17 Септември, 2024 10:36 2 480 36

Геновева Петрова: Основното ядро от привърженици на ДПС остават в голяма степен в подкрепа на фракцията около Доган

  • геновева петрова-
  • привърженици-
  • дпс-
  • подкрепа-
  • фракция-
  • ахмед доган

Според социолога от "Алфа Рисърч" във фракцията около Делян Пеевски няма толкова силни авторитети, зад които да застанат избирателите, ако те трябва да направят своя избор спонтанно 

Геновева Петрова: Основното ядро от привърженици на ДПС остават в голяма степен в подкрепа на фракцията около Доган - 1
Снимка: БГНЕС

"Политическата криза след всички повече или по-малко екзотични решения, чрез които се опитахме да излезем от нея, може да намери своето решение, ако преди изборите политическите сили честно и почтено заявят пред своите избиратели с кого биха влезли в управление. Но не тези завоалирани формули от рода на - да намерим равноотдалечения и независим от всички премиер".

Това мнение изказа пред БНР Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

"В поведението и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ в последните дни - макар да се поддава плахо ръка за търсене на взаимодействие едни с други, не виждам разлика от досегашното им поведение. Просто те обличат досегашното си поведение и с такива послания, именно защото си дават сметка, че обществото очаква да чуе какво ще правят след изборите. Нямаме основание да смятаме, че след този вот кризата ще намери своето решение и респективно това биха били последните за сравнително дълъг период избори".
Според нея тази кампания ще бъде по-особена за всички поради острите конфронтации и до степен на "кървави войни" в рамките на някои формации. Още повече, че на всеки следващи избори интересът на хората намалява, добави тя. По думите ѝ прогнозирането на изборните резултати става все по-трудно:

"Основната нагласа е т.нар. свободен вот, хората, които самостоятелно, автентично решават кого да подкрепят, все по-малко участват в изборите и се интересуват от тях. А все повече резултатите от изборите са резултат от някаква форма на несвободен вот".

Симпатизантите на ДПС - тези, които десетилетия го подкрепят, са затворена общност и рядко споделят публично нещата, които преживяват, и начина, по който се чувстват, отбеляза социологът в предаването "Преди всички".

По думите ѝ основното ядро от дългогодишни привърженици на Движението остават в голяма степен в подкрепа на фракцията около Ахмед Доган поради авторитета, който той е изградил в годините.

"Независимо по какъв начин се явяват отделните фракции, които претендират да представляват тази група избиратели, те много силно разчитат на собствените си вътрешни авторитети".

Според нея във фракцията около Делян Пеевски няма толкова силни авторитети, зад които да застанат тези избиратели, ако те трябва да направят своя избор спонтанно.

"Крилото около Пеевски успява да демонстрира силни позиции сред апарата на ДПС, сред част от структурите и сред институциите, които имат позицията да вземат решения по отношение на това кой ще носи марката "ДПС" на тези избори".

В момента ако можем да очакваме начин, по който да се отрази на избирателите на ДПС, то е голяма част от тях, доколкото имат възможност да решават самостоятелно, да не отидат да гласуват и да не подкрепят нито една от фракциите, които претендират за техните гласове, коментира Геновева Петрова.

Според нея разклащането на позициите на ДПС в някои райони отваря възможност за представителите на други партии да подобрят своите позиции. Избирателите на ДПС няма да променят подкрепата си, но част от тях няма да отидат да гласуват, обясни тя.

"Много е важно да се проследи как се развиват нагласите на хората в тези части на страната, защото от там наистина години наред представителството в НС е било само в посока на ДПС. Що се отнася до алтернативните движения на ДПС, създадени около бивши техни фигури - вече сме видели избори, в които те са се опитвали да участват и да разбият позициите на ДПС в тези места - виждаме, че в национален вот до момента това се е оказвало неуспешно поради силното влияние на авторитетите на ДПС сред тях. Взрив в самото Движение не сме наблюдавали, то е успявало да запази доминиращото си положение сред тези симпатизанти. Сега за първи път ще бъдем свидетели на ситуация, в която ДПС не остава монолитно и оттук нататък допускам, че това при всички положения ще се отрази негативно на резултатите, които регистрират в тези райони".

Социологът прогнозира, че резултатът няма да е толкова безпроблемно извоюван. Тя допуска, че е възможно оттегляне на симпатизанти от която и да е от фракциите.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дпс тюркмали

    29 10 Отговор
    Да заличим Шишистан и изчегъркаме корупциятя

    Коментиран от #6, #17

  • 2 Българин

    22 12 Отговор
    Това го знаем. Нали има култ към личността му? Пък и привържениците на Доган не са известни със своето образование, така че той лесно може да ги кара да гласуват за него.
  • 3 сиренето си е с пари

    10 5 Отговор
    а без пари що да го подкрепят . явно има някакви парипотоци . и в другите партии явно е скрито на 40 процента . мерцедеси , костюми , слуги . имения - сарай и дворци .
  • 4 "Алфа Рисърч" дали не са

    14 4 Отговор
    от другата фракция дето стои зад Доги и е против Пеевски? О, парице, о, всесилная царице!

    Коментиран от #34

  • 5 Алфа касичка

    15 3 Отговор
    Кой плаща той обира гласовете от " статистика"
  • 6 Мадлен

    13 16 Отговор

    До коментар #1 от "Дпс тюркмали":

    Шиши е новия дякон това което продажните ни политици за за 30 год не успяха да направят той направи за няколко дена.Голяма е и ролята му за залавянето на рекордното количество злато 125кг. на кап Андреево ,всички знаем на кого е чудно е че повечето медии изобщо не споменават за него.

    Коментиран от #14

  • 7 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Местан Къде е, щото Уби дете при Катастрофа де. Нема го а! Натам си вадете сметката за квото и да е. Или да питам къде е Октай Енимехмедов а. Когато Логиката не се връзва със Пропорцията Порция!
  • 8 Истината

    10 11 Отговор
    "Ахмед Доган е зависим към алкохола. Случвало се е да се напива толкова, че да пада под масата, закача сервитьорките. Не е тайна, че е посягал сексуално на жените на депутати и кметове от ДПС, има и такива, които лично си водят съпругите при него“, взривява ГюнерТахир.
  • 9 Спутник

    21 3 Отговор
    Съвсем естествено е турците в България да подкрепят Доган. В другите партии колко турци са на избираеми места, един - двама. Що се отнася до Пеевски, той за сега ще сложи турци и мохамедани в листите си, за да може да се легитимира с партия. После ще им бие шута и ще разчита на корпоративен вот. Този филм сме го гледали.
  • 10 то иде от последната година

    3 0 Отговор
    5 ката бойчо - алексей - кирил - нинова - итн правиха сглобки и кабинети , а други гледаха . сега 2-3 от предните отвисоко гледат други 5-6 . демек има клика . герберите са малко по встрани от пп щото лена е лоша .
  • 11 Буха ха

    11 0 Отговор
    Авторитети срещу пари, да видим кой кого ще надцака
  • 12 Ерсте банк

    6 4 Отговор
    Това е вярно, защото срещу Доган нямаше силна съпротива и му позволиха да го играе парламентьор и посредник между Анкара и София. Трябваше още в началото да припомнят колко съдби лично той е прекършил с доноси относно техните планове или възгледи.

    Човекът е приел да сътрудничи на комунистическите служби, да праща в затвора етнически турци и въобще мюсюлмани с доноси, където трябва и накрая го пуснаха да представлява турския етнос и помаците!

    Чел съм за противници на Доган в Турция, които обаче нямат възможностите да повдигнат въпроса, а и позициите в обществото, за да го покажат в действителност какъвто е - един предател и двуличен бивш агент на ДС, а може би и МИТ (турското разузнаване).
  • 13 Гост

    5 8 Отговор
    Това провокация ли е или истинско мнения? Защо карате хората, които никога не са симпатизирали на ДПС на инат да гласуват за Пеевски, само за да се махне Доган.
  • 14 Ерсте банк

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "Мадлен":

    Пеевски е голям в това отношение, че успя за първи път от 33 години насам, да разбие ДПС. С тази постъпка той отвори редиците на ДПС към възможността партията да се реформира, да престане да бъде тясно етническа и да бъде приета като нормална българска партия.

    Въпросът е, че при това положение мюсюлманите се чувстват прецакани, защото българите може да не сме расисти, но турците и ромите са. Именно затова са и капсулирани, тъй като ако не са в непрекъснато враждебно състояние, те ще престанат да бъдат различни.
  • 15 Няма край ....тази гавра..

    15 1 Отговор
    Българските институции, Съд, Прокуратура, ГЛАВЧЕВ, работят активно за създаване на втора политеска ПЛАТЕНА ЕТНИЧЕСКА Партия на ромите и престъпниците, с водач Дел.Пеевски.
  • 16 Вихър

    7 7 Отговор
    ДПС Доган са ДС
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ако техните избирателите знаят

    7 2 Отговор
    Ако техните избирателите знаят К:еак ги Обират! Никога няма да гласуват за тях!

    Освен ако са Мазохисти!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мхм

    4 3 Отговор
    Ама са слабоумни и ще объркат номерчето като гласуват
  • 21 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    10 0 Отговор
    Не знам кои са „личностите при Доган, но парите определено са при Дебелян...
  • 22 Моряка

    4 1 Отговор
    Добро намерение, ама как ще щурмувате,моля?Със случайно падаща керемида,самосвал,,оплюване по медиите?Може би ще поканите онези симпатични момчета,Баширов и Петров?
  • 23 Вервайте ми!

    7 4 Отговор
    ДПС и ГЕРБ краците си имат основно ядро крадци и религиозни утрепки!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 така е

    10 2 Отговор
    Тези избори ни струват 120 милиона лева. Колко линейки можеше да се купят с тези пари?
    ИЗЛЕЗТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ, за да пресечем този порочен кръг.
  • 26 така е

    6 8 Отговор
    След като Вълка отказа да даде пари на Доган и да влиза изобщо в политиката, Ахмед Доган изобщо ще участва ли в изборите?
  • 27 Читател

    6 0 Отговор
    Фракция ми звучи като набеден журналист?! Все едно и също толкова години?
  • 28 Толкова

    4 3 Отговор
    Им е акъла, рая, използвана от върхушката
  • 29 Перо

    3 4 Отговор
    Властниците в ДПС с доходи от обществени поръчки и търговия с влияние са с Пеевски, турските националисти и работници, дантел марка, в керпично-каменните къщурки и работници ще гласуват за Доган, но бързо ще се предопределят към Пеевски, като видят, че при Доган, всичко е на гол тумбак, чифте пищови, няма и помощи за дърва. Даже в Турция Доган е низвергнат!
  • 30 Друго мнение

    3 1 Отговор
    ВАС трябваше да потвърди, поради противоречията заличаване на ДПС от коалициите им. Така щеше народа от техни избиратели да покаже, за кого ще гласува. Това не е равен старт! Пеевски е с една дължина напред.
  • 31 ДПС=ОПГ

    3 0 Отговор
    Организирана престъпна група!

    Която е изградена от бивши, настоящи и бъдещи престъпници...

    ОПГ защитена от всички институции на държавата!

    Над закона...

    Държава в държавата!

    ДПС е една монета с две страни, два облика и една и съща същност...

    Разделяй и владей!

    Контрол чрез зависимости...

    Битката между двете ДПС е кой ще ограбва напълно овладяната държава изтърбушена от престъпници представящи се за патриоти.

    Като разберете кои седи в основата на създаването на ДПС ще разберете защо скоро няма ги има нито създателите, нито техните създания.

    И КГБ и ДПС скоро ще изчезнат...

    Всяка приказка си има начало и край!
    Края на приказката в която големи "патриоти" ограбват цялата държава , оглозват я до кокал дойде...

    Много "патриоти" поживели си прекрасно на гърба на народите и етносите си в продължение на десетилетия сега ще завършат дните си в затвора...

    Все някога маските на сцената падат и на нея остават криминални, политически и икономически престъпници, хора на службите които са се облагодетелствали на гърба на цели народи, нации и етноси.

    Безжалостно са ги ограбвали, манипулирали и шантажирали в продължение на десетилетия!

    Сам каквото си направиш и Господ не може да ти го причини...

    Гласуването за бивши, настоящи и бъдещи престъпници ги легитимира!

    По делата ще ги познаете...

    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
  • 32 Европеец

    0 0 Отговор
    Не се знае какво ще стане като Държавното Предприятие развърже кесията
  • 33 Бай араб

    2 0 Отговор
    Сега всички ще изпълзят от някъде и ще обясняват ситуацията с ДПС надълго и нашироко.Къде бяхте 30 години до сега да обясните как Доган точи държавата и как вкарва в страната гласоподаватели трайно заселени в Турция, къде бяхте разбирковци ? Продажни журналисти също
  • 34 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от ""Алфа Рисърч" дали не са":

    Не! Финансирана е от НПО.
  • 35 Възродител.

    2 0 Отговор
    ДПС се разпадна и повече никога не трябва да се допускат етнически партии във власта.
  • 36 Нещата са прости .

    2 0 Отговор
    Политиците са тези които разделят България и българския народ на етнически признак !

    В полза на джоба си ! $$$$$

    Ако всички партии бяха приели хората от малцинствата в редиците си нямаше да има етническа партия !
    Всяко едно малцинство и етнос имат право на шанс да успеят на този Свят .
    Етническото разделение е от полза само на обезумелите от алчност политици !
    Хората от всички етноси трябва да бъдат представени в партиите .
    Етническите партии трябва да бъдат забранени със закон .
    В България етническо напрежение няма !
    Единствените които изкуствено го създават са обезумелите от алчност политици .
    Политиците трябва да служат на народа ,а не обратното !
    Когато политиците изпълняват народната воля държавата прогресира .
    Всички партии забравиха хората за това сега хората на изборите ще забравят партиите!
    Национализма е последната струна на популистите....
    Не се поддавайте на внушенията на политиците ,те мислят единствено и само за себе си .
    България е толерантна страна към всички етноси !
    Етническото разделение се използва единствено от враговете на България .
    Българският народ е преживял безброй изпитания през вековете .
    Само толерантността към всички малцинства може да запази мира .
    Без МИР няма ЩАСТИЕ на този Свят
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол