидента на авиобаза Граф Игнатиево днес, при който загинаха двама български пилоти.

Пеевски изказа съболезнования на близките на загиналите пилоти от днешната самолетна катастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево".

Регионалният министър спира тировете през Петрохан през зимата

До края на годината трябва да приключи строителството на язовир „Луда Яна“ и пречиствателната станция за питейни води към него. Към настоящия момент активно се изпълняват строително-монтажни работи по обекта.

За Бойко Борисов последните 4 години на хаос и разпад са виновни за авиокатастрафота в "Граф Игнатиево"

Изводът за тези 4 години е това, което се случва в Граф Игнатиево - пълен разпад, пълен хаос. Това ли беше най-важно, докато не са знае живи ли са, не са ли, да ви изтриват записите и да заглушат гласа ви.

След повече от век холерата се завърна в България

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия.

За потвърдения случай докладва столичната Регионална здравна инспекция (СРЗИ). Пациентът заболява на 3-ти септември поради остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести.

Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести "Проф. Иван Киров“. Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болния съжителства, определено от СРЗИ като близък контактен. До момента той е без оплаквания, като има отрицателен резултат от изследване и му е проведена антибиотична профилактика.

В хода на проведеното епидемиологично проучване няма установени други контактни лица. Заболелият не е посещавал обществени места, включително ресторанти и други. В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим, засилена дезинфекция, носене на лични предпазни средства от персонала, с цел предотвратяване разпространението на заболяването.

Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода. Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност. Предаването на болестта на хора става чрез консумация на заразена вода, храна и чрез замърсени ръце и замърсени предмети.

До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви. В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е регистрирана в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния, като за посочения период са регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай от холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е бил внесен.

Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода, по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години, основно заради огнища в Африка и Южна Америка.

Защо българските бойни летци се учат да летят на L-39ZA "Албатрос"?

Катастрофиралият самолет на авиобаза Граф Игнатиево е L-39ZA "Албатрос”. Самолетът е учебно-трениворъчен и е бил в подготовка за утрешните демонстрации. Празненства трябваше да има по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Вижте трагично загиналите пилоти на "Граф Игнатиево"?

Старши лейтенант Венцислав Дункин на 28 г. е единият от загиналите пилоти със самолет L-39, който днес се разби в авиобаза Граф Игнатиево. "Роден да лети или да умре, опитвайки се", е девизът, качен на фейсбук профила му.

Mайор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин са загиналите пилоти в „Граф Игнатиево” СНИМКИ

Двама загинали при авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”. Това обяви премиерът Димитър Главчев. Починалите са офицери - пилоти. Единият от тях е роден през 1973 година, а другият през 1996 г. Машината е била пилотирана от двама летци - инструктор и пилот. Катастрофата стана в 12:30 ч. За събота ще бъде обявен траур във Въоръжените сили.

Гуцанов: Разпадът на държавността почва да взема жертви, докато ние подаряваме военно оборудване на чужда армия

Разпадът на държавността взема вече своите жертви. Това коментира пред медии в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на „БСП за България“, инцидента днес с учебно-боен самолет L– 39 ZA край Трета авиобаза в Граф Игнатиево, предават от БТА. Депутатът изказа съболезнования на близките на загиналите български офицери.

Станислав Младенов: Пред провал са всички проекти по Плана за възстановяване през МРРБ

Пред пълен провал са всички проекти по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които минават през Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Петък 13-ти: Катастрофа затвори Кривия тунел в Кресненското дефиле

Катастрофа е станала около 14:50 часа днес на ПП 1 Е-79 в Кресненското дефиле в Кривия тунел между товарен и лек автомобил. Той е затворена от двете страни и са се образували километрични опашки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харитонин

    1 0 Отговор
    Съжалявам за случилото се на летището в Граф Игнатиево ! Моля не бързайте да търсите виновни, а окажете своето истинско съболезнование. Поне засега, защото както се развива фашизмът, това е само началото, дано да не съм прав ! Пеевски, недей да плюеш никого, батювата, най наптед си избърши млякото по устата и помогни на следствените органи най после да вкарат, птедставилият се за турчин престъпник циганин Доган, да влезе в панделата, където безспорно му е мястото за ощетяване българският народ и държавата с милиарди ! ! !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол