4 Октомври, 2024 23:30 371 2

Важните новини във ФАКТИ на 04.10.2024 г.

  • румен радев-
  • илиян василев-
  • милен керемедчиев-
  • културен министър-
  • велизар шаламанов-
  • любослав костов-
  • ангел найденов-
  • николай свинаров-
  • директор-
  • мирослав рашков-
  • постоянен арест-
  • финансов министър-
  • цик-
  • бургас-сарафово-
  • антон кутев-
  • явор куюмджиев-
  • калоян методиев-
  • нап-
  • костадин костадинов-
  • димитър главчев-
  • д-р глинка комитов-
  • борис бонев-
  • моторист-
  • цончо ганев-
  • александър андреев

Президентът призова да се актуализира Националният план за превенция на тероризма

Важните новини във ФАКТИ на 04.10.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Румен Радев успокои: Няма пряка заплаха за България ВИДЕО

Към момента няма пряка заплаха за нашата страна. Това заяви президентът Румен Радев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Илиян Василев: Без въглищни централи не може да имаме устойчива енергетика

Проблемът е, че нямаме план как да си пренастроим енергетиката. Това заяви пред БНР енергийният експерт Илиян Василев.

Милен Керемедчиев:„Хизбула“ доказа, че може да извежда терора извън своите граници. Пример за това е "Сарафово"

България не е предприела необходимите стъпки, за да повиши сигурността на границите си. Това заяви бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в „Интервюто в Новините на NOVA“. Той коментира влошената ситуация в Близкия изток, която събра извънредно изпълнителната власт, спецслужбите и парламентарните сили на Консултативния съвет за национална сигурност в петък.

Културният министър с реформи в 10 стъпки, за да се спрат схемите за източване на бюджета

Служебният министър на културата Найден Тодоров оповести програма за реформи в 10 стъпки, за да се спрат схемите за източване на бюджета. Той предлага единна система, която да следи продажбите на билети и разходването на държавни пари в културните институти, разказват от БНР.
Министърът избра Фейсбук, за да опише детайлно какво предлага да се промени в културния сектор, макар да загатна, че настоява за промени в интервюто си пред БНР в сряда. Предложенията му идват на фона на скандалите в сценичните изкуства – двама театрални директори - в Разград и Смолян, са с обвинения за финансови злоупотреби.

Шаламанов: Решенията за кризата в Близкия изток са отговорност на изпълнителната власт, а не на Радев. КСНС бе излишен

И в момента има закон за отбраната и въоръжените сили и закон за резерва. Това едва ли е спешен въпрос за извънреден КСНС, но със сигурност трябва да бъде основен приоритет на новия парламент. Това каза в "Още от деня" по БНТ бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което е се е стигнало до съгласие да се изработи и приеме закон как всеки се готви за защита на отечеството, съобщават от novini.bg.

Любослав Костов, КНСБ: Максималният осигурителен доход изкривява данъчната система

Ако не се осъществи вдигането на минималната работна заплата, ще има протести. Това е описано в Кодекса на труда, гласувано е в НС с абсолютен консенсус. Това каза в студиото на "Денят на живо" Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.
Според него максималният осигурителен доход изкривява данъчната система. "Коефициентът на заетост е на рекордно високи равнища - 77%. Нивото на безработица е в естествената си норма. Основният двигател на растежа е вътрешното търсене, а инвестиции няма. 60-70% от този растеж е резултат от потреблението на домакинствата, а такова има когато доходите се вдигат. На фискално ниво има проблем, въпрос на приоритет е да се реши. Настояваме да се вдигнат разходите за персонал с 10%, а къде ще отидат, да се реши от конкретния сектор, съобразно представянето на служителите и техните атестации. За второто тримесечие средната заплата е нараснала с над 17%, което идва от частния сектор", коментира той.
Икономистът посочи, че при митологията на изчисляване на линията на бедност базовата година е 2022, което е проблем, защото тогава инфлацията е тръгнала да расте. "Искаме да не се взима нейното общо равнище, а тази на малката потребителска кошница. Очевидно хората, които са на линията на бедност, си купуват най-необходимото", изрази мнение експертът.

Ангел Найденов: Двата основни въпроса са как и кога ще отговори Израел на иранската ракетна атака

Законът за подготовка за защита на Отечеството е част от онзи бърз преглед на елементите на националната система за сигурност. Той обхваща общата оценка за недостиг на личен състав, най-вече сред професионалните военнослужещи. Това заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов в ефира на NOVA NEWS по повод провелия се днес Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Свинаров за КСНС: Радев извърши ролята си на обединител. Обединение, което може да е основа за редовен кабинет

От много години се очаква да има такъв закон, дано го има, защото хората в България са неподготвени за подобни случаи. Това каза в "Лице в лице" по bTV бившият военен министър Николай Свинаров за днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което е се е стигнало до съгласие да се изработи и приеме закон как всеки се готви за защита на отечеството, съобщават от novini.bg.

Директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" e освободен от длъжност

Със заповед на министъра на културата директорът на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" Румен Бечев е освободен от длъжност. Това потвърдиха за "По света и у нас" от Министерството на културата. Заповедта е влязла в сила от днес.
Трудовите договори на тавана на осигурителния праг все още не са прекратени, защото може да ги прекрати само директор, а в момента тече смяна.

Шефът на ГДНП: До момента има 41 сигнала за търговия с вот, задържаните са 12, досъдебните производства са 28

МВР започна подготовката за изборите през август 2024 г. Разработен е план с конкретни дейности. Той координира действията на структурите на МВР, а в ОД на МВР са сформирани областни щабове. С цел превенция на киберпрестъпленията по време на изборите е сформирана експертна група, заяви директорът на ГДНП Мирослав Рашков по време на брифинг на Националното междуведомствено звено, предаде репортер Novini.bg.

Постоянен арест за Джейхан Ибрямов ще искат от Прокуратурата

Предстои внасяне на искане за постоянна мярка задържане под стража на кандидат-депутата Джейхан Ибрямов. При задържането му в него е открита сумата от 100 000 лева във вид на белязани банкноти. При претърсването на дома му също е открита сума пари в порядъка на няколко хиляди лева. Това заяви на брифинг Ваня Стефанова - завеждащ отдел във Върховната прокуратура, съобщават от novini.bg.

Финансовият министър: Има тенденция ръстът на разходите да надхвърли нееднократно приходите- трябват мерки за баланс

От 2024 г. е в сила ревизирана рамка за икономическо управление на Европейския съюз. Основни цели са гарантиране на стабилността и устойчивостта на публичните финанси в средносрочен и дългосрочен план за всички държави-членки, насърчаване на устойчив икономически растеж и преодоляване на макроикономическите дисбаланси чрез реформи и инвестиции за засилване на растежа и устойчивостта. Съгласно ревизираната рамка за икономическо развитие на Европейския съюз, всяка държава-членка трябва да изготви средносрочен фискално-структурен план, който да включва политиките и насоките за икономическо развитие на страната за съответния период, обвързан с европейските политики и цели, както и необходимите инвестиции и реформи за постигане на устойчив икономически растеж и развитие. Това напомни служебният министър на финансите Людмила Петкова, цитирана от novini.bg.

ЦИК определи местата и броя на избирателните секции извън страната

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври т.г. Това стана с решение на комисията.

На 1 октомври изтече срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. В решението се посочва, че общият брой на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват в изборите за народни представители на 27 октомври е 30 689.

Припомняме, че в края на август ЦИК прие решение за условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии за изборите за народни представители.

Лек автомобил се вряза в сигнализиращ камион, има пострадал

Лек автомобил се вряза в сигнализиращ камион, отговарящ за ремонта на пътя Бургас-Сарафово.

Антон Кутев: Избирателната активност ще бъде под 30 процента

Политическата криза в страната коментира говорителят на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев - Антон Кутев, в ефира на предаването „Твоят ден“ по Nova News. Експертът е на мнение, че опитен човек с достатъчно политически стаж има много повече шансове да подреди системата и да изтегли страната от кризата. Кутев обаче е на мнение, че се правят опити за спиране процеса на зараждане на нови политически субекти.
Той направи и прогноза за избирателната активност на предстоящия вот на 27 октомври. По негови думи тя ще бъде под 30%.
По темата за купуването на гласове и провеждащите се акции на полицията Кутев каза, че остава впечатлението, че работата на МВР е насочена в една посока. „Вредно е, ако се окаже, че едните купувачи на гласове са спирани, а другите са пускани“, допълни експертът.

Явор Куюмджиев: Отново всички ние ще платим дълговете на "Топлофикация София"

Запорирането на сметките на "Топлофикация София“ заради необслужвани задължения е съвсем нормален ход от страна на мениджмънта на "Булгаргаз“, с цел събирането им. Ако "Булгаргаз“ не предприеме действия за събирането на колосалните задължения, носи наказателна отговорност. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в интервю за "Фокус".

Калоян Методиев: Не беше КСНС за кризата в Близкия изток, а меркантилна сбирка, която решава вътрешни въпроси

Калоян Методиев, независим народен представител в 50-то Народно събрание, политолог, направи коментар на страницата си във Фейсбук за днешното заседание на КСНС:

Служители на НАП и ГДНП разкриха схема за укриване на данъци

Служители на ГДНП и НАП разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения

Схемата е разкрита при спецоперация, проведена на 1 и 2 октомври от служители на Главна дирекция "Национална полиция" и екипи от НАП.

Костадинов: Не подкрепяме становището на КСНС, има двоен стандарт

Не подкрепяме становището на КСНС. Искахме Съветът да има същата позиция като при войната в Украйна. Забелязваме двоен стандарт и тежко лицемерие, което може да ни струва скъпо. Това заяви след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Премиерът след КСНС: Да бъдат спокойни българските граждани, взети са всички мерки

Премиерът Димитър Главчев направи коментар пред журналисти след извънредното заседание на КСНС.

Той заяви, че предстои евакуация на още българи в Ливан.

"25-те човека, които остават, от 10 до 12 днес ще бъдат евакуирани, а останалите 16 утре с полет на канадските авиолинии до Истанбул, а от Истанбул е подсигурено прибирането до България, с което може да се каже, че целият етап на евакуация на всички, които са пожелали утре ще приключи ", каза премиерът.

"Потенциално има опасност от мигрантска вълна има, но в момента потоците, които са към България са в нормален размер, тоест много нисък и тяхната структура е позната Афганистан, Сирия, Мароко. Няма промяна в структурата на мигрантския поток", каза Главчев. Той подчерта, че е важното, че се взимат всички мерки.

"Да бъдат спокойни българските граждани за всички мерки, които трябва да се вземат. Спазваме това, което са ни препоръчвали на Консултативния съвет", каза той.

Почина бивш шеф на НЗОК

На 03.10.2024 г. почина д-р Глинка Комитов.

Борис Бонев: От ГЕРБ искат да дръпнат шалтера на "Топлофикация София"

Очаква се днес запорът на сметка на "Топлофикация София" от страна на "Булгаргаз" да падне. Това заяви общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" (ПП-ДБ-СС) Борис Бонев в студиото на "България сутрин".

20-годишен моторист е с опасност за живота, ударил се е в пътен знак

20-годишен мотоциклетист от Шумен пострада тежко при катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

От там уточниха, че малко след 16:00 ч. вчера водач на мотоциклет е загубил контрол, ударил се е в пътен знак и паднал вдясно от пътя за с. Ивански.

Мъжът е откаран с екип на „Спешна помощ“ в шуменската болница. Настанен е за лечение с кръвоизливи на бял и черен дроб, фрактура на седем ребра и дясна лопатка, има опасност за живота му.

По случая е образувано досъдебно производство.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки пътнотранспортни произшествия, съобщиха от МВР. Ранени са 22-ма души, няма загинали.

Мотоциклетист на 20 г. от Шумен пострада тежко и при пътно произшествие в града на 16 септември, а в началото на юли 51-годишен мотоциклетист загина при катастрофа в Ришкия проход.

В сравнение с 2022 г. пътнотранспортната обстановка в областта е влошена. Тежките произшествия са с 28 повече, с четирима загинали и 38 ранени участници в движението, съобщиха в началото на годината от ОД на МВР в Шумен при отчета за дейността си през миналата година.

Цончо Ганев: България трябва да излезе от НАТО

Тежката политическа криза се решава с гласуване. Когато има 35% избирателна активност има колосални размери на купен и контролиран вот и няма представителност в българския парламент. Над 100 млн. лева се дават за купуване на гласове.

Александър Андреев: Няма основание за отлагане на изборите

„От юридическа гледна точка няма основание за отлагане на изборите. Явленията за купуване на гласове няма как да не окажат влияние върху вота. Срещу подобни тенденции трябва да има ясна борба и да бъдат ограничени”. Това заяви бившият председател на ЦИК Александър Андреев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS след призива за отлагане на предстоящия вот заради ареста на Джейхан Ибрямов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин умре за 7-ми път

    1 0 Отговор
    Да живее Путин
  • 2 🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌🙌

    1 0 Отговор
    ДА ИМА МИР
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол