7 Октомври, 2024 17:23 1 764 41

Адв. Екимджиев: Не са законни доказателствата по случая с Джейхан Ибрямов, нямат шанс да издържат в съда

  • михаил екимджиев-
  • доказателства-
  • джейхан ибрямов-
  • закон-
  • сила-
  • съд

По думите на юриста в случая с Джейхан Ибрямов не може да бъде налице заварено престъпление, което "доста време преди това чрез СРС и специални свидетели, обвиняемият Мирослав Тодоров, са били контролирани, а не е изключено и да бъдат провокирани към това, за което е обвинен г-н Ибрямов"

Адв. Екимджиев: Не са законни доказателствата по случая с Джейхан Ибрямов, нямат шанс да издържат в съда - 1
Снимка: БГНЕС

Не са законни доказателствата, събрани по случая с Джейхан Ибрямов, защото не може да се води наказателно производство срещу депутат и кандидат за такъв, без да му е свален имунитетът и от ЦИК, и от НС, а първите действия срещу него са извършени преди това.

Това каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

"Заради това той нито трябваше да бъде задържан от Софийския градски съд (СГС), нито тези доказателства имат някакъв шанс да издържат в съда", уточни той и посочи, че "тези дела не се правят тези хора да бъдат осъдени, а да бъдат репресирани и тероризирани чрез задържане, безкрайни съдебни процеси, сриване на тяхната репутация, а по този начин да се извиват ръце и да се злоупотребява с институциите".
"С имунитетите правовата държава брани върховната ценност на демократичните общества, а то е представителната парламентарна демокрация. Т.е. не може народните представители и кандидатите за такива да се чувстват застрашени от изнудване, от натиск и от злоупотреба от страна на полиция и разследващи. Затова се прави известен компромис, като правовата държава казва в Конституцията си, че ще поеме риска някои престъпления да останат неразкрити и някои злосторници да не бъдат наказани - в името на една по-висша ценност, каквато е парламентарната демокрация и независимостта на народните представители. Защото, ако един депутат е заплашен от злонамерено предприети срещу него задържане и разследване, той не може да изразява автентичната воля на своите избиратели и на суверена. А това е фундаментът на демократичните държави. И затова компромисът е, че може по изключение да бъде наказателно преследван народен представител само при заварено престъпление, защото само тогава прокуратурата и полицията не могат да манипулират доказателства".

Той определи свалянето на имунитет на депутат и кандидат за депутат като преврат срещу Конституцията и Републиката, извършен от прокуратурата.
По думите му в случая с Джейхан Ибрямов не може да бъде налице заварено престъпление, което "доста време преди това чрез СРС и специални свидетели, обвиняемият Мирослав Тодоров, са били контролирани, а не е изключено и да бъдат провокирани към това, за което е обвинен г-н Ибрямов":

"Не може да бъде обективен свидетел човек (Мирослав Тодоров - б.р.), който само преди месец-два е бил задържан от властите и чиято съдба зависи от прокуратурата, която сега очевидно е заинтересована да скалъпи процеса срещу Джейхан Ибрямов. Да не говорим за онзи инспектор от КПКОНПИ, който по дефиниция не може да бъде свидетел. ... Този свидетел до момента пред съда преразказва това, което е чул през незаконно употребени разузнавателни средства".

Адвокатът посочи, че най-лесни за инсценировка престъпления са подхвърлянето на белязаните пари или на наркотик.

Мярката на Ибрямов от САГ подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София, каза Михаил Екимджиев и изрази очакване:

"СГС не издържа теста за независимост и безпристрастност. Ако има съд, той ще приеме, че всички тези измислени доказателства и двамата нескопосани свидетели, и СРС са употребявани в нарушение на Конституцията заради имунитетите на г-н Ибрямов и би трябвало да обяви всички тези доказателства и процесуалните действия по тяхното събиране за противоконституционни и незабавно да го освободи. Той рано или късно ще бъде оправдан и делото срещу него ще бъде прекратено, а ние отново ще платим като кротки идиоти, заради кефа на онези хора с кочината, в каквато е превърната прокуратурата".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дпс-гроб

    27 10 Отговор
    гнездо на престъпници, г-н адвокат

    Коментиран от #30

  • 2 гном

    40 10 Отговор
    не знаех че има "законни" и "незаконни" доказателства !

    Коментиран от #17

  • 3 Последния Софиянец

    25 9 Отговор
    Не е важно да влезе в затвора а искат да ударят ДПС на Доган.

    Коментиран от #8

  • 4 ТаУмВзе

    31 4 Отговор
    Нима има нещо Законно на територията?
  • 5 Орел

    25 10 Отговор
    Шиши ще каже, че са годни и съда ще се съгласи бързо и щастливо.
  • 6 Да видим кой още ще изпълзи

    26 8 Отговор
    Да видим кой още ще изпълзи да бърше резила от Доган и партньори.
  • 7 Кой

    21 7 Отговор
    ти ги предостави и кога , адвокати , да отсичаш , че не са законни ?
  • 8 Грешка

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    АПС на Доган
  • 9 Дедо

    26 11 Отговор
    Опааа адвоката на Прокопиев и Костов пази дерибея на Доган.......странна дружба
  • 10 дядото

    13 7 Отговор
    дори и такива ще свършат работа на такива като дебелянчо при предстоящите избори.после както винаги,ние ще му платим парите от обезщетенията по закона за отговорността на държавата.пфу.
  • 11 Тервел

    24 16 Отговор
    Тоя постоянно води дела в Страсбург срещу България.Типичния Прокопиев соросоид.
  • 12 Гедер

    14 14 Отговор
    Никога няма станеш министър на правосъдието, нито главен прокурор , докато Пеевски държи съдебната система и много те е яд.
  • 13 Адвокатска логика

    12 11 Отговор
    Първо се събира НСъбрание в извънредна сесия, сваля се имунитета на депутат (без всякакви доказателства, защото той има имунитет) , а на другия ден след завеждане в деловодството сваления имунитет, законно се включват СРСета и едва тогава се търсят свидетели (с обява в социалните мрежи) и дали има някакви улики някъде за това, че въпросния депутат има намерения да купува гласове. Но намеренията не са престъпление.
  • 14 Майора

    24 11 Отговор
    Ало Екимджиев , значи е незаконно за него , а за обикновения човек е законно! Да не би те да са нещо повече от хората , нали са избрани от тях!Жалко за вас адвокатите, за вас най важна е царица Парица!

    Коментиран от #19

  • 15 Реалност

    20 14 Отговор
    Арестът на Джейхан Ибрямов е незаконен.
    Не става въпрос дали е извършил престъпление, а дали е спазен закона при арестуването му.
    Помните ли ареста на Бойко? Е, той даже нямаше имунитет, а Ибрямов имаше два по време на ареста. Заварено престъпление е да те заварят там, а не да ти го организират.
    Прокуратурата прави наказателни акции тип "Цветанов" , които после ще ни струват много пари в съда в Страсбург.
    Борислав Сарафов да си погледне хората, които обслужват Пеевски, но не спазват закона и с тъп курт капан се опитват с трици маймуни да ловят.
    Законът не е врата на кочина!
    Научете го, обслужващи прокурори!
  • 16 Горски

    14 1 Отговор
    Каквито и разсъждения да се правят, дали е правилно задържането и подслушването на Ибрямов - случая касае една законодателна възможност депутатите да имат имунитет. Това право им дава възможност да извършват престъпления, които те осъзнават, но се надяват да не попаднат под ударите на закона, както всеки друг гражданин ако ги наруши. Затова и с цената на всякакви действия те всячески се стремят да останат, колкото се може по - дълго депутати. Компроментирани от действията си, те вече не представляват защитници на избирателите си, а подлоги и зависими от други политически играчи, които им налагат как, за какво и за кого да гласуват. Тоест превръщат се в лобисти в законодателни инициативи облагодетелстващи олигархични кръгове. Така, че имунитета е предпоставка и законодателна защита да се извършват престъпления, срещу които да не се предприемат действия.

    Коментиран от #25

  • 17 Буха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "гном":

    Да не си йорист от НБУ?
  • 18 чичо

    15 5 Отговор
    Ся, според този смешник..... службите научили ча дерибея ще извърши престъпление, затова трябва писмено да искат от НС да му свали имунитета. Събранието работи ., Назарян вкарва точката за сваляне на имунитета и започват дебати в парламента, като се обяснява какви са съмненията, какво престъпление се очаква да извърши дерибея и накрая се сваля имунитета. Дали после дерибея ще отиде на паркинга за да го хванат с белязаните пари? Този тъпак като разтяга тези локуми, поне вие публиката мислите ли с главите си?

    Коментиран от #20

  • 19 БКП-КПСС вечна дружба

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Майора":

    Я, фатмак се опитва да разсъждава. Неудачен опит, но е похвално. Може би ще ви е по лесно в разсъждения при правене на туршия . Да не се заблуждаваме, фатмаците нямате за повече капацитет.
  • 20 Запознат

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "чичо":

    Не според него, а според Закона.

    Коментиран от #26

  • 21 098754

    6 0 Отговор
    АЛО НАШИЯ ТЯ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е НЕЗАКОННА ЩОТО Е ФАЛШИВА БАТЕ СПРАВКА ДС БОКЛУЦИТЕ ЩО НЕ ЗНАЙШ БРЕ
  • 22 Леля Гошо

    11 3 Отговор
    Най лесно е да те сготвят с подхвърлянето на белязани пари или наркотици. Някой зададе ли въпроса, намерените белязани 100 хиляди чии са, на неговия аркадаш Мирослав Тодоров, или на милицията. Ако е първото, откъде един подсъдим вади 100 хиляди и от милицията се правят на разсеяни, ако е второто - чиста постановка, която някой висшестоящ е разрешил без да попита подчинените си дали имунитетът е свален преди да действат. И когато отговорът е "не", да се придържа към закона. Така става в правовите държави, но всеки знае че БГ не е една от тях.

    Коментиран от #24

  • 23 ежко

    8 1 Отговор
    Че кой иска присъди или справедливост.Делян иска дело, което да прецака кампанията на другото ДПС.Няма значение дали е виновен или невинен.По страшното е,че институциите са зависими бухалки.И прокуратурата и КЗК-то значт ,че нищо няма да излезе от цялата работа,ама те са там за натиск -нищо друго.Със същия успех можеха да го обвинят в канибализъм с помоща на някой кошатерски свидетел,силно зависим от тях!
    Най-накрая прокуратурата ще бъде осъдена да плати обещетение на Ибрямов с парите на данъкоплатците!Персонална отговорност за постановката от селска вечеринка, както досега е прието,няма да се търси.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лудия

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Горски":

    Трябва да няма такова нещо имунитет! Законите важат за всички, дори и за народните представители. Демокрацията адв.Екимджиев,брани на първо място социума,после представителите му. В случая Джейха ,неговите действия са изцяло в ущърб на обществото.
  • 26 чичо

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    Цъ, точно затова в закона има казус "заварено престъпление"!!!! Неграмотността не е порок, лекува се!
  • 27 Леля Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Минчо от Обеля 2":

    Разбира се че могат, но защо им е да сготвят разни Митковци и Минчовци от Обеля 2? Кой ще тръгне да си губи времето с общаци, чието "престъпление" е че работят на черно за 100 лева на ден и не плащат данъци.
  • 28 Хм-Хм-Хм

    3 0 Отговор
    Той е краднал ама е от наще, и не се смята.
  • 29 Съдия Дред

    5 1 Отговор
    Хванат е с пари. Наказуемо ли е - наказуемо е. Точка.
    "200 хиляди е поискал, а 100 000 са му дадени. Една част от тях са били във вътрешния джоб на сакото му, а другата част са били в хартиен плик, който той е държал в ръцете си", заяви Ивайло Петров, прокурор в СГП.

    Коментиран от #35

  • 30 българин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "дпс-гроб":

    a копейкин им е патерица и сол ташк.
  • 31 Хахаха

    3 1 Отговор
    Ама сега се видя, че не само прокуратурата, но и съда го държи Шиши
  • 32 мачете

    4 2 Отговор
    Не мога да се съглася с г-н адвоката, защото не казва, детайлите по кзуса от къде са му известни, от запознаване със доказателствата намиращи се в кориците на делото или информацията върху която разсъждава е от масмедийте. От друга страна разсъждавайки за компромиса на ценностите които прави Конституцията с имунитета на депутатите не намира оправдана логика, защото тази Конституция е приета от тези за които се отнася и прилага. Ако са чак толкова стойностни и богоугодни, защо не се откажат по - собствена инициатива от този имунитет.

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Може и тояга

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "мачете":

    Грабвайте кой мачете, кой тояга и ги откажете. Иначе чакаме вълкът да се откаже от агнешкото, което държавата му предоставя всяка сутрин за закуска, при това напълно безплатно
  • 35 Пешо от панелката

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Съдия Дред":

    Да имаш пари в джоба си не е престъпление. За да се докаже че е престъпление, парите предварително са БЕЛЯЗАНИ. Тоест, акцията (постановката?) е планирана, утвърдена и започната докато бай Джейхан все още има имунитет, а законът не позволява това.
  • 36 Наглец е този адвокати.

    3 1 Отговор
    Още един защитник на престъпници. Този ли е най, най юриста на България? Да, ама, не! Взел ли е пари Джейхан, взел е. Били ли са белязани, били са. Има ли запис, разрешен от съд, със СРС, в който Джейхан изнудва приятеля си за 200 000, има. Е, какво иска този? Да ни убеди, че всички сме виновни, само корумпето и рекетьори Джейхан не е???
  • 37 Майора

    1 0 Отговор
    Ало 19 , по голямо недоразумение от теб има ли ? Та ти не виждаш по далеч от носа си!
  • 38 ала бала

    1 0 Отговор
    глупости, за едни няма да издържат в съда,но за други издържат и не само ами и ги осъждат.
  • 39 ЧОЧО

    0 0 Отговор
    Законо или не ,това не е проблема.Проблема е,че вечните депутати забогатяха незаконно и нкой не смее даги попита от къде им е богатсвото.А не е от заплати.А лично мене ме съмнява,че и Доган е в играта.Ще поживеем и ще видим.
  • 40 Театър и забава

    0 0 Отговор
    Е, то беше ясно , че това е постановка.
  • 41 МИГ

    0 0 Отговор
    👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол