17 Септември, 2024 06:05 2 245 45

Полк. Вилис Цуров: Защо е позволено провеждането на това авиошоу?

  • полковник вилис цуров-
  • граф игнатиево-
  • катастрофа

Нивото на подготовка не е отговаряло на това мероприятие, каза председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“

Полк. Вилис Цуров: Защо е позволено провеждането на това авиошоу? - 1
Снимка: Личен архив

Причините за катастрофата в авиобаза "Граф Игнатиево“ са комплексни. Разследващите органи трябва да огледат нещата от всички страни и да подходят обективно. Трябва да се разбере защо е позволено провеждането на това авиошоу при ниво на подготовка, която не отговаря на това мероприятие, и защо се изразходва този ресурс.

Това каза председателят на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ полковник Вилис Цуров пред "Фокус“.

Той отбеляза, че има много видеозаписи на авиокатастрофата и много предварителна информация. "Още повече че черната кутия е в добро състояние и може да даде данни за работата на летателния апарат“, допълни полковник Цуров.

Той посочи, че на кадри от видеоматериалите се виждат два бели кръга при падането на самолета. "Изказаха се и предположения, че те може би са се опитали да катапултират, но това е мое лично мнение“, допълни той.

Сред разследваните причини за катастрофата са грешка на летците, неизправност на техниката и в управлението. "Но доколкото видях, управлението се свежда само до управление от пункта за управление. Никой не взема предвид организационните проблеми преди това и никой не взема предвид реалното ниво на подготовка на летците за подобни упражнения“, посочи полковник Цуров.

По думите му след закриването на специалността "Щабни ВВС“, органите, които вече отговарят за организацията във ВВС, са инженери. "Те извършват своите анализи и своето управление по много различен начин и с други методи. Навремето щабните органи, които бяха подготвени само за това и завършваха съвместно с летците, поставяха на първо място човешкия фактор, а човешкият фактор е основната страна за изпълнението на всяка задача. Инженерният състав, който пое щабните длъжности от известно време насам, залага на грешки на пилотиране, на грешки на техниката, на други особености. Това, което е най-важно – дали летецът е починал преди полет, дали е направил цялата бойна подготовка, предполетната подготовка, предварителна подготовка за проверка на техниката, отпадат, тъй като за тях те са "несъществени“, защото те разсъждават от инженерна гледна точка“, обясни експертът.

Според полковник Вилис Цуров обвиненията към министъра на отбраната за организацията на авиошоуто са несъстоятелни. "Трябва да знаем, че когато се планира мероприятие в Българската армия, то започва отдолу нагоре и се съгласува на различни нива. Накрая, след като Съветът по отбрана реши, министърът го представя в парламента. Министърът не го е планирал, а просто го е представил в парламента, а парламентът е дал заключение да бъде проведено юни месец“, обясни той.

Полковник Цуров постави въпроса защо мероприятието се казва "20 години членство в НАТО и 35 години използване на самолет МиГ-29“. Друг въпрос, който трябва да бъде зададен според него, е защо датата съвпада с мероприятие, проведено в местността Паниците. "Оправданието е, че е имало планиран полет с президента и американски генерал, но каква е връзката с мероприятието?“, попита той.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    30 1 Отговор
    Шоуто си е, че даваме Жертви без Война бре!
  • 2 Ами...

    40 3 Отговор
    Е, защо? За да се подмажем на американците, да им покажем новата база, направена по техни стандарти,за да им е по- лесно да летят. Пък и нали, някой ден, ще имаме F 16. Платихме скъпо, с живота на две момчета.

    Коментиран от #7

  • 3 Дупничанин

    32 3 Отговор
    Аре не се праи на ударен с мокър парцал, много ясно е, че за да се излиже подкръстието на Натю!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За протокола

    33 4 Отговор
    Авиошоутата са разточителство, което не можем да си позволим. Ние сме с много ограничени ресурси и по отношение на техниката и на пилотите и на финансите като цяло.
    Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак.
  • 6 1001

    33 4 Отговор
    Още един специалист! Приказки без край.
  • 7 Лост

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ами...":

    Дюшеш им стана на атлантиците.Ако нямаше шоу щяха да питат , защо няма.А сега защо имало.
  • 8 Майстора

    25 2 Отговор
    Да пита Тагарев.
  • 9 Е как защо

    28 3 Отговор
    Да отбележим 20 години от приемането ни в НАТО. Приемете случилото се като предупреждение свише.
  • 10 Леля Гошо

    34 4 Отговор
    Защо? За да могат Тагарев и другите предатели "евроатлантици" да пдгъзуват на ОТАН
  • 11 Перо

    34 6 Отговор
    Това “35 г. използване на самолет МИГ-29” е добавено в последствие, след трагедията! И тоя измислен “Атлантик” с обща, чиновническа специалност, постъпил във ВВС заради бенефитите, а сега станал Атлантик, по подобни причини за облага говори глупости, че министъра нямал никаква отговорност, а точно той предлага, одобрява и организира мероприятието! Украинският агент Тагаренко е главния виновник за безумното решение за това авиошоу!
  • 12 ТозиПалячо

    27 2 Отговор
    От къде го изкопахте?! Вилис? ....та и Цуров.....
  • 13 Хохо Бохо

    20 4 Отговор
    Ми то дружката то атлантик Магарев го разпореди това шоу. Ся ма него ли му сипваш? И в чест на членството ни в нато. Значи и нато е замесено. Атлантическият комунистически щабен плъх да внимава с изказванията щото международно шоу не се разпорежда от командирите на ВВС, а от министъра
  • 14 по казаното става ясно едно

    15 3 Отговор
    че е отдавна изкукуригал
  • 15 Сега видите ли що не ви треват самолети

    7 2 Отговор
    Армия и така насетне
  • 16 СПОМЕНИ

    10 2 Отговор
    Тоя с това име сигурно доста са го тепали у училището у Дупница.
  • 17 Лют

    11 0 Отговор
    Защо летят пенсионирани пилоти.
    Щом е преценено ...че той трябва да се пенсионира защо се позволява да лети.
    Мир на праха им.
  • 18 жоро

    18 6 Отговор
    Атлантик от кариерата!
    Сега е модерно (и доходно) да си атлантик!
    За това трябва спешен закон за чуждите агенти!
    Много интересни неща ще изскочат за това кой и с каква цел финансира подобни организации!

    Коментиран от #21

  • 19 ха ха ха

    13 6 Отговор
    Тоз охлюФ има общо с авиацията толкова, колкото и магарето. В кабина на самолет никога не е влизал, обаче и той компетентно мнение дава. Барабар с тагаренковци, шаламановци и прочие.

    И да му обясня - в цял свят се отбелязват кръгли годишнини на самолети за дадените ввс. Това е мероприятие на съответната армия. Като дойде Ф-16, също ще се отбелязват една година, пет години и т.н.
  • 20 Защо ли

    13 15 Отговор
    Радев за пореден път се опитваше да си прави ПиАр и двама български летци загинаха заради това.

    НЯМА друга причина защо летци от бойната авиация се занимават с авиошоута.

    А защо се казва "35 години МиГ", ами защото на руския чорап цялата му кариера е минала на този самолет и иска да си чеше егото.

    Коментиран от #37

  • 21 Мдаа

    7 7 Отговор

    До коментар #18 от "жоро":

    "Много интересни неща ще изскочат за това кой и с каква цел финансира подобни организации!

    От Възраждане масово ще "изгорят", прав си.
  • 22 Джип Уилис

    5 3 Отговор
    И тоя се изказа
  • 23 Някой

    9 4 Отговор
    Като видях този къде членува, и се отказах да чета. Клуб "Атлантик". От там нататък ми бе ясно, че всичко ще е манипулация.
    А иначе, навсякъде по света се правят авиошоута. Особено за специални празници.
    Е, празника за годишнината ни от влизането на България в НАТО стана особено специален - даже и курбан направиха. Евроатлантиците, де.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    6 7 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Що да е Радев? Щото дрънкат центове да го обвиняваш? Не е ли Тагаренко? Кой е наредил да се прави авиошоу за 20 годишнината от членството в НАТО? Зао авиошоуто не е било планирано за българските празници на 6-ти и 22-ри септември? Щото Тагаренко не е българин.

    Коментиран от #27

  • 27 Истината

    11 6 Отговор

    До коментар #26 от "Някой":

    "Що да е Радев? "

    "Щото" той е тоя, който обикаля като цветарка навсякъде, където трябва да се "покаже" като бъдещия "силен" "лидер" (нали за това го готвят руските другаре - за българския Лукашенко).

    И "щото" до 2015 беше ШЕФ на ВВС, а след това е ГЛАВНОКОМАНДВАЩ, а в последните 4 години и управлява чрез служебните си правителства. Обаче той НИКОГА не носи отговорност, все "някой друг" бил "виновен".

    Коментиран от #28

  • 28 Някой

    5 5 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    Лъжи и инсунуации. Хубаво си се кръстил "Истината".
    Не зашита2вам Радев, ама през последните 4 години имаше 2 редовни правителства на ПП и 2 (за сега) служебни, в които Радев няма никаква власт.
    Готино е да се прехвърлят всички проблеми на някой, който ти е неудобен. Но обективната истина е по-различна.
    Да се спори с платена радоиоточка като теб е безсмислено. Няма намерението да си губя времето с такива като теб.
    Хората имат очи и мозък, и могат сами да преценят кое как е.

    Коментиран от #29

  • 29 Истината

    6 5 Отговор

    До коментар #28 от "Някой":

    "и 2 (за сега) служебни, в които Радев няма никаква власт. "

    Приказките за наивници - в кръчмата.

    НИКОЙ в държавата не е имал ПОВЕЧЕ власт от Радев по отношение на ставащото във ВВС.
  • 30 Дън Бай

    5 4 Отговор
    Този не е полковник, а пенсионер. И не е председател, а подлога.
  • 31 Р Г В

    4 0 Отговор
    Преди 51-52г един много добър пилот и командир на Авиобаза Ген. Жулев с изтребителя е бил на 80км. а не на 30км. от летището оператора на РЛС греши и р-л полети разпорежда снишаваме и при ниска облачност самолета се разби в" Бакъджиците " до гр Ямбол. Полк. Янчев пилот и командир авиобаза гр.Балчик летеше на гребена на вълните но при ситуация изхвърли допълнителната бака с гориво и успя да вдигне и приземи самолета въпреки стръмния бряг. В кабината на Миг 19 / Спарка / вземаше свой колега който да внимава за далекопроводите и летеше под тях. Може. би президента седеше на мястото на втория пилот за да насочва Американския. си колега и да копират полк. Янчев. Дерзайте господа .

    Коментиран от #33

  • 32 Джип Вилис

    7 1 Отговор
    Тая американска жипка го помня от ГЩ. През ден се мъкнеше в управлението ни да слухти и джуга я за командировка в чужбина ,я за мисия да пълни гушака.
  • 33 СВД

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Р Г В":

    Последните думи на Жулев, когато му казват да снижава са ,,Не е ли малко ра..." Няколко метра не достигат да мине над височината.
  • 34 Луд

    3 0 Отговор
    И аз това питам ЗАЩО. Мамин умник.
  • 35 Доротея

    1 0 Отговор
    Обдете му се:

    00359 889 28 4335
    00359 885 911 518
    0044 777 107 6550
  • 36 Читател

    3 0 Отговор
    Показателно име - Вилис. Владимир Илич Ленин Иосиф Сталин. Така са кръщавали децата си едно время върли комунисти. Вилис, Револа, Владлен и пр.
  • 37 Смешен си

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Защо ли":

    Това шоу е било организирано с решение на народното събрание! Ама ти,от къде ще знаеш!?!?! Опит за разсъждения, ама глупавото си е глупаво!

    Коментиран от #39

  • 38 Гуцан Пирончев

    3 0 Отговор
    Абе какъв е тоя Вилис Дуров?!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Деций

    5 1 Отговор
    Ами то чиче,от както сме Атлантици нивото на подготовка и материална обезпеченост на кота нула . Няма личен състав,няма техника,няма учебно тренировъчен процес ,или ако има то той е за протокола.Цялата Армия е с парадни функции,а сме в НАТО заради географското местоположение,и нищо повече.Геостратегически плацдарм,от който да ръгат мечката по задника.Същото е и с Румънците,но те са по големи кандидати да изгорят заради интереси които не са техни!Та армия няма отдавна!

    Коментиран от #44

  • 41 Ти да видиш експерти

    4 0 Отговор
    Всички червени цървули станаха евроатлантици
  • 42 Трътлю

    2 0 Отговор
    Работил съм ТЕЧ-а на Графа. Няма такава селяндурщина! Личен състав: фатмаци-простаци от пловдивските села. Тогава падаха, и продължават да падат.
  • 43 горски

    3 0 Отговор
    И този атлантик......
    Как ака всички атлантици с едно и също мнение.Сигурно са минавали на мозъчна терапия...
  • 44 Пунта Мара

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Деций":

    Прав си. ВВС от отдавна са албанска подводница на гребла - нищо не им е като хората. Стари бракми, няма части,всеки ремонт е с клизма,няма гориво и като краен резултат летцити не летят и на 1/10 от това дето е било при Джуров. Скоро ще ги хване страх и да изкарват танкове и гаубици на парад щото ще се осакатят. Пълна Пунта Мара.
  • 45 Абе момче Цура какво то и да означава

    2 0 Отговор
    Тея пенсии на военните трябва да се спират и твоята също хрантутнико
    Пишман полковник Абе никните като гъби
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове