15 Септември, 2024 10:34 9 059 36

Проф. Даниел Вълчев: Ролята на учителя днес не е да казва дължината на Нил

  • даниел вълчев-
  • училище-
  • образование

15 септември и 24 май са най-важните дати в българския календар, заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет

Проф. Даниел Вълчев: Ролята на учителя днес не е да казва дължината на Нил - 1
Снимка: bTV

15 септември, заедно с 24 май, са най-важните дати в българския календар.

Това заяви пред bTV Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той коментира предизвикателствата пред образованието днес.

„Това е връзката между тези, които ние сме били, и нашите деца. Спомняме си за учителите, как сме прекрачили училищния праг, звънецът как е звънял. После изпращаме своите деца“, каза Вълчев.

По думите му хората в цял свят очакват от училище две неща – да даде знания на децата и да продължи тяхното възпитание, което би трябвало да е започнало в семейството. Съвременните образователни системи, според него обаче са в криза и по двете линии.

„Преди 200 години е публикуван Рибния буквар и там пише какви животни са крокодилът и носорогът, днес този въпрос очевидно не стои, ролята на учителя се е променила и вместо да каже колко е дълга р. Нил, защото аз мога да го потърся и да разбера всичко, ролята е по-различна – да подреди знанията и да предизвика традиция на критично мислене у децата, за да могат те да различават кое е вярно и кое не“, каза Вълчев.

Другото очакване от учителите е да попълнят дефицитите на родителите. „Това е изключително голяма отговорност и някога е можело да бъде покрита. Фигурата на учителя е продължение на фигурата на родителя. За съжаление в момента самото българско семейство не е в особено добро здраве, ние сме разколебани какво да разрешим и какво не. Това се пренася върху учителя – ако едно дете не уважава родителите си, съседите и т.н., то няма да уважава и учителя“, добави Вълчев.

Според него едно време се е казвало, че трябва да учиш, за да станеш голям човек, но през последните 30 години обществото дава друг пример - сега трябва да си тарикат, за да успееш.

По една от най-актуалните теми в навечерието на новата учебна година – приетият през лятото закон за забрана на джендър пропагандата в училищата – Вълчев смята, че са важни два въпроса – можем ли да имаме различно мнение от Урсула фон дер Лайен и Демократическата партия на САЩ, а ако имаме, то различната сексуална ориентация за нас норма ли е или изключение. „За мен е по-скоро изключение“, каза Вълчев.

Въпреки това по думите му децата трябва да знаят, че различието трябва да се уважава и различните хора са също хора със същите права, със същия морален статус.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    37 2 Отговор
    Дръжте ги Неуки и Гладни, те ще свършат Унищожението вместо вас. Основен постулат на Римската империя! АХАХАХА
  • 2 Най-

    30 16 Отговор
    Най-важната дата е Трети март. Но Джендю пак мъти главите на младоците, истински Кириак Стефчов, все на умен се прави, но кънти на кухо.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 4 Отговор
    А какво стана със "седянката" ❓❓❓
  • 4 Гай Турий

    45 3 Отговор
    Ролята на учителя е да налее устойчиво в тиквичките наредени на чиновете да уважават род и родина, да уважават по-големите и всички околни от тях, да се държат възпитано на обществени места, да не трошат народно и общинско имущество и всякакво чуждо. Ако искат да трошат нещо, то нека бъде неговата собственост и чайника на раменете му, ако не сеща какво ще се случи. След като придобие личен опит и болка, белким поумнее и стане примерен гражданин на тая страна изпаднала в пълен васалитет заради продажните й управленци. Да четат записките на Раковски и Левски и разберт, че идва момент за ново освобождение на родината от чуждия империалистически гнет.

    Коментиран от #13

  • 5 Сандо

    44 6 Отговор
    И резултата от идиотските разсъждения на този евроатлантически либерал е образователна система,произвеждаща 50% функционално неграмотни деца.Които няма да знаят дължината на Нил,но ще се ориентират прекрасно в рекламните материали на търговските вериги.Унищожението на един народ и една държава започва от образованието на населението - това го знаят много добре тия,които създават Новия световен ред.И не само го знаят,а и го прилагат на практика.

    Коментиран от #19

  • 6 Факти

    36 9 Отговор
    Да , прав си - днес ролята на “учителите” е да промиват мозъците на подрастващите , за което получават много добро възнаграждение !
  • 7 Забелязъл

    28 9 Отговор
    Такива като тоя индивид трябва да бъдат застреляни на място без съд и присъда ........

    Коментиран от #32

  • 8 Минувач

    27 21 Отговор
    Вълчев е един от малкото останали умни, независимо-мислещи и адекватни лица, които се канят по медиите. ВИнаги е бил трезво мислещ относно западната пропаганда и насаждането на чужди ценности у нас, напълно различни от нас самите.

    Коментиран от #9

  • 9 Хан Крум

    16 7 Отговор

    До коментар #8 от "Минувач":

    То и ти като тоя джендър си минал на отсрещният тротоар. Ха ха ха. 🤣🤣🤣
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 И ти ли

    25 4 Отговор
    стана декан, царска калинке?
  • 12 Анджо

    8 1 Отговор
    Не казаха най важното. Той каза , че трябва да се внимава как поднасяш материала, защото той каза, че децата не трябва да го разбират, че трябва да опитат от всичко.
  • 13 Сдружението

    25 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гай Турий":

    Бих добавил - първи да отсее плявата от зърното , а не единствено да гледа как да напълни до горе собствения хамбар чрез делегиран бюджет за бройка. От там рязко тръгна всичко надолу към всякакво дъно и продължаваме да копаем.
  • 14 Гунчо

    18 4 Отговор
    Този политически назначенец явно има лоши спомени от учителя си по география или от някой египтянин, щом не ще и да чуе и за Нил.
  • 15 академик Делян ректор български

    2 6 Отговор
    Поздрави за първия учебен ден от патриарха на българската политика и прокуратура.
  • 16 Ддд

    37 3 Отговор
    Едно време учителите имаха авторитет. Сега са електорат, който гласува за който им вдигне заплатата. Системата произвежда функционално неграмотни, обаче тези от които зависи грамотността, получава 2000 лв. заплата. Ами да им въведат външно оценяване и да им плащат, според резултатите постигнати от учениците им. Стига сме плюли по децата. Дайте да погледнем и обучаващите ги. Семейството също разбира се. За МОН да не говорим. Но рибата се вмирисва от към главата, са казали мъдри хора. Сега ако искате започвайте с минусите. Хубав ден
  • 17 Агента

    20 3 Отговор
    на ДС от седянката. За какво му публикувате брътвежите на това ченге?!
  • 18 Сталин

    24 3 Отговор
    Абе какаванин ,учителите в България са това което им кажат от посолството.

    "Само глупак може да остави враговете да възпитават децата му"

    Малком Х
  • 19 Точно така

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Този соросоид е с огромен принос за дебилизацията на поколения българи! Вместо да си посипе главата на с пепел, акъл ще дава боклукът му с боклук!
  • 20 Сатана Z

    21 5 Отговор
    Добре го е казал г-н Вълчев,ама без 3ти Март нямаше да има нито 24 май ,нито 15 септември.
  • 21 Ех, мазник

    17 2 Отговор
    Си ти вълчев - беше и си остана! Един такъв кротък, възпитан, хлъзгав… Ама, как се става иначе министър и ректор, нали? Да уважаваме, викаш, различните, и те имали морален статут - и Хитлер, и Осама бен Ладен… Върти се и се кланяй наред!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПОСЛЕДНИЯ МОХИКАН

    4 15 Отговор
    УНИКАЛЕН, КАКТО ВИНАГИ Е ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ
  • 26 хххх

    12 2 Отговор
    А каква е ролята му, бе фашист смотан?
  • 27 Гост

    14 1 Отговор
    Абе тва с джендърската работа не го разбирам. За какво трябва да правят мъжките деца женски, а женските мъжки? То верно само тия дето имат желание, ама на едно дете колко му е да го излъжеш...
  • 28 Бай араб

    7 3 Отговор
    Даниел Вълчев Копейкин- професор
  • 29 ДАСКАЛ БОТЬО

    19 0 Отговор
    А УЧЕНИЦИТЕ ЗНАЯТ ЛИ КАКВО Е НИЛ И КЪДЕ СЕ НАМИРА А ГОСПОДИН ПРОФЕСОР
  • 30 Иванчо

    20 2 Отговор
    Тоя досадник и организатор на седенки с учителите няма спиране в ръсенето на простотии. На времето като беше министъ ще го запомним само с това, че се будалкаше с учителите, сега изведнъж му дошъл акъла - ти да видиш:). То и колегите му във факултета едва го траят, но наглеца от правителството на другаря цар спиране няма да досажда на всички с глупостите си.
  • 31 На Какво учи Ти Юристите БЕ?

    12 2 Отговор
    На Какво учи Ти Юристите БЕ?

    Ти Прошляк ли си или Б -- о -- к -- л -- у .-- к?

    Да не могат тези да свържат Два Закона от Български.ото Законодателство!

    Б -- о -- к -- л -- у .-- к ! Тякъв!
  • 32 Само отговарям

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Забелязъл":

    Те , такива като този са много , ама не сме народ ...
  • 33 Барабонков

    7 0 Отговор
    Абе "седенката", ако им беше учител, щеше да им каже колко е и ширината на р. Нил...
  • 34 Създава

    14 1 Отговор
    Неистинско впечатление на ерудит, но не иска диспут, диалог! Затваря седянката! Самовлюбен нарцис и кариерист до садизъм
  • 35 Учител по БЕЛ

    13 2 Отговор
    Докато българският учител е рецитатор, получаващ заплата, а не ПЕДАГОГ, българското образование ще върви към дъното. Надежда все още има, защото, дори с неистовите усилия на външните НПО за унищожаване на българската култура, българчетата са в пъти по-образовани от западните си връстници.
  • 36 В унисон с новите повели

    2 0 Отговор
    да казва колко пола и какви са, даже и да показва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове