14 Септември, 2024 21:03 8 429 47

Нова версия за катастрофата с двама загинали пилоти

  • авиокатастрофа-
  • граф игнатиево-
  • летци-
  • загинали

Мястото днес беше допълнително обезопасено от военните

Черната кутия и документите за полета, при който загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров, вече са при разследващите. Военна прокуратура и военна полиция днес направиха допълнителен оглед на мястото на авиокатастрофата.

Фаталният инцидент може да се дължи на пилотска грешка, техническа неизправност, но и на неправилно подадени команди. Това са трите версии, по които разследващите от Военно-окръжна прокуратура Пловдив работят. Намерената черна кутия на самолета е сравнително запазена и предстои да бъде разчетена информацията от нея. Разследването ще бъде дълго, заради сложните експертизи и множеството свидетели, които трябва да бъдат разпитани.

От рано сутринта следствените действия бяха подновени. Извършен беше допълнителен щателен оглед на периметъра, където се разби учебно-бойния самолет L-39. "Черната кутия е намерена и по мнение на военните, които разбират от тези неща, е сравнително запазена, може би ще се разчете. Това са предварителни данни", каза майор Христо Анчев, който е прокурор от Военно-окръжна прокуратура.

Три са версиите, по които се работи.

"Дали е пилотска грешка или техническа, или пък неправилно зададени команди, но от командния център - това ще се установява и ще го установим, само че няма да стане бързо. Ако има грешка в командването, едва ли те ще ни съдействат изцяло, т.е. ако има такъв момент, ще трябва да го установим по трудния начин", допълни майор Анчев.

Веднага след катастрофата се появи неофициална версия сред военните авиатори, че от командния пунк са наредили на Дункин и Димитров да направят няколко ефектни маневки и след това да кацат.

А военните накараха всички оператори и фотографи да изтрият видеата и кадрите на катастрофата, които са заснели.

Разпитват се свидетели. Иззета е и ще бъде анализирана цялата документация от авиобаза Граф Игнатиево, свързана с планирането и осъществяването на полета. Още вчера от авиобазата в Долна Митрополия, където е зачислен падналия самолет, е иззета техническата документация. Както стана ясно, той е бил реновиран в Чехия и върнат у нас в края на юни. Разследващите ще анализират всички видеокадри, запечатали тежкия инцидент.

"Самите военни от формированието са предоставили кадри, ще бъдат приобщени, ще се гледат и те, разбира се", каза още майор Анчев.

Практиката по разследването на подобни авиационни катастрофи показва, че заради сложността на експертизите, които трябва да се направят, са необходими много повече от два месеца, какъвто е законовият срок за приключване на следствените действия, пише БНТ.

Мястото днес беше допълнително обезопасено от военните, тъй като самолетът е бил с въоръжение. Няма официална информация дали е засегната критична инфраструктура в базата и дали всички подготвителни и тренировъчни полети на военните са отменени.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 0001

    30 5 Отговор
    Не е за тук тази статия!
  • 2 Налудник

    110 3 Отговор
    "А военните накараха всички оператори и фотографи да изтрият видеата и кадрите на катастрофата, които са заснели."
    ----
    Т.е, принудили са свидетелите да унищожат доказателства. Евалла на тия хора!

    Коментиран от #5, #13, #19, #45

  • 3 ФЕЙК

    62 8 Отговор
    Пишете го на сметката на Путин и работата ще заспи !
  • 4 всичко е ясно

    69 2 Отговор
    но мълчат
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Никси

    42 5 Отговор
    епа естествено така ще кажат иначе Запрянов щеше за търка наровете при Бай Ставри , Техниците вика на самолетите , ама той и термина незнае че се казват Авио Механици , а Техниците ма кои техници по токоврте или в стройтелството или телевизионните , що за глупости са това , проверявали самолета преди полет та аз да се Подпиша ,сам си слага смъртната присъда с това изказване и таралеж в гащите , какво подписване това е работа на самите Авиоинжинери(Механиците) след всяка проверка или отстраняване на аварии и ремонти по самолетите се подписват те самите , и се научи да говориш в множествено число , както казаше наща футболна легенда Христо Стойчков , когато аз направих това или онова сам а играеш отборно , ти убиждаш другите около себе си , нали не може да вкараш гол ако не ти е все пак подал някой да я вкараш топката във вратата на противника а такива като Пеле са единици , тъй тъй тъй и тъй и гол ако сте гледали филма за Пеле , със това изказване г-н Запрянов ти се подигра с Авио Механиците с техния труд , а ако ти действително си подписвал както твърдиш , носиш ти лично най голямата отговорност за тази гибел ,всеки път ли трябва да те возят от Министерски Съвет до Авиобаза Крумово да подписваш преди всеки полед на всеки самолет , това звучи абсурдно , не знам Главчев от къде ви събра текива с конкурс , вместо некой млад Офицер от ВВС па дори и Генерал да е , дааа сега това ще кажете че е грешката на пилотите , та да отървете кожляка от затвора , а там щ

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Никси

    26 3 Отговор
    Допълнение; да отървете кожляка от затвора , а там щеше да чешаш прасето при Бай Ставри , човека е Строг но Справедлив и ти ти е запазил стая с южно крило ,Лошо Много Лошо г-н Седларов с това Куче Касичка и Заек Касичка а има и още едно Прасе Касичка !!!.
  • 12 Моля другарко

    7 7 Отговор
    Аз да кажа... Това са украинци откраднали самолета щото не им дават от нато...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Налудник

    17 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хохо Бохо":

    Не го изключвам. Виждал съм ченгетата на охрснителни камери (с бради и татуировки, да уточня) как го правят. Военните са замесени от същото тесто.
  • 15 Ко речи?

    29 0 Отговор
    Неправилно подадените команди не са ли също човешка грешка? Да не ги е издал изкуствен интелект, тогава пък ще е техническа или пак човешка, щото хора са го писали този изкуствен интелект.
  • 16 Нали на полигрна е имало

    37 6 Отговор
    Натовци? Защо не са сътрудничили при инцилента? А нас ни лъжат, че ни защитават и по въздух, вода и земя!
    Няма по- големи предатели от управляващите повече от 30 години дране на народа!
  • 17 Сандо

    19 8 Отговор
    Козячетата от форума имат и четвърта версия,но мен ме е гнус да я напиша.

    Коментиран от #18

  • 18 Има още

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Още една
    Помисли си още малко .

    Хаха

    Може и да повърнеш .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 !!! ОСТАВКА !!!

    19 4 Отговор
    Всичко е дело на запрянов , за да а задоволи извратените си вкусове, гаден нечовек!
  • 21 Възможно ли е

    29 1 Отговор
    Самолет " с въоръжение "да участва в авиошоу и да прави " няколко ефектни маневри " под команда, преди кацане. За да прикрият виновния или виновните нищо чудно да обяват и някой извънземен.

    Коментиран от #28

  • 22 Ъхъ

    30 5 Отговор

    До коментар #7 от "Никси":

    Без никакво съмнение в дъното е запрянов, който е направил всичко по нареждане на американските си господари! Не им е достигнал кураж, да утрепят Радев, но задължително е трябвало да се покаже, на окупаторите, колко е безпомощна бг авиация и от , какви още самолети има нужда!

    Коментиран от #40, #41

  • 23 иска ли са

    24 1 Отговор
    да направят камбана със зависване във въздуха
    интересното е че не са катапултирали а май са решили да спасяват самолета
    не може да се учиш за военен пилот на витлови и реактивни самолети едните обикваш другите намразваш
    не се налива младо вино в стари мехове виното изкипява и се късат меховете и се похабяват както меховете така и виното
  • 24 Анонимен

    8 1 Отговор
    запрянов е бъзикал самолета, проверете му алибито!
  • 25 Взимете Си Оправете Държавата!

    23 0 Отговор
    Взимете Си Оправете Държавата! С Тия Селяни Нищо не Става!

    Има Закон! и Всеки има свои Заедълженвия според Него!

    Стига сте преливали от Пусто В Празно!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Палаузов

    7 2 Отговор
    Версията е една Ракията в бутилката била силна.Как ще я намерят !?57
  • 28 спомням си като воиник

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "Възможно ли е":

    обявяваха че ще идват от генералния щаб на проверка и цялото поделение лъскаше всичко да е показно
    сега на американците от щаба в Авиано са решили да правят демонстрации в граф игнатиево колко сме добри
    а цялата истина е че сме двоини агенти учили по време на социализма сега се правим на демократи и капиталисти
  • 29 Пецата

    7 9 Отговор
    Хич не ме интересуват глупавите фуражи 🤣
  • 30 Сечко

    12 2 Отговор
    … Черната кутия и документите за полета, при който загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров, вече са при разследващите…

    Една кутия … Черната кутия и документите за полета, при който загинаха старши лейтенант Венцислав Дункин и майор Петко Димитров, вече е при разследващите…

    В кой клас се учеше членуване, единствено и множествено число?

    Коментиран от #34

  • 31 Отец Чапаев

    17 2 Отговор
    Всички разбрахме разследването ще стане бавно никой да не бърза........ Но остава главния въпрос колко българи живеят в Одеса.
  • 32 Сечко

    9 1 Отговор
    Грешката е моя, извинявам се - кутията и документите са мн. Число
  • 33 Защо ли?

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Без думи":

    Защо ли?
  • 34 Ех! Сега!

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Сечко":

    Ех! Сега! Ще правиш Забележки на "Професионалистите" !
    Явно Всичките са Като Този!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 така де

    11 1 Отговор
    и с какво въоръжение е бил учебен самолет С некоя атомна путинка или финландка
  • 37 Бараката

    10 2 Отговор
    Нещо не мога да разбера термина "неправилни команди" Всеки, който поне малко разбира от авиация знае, Че ЕДИНСТВЕНИ И САМО ПИЛОТА решава какво да прави по време на полет. Причината за катастрофата е ясна. Същата като предишните няколко.

    Коментиран от #39

  • 38 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    6 1 Отговор
    Паднали в банята...
  • 39 Буха ха

    11 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бараката":

    Клюката е че от земята са ги накарали да направят няколко ефектни маневри с които да шашнаъ чужденците.

    Коментиран от #47

  • 40 Никси

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ъхъ":

    точно , и как така избраха тази проклета дата и този ден , това е с някаква цел която я видяхме всички , че неможаха тренировъчните полети за празника да го бяха направили в друг предварителен ден , в место Петък 13-ти от стари хора знам че е кофти дата и всеки трябва да си има едно на ум какво да върши на този ден и да се предпазва , това съм го казавал и на мойте деца , внимавайте !!!.

    Коментиран от #42

  • 41 Ахъммм...!

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ъхъ":

    Намали филмите...!
  • 42 Диагностициращ!

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "Никси":

    Предразсъдъци, Сър!

    Коментиран от #44

  • 43 М3 голд

    9 1 Отговор
    Интересно! Имали сме и самолети - L39. И то с въоръжение! И с тях се прави Шоу! И се пращат двама най добри наши пилоти за рискови изпълнения в близост до земята и защо? За кефа на управляващите в кулата? От какъв зор? Що не 500 м по нагоре? Да знаете, там е заровено кучето. Но ще прехвърлят вината на пилотите. Те вече ги няма тук. Бог да ги прости!
  • 44 Никси

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Диагностициращ!":

    не са Предрасъдаци сър , а самата истина и факта е на лице !!!.
  • 45 Капитан падна ли ми

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Налудник":

    Явно съвестта им е гузна... И гледат много, да не излезне истината каква е...
  • 46 ЯНКО

    2 0 Отговор
    ИДИОТИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ В ТАЗ ПРОСТТА ФАЛШИВА УМРЕЛА ДЪРЖАВА
  • 47 Бараката

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Буха ха":

    Това добре, ама и теб да те накарат да направиш пет-шест салта и флик-флака като не можеш ще се опиташ ли, и кой ще е виновен като се изплющиш на земята или си счупиш някой крайник или врата. От 30г. работя с военни пилоти и за съжаление изводът е един, НЕКАДЪРНИЦИ с ОГРОМНО самочувствие. 99% от катастрофите с БГ пилоти са ГРЕШКИ(некадърност) на пилотите. А защо са некадърни е друга тема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове