18 Септември, 2024 07:14 1 009 29

Община Бяла Слатина ще брои безстопанствените кучета

  • община-
  • бяла слатина-
  • брои-
  • безстопанствени кучета

Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и горите до кметовете и се извършва веднъж на две години

Община Бяла Слатина ще брои безстопанствените кучета - 1
Снимка: БГНЕС

Със заповед на кмета на община Бяла Слатина инж. Иво Цветков са определени отговорници и срокове за преброяване на безстопанствените кучета, става известно от интернет страницата на администрацията. В документа е записано, че процесът ще продължи до 30 септември.

Това предаде БТА.

Двама експерти от администрацията ще отговарят за преброяването в Бяла Слатина, а в населените места грижа ще имат кметовете на кметства, казва кметът на общината в административния акт.

Всяка община, в периода март – юни или септември – ноември, следва да организира преброяване на безстопанствените кучета и в срок до 20 дни след приключване на процеса да състави протокол, се казва в писмо на заместник-министъра на земеделието, изпратено през месец януари до Националното сдружение на общините в Република България. Преброяването започва с уведомление от министъра на земеделието, храните и горите до кметовете и се извършва веднъж на две години, се посочва в Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България.

Според отчета за изпълнение на програмата за 2023-та година в цялата област Враца са "обработени" и върнати по местата им 681 кучета, а осиновяванията са тридесет и едно. Двеста двадесет и едно са регистрираните домашни кучета за годината в областта, а в Интегрираната информационната система на Българската агенция по безопасност на храните – ВетИС, са записани 1272 животни по регистрация на домуване във Врачанско.

Съгласно националния отчет всички десет общини разполагат с Програми за овладяване на кучешката популация и за миналата година са изразходени общо 158 486 лв. за тяхното изпълнение.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    Едно време имаше един филм
    "Преброяване на дивите зайци" ❗
    Беше комедия, това вече е пародия❗

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Територия

    19 1 Отговор
    35 г демокрация, 35 г бездомни кучета! И сега как ще ги броите? Защо? Бройте ги докато ги карате към приюта. Пак пари ще крадете, както винаги де
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Доберман

    15 0 Отговор
    Певицата Диона ще я преброят ли?
  • 7 Кодка

    3 6 Отговор
    Бас държа, че след като ги преброят, от общината ще хвърлят отрова. В съседната циганско гето Червен бряг именно така действа общинското ръководство спрямо бездомните котки и кучета вече няколко пъти. Викахме телевизии, никой не еbава да дойде и да отрази какво правят!

    Коментиран от #12

  • 8 И правильно правят

    3 2 Отговор
    Като за нищо другой не ставят ще болят кучета и котки
  • 9 Повече

    2 0 Отговор
    от хората !
  • 10 Да пост 8

    1 0 Отговор
    Чети броят
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кодка

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Кодка":

    Котки се тръшкат в екстаз и хвърлят пяна... също като на "пяна партито" на кмета (местните знаят какво е това), пред очите на невръстни дечица, на центъра на Червен бряг, пред сградата на общината.
    Топят хляб в автомобилни "консумативи" и хвърлят на животните, ръчичките им да изсъхнат на тях и на внучетата им!

    Коментиран от #14

  • 13 честен ционист

    4 0 Отговор
    Кмет многомандатник инженер брои бездомни песове за пари - България в ЕС 21 век.
  • 14 Кодка

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Кодка":

    Очевидно плешивият гербаджийски кмет с прякор Чушката от село Реселец със средното образование си мисли, че хората са неми и сляпи, с някакви ментални проблеми, а той е по-умен от животните и по-хитър от природата. Нищо не е забравено и нищо не е простено! Вие всичките тарикати ще направите пътека до съда, да си знаете.
  • 15 СЛОНА

    4 1 Отговор
    БРОЙТЕ ЛИЦАТА ДЕТО ПЛАЩАТ ЗА ДА ИМА БЕЗСТОПАНСТВЕНИ ЧЕТРИНОГИ,
    ЧЕ Е ПУБЛИЧНА ТАЙНА ,ЧЕ ИМАШ ЧЕТРИНОГО В КЪЩИ И ТИ ПЛАЩАТ ЗА ТОВА !!!...
  • 16 Хммм

    10 0 Отговор
    Евтаназия на бездомнте кучета или защитниците им да ги приберат в къщите/апартаментите си.
  • 17 Питане

    4 0 Отговор
    А дивите зайци кога ?

    Коментиран от #19

  • 18 Д-р Хаус

    4 0 Отговор
    И само ще ги брои ли? Що за безсмислено занимание? После се чудим защо някои хора им писва и почват да ги тровят. Ако институциите ги прибират в приюти това нямаше да се случва
  • 19 СЛОНА

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Питане":

    Да питам. ДИВИТЕ ЗАЙЦИ ТОВА ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ЛИ СА....

    Коментиран от #25

  • 20 Милениум

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    и то тотална пародия
  • 21 Гунчо

    2 0 Отговор
    Преброяване и пращане в Костинброд.
  • 22 Хан Ауспух

    3 1 Отговор
    уличните псета трябва да бъдат прибрани в приют и са 1 месец ако не и намерят стопани да и теглят ножа!
  • 23 УдоМача

    2 0 Отговор
    И? На салам ли ще ги правят?
  • 24 А едно време

    2 0 Отговор
    брояхме зайци
  • 25 Питане

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "СЛОНА":

    По-честни, по-некорумпирани, по-непродажни от Бг политици в цял свят няма, дори и с лупа да търсиш !
    Имаше един филм дето брояха дивите зайци. Иронията ми бе за безсмислието и липсата на реални резултати.
  • 26 Злогош

    3 0 Отговор
    При бай Тошо това беше задължение на ловните дружинки , отстрелваха всяко бездомни куче на улицата и невързано в двора - после дойдоха виетнамците .
  • 27 TV Бобов дол

    2 0 Отговор
    В нашия град е направо епидемия от гълъби, цигани от кол и въже и бездомни кучета (вторите кметицата си ги отглежда като избиратели а за писледните не и пука).
    Аз съм виждал кучета с марки на ушите , тоест кастрирани а на мъжките им висят топките . Питал съм се това чудо на природата ли е или прибрани едни пари за несвършена работа !
  • 28 В Бяла слатина

    2 0 Отговор
    останал ли е някой, който да е ходил на училище?
  • 29 гост

    1 0 Отговор
    Най-тъжно е, че за животни се намират пари и се говори като за апокалипсис, но когато стане на въпрос за хора няма пари и средствата са ограничени. Да не се окаже,че едно куче е преброено няколко пъти заради определена сума за обрижването му? Да Тома неверни съм, но обикновенно така се случва. Държавата не опряла до данъка който се плаща ако имаш куче, но такъв е закона. Няма как само да искаме без да си плащаме.Някой трябва да започне да спазва законите и както казваме да повлече крак за да има промяна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове