27 Септември, 2024 11:39 1 066 14

Парламентарни избори поредни: Кой срещу кого излиза в различните избирателни райони

  • парламентарни избори-
  • сблъсък-
  • избирателни райони

Къде се очертава най-ожесточената битка за място в 51-вия парламент?

Парламентарни избори поредни: Кой срещу кого излиза в различните избирателни райони - 1
Снимка: Нова телевизия

Започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. 19 партии и 9 коалиции влизат в борбата за вота на избирателите. Къде се очертава най-ожесточената битка и кой с кого ще се сблъска в различните избирателни райони в борба за място в 51-вия парламент? Информацията събраха от Нова телевизия.
Срокът за внасяне на листите с кандидат-депутатите на различните формации изтече във вторник, но до четвъртък вечерта можеше да се правят промени. Снощи Районната избирателна комисия във Враца публикува свое решение, с което одобри смяна на водача на листата на хората на Ахмед Доган. Там начело на "Алианс за права и свободи" вече е Николай Бареков, а не Ализан Яхова. Бившият журналист, който влезе в политиката, беше и евродепутат. През последните седмици активно участваше в протестите в подкрепа на Доган. Промени бяха направени и в листата на ГЕРБ във Варна, но става въпрос за доста задни места - реално неизбираеми позиции. Оттук нататък смени не могат да се правят според правилата на ЦИК.
Подреждаме формациите според социолозите и шанса им да влязат в 51-вото Народно събрание. Често чуваме, че София не е България, но представяйки кандидат-депутатите, които предстои да взимат решения за нашия живот, пак започваме със столицата. Причината е проста - София изпраща в парламента цели 46 депутати. Броя на избраниците от различните райони зависи от броя на жителите.

23-ти МИР в София

В 23-ти многомандатен избирателен район в София листата на ГЕРБ се води от настоящия председател на НС Рая Назарян. Срещу нея се изправят Кирил Петков и Цончо Ганев, които са познати лица от ПП-ДБ и „Възраждане”. Обединената левица слага за водач председателя на младежката организация на БСП Габриел Вълков. ИТН залага на Павела Митова. „Движение за права и свободи – Ново начало” – на предприемача от Кърджали Едиз Саидов. „Алианс за права и свободи” припозна бившия областен управител на София Веселин Пенев като водач на своята листа.

24-ти МИР в София

В 24-ти район са Йорданка Фандъкова, Надежда Йорданова и Петър Петров. И тук „БСП – Обединена левица” избира листата да се води от ново лице – Атанас Атанасов. Той е финансист и млад социалист. Лекарят Силви Кирилов ще събира гласове за „Има такъв народ”. „Движение за права и свободи – Ново начало” е дало своето доверие на Рахим Юмерефенди от младежката организация на Движението Павлин Найденов пък ще води листата на „Алианс за права и свободи”.

25-ти МИР в София

Лидерската битка традиционно е в 25-ти МИР. Там са Бойко Борисов за ГЕРБ-СДС, Николай Денков за „Продължаваме Промяната-Демократична България” и Костадин Костадинов за „Възраждане”. Левицата избира да заложи не на ново лице, както в предишните два района, а на изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров. И лидерът на ИТН - Слави Трифонов ще се бори за подкрепата на избирателите в този район. Листата на коалицията, в която участва и Делян Пеевски, в 25-ти МИР води Искра Михайлова. Привържениците на Ахмед Доган могат да упражнят своя глас за бившия заместник вътрешен министър Явор Хайтов.

Благоевград

Регионът изпраща 11 депутати. ГЕРБ-СДС ще води Росен Желязков. ПП-ДБ залага на бившия регионален министър Андрей Цеков. Депутатът Цвета Рангелова води листата на „Възраждане”. Там „БСП – Обединена левица” извежда на първо място Кирил Добрев. Той беше изключен от БСП, а после съдът обяви, че това е било незаконно и възстанови членството му. ИТН залага на Павела Митова, която беше депутат и в 50-ото НС. В Благоевград Делян Пеевски води листата на „Движение за права и свободи - Ново начало”. Срещу него се изправя досегашният депутат Ахмед Вранчев, който вече е независим ,след като групата на ДПС в парламента се разцепи.

Бургас

Морският град изпраща 14 депутати. Там от ГЕРБ-СДС прилагат нова стратегия – издигат за водач на листа кмета Димитър Николов. При това с предварителната заявка, че той няма да става депутат или министър. Традиционно Николов печели кметските избори в града още на 1-ви тур. Сега явно ще се разчита на него да печели гласове не за местния, а за националния парламент. Срещу него ПП-ДБ изправя Явор Божанков. „Възраждане” залага на Цончо Ганев. БСП изпраща депутата Петър Кънев. ИТН ще бори конкуренцията с Тошко Йорданов начело. „Движение за права и свободи – Ново начало” слага за лидер в Бургаския избирателен район дългогодишния кмет на Руен Исмаил Осман. Срещу него ще се изправи Джевдет Чакъров от „Алианс за права и свободи”.

Варна

Морската столица изпраща в София 16 избраници. Там листата на ГЕРБ-СДС ще оглави Даниел Митов. Той се изправя срещу друг Даниел – Даниел Лорер от ПП-ДБ. Традиционно лидерът на „Възраждане”, който е родом от Варна, води листа и там. БСП залага на Борислав Гуцанов. ИТН изправя Тошко Йорданов на първо място в листата си. Коалицията около Делян Пеевски изпраща залага листата във Варна да води Йордан Цонев. Срещу него за гласовете на ДПС ще се бори Хюсни Адем от „Алианс за права и свободи”, който в момента е независим депутат.

Пловдив

Сблъсъкът в града под тепетата ще се води между лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Асен Василев. Гласове за „Възраждане” ще събира депутатът Ангел Георгиев. Начело на листата на БСП също застава настоящ депутат – Иван Петков. ИТН залага на Станислав Балабанов. Хората около Пеевски изпращат като водач на листа Станислав Анастасов. Тези около Доган залагат на бившия министър на отбраната Николай Цонев, който е от "Сбор" – другият коалиционен партньор.

Стара Загора

В Стара Загора ГЕРБ прилага същата схема като в Бургас – листата води кметът Живко Тодоров. ПП-ДБ ще бъде предвождана от Радослав Рибарски. „Възраждане” е заложила на Искра Михайлова. Депутатът Халил Летифов ще събира гласове за „Движение за права и свободи – Ново начало”. Народният представител Севим Али пък ще се бори за гласовете на избирателите от редиците на „Алианс за права и свободи”.

Хасково

Хасково и Кърджали са районите, където обичайно ДПС събираше най-сериозен вот. Градът на липите изпраща толкова само 8 депутати. В Хасково сили ще мерят Делян Пеевски от „Движение за права и свободи – Ново начало” и депутатът Мюмюн Мюмюн за „Алианс за права и свободи”. Традиционно листите на ГЕРБ води Делян Добрев, а на ПП-ДБ - Асен Василев. Първи в листата на „Възраждане” е депутатът Георги Георгиев. Там БСП поставя на първо място заместник-председателя на АБВ Владимир Маринов. Водач за ИТН е Силви Кирилов.

Кърджали

В южния град, известен като бастион на ДПС, един срещу друг се изправят почетният председател Ахмед Доган и кметът на града Ерол Мюмюн. Доган се връща в реалната политика след дългогодишно отсъствие. Мюмюн пое кметската позиция миналата година след дългогодишното управление на Хасан Азис. Цвета Караянчева води групата на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ посочва за водач бизнесмена Сабахатин Гьокче. „Възраждане” залага на Георги Георгиев. Обединената левица ще бъде водена от дългогодишния общински съветник Георги Кючуков, а ИТН - от учителката Юлия Чортленева.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 8 Отговор
    В Плевен Ивелин Михайлов няма конкуренция.
  • 2 Реалист

    12 6 Отговор
    Снощи гледахте ли хаоса в Парламента?
    Тошко беше в скута на Пеевски наживо на трибуната пред всички!!!!
    И докато "скута и мазните кафета за ПП-ДБ бяха измислица", снощи гледахме наживо Тошко Йорданов в мазната прегръдка на Пеивски и как ония му шепнеше нежно нещо в ушетооо...любовни излеянияяя...хахаха
  • 3 Чест и почитания на Денков!

    7 20 Отговор
    Най-образован, успял, компетенген, културен и достоен е Николай Денков!

    Коментиран от #7

  • 4 Сталин

    5 12 Отговор
    Гумен Крадев ще обясни ли какъв пакт приеха в ООН ,така наречения Пакт за бъдещето,аз ще ви обясня,в този пакт се приема че всички трябва да имат биометрично дигитално ID не само за държавата от която е ,но и като глобален гражданин също,и ако някой противоречи на политиките на правителството ,ще му бъдат наложени наказания като блокирани банкови сметки,няма да може да пътува с кола или самолет ,няма да може да купува определени стоки и други подобни наказания и всичко това ще бъде контролирано от Изкуствен интелект,този пакт изрично беше наложен да се разгледа на срещата на ООН от СЗО , единствено Русия и още няколко държави имаха възражение за този пакт в сегашния му вид,сега още някой с половин мозък не може да разбере войната срещу Русия водена от глобалния банков кабал

    Коментиран от #9

  • 5 Стига вече!

    14 0 Отговор
    Стига неуки некултурни и необразовани мутро-милиционери са ни управлявали от джипки!
  • 6 БЪЛГАРИН

    6 5 Отговор
    Няма да гласувам за тия отрепки и производните им.

    Коментиран от #13

  • 7 Фройд

    8 5 Отговор

    До коментар #3 от "Чест и почитания на Денков!":

    Казваш , въздушно-капковият шенген е много успешна политика?!

    Никито екскурзията , е пълен батал. Но можеш да си го вземеш у вас, като толкова ти харесва.
    На мен не ми трябва.
  • 8 Мхм

    9 0 Отговор
    Да излезем да гласуваме и да изритаме шиши от парламента
  • 9 Клети невежи копейки

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Всички чакахме някоя виgиoтeнa копейка, да ни обясни нещата в политика, енергетика, икономика, геополитика. :)
    Що не вземеш да си закърпиш вмиpиcaните чорапи, за да има някаква полза от съществуването ти ?
  • 10 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    0 5 Отговор
    Ще гласуваме за костя късото и цомчо мекото за да гледам маймyнckи цирк в Парламента.
  • 11 Не са изчистили

    1 1 Отговор
    мъртвите души. Не са премахнали купен, корпоративен и фалшифициран вот. Мамят избирателите. това е държава на измамниците в НС, срам нямат фалшификаторите на изборите.
  • 12 Хаха

    1 3 Отговор
    Като клепач сектантите от Пълна простотия и Продай България как са наскачали на амбразурата !
    Колко ли плаща от Кеша Кака Асенка ?
    А иначе К..те стари и няма как бардака да е нов!
    Незнам бинарите на какво се радват
  • 13 реру

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "БЪЛГАРИН":

    "Няма да гласувам за тия отрепки и производните им."


    Както се казва - всеки сам си ПРЕЦЕНЯ...

  • 14 Демократ

    1 0 Отговор
    Чалгата е пренесена културно и съвсем точно в българския политически живот, в който няма нищо свято и грам висококултурно, няма дори обратен порив за вид културна нормализация.

    Т.е. чалгата е да не знаеш повече, дори да не знаеш изобщо, да не се самоиздигаш и самонадграждаш, а "да бъдеш себе си". И понеже не обичам щастливите краища, да напомня: тя прилича на онова клише, при което вече изстисканата паста за зъби няма как да бъде върната в тубичката. Т.е. няма как да бъде натикана обратно в кръчмите, където ѝ е мястото, особено след официализирането ѝ по националните телевизии.

    Управляват ни чалгаджии

    Съответно, българската политика охотно я използва, разбирайки, че тя определя средата – и на липсата на граждански порив, и на негласуването.

    Така бъдещето никога не идва, или пък се бави. Просто защото ни управляват чалгаджии в културен и политически смисъл. И това вече прилича на общонационално културно предубеждение – че единственият начин за правене на политика в България е през кражби и измами.

    Честито на печелившите чалгаджии.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол