18 Септември, 2024 16:36 1 934 15

Д-р Стойчо Кацаров: Поставянето на вендинг машини за лекарства не трябва да е ангажимент на държавата

  • стойчо кацаров-
  • вендинг машини-
  • лекарства-
  • държава-
  • ангажимент

Някои от опасенията на фармацевтите имат своите основания и трябва да бъдат взети предвид, когато се обсъжда законопроектът, но това е техническият прогрес, който не можем да спрем, а и не трябва да спираме, коментира бившият здравен министър

Д-р Стойчо Кацаров: Поставянето на вендинг машини за лекарства не трябва да е ангажимент на държавата - 1
Снимка: БГНЕС

Поставянето на вендинг машини за лекарства трябва да е резултат на свободна стопанска инициатива, не трябва да е ангажимент на държавата. Това мнение изказа пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Център за защита на правата в здравеопазването.

Той беше категоричен, че някои от опасенията на фармацевтите "имат своите основания и трябва да бъдат взети предвид, когато се обсъжда законопроектът, но това е техническият прогрес, който не можем да спрем, а и не трябва да спираме.
По думите му поставянето на вендинг машини за лекарства ще създаде удобство за хората:

"Има роботизирани машини, които могат да отпуснат лекарства, включително и по лекарско предписание, можеш чрез тях да осъществиш онлайн връзка с фармацевт в момента на купуване на лекарство, те могат да установят по безспорен начин дали това си ти, който купува лекарството, могат да обслужват и електронни рецепти. Това са стъпки на техническия прогрес".

Няма абсолютен аргумент да бъде забранено поставянето на такъв тип машини, подчерта той.

Според д-р Кацаров не би трябвало само в малки населени места да бъдат поставяни такива машини.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    11 2 Отговор
    Местя го за БГ стадото дето оди за гъби когато требе !
  • 2 Дупничанин

    15 6 Отговор
    Квото и да каже тоя, не му вярвайте! Още помним ПЛАНдемията, льольо!
  • 3 Уса

    7 2 Отговор
    В сащ няма вендинг машини за лекарства,защото са обречени на фалит.Аман от перачи
  • 4 Вервайте ми!

    10 2 Отговор
    Трябва да има във всяко село и по улиците на градовете!

    Коментиран от #8

  • 5 Трябва веднага да се поставят!

    17 3 Отговор
    Бялата мафия веднага скочи, намалява им лапачката и краденето!
  • 6 ТаУмВзе

    7 7 Отговор
    Кви вендинг машини за лекарсвтва бре Картоф, нали ще ги откъртят за Норматив! Оставям, че пенсионерите едвам със телефон се оправят.
  • 7 Конспиратор

    8 9 Отговор
    Лекарства трябва да ги предлага фармацефт, а не машина за кафе
  • 8 Северозападнал

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вервайте ми!":

    При нас "хаитяните" потрошиха банкоматите,какво остава за машина за лекарства.Един път в седмицата микробус с лекарства обикаля по селата,но каквото търсиш все го нямат.Нищо не става с тия политици и неработеща полиция

    Коментиран от #12

  • 9 Северозападнал

    4 3 Отговор
    И кой ще ги зарежда редовно и на време?Това не ви е машина.В момента в който някой търси аспирин и е свършил ще я потроши за какво му е като не върши работа
  • 10 право на достъп

    5 6 Отговор
    Непълнолетните си купуват без проблем алкохол и цигари, сега ще могат спокойно да си предпишат и лечение.
  • 11 Това все пак е Здравеопазване!

    5 0 Отговор
    Това все пак е Здравеопазване! И то трябва да се регулира по някакъв Начиин!

    Не продава Сирене и Кашкавал!
  • 12 Какво са виновни

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Северозападнал":

    политиците, като българите трошат банкомати и машини. Би трябвало да има мобилни аптеки, които по график да обикалят селата. Но това трябва да е частна инициатива.
  • 13 Тома

    4 0 Отговор
    Стойчо то държавата няма нищо общо с тези машини ами мафията в държавата и текат лигите за кинтите от тях
  • 14 #идиоти вън

    0 1 Отговор
    Ако държавата няма ангажименти към здравето на хората, то такива като тебе ще уморат българите за да предадат територията на желаещите!
  • 15 Анонимен

    1 0 Отговор
    Във всеки хранителен магазин в Англия се продават всички лекарства, които не се изписват с рецепта. Всички!!! Във всяка бензиностанция, от най малкия до най големия магазин. Защо не се продават в България в хранителните магазини, какъв е проблема. Да не би в Англия да са по умни. Щяло било дете да купи и бля, бля,бля. Тук да не би да няма деца.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол