Тема: Украйна

11 Октомври, 2024 23:12 746 26

Тодор Тагарев посочи голям проблем пред окомплектоването на армията

  • тодор тагарев-
  • българия-
  • армия-
  • руска агресия

Броят на запасните намалява с всяка година и скоро ще свършат

Тодор Тагарев посочи голям проблем пред окомплектоването на армията - 1
Снимка: БНТ

Бившият министър на отбраната Тодор Тагарев споделя изводите в изявлението след Консултативния съвет за национална сигурност, че няма пряка опасност за България заради напрежението в Близкия изток.

В предаването „Лице в лице“ по бТВ той каза, че е работа на службите и няма как да се съди по публична информация за опасност от терористични актове, но рискът не е висок. За възможността от бежански потоци пък каза, че те са доста хипотетични, тъй като Ливан е на практика блокиран и по море, и по въздух, а в голяма част и сухопътно.

Още новини от Украйна

„От Ливан хора се насочват към Сирия, а не към Турция. Ако има вълна, то първо е Турция, която има солидна политика, съгласувана с ЕС“, заяви Тагарев.

Той се е учудил от друг извод от КСНС – нуждата от Закон за защита на отечеството.

„Гледам с удивление на тезата, изложена от президента, че конституцията го изисква, а ние нямаме такъв закон. Имаме Закон за резерва на въоръжените сили, неговата алинея 1 казва, че законът урежда подготовката на гражданите за защита на отечеството“, посочи Тагарев.

Според него трябва да има ясен анализ дали трябва да се прави нещо допълнително като закон. Сегашният, по думите му, работи, но просто няма интерес – например доброволният резерв е запълнен около 1/6 от планирания брой от 3000 души.

„Има какво да се желае като окомплектоване на мирновременния състав на армията, броят на запасните намалява с всяка година и скоро ще свършат. Трябва да се търсят решения, не само за нуждите на армията, а и за действието на страната в кризисна обстановка. Виждате в Украйна какво става - от една страна са въоръжените сили, от друга териториална отбрана, национална гвардия, гранични войски и други. Ние към момента имаме система, наследство от старото време и тя работи доста условно“, каза Тагарев.

Според него има значение за подкрепата към Украйна кой ще спечели изборите в САЩ. Припомни, че Доналд Тръмп е казвал, че е в добри отношения с Путин и ще приключи войната за един ден.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуемия пробуем е

    14 1 Отговор
    че нема армия...
  • 2 Този разкомплектова армията.

    24 4 Отговор
    Прати техническият резерв в Украйна. Остави ни голи като пушки.
  • 3 РЕАЛИСТ

    19 5 Отговор
    Хайде стига с тая армия, бе. Само харчи парите на данъкоплатците и хрантути мързеливи шапкари. Милиони се дават за разни глупави железа и хвърчила.

    Коментиран от #24

  • 4 Витко

    20 4 Отговор
    Ето една гад . На челото му пише НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ ! Дано доживее Народния Съд 2!

    Коментиран от #23

  • 5 Слуга на дявола

    8 1 Отговор
    думата бивш министър много ме радва също така ме радва че няма бивши идиоти те са си такива винаги 7287
  • 6 Тагаренко

    10 4 Отговор
    Що е още жив бре
  • 7 Чисто луд

    12 2 Отговор
    Явно лечението не дало резултат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бамзе

    12 4 Отговор
    Тоя сиганин голям военен разбирач се писа .

    Коментиран от #11

  • 10 Хохо Бохо

    6 9 Отговор
    Утехата ни е, че сме в НАТО.
    И НАТО ни пази от Путлер.
    Но трябва и ние да направим повече за нашата защита...

    Коментиран от #26

  • 11 хххх

    5 9 Отговор

    До коментар #9 от "Бамзе":

    Tи колко си бял щом наричаш г-н Тагарев сиганин? Или пишеш направо от Факултето?

    Коментиран от #20

  • 12 име

    7 1 Отговор
    Няма страшно, соpocоидите ще ни пазят, даже викам превантивно да ги пратим в Курск, Ливан и Газа! На никой няма да липсват! Тагаренко да даде пример, барабар с роско плиyвнaлиев и онова грозното еврейче, те да поведат козяците да ни пазят от руснаци и араби
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Анонимен

    7 1 Отговор
    Той сам ще тръгне,с раница,да попълни резерва.Викай неволята за помощ.
  • 16 То армия няма и няма да има

    7 2 Отговор
    по простата причина че няма нормален човек който да иска за НАТО да умира и чужди интереси да защитава а туй същество взело за окомплектоване да говори. И така не разбра че ако го нямаше военно почивното дело в Хотел Орбита 10 човека на кръст в армията нямаше да има
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ИЯДУСАНУ

    6 1 Отговор
    Ама молА ВИ се - престанете да показвате това ... НЕЩО.
  • 20 Бамзе

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "хххх":

    Я ходи се потапяй бе тагарчев .
  • 21 Слушай Тагаренко,

    6 2 Отговор
    Може и да има Закон за резерва на въоръжените сили и алинея 1 за подготовката на гражданите за защита на отечеството ......ама на отечеството !!!! За подготовка на гражданите в услуга на САЩ и НАТО пушечно месо да стават няма и докато сме в НАТО отечество няма ..... Че пробвайсе ако искаш някой в запас да вземеш или не дай боже силово да мобилизираш
  • 22 Я вдигай

    3 0 Отговор
    Гълъбите за украйна,лек път
  • 23 Така е!

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Витко":

    Той знае, че не е забравен! Той ще е в челните редици!
  • 24 Ъхъ

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Вместо да дават пари за гейпаради и лубриканти на такива като тебе, мислят за отбрана!
  • 25 хихи

    1 0 Отговор
    Магарев, е лесен има плакат "Добре Дошли Освободители" и ще е първи на Моста на Дружбата.....
  • 26 ПРОТИВ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хохо Бохо":

    Чакай Нато да те спасява. Чл. 5бе пожелателен, Нато само насъсква славяни да се бият. Ще е доволен да се бием с руснаците, но това наама да стане с братя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове