24 Септември, 2024 23:31 1 013 10

Социолог разкри къде ще отидат гласовете на традиционния електорат на ДПС

  • дпс-
  • избори-
  • подкрепа-
  • доган-
  • пеевски

Трудно са прогнозите в този момент

Социолог разкри къде ще отидат гласовете на традиционния електорат на ДПС - 1
Снимка: бТВ

Двете фракции на ДПС – на Ахмед Доган и на Делян Пеевски, се явяват на парламентарните избори с две различни коалиции – „Алианс за права и свободи“ и „ДПС – Ново начало“.

Двете формации регистрираха листите си за вота и е ясно, че пряка битка между лидерите на двата лагера няма да има.

Къде ще отидат гласовете на традиционния електорат на ДПС – темата коментира в ефира на bTV социологът Добормир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

„Трудно са прогнозите в този момент. Мисля, че все още сме в процес на преструктуриране на предпочитанията на този електорат, който успя да постигне второ място на изборите през юни“, обяви Живков.

По думите му към момента изглежда, че фракцията на Ахмед Доган има с по-ясна и по-структурирана подкрепа, но това не изключва възможността Делян Пеевски да откъсне сериозни сегменти от традиционния електорат на ДПС.

Социологът уточни, че първи данни за електоралните нагласи преди вота неговата агенция ще може да представи в края на следващата седмица.

Относно купения вот Живков коментира, че на предходните избори през юни тази година е имало много висок дял на контролирания и купения вот.

„Не само заради това, че имахме ниска избирателна активност, което повишава дела на този тип гласуване. Това се забелязваше много ясно в промяната на нагласите в определени секции, което е основният индикатор за такъв вид феномен.

Неговата прогноза е, че на изборите на 27 октомври картината с контролирания вот ще е сходна на тази от вота на 9 юни. Според социолога този път ще е концентриран в определени политически сили, а не да бъде разпръснат.

На въпроса дали има път към сближаване между двете фракции в ДПС той отговори: „Съдейки от заявките на Ахмед Доган, път назад няма. И от другата страна е така. Мисля, че сме свидетели на трайно разделение в този сегмент от политическия спектър и то ще се задълбочава. Добре за българската държава и за българската политика би било, ако тази разгорещена война да утихне и тя да започне да се води с политически средства, а не с институционални“.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едва ли ВАНГА му е

    3 2 Отговор
    Казала … а той знае кой му е платил 😂👍
  • 2 Фрагменти боб

    2 1 Отговор
    Този да не е астролог като пастирите та знае баш това,до вчера и по телевизора не се е появявал.
  • 3 ТаУмВзе

    2 2 Отговор
    И тоя е метал боб и леща на карти де! Кви Гласове, при положение че Всичко е Цирк у Зоопарка за Изостанали!
  • 4 Гост

    3 1 Отговор
    Този е по-зле от врачка ...
  • 5 Хохо Бохо

    4 0 Отговор
    Ако никой не гласува за двете ДПС-та, всички българи и наши сънародници ще спечелим...
  • 6 оня с коня

    0 0 Отговор
    Тоя Политолог хубо разкри къде отива вота Традиционните избиратели на ДПС,ама аз така и не разбрах Кой според него ще спечели- Пеевски или Доган.ВНЕЗАПНО ОБАЧЕ допуснах че той може и изобщо да не е дал подобно Инфо т.е. Аз не съм чак толкова недосетлив и глуповат,което ако е тъй ме наведе на Мисълта:ЗАЩО подобни Гьотверени маскирали се като "Политолози" ни ГУБЯТ ВРЕМЕТО с Глупостите си срещу "некой и друг лев" за Кафе и Цигари?
  • 7 Ошашавена Копейка

    3 2 Отговор
    ДПС ще свърши по един или друг начин, както приключиха БСП, СДС, НДСВ. Всички партии, които са пълни с ченгета, доносници и комунета са обречени да западнат и изчезнат от политическата сцена. Въпрос на време е. Аз лично смятах, че ГЕРБ ще изпревари ДПС, но Боко овладя центробежните сили навреме, като разкара Чичо Цвък. Доган се справи с Лютфи Местан, но не можа да се справи с Пеевски. ДПС престава да бъде "незаобиколим фактор", но и другите клоуни не са прокопсали. Влизаме в период на повтарящи се парламентарни кризи и постоянни избори.

    Коментиран от #10

  • 8 Червената шапчица

    5 0 Отговор
    Е добре де, неможе една партия да се яви в две различни формации на едни и същи избори, решението трябваше да е нито една от двете да няма право да се явява на изборни докато не си оправят вътрешно партийните помии. С един и същи печат ли подпечатват тея документи, това го няма и по турските сериали.

    Коментиран от #9

  • 9 ...

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Червената шапчица":

    Не са две партии.
    Г-н Пеевски открадна партия ДПС, а г-н Доган вече е от земеделската партия...
  • 10 Мазен шекел

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ошашавена Копейка":

    А за ПП и ДеБилите нищо не каза!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове