7 Октомври, 2024 20:03 1 014 63

Посланикът на Израел: Войните имат правила. Когато се биете с терористи, те нямат правила, а религиозни вярвания

  • йосеф леви сфари-
  • израел-
  • посланик

Все още има около 70 живи заложници

Посланикът на Израел: Войните имат правила. Когато се биете с терористи, те нямат правила, а религиозни вярвания - 1
Снимка: Нова телевизия

„Вярвам, че все още има около 70 живи заложници и ще се погрижим те да се приберат вкъщи”. Това заяви Н. Пр. Йосеф Леви Сфари, посланик на Израел у нас, в извънредното издание на предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Днес се навършва една година от атаката на „Хамас” срещу Израел, при която загинаха около 1200 души, а повече от 250 бяха отвлечени.

„Израелските военни сили още намират информация за живота на взетите на 7 октомври заложници. Например днес обявиха, че един от тях, за когото смятахме, че е жив, всъщност е бил убит на 7 октомври и тялото му е било взето от терористите”, обясни посланикът.

Възстановяването на спасените е дълъг и сложен процес, обясни посланикът.

„Някои от тях още имат семейства в плен, на други – са били убити”, обясни н. пр. Йосеф Леви Сфари. „Процесът е дълъг, той включва и медицинско състояние. Някои са минали през операции в плен, дори без упойка. В други случаи имаме свидетелски показания за сексуално посегателство. Може да си представите, няма да е лесно”, коментира посланикът.

Той обясни, че филмът „Викове преди тишината”, създаден от американски журналист, в рамките на 60 минути разказва за ужаса на сексуалните посегателства.

„Днес сме го качили в Youtube, има го и на български. Това са свидетели, които разказват за своите преживявания, свързани със сексуалното посегателство. Светът трябва да знае какво наистина се е случило”, заяви Н. Пр. Сфари.

Запитан ясно ли е вече как израелското разузнаване и службите за сигурност са допуснали това, посланикът каза: „Това е денят, в който евреите понесоха най-много жертви от времето на Холокоста насам. Няма друг начин, по който да се опише това, освен като грешка. Грешка на армията, грешка на нашето правителство. Дължим на народа си, на жертвите, да направим пълно разследване по този въпрос. Вярваме, че сега е правилният момент. Още сме във военен конфликт. Същите хора, които сега се борят, са онези, които трябва да отговарят на въпроси. Те признават отговорност и я поемат. Ще дойде време да се направи това разследване. И сега имаме някои отговори, но не са достатъчно”, каза Н. Пр. Сфари.

„Войните имат правила. Когато се биете с терористи, те нямат правила. Те работят според религиозните си вярвания”, коментира още посланикът.

Относно операцията в Ивицата Газа и критиките към Израел за броя на жертвите, той каза: „Как се биете с терористи, които се крият зад собствените си цивилни? Някои критици са прави, че виждаме предизвикателства в това. Те са много по-различни от всяка друга война, която сме виждали в миналото. Говорим за територия, свързана със стотици километри тунели, каквато никоя армия не е виждала. Някои от тези критици наистина не са справедливи. Един от въпросите, които нашите съюзници трябва да си зададат, е дали те биха се справили по различен начин. Справиха ли се по-добре в Ирак, Афганистан, в Сърбия? Отговорът е: Не. И това не е моят отговор, а на експертите”.

Запитан какво се знае за Яхия Синуар, ръководител на „Хамас” в момента, посланикът каза: „Доколкото знаем Синуар е още жив и е обграден от заложниците. Няма спор в това. Има информация, че в миналото армията е можела да го стигне, но е действала внимателно, за да не застраши заложниците”.

„Основната ни цел е да предотвратим възможността на „Хамас” да оперира в Газа и същевременно да спасим заложниците. Целта ни да елиминираме Синуар ще бъде постигната по един или друг начин. Но основната цел е как се справяме с проблема в Газа. Преди няколко часа от Газа бяха изстреляни ракети срещу Тел Авив. Година след началото на войната, все още имат възможността да стрелят с ракети по Тел Авив. Не е всеки ден, нямат същите способности както преди, но от време на време ги имат”, коментира Н.Пр. Сфари.

Попитан дали може да потвърди информацията, появила се в арабски медии, че наследникът на Хасан Насрала - Хашем Сафиедин, е бил ликвидиран, посланикът каза, че не може. „Няма официална информация, че е елиминиран”, каза посланикът.

На въпрос дали може да потвърди информацията, появила се в арабски медии, че наследникът на Хасан Насрала - Хашем Сафиедин, е бил ликвидиран, посланикът отговори, че не може.

Той допълни, че след изстреляните ракети от страна на Иран, „без съмнение ще има контраатака”. „Не може да нападнете демократична суверенна държава със 180 или както казаха те – 400 балистични ракети, и да няма отговор. Ще дойде отговор”, каза Н.Пр. Йосеф Леви Сфари.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в този конфликт няма

    51 8 Отговор
    никава омраза към мюсюлманите. Обаче към другите ... в цял свят е такова отношението към тях ! И това хич не е случайно ! Пръснали са се нарочно преди 2000 и кусур години по целия свят, за да подкопават народите отвътре, да ги насъскат едни срещу други и така да ги яхнат - нещо което ясно виждаме !
  • 2 Гост

    57 5 Отговор
    Боооклyк жидски
  • 3 дядото

    58 9 Отговор
    още древния рим ви е разбрал каква стока сте.затова за 3-4 десетилетия изколват няколко милиона и ви разгонват по целия свят.хитлер не успя,ред е сега на арабите да решат проблема
  • 4 Kaлпазанин

    52 7 Отговор
    Нагъл долен лицемер .евреин и правила .няма исраел има Палестина
  • 5 АБЕ ти ЗАЩО

    28 6 Отговор
    Си без шапка бее... Я ела тук бее....
  • 6 И никой у нас не обели зъб, дори пасито

    40 3 Отговор
    A за Гутериш и ООН какви правила име?
  • 7 Софиянец

    54 6 Отговор
    Ционистки изроди! Вие сте терористите в случая, заграбихте чужда земя, избивате народа й и тъпчете законите в собствена полза!
    Къде ли се е случвало това преди....,а да, в така наречената америка, която изби индианците и заграби земите им!
  • 8 Истината

    14 42 Отговор
    Чаршафите голяма помия забъркаха, сега да си я консумират с големият черпак.
  • 9 ТаУмВзе

    37 4 Отговор
    Терорист, да ти разясни кво е тероризъм е шокарно на писта! АХХАХАХА Що мисирката не го пита кво е Геноцид, като е почнал да обяснява де.

    Коментиран от #41, #44

  • 10 Сюлейман Пуси

    36 6 Отговор
    Тиа се наакааа. Уж били жертви. Е са ви разбра целиот свет.
  • 11 Русофиу

    16 39 Отговор
    Арабите са най-голямото зло за цивилизацията. Нито искат, нито могат да се интегрират в останалия свят и го дърпат назад. За тях живота на останалите е нищожен, дори и на своите.

    Коментиран от #43

  • 12 Порно

    33 3 Отговор
    То и Вашата политика се базира на религиозни вярвания , че са богоизбран народ, че земята на Палестина им е обещана /обетована/ от бог.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ФЕЙК

    27 2 Отговор
    Някой да не си помисли, че сред евреите въобще няма ортодоксални израелтяни! Тези с бомбетата и плитките въобще не бият чела и не се смятат за богоизбрани! За съжаление през 21 век " политиците" и икономическите кръгове стоящи зад тях сеят тотално невежество сред хората противопоставяйки ги на религиозна основа! А както казва дядо Карл Маркс "РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ"!
  • 15 Сатана Z

    31 5 Отговор
    Виждал съм в Йерусалим как израелски войник избива зъбите на възрастна палестинка само защото му пресече пътя .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Питам:

    26 2 Отговор
    Н. ПР. Йосиф Леви Сфари да каже за плана на израелските управници за преместване на държавата Израел на днешната територия на Украйна при загуба на войната с арабите? Украйна ли е новата им "ОБЕТОВАНА"ЗЕМЯ, този път не от бог, а от САЩ. И тода съвсем не е част от теорията на конспирациите, а детайлно разработен план.

    Коментиран от #30, #51

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Обичам този

    16 4 Отговор
    СТУДЕН И със Свещи
  • 23 Аарон

    6 30 Отговор
    Ще хвърчат чаршафи и чалми и великият Израел ще победи.

    Коментиран от #29, #47

  • 24 Баце

    26 3 Отговор
    Този промит, нагъл мозък може ли да обясни ционизмът какво е???
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сократ

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    И каква е благодарността? Нула. Зеро.

    Коментиран от #33

  • 28 Добро признание

    19 2 Отговор
    Така е, талмудските ционисти имат само религиозни вярвания.
  • 29 Сократ

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Аарон":

    Ще хвърчат, ама не е ясно точно какво
  • 30 Хе хе

    6 15 Отговор

    До коментар #20 от "Питам:":

    То не беше Унгария, Словакия, Полша, а сега и евреите, руската пропаганда край няма хе хе хе
  • 31 авраам

    24 7 Отговор
    Най-големите терористи са евреите
  • 32 копейка

    8 15 Отговор
    На нас ни казаха да викаме за чалмарите, защото Путя им целува ко/у/раните и му дават ракети да асвабади Украйна.
  • 33 Българин

    9 19 Отговор

    До коментар #27 от "Сократ":

    Каква по хубава благодарност искаш от това, че в момента евреите чистят циганите от Палестина.
    След време ще ревеш и ще искаш евреите да дойдат в България и да почистят и тук.
  • 34 Историк

    7 15 Отговор
    Затова руската държава е терористична - защото войниците й не спазват правилата на войната а се държат и действат като терористи.

    Разбира се, по заповед от върха.
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 3 Отговор
    Според мен ,Израел не се интересува от съдбата на заложниците,а за него е важно да унищожи до основи хизбула и хамас,така щото в близките 100години да не са заплаха за държавата им!Начина наводене войната ме кара така да виждам нещата там!

    Коментиран от #39

  • 36 Кую

    6 5 Отговор
    Социопат.
  • 37 Анонимен

    2 7 Отговор
    Абсолютно прав, да обявят война, а не тероризъм, това е долно и слабо, излез с държава и обяви война, другото е лицемерие, пред религия, народ и кауза,. Лицемери.
  • 38 РасПутин

    10 10 Отговор
    С терористи като Хамас и Хисбула не се преговаря!!!
    Терористите се избиват тотално, още повече, когато са ислямски фундаменталисти!
  • 39 Нищо не виждаш

    16 3 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Те избиват цивилни, до момента около 50 000, а от лидерите на Хизбула и Хамас, заедно с обикновени бойци около 300 и това за около месец, а там войната е от стотици години, как мислиш роднините на загиналите ще се примирят ли с това или ще се влеят в редиците на Хамас и Хизбула за отмъщение - изхода не е в геноцида, не е това начина.
    "Насилието поражда насилие."

    Коментиран от #42

  • 40 Павел пенев

    14 5 Отговор
    Войната с израелските терористи трябва да доведе този път до създаване на палестинска държава.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Европеец

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Русофиу":

    Като гледам да не стане така че останалия свят да е необходимо да се интегрира в арабския начин на живот...... Може да е пресилено, но я погледни какво става в Германия, Франция, Белгия, Нидерландия даже и в скандинавските държави....

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ТаУмВзе

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Европеец":

    Мани триенето, на мен Гугъл ми е спирал телефона пич! ХАХХАХАХА
  • 46 факт

    4 1 Отговор
    тоя ли говори за религия
  • 47 Аарон?

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Аарон":

    марка сапунче ли беше
  • 48 Дечо

    12 1 Отговор
    Ако можете да намерите и видите видеата на покойния Ифандиев с отношението на ционистите към гоите и заканите към нас неевреите незнам как бихте реагирали. Хитлер просто щеше да ви се стори майка закрилница. Омразата към хората не изповядващи юдеизъм е безгранична, не ни смятат за човешки същества.
  • 49 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Европеец":

    Вече си смени религията ли!?
  • 50 Абе

    3 0 Отговор
    Те и едните терористи и другите и те май
  • 51 ДоЦент

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Питам:":

    Това го каза още преди осем години самата Хилъри Клинтън в едно интервю по телевизията в щатите. Някъде в тубата може все още да го има, но не помня коя точно беше телевизията.
    Говореше без притеснение за създаването на новите европейски Съединени щати с център Украйна, където ще се прехвърли американският елит, считай евреите и как държави като България, Румъния, Молдова били без бъдеще и непереспективни и ще бъдат приобщени към проекта.
    От днешна гледна точка всичко изглежда много реално и ужасяващо.
  • 52 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    4 1 Отговор
    ДО ПОСЛАНИКА ЮСУФ :
    КВО ИМА ТОЛКОВА ИЗРАЕЛ
    ДА ПРИЗНАЕ ЧЕ ИСМАИЛ Е ПО- ГОЛЕМИЯ БРАТ
    НА ИСААК ОТ БАЙ АВРААМ ?
  • 53 Юдей

    4 1 Отговор
    Изчезни от картата на света!
  • 54 Бай Дън

    8 0 Отговор
    Когато се бият с терористи се вербуват хора вкарат ги в структурите, а не да бомбят цивилни.
  • 55 🕯🕯🕯

    9 1 Отговор
    Евреите са терористи!
  • 56 Буха ха

    4 0 Отговор
    Има правила, но не важат за всички.
  • 57 Терористи

    2 0 Отговор
    ! онсърм ечуК
    Терористи ! Убийци !
  • 58 Хммм

    4 0 Отговор
    Тоя защо не е обявен за персона но грата и да бъде изгонен от България
  • 59 Qqуууу

    2 0 Отговор
    Израелски специален боклук
  • 60 Пим

    0 0 Отговор
    Как се бориш с терористи, които се крият зад цивилни? Ми много лесно, леш всичко живо и след това дърдориш по телевизията какъв войн си...
  • 61 Копейка пощръкляла 😂😂😂

    0 2 Отговор
    И сега отново всички виждат какво обединява талибаните, сибирските чеченци и нацистите - омразата към евреите 🤨🤨🤨
    Радвам се, че съм българин. Радвам се, че моите предци са спасили евреите. Радвам се, че не съм чеченски православен талибан и наведена копейка 😂😂😂😂
  • 62 факт

    0 0 Отговор
    Бебета терористи, малолетни терористи, момичета терористки, сгради терористи, Израел вижда навсякъде терористи. Това е психопатия, това е тероризъм, който уж се бори с тероризма. Досега убитите дечица терористи са над 11 000 без да се броят изпарилите се и заровените завинаги под руините на сринатите от бомби и ракети сгради. И това не стига, трябва още, според посланика. Ако в тази държава е останал поне грам здрав разум и морал, този посланик би бил демократично изгонен от страната ни. България е православна държава и никога няма да приеме дивашкото убийство на деца.
  • 63 Търновец

    0 0 Отговор
    Това че войните си имат правила не важи за Израел - преди години те извършиха етническо прочистване на окупирани от тях земи, самият Израел е верско базирана държава - подобни клипове колкото искаш - били откриватели на триединния Господ и затова били специални и държавата да е само за тях, а който иска да стане гражданин на изпит по Талмуда и да се обреже..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове