26 Септември, 2024 05:30 752 6

Проф. Михаил Неделчев: Скопие търси различни поводи за скандал

  • михаил неделчев-
  • рсм

Ще се стигне до замразяване на отношенията ни с РСМ, смята историкът и бивш политик

Проф. Михаил Неделчев: Скопие търси различни поводи за скандал - 1
Снимка: Уикипедия

Българо-македонската историческа комисия е с леко променен състав и не може да защитава един-единствен интерес, тъй като има две страни. Тези страни имат доста полярни становища не само по исторически, но и по цивилизационни въпроси. Основната задача на комисията е да се опита да сближи двете истории - македонската и българската. Те имат две различни визии и учените от Македония би трябвало да се приближат до позицията на българската част на комисията, защото това е истинската наука и преценки за изминалата история.

Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" историкът и бивш политик проф. Михаил Неделчев.

Според проф. Михаил Неделчев ще има замразяване на работата на комисията, защото с втвърдяването на тона, българските участници не могат да го приемат. Те трябва да бъдат безпрекословни в настояванията си да не се говори по този начин, да не се сипят обиди към България.

Министърът на транспорта на РСМ Александър Николовски отрече наличието на каквато и да било обща история между България и РСМ и народите им, а повод за изявлението му беше липсата на македонското знаме в Президентството при частното посещението на македонския президент г-жа Гордана Силяновска-Давкова.

"Това очевидно е търсен скандал, търсят се различни поводи. Знамето е въпрос на протокол, но е търсене на поводи, които винаги могат да бъдат намерени. Република Северна Македония играе някаква много сложна игра, те говорят, че желаят да станат членове на ЕС, но не бързат да правят крачките към него, те още не са тръгнали по този път въобще. Очевидно е, че има зависимости от Сърбия, от Русия, които пречат на тази европейска интеграция на Република Северна Македония. Проводник на непрестанното напрежение между България и РСМ е едностранно от Македония. Обикновените хора в Македония се отнасят приятелски към българите. Враждебната позиция е на една просръбска върхушка в Македония", отбеляза проф. Михаил Неделчев.

Според историка управлението ВМРО-ДПМН и с президента Гордана Силяновска-Давкова ще замразят за дълго време отношенията между България и Република Северна Македония. "Замразяването е един тупик и нямам въображение как ще се излезе от това нещо. Според македонската страна Договорът за приятелество и добросъседство е излишен. Естествено, че за България този договор не е излишен, той е договор на Европейския съюз с Република Северна Македония, той е европейски договор. Очевидно е невъзможно да не си приятел със своята съседка и да искаш да вървиш по европейски път. Това е и становище на Жозеп Борел, който отговаря за външната политика в ЕС, заключи проф. Михаил Неделчев


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гунчо

    4 3 Отговор
    Ама тоя още ли е жив? Мислех, че е отдавна е умрел.
  • 2 Чавдар войвода

    5 3 Отговор
    Министърът на транспорта на република Северна М е кандидатствал за български паспорт и му е отказан. Затова злобее и църка, като малко, розово мишленце.

    Коментиран от #3

  • 3 Иска европейски паспорт

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чавдар войвода":

    Нали е "македонец", нали знае македонски, да отиде до Солун да си изкара. Ако им докаже че е македонец ще му дадат, ако не, може и да го набият.
  • 4 Кой и с чие съгласие

    7 0 Отговор
    беше никому ненужната покана на скопската неизвестна опера и необяснимото присъствие на президента на С. Македония Фактът, че никой не говори затова предполага за предварително скалъпен сценарии / неизвестно от чия страна/ за търсене и изостряне на конфликта между двете страни.
  • 5 Боруна Лом

    0 0 Отговор
    ТОЯ БИЛ ЖИВ? ДЪРТ КОЗЕЛ И ПИИ. РАСТ
  • 6 Перо

    4 0 Отговор
    Тоя “историк” на Желев беше проводник на македонизма за признаването на РСМ и уреждането на същото от Турция и Русия, а чак сега разбра какво е направено и защо Гърция си реши въпроса, а ние тъпчем на едно място! “Макетата” нямат никакво намерение да влизат в ЕС, без македонизма и произтичащите от това непреодолими трудности! Те, ако се простят с македонизма ще се разпаднат като държава, защото зад фасадата няма нищо! За тях избора е оставане на държавата или влизане в ЕС, без македонизъм, което е смъртна присъда и за сега избират първото, което е предпоставка за вечни конфликти, които устройват други страни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове