22 Септември, 2024 19:24 777 29

Иван Кръстев: Мисълта за правителство с легитимно мнозинство започва да изглежда като чудо

  • иван кръстев-
  • политика

Преди пет години днешната ситуация щеше да изглежда като абсурд

Иван Кръстев: Мисълта за правителство с легитимно мнозинство започва да изглежда като чудо - 1
Снимка: bTV

„Ако преди пет години някой ни беше казал, че за три години шест пъти ще се явяваме на избори, четири пъти въобще няма да изберем правителство, а два пъти то няма да просъществува повече от година – това щеше да изглежда като абсурд“, коментира политологът Иван Кръстев пред bTV.

„Вече идеята, че може да има правителство с легитимно мнозинство започва да изглежда като чудо. Това ми се вижда като особено опасно – че свикваш с всичко, което се случва“, каза още той.

По думите му това, което наблюдаваме в България, започва да се наблюдава и в други страни в ЕС и даде пример с Франция.

„Появява се едно общество, в което 70% от хората гледат на собствената си политика като зрители“, коментира политологът.

„Проблемът с фрагментацията е, че има голямо раздробяване на политическото пространство – 6-7 партии. Обикновено те са обещали на своите избиратели не какво ще направят, а какво няма да направят. Изведнъж се очаква, че за другите гласуването започва да губи смисъл“, каза още Иван Кръстев.

Иван Кръстев е политолог, основател и председател на Център за либерални стратегии, както и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена. Книгите му са преведени на над 20 езика, а негови коментари и анализи се публикуват от издания като "Файненшъл таймс" и "Ню Йорк Таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каквото и правителство

    22 0 Отговор
    да изберат или назначат ще е нелегитимно при тази ниска избирателна активност.
  • 3 Хахо

    33 2 Отговор
    Кривоустия грантополучател е специалист в "правилни" политически анализи и ервоатлантически празни приказки

    Коментиран от #8, #12, #19, #20

  • 4 ТаУмВзе

    15 1 Отговор
    Фактически на Галя от посолството не й трябва Правителство Изобще! Крадлив Слугинаж във насипна форма си е Перфе за връткане и тва си е. Разделяй и Владей!
  • 5 Боруна Лом

    12 0 Отговор
    АБЕ КР ,КОЛКО ЗОБ ТИ ДАДЕ ОБОРА?
  • 6 ГЕРБ=ДПС=БСП

    4 4 Отговор
    Котано в началото на прехода дълги години управляваха БСП+ДПС, никой не се сещате са пита сали са легитимни оли не са. За правителството на Любен Беров и Пламен Орещарски никой не се сещате да пита дали са легитимни.

    Експертите от ТВ се сетиха да питат дали са легитимно единствено правителствата с участие на ПП.

    Утре като ГЕРБ+ДПС-ново начало рочнатпда управляват, пак никой няма да пита легитимно липса та власт шли велигитимно.

    Къде в Конституцията пише? Къде в закона? Че за да управлява едно правителства трябва са е легитимно. В кой закон пише, кой парламент,кое правителство е легитимно и кое не е легитимно.

    Ние право държа ли сме, в която върховенството е на закона. Или сме държава ТВ Сульо и Пульо провъзгласил се за върховен легитимен върховен съдник.
  • 7 Кьорчоооо....

    7 1 Отговор
    Оди да близкаш на шорошчету то пките
  • 8 Червената шапчица

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахо":

    Точно това мислех да напиша и аз.... - Кривоустия грантополучател е специалист в "правилни" политически анализи и ервоатлантически празни приказки
  • 9 Лост

    1 0 Отговор
    Не само са обещали какво няма да направят,ами после правят това което нямало да направят.
  • 10 С ТАКВИЗИ ПОЛИТИДЬОТИ

    7 1 Отговор
    КАТО КРЪСТЕФ НА БЪЛГАРИЯ И Е СПУКАНА РАБОТАТА !
  • 11 РКИ

    6 0 Отговор
    Иванчо от село Луковит, обясни ми що е то "легитимно мнозинство".
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А аз да се обърна към господин водещия

    5 0 Отговор
    Светослав Иванов.
    Здравейте господин Иванов.
    Моето уважение към вас И вашето предаване но то започва да копае дъното. Още началото на годината ви го подсказах но ви е явно не разбирате че с насочване какво трябва да отговорят вашите гости няма да постигнете нищо освен да отблъснете вашите зрители.
    Ако не можете повече просто напуснете екрана и не се опитвайте да вмените невярна или провокативна дезинформация в и без това замъглените мозъци на голяма част от нашето общество.
    С уважение Светослав ваш адаш.
  • 14 Червената шапчица

    9 1 Отговор
    Днес Гого Папионката вика по телевизора, че ние сме избрали своята зависимост от Европейския съюз и това било хубава зависимост.
    Демек, независими сме от Русия.
    Тъй, тъй - преди години татко му бе избрал зависимостта чрез Политбюро, чийто архитект беше, от Съветския съюз и му беше добре, както и на малкия Гоге.
    Сега пак незамисимо зависим е голям Гого, но от Европейския съюз.
    Все си е лапачка, ма, барем баща му умееше нещо да работи.
  • 15 Помак

    5 0 Отговор
    Кръстев ,няшто си загубил престава штот имаш много пари и пазаруваш за хиляда лева храна и питиета от веригите...Броико и Ено прасе ште направят правителство ...на всяка цена ...пари трябват бате ..штото свършват ..луксозния живот изисква много дорали.
  • 16 Бесен-_ Язовец

    9 0 Отговор
    Кривото око Кръстев е главния соросоид в България. Кривото око разпределя дажбите на НПО в България

    Коментиран от #22

  • 17 Чекмеджан ефенди

    5 0 Отговор
    Тоя национален предател защо го показвате ?
  • 18 Бай той Толстой

    5 0 Отговор
    Този демократичен отпадък изобщо защо ни го показвате?🤗
  • 19 БЕЗ МАЙТАП

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахо":

    Коментар на електорат не на гражданин имащ право на глас който знае защо и за кой да гласува.
  • 20 Ъхъ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахо":

    Тебе гледа, Сорос вижда! Чист и неподправен, 100 процентов ЧУЖДЕСТРАНЕН АГЕНТ ! Искрено мрази родината си.
  • 21 Проблемът е...

    3 0 Отговор
    ...че политиците пет пари не дават за хората и 75% от Българите най-после узряха и пет пари вече не дават за политиците! Тази тенденция НЯМА да се промени. Лек съвет: ако един парламент не върви, то не сменяш сградата, какъо нашите политици направиха, сменяш партиите и политиците с нови и неопетнени!
  • 22 Бау бау

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен-_ Язовец":

    Оздравя ли?
  • 23 За да припомним

    3 0 Отговор
    За да ти припомним , че Кръстев е син на член на ЦК на БКП отговарящ за идеологията.
  • 24 ежко

    3 0 Отговор
    Политолог ли?Брей!Политиката кога стана наука бе?Платено мекере,е, не политолог!Да се чудиш как сме живели преди без тази ценна професия!
  • 25 Милене

    1 0 Отговор
    , что трое бе, амсалак? Кривич ли защитаваш?
  • 26 много умно

    1 0 Отговор
    Точно в Деня на независимостта да ни покажат един продажник, който да ръси обилно акъл от екрана, е доста извратено. Поне днес можехме да си повярваме, че за малко сме държава, която може да взема решения сама. Можеше за един ден да забравим за сороските стипендианти, които като гладни кучета обикалят и изяждат всяко чувство за чест и достойство, което се мерне пред очите им. Можеше, но ц.р.у не може да допусне това.
  • 27 Меркуцио

    2 0 Отговор
    Е, да си го кажем правичката - и Иван Кръстев даде всичко от себе си за тая каша, боза или тиня, в която ни набутаха либерал-глобалистите, които му плащат заплатата.....във Виена!
  • 28 глупости на търкалета

    0 0 Отговор
    Смисъла на демокрацията е в това, в НС да се срещнат представители на различни прослойки на обществото от различни населени места, да поставят проблемите и те да се решат колегиално.
    Проблема е че БСП е антагонист по принцип и казва: След нас потоп. Това беше Корнелия Нинова. Това е и Радев.
    Но както става в живота, няма вечни неща и БСП загуби своята роля в обществото, Корнелия си отиде. Радев вече е на нож дори със своите чеда от ПП. Международната общност се консолидира в подкрепа на Украйна . . .
    Започва залеза пред индивиди като Иван Кръстев. Започва проясняването пред България.
  • 29 Това се Казва......

    0 0 Отговор
    Това се Казва......

    Непреодолимо Упорство! - Инат!

    Газиш Закона и Конституцията ! И Продължаваш !

    Това се отнася за Цялата Държава! Не само За Политиците!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове